2014-04-24 23:55:22
Φωτογραφία για Στο Μεξικό «γεννήθηκε» το τσίλι
Τον τίτλο του πλέον φημισμένου μπαχαρικού διαθέτει η «φλογερή» πιπερίτσα τσίλι. Οι ποικιλίες της πολλές, με τα δάκρυα απόλαυσης να πληθαίνουν όσο τα επίπεδα της καψαϊκίνης ανεβαίνουν. Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, πάντως, η κόκκινη «φωτιά» κατάγεται από το Μεξικό.

Με τη βοήθεια διαφόρων μεθόδων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Ντέιβις, κατάφεραν να εντοπίσουν την πατρίδα της... «οικόσιτης» πιπερίτσας στην περιοχή που ξεκινάει από τη Νότια Πουέμπλα και τη Βόρεια Ουαχάκα και φθάνει ως τη Νοτιοανατολική Βερακρούζ.

Κατά τους ειδικούς, η συγκεκριμένη περιοχή είναι διαφορετική από την περιοχή προέλευσης του κοινού φασολιού και του καλαμποκιού, η οποία εντοπίζεται στα δυτικά της χώρας.

Καλλιεργώντας… φωτιά

Η διαδικασία της καλλιέργειας και συνεπώς της «εξημέρωσης» του πολυταξιδεμένου τσίλι - το οποίο αποτελεί κύριο συστατικό στη μεξικανική, στη μαροκινή και στην ινδική κουζίνα - προσείλκυσε το ενδιαφέρον των ερευνητών οι οποίοι αποφάσισαν να τη μελετήσουν εις βάθος.


«Ο προσδιορισμός της προέλευσης της πιπεριάς τσίλι δεν αποτελεί απλά μια ακαδημαϊκή "άσκηση"» αναφέρει ο ερευνητής Πολ Τζεπτς και κύριος συγγραφέας της μελέτης που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

«Εντοπίζοντας τις ρίζες οποιουδήποτε φυτού μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη γενετική εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους, όπως επίσης και την προέλευση της γεωργίας - ένα τεράστιο βήμα για την ανθρώπινη εξέλιξη σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη»συμπληρώνει ο ερευνητής.

Αποδοτικότερες σοδειές

«Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση υγιών προγραμμάτων προστασίας των ειδών, όπως επίσης και στην αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών.

Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής και κατά την προσπάθεια ταχύτατης παραγωγής τροφίμων για έναν διαρκώς αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό» αναφέρει ο Τζεπτς.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που βασίζεται σε διαφορετικές γραμμές αποδείξεων για τον εντοπισμό του πού, του πότε, του υπό ποιες οικολογικές συνθήκες και του από ποιον άρχισε να καλλιεργείται η πικάντικη πιπεριά» τονίζει από την πλευρά του ο εθνοβιολόγος και αγρο-οικολόγος Γκάρι Νάμπαν από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Ενδεχομένως να είναι η μοναδική μελέτη γύρω από την προέλευση ενός είδους που να έχει καταφέρει να εντοπίσει τους πρώτους γεωργούς του πιο δημοφιλούς μπαχαρικού στον κόσμο» λέει ο Νάμπαν.

Πέρα από το γενετικό προφίλ της πιπεριάς τσίλι στις γεωγραφικές περιοχές που μελέτησαν οι ειδικοί, αναζήτησαν και αναφορές σε αρχαίες γλώσσες που να μαρτυρούν την ύπαρξη της καυτερής πιπεριάς.

Το μέχρι πρότινος «ινδιάνικο πιπέρι», βάσει των ευρημάτων των επιστημόνων, φάνηκε να κατάγεται από κεντρική-ανατολική περιοχή του Μεξικού όπου, όπως όλα δείχνουν, άρχισε να καλλιεργείται για πρώτη φορά. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ