2014-04-26 12:54:03
Φωτογραφία για Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Η έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν έδειξε να φείδεται εγκωμιαστικών εκφράσεων για την πορεία της οικονομίας. «Οικοδομώντας πάνω στην εντυπωσιακή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους το 2013, καθώς έχει καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Αν έμενε, ωστόσο, κανείς μόνο σε προσεγγίσεις όπως αυτή, θα κινδύνευε να βλέπει τη μισή αλήθεια. Κάτι τέτοιο θέλησε να αποφύγει η Κομισιόν και ήρθε στην ίδια έκθεση να μας θυμίσει ότι τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει με τις δυσκολίες του ελληνικού προγράμματος. Πρώτα από όλα η Κομισιόν θυμίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι οφείλει να λάβει πρόσθετα μέτρα το 2015, με σκοπό να καλυφθούν το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό.

Ταυτόχρονα διαπιστώνει επιδείνωση στη δυναμική του ελληνικού χρέους που το βλέπει τώρα να διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις της.


Κάνει λόγο επίσης για πιθανές επιπλέον ανάγκες του τραπεζικού συστήματος σε κεφάλαια και θυμίζει ότι εκκρεμούν βαθιές παρεμβάσεις στα εργασιακά με απελευθέρωση απολύσεων και στο ασφαλιστικό με αναθεώρηση και εξορθολογισμό των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας.

Η εικόνα αυτή των υποχρεώσεων που καταγράφει η Κομισιόν δεν ήταν άγνωστη. Αντίθετα, όλα όσα επισημαίνει αποτελούν μέρος των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας στη διάρκεια των πρόσφατων και παλαιότερων διαπραγματεύσεων. Καθώς όμως είναι η ώρα που γίνεται απολογισμός πεπραγμένων και υποχρεώσεων και δεδομένου ότι η χώρα έχει με βαρύ τίμημα τηρήσει τις υποσχέσεις που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, είναι η ώρα που και η ευρωπαϊκή πλευρά πρέπει να σταθεί με συνέπεια ενώπιον των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει απέναντι στο ελληνικό χρέος.

Η επιμήκυνση και η μείωση επιτοκίων που επιλέγει ως λύση η ευρωπαϊκή, και κυρίως η γερμανική πολιτική, δεν δείχνει ότι μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια σε αυτό που αποκαλούμε βιώσιμο δημόσιο χρέος, αφήνοντας πολλά κενά, τα οποία καλύπτει η άλλη άποψη, που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ, το οποίο ζητά ένα γερό νέο κούρεμα το ελληνικού χρέους μέσω των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Στην πράξη, το πρόγραμμα που έχει ακόμη να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι εξαιρετικά βαρύ και για να δικαιωθεί η πολιτική που έχει σχεδιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική διάσωση πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό αντιστάθμισμα. Ο χειρισμός που θα  γίνει στο ελληνικό χρέος θα κρίνει πολλά και για την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για την ευρωπαϊκή συνοχή.

Το κούρεμα είναι αναπόφευκτο

Αναπόφευκτο θεωρεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger σε σχόλιό της. Η εφημερίδα παραδέχεται ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστά επιτυχία, ωστόσο, παραπέμπει στα οικονομικά στοιχεία της χώρας και στον όγκο του χρέους για να υποστηρίξει ότι με το βάρος αυτό είναι αδύνατη η επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης. «Προφανώς οι επενδυτές θεωρούν δεδομένη μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους σε βάρος των δημοσίων πιστωτών, δηλαδή των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες κατέχουν το 80% του ελληνικού κρατικού χρέους», εκτιμά η εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι η μείωση του επιτοκίου των δανείων και η επιμήκυνση της αποπληρωμής τους δεν λύνει το πρόβλημα. «Ήλθε η ώρα να αντιμετωπίσουν οι χώρες της ευρωζώνης το αναπόφευκτο. Οι κυβερνήσεις να πουν την δυσάρεστη αλήθεια στους πολίτες και να συγκροτήσουν ένα σχέδιο για την άφεση του ελληνικού χρέους. Γιατί όχι λίγο μετά τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει ότι «Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε κάποια ελάφρυνση, καθώς το 2012 οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν υποσχεθεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Είχαν όμως υπόψη τους κάποια περιορισμένα μέτρα, όπως τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση του χρόνου αποπληρωμής παλαιότερων δανείων. Επικαλούμενοι νομικούς και πολιτικούς λόγους εξακολουθούν να απορρίπτουν ένα ‘πραγματικό’ κούρεμα, κατά το οποίο οι δημόσιοι πιστωτές θα έπρεπε να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους».

Η Stuttgarter Zeitung: «Το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και καταπνίγει κάθε μελλοντική ανάπτυξη. Το πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποιήθηκε τώρα στο αναφερθέν ύψος και το οποίο δεν περιλαμβάνει τους τόκους, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα στατιστικό τρικ. Είναι σημαντικό μόνο για το λόγο ότι οι χώρες της ευρωζώνης συνέδεσαν με αυτό περαιτέρω ελαφρύνσεις για το χρέος. Η συζήτηση για την μακροπρόθεσμη διάσωση της Ελλάδας ξεκινά μόλις τώρα».

Η εφημερίδα Bild σχολιάζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας καθώς οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να μην υλοποιούνται: «Παντού ανθεί η διαφθορά. Οι γραφειοκράτες εξακολουθούν να μην εργάζονται όπως θα έπρεπε. Τα συνδικάτα μπλοκάρουν μια ελεύθερη αγορά εργασίας. Η Ελλάδα ζει με δανεικά. Το χρέος ανέρχεται στο 175 % του ΑΕΠ. Το μίνι πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ούτε καν μια σταγόνα στον ωκεανό. Όποιος αγοράζει ελληνικά ομόλογα, το κάνει λιγότερο επειδή εμπιστεύεται τους Έλληνες ότι θα επιλύσουν γρήγορα τα προβλήματά τους. Αντιθέτως: Ποντάρει στο ότι εντέλει οι άλλοι θα πληρώσουν. Η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της. Σήμερα δεν υπάρχει ακόμη λόγος για πανηγυρισμούς».

D.Welle/«Ναυτεμπορική»

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ