2014-04-26 20:29:04
Φωτογραφία για Διπλό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς Ελλάδα και ΔΝΤ για χρέος και χρηματοδοτικό κενό
Με δύο διαφορετικούς αριθμούς, η Κομισιόν στέλνει διπλό μήνυμα σε κυβέρνηση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενόψει... της συζήτησης που θα ξεκινήσει στα τέλη καλοκαιριού για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό του 2015.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, όπως αποτυπώνονται στην έκθεσή της που συνοδεύει το Μνημόνιο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας υπολογίζεται στο 125% του ΑΕΠ το 2020 (αντί στόχου για 124% του ΑΕΠ) και στο 112% του ΑΕΠ το 2022 (έναντι στόχου για χαμηλότερο του 110% του ΑΕΠ). Επίσης, εκτιμάται ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 ανέρχεται στα 2,6 δισ. ευρώ και του 2015 στα 12,3 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρουν στελέχη με γνώση των συζητήσεων, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν αποτελούν μέσο άσκησης πίεσης προς δύο κατευθύνσεις:

Στο ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη νέα ελάφρυνση του χρέους. Δεδομένου ότι το χρέος εκτιμάται μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο, δεν χρειάζεται κάποιο «κούρεμα» των επίσημων δανείων, αλλά η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να διασφαλιστεί και με άλλους τρόπους (επιμήκυνση λήξεων των δανείων της Ευρωζώνης και νέα παρέμβαση στα επιτόκια δανεισμού)
. Να σημειωθεί ότι στον έλεγχο που ολοκληρώθηκε, το θέμα του χρέους δεν απασχόλησε τις διαπραγματεύσεις και έχει παραπεμφθεί για την επόμενη αξιολόγηση, που θα αρχίσει στα τέλη Αυγούστου. Πάντως, το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα της συνάντησης της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με το χρηματοδοτικό κενό. Αν και όπως επισημαίνεται μέσα στην έκθεση το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας είναι καλυμμένο μέχρι τον Μάιο του 2015, αλλά για το επόμενο διάστημα, η Κομισιόν θεωρεί ότι υπάρχει κενό της τάξεως των 12,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός υψηλού αποθεματικού, που την περίοδο 2014-2015 ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, με τη θέσπιση αυτού του στόχου η Κομισιόν πιέζει την ελληνική πλευρά να βρει κεφάλαια που θα τα χρησιμοποιήσει ως «μαξιλάρι ασφαλείας» και τα οποία δεν χρειάζεται για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.

Επιπλέον, στις εκτιμήσεις της για κενό 2,6 δισ. ευρώ το 2014 και 12,3 δισ. ευρώ το 2015, δεν περιλαμβάνονται οι δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, η επιστροφή των προνομιούχων μετοχών από τις τράπεζες, η ακύρωση μέρους των ομολόγων Δημοσίου που κατέχει το ΕΤΕΑΝ και πιθανές νέες εκδόσεις ομολόγων από το Δημόσιο. Δράσεις που σύμφωνα με την ίδια την Κομισιόν κλείνουν το κενό του 2014 και περιορίζουν εκείνο του 2015.
kathimerini Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ