2014-04-28 09:30:11
Φωτογραφία για ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΩΝ
Πάγωμα κρατικών δαπανών για μια τετραετία 

Σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό μηχανισμό, στην είσπραξη φόρων, αλλά και στην παρακολούθηση των φορολογουμένων φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης μέσα στον Μάιο θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις αναβάθμισης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αρχής γενομένης από τη διοικητική του στελέχωση με καταξιωμένους διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να παρουσιασθεί και το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την περίοδο 2014-2015 το οποίο ουσιαστικά θα οδηγεί στην περαιτέρω αυτονόμηση της Γραμματείας. Ενδεικτικά όλες οι λειτουργίες της φορολογικής διοίκησης θα ενοποιηθούν τον Ιούνιο 2014 εντός της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει πως το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει εντός του Μαΐου στην εφαρμογή σχεδίου για την είσπραξη φορολογικών οφειλών. Το σχέδιο αυτό θα προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν νέες φορολογικές αμνηστίες, ότι θα αυστηροποιηθεί ο έλεγχος πληρωμών και ο συμψηφισμός φορολογικών χρεών, αλλά και ότι θα διευκολυνθούν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις.


Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει πως για τη βελτίωση της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος οι αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν εντός του Ιουνίου νομοθεσία για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού διερεύνησης οικονομικών πληροφοριών. Ο μηχανισμός αυτός θα περιλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία.

Παράλληλα, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η χρήση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου για όλες τις επίσημες συναλλαγές με το σύνολό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και να δημιουργηθεί ως τον Ιούνιο ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα συνδέει όλους τους αριθμούς αναγνώρισης (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΤ) που χρησιμοποιούν σήμερα οι φορολογούμενοι στις συναλλαγές τους με τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

Πάγωμα κρατικών δαπανών για μια τετραετία προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο

Επίσης, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2015 -2018 καταθέτει στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο Μεσοπρόθεσμο δίνει βάρος στην περιστολή των δαπανών στο Δημόσιο, εισάγοντας ανώτατα όρια εξόδων σε Γενική και Κεντρική Κυβέρνηση, ενώ προβλέπει παρεμβάσεις στο χώρο της υγείας και κυρίως στο ασφαλιστικό σύστημα.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 -2018 προβλέπει πως τα δεσμευτικά ανώτατα όρια των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού θα μειωθούν κατά 320 εκατ. ευρώ και θα κλειδώσουν για την τετραετία 2015- 2018 στα επίπεδα του 2013. Με τον τρόπο αυτό τόσο η σημερινή Κυβέρνηση, όσο και η επόμενη, δεσμεύονται να υλοποιήσουν ένα «κλειστό» Προϋπολογισμό.

Το Μεσοπρόθεσμο 2015-2018 προβλέπει πολιτικές συγκράτησης των συνταξιοδοτικών δαπανών και αλλαγές για την εξασφάλιση της βραχυπρόθεσμης - μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αυτές οι αλλαγές θα προσδιορισθούν έως τον Ιούνιο του 2014, προκειμένου να ακολουθήσει αναλογιστική μελέτη ολόκληρου του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία θα λειτουργήσει ως ο «πιλότος» των παρεμβάσεων που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ενδεικτικά το Μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει την μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας κάτω από τα 12 δισ. ευρώ το 2018 από 12,7 δισ. ευρώ εφέτος.

Ακόμη, το νέο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα προβλέπει μείωση των δαπανών υγείας επικεντρώνοντας στο λειτουργικό κόστος των νοσοκομείων και στην περαιτέρω αναδιοργάνωση και εξορθολογισμό του νοσοκομειακού δικτύου της χώρας. Το Μεσοπρόθεσμο θα τοποθετεί την μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας από τα 4,483 ευρώ εφέτος στα 4,3 δισ. ευρώ το 2018.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα εισαγάγει πολυετή δεσμευτικά ανώτατα όρια δαπανών για τις κρατικές επιχειρήσεις και τους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, τα έσοδα των ΟΤΑ από τα 6,7  δισ. ευρώ εφέτος θα αυξηθούν στα 7 δισ. ευρώ το 2018, ενώ τα έξοδα των ΟΤΑ σε βάθος τετραετίας θα παραμείνουν κοντά στα 6 δισ. ευρώ. Περιστολή δαπανών και ειδικά μείωση του μισθολογικού κόστους κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται και για τα Νομικά Πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2015 -2018 θα πρέπει να ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 5ης Μαΐου.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ