2014-04-29 01:17:04
Φωτογραφία για Ανάστατοι οι αγρότες από επιστολές της ΔΕΗ σε ανακολουθία με τις αποφάσεις της πολιτείας
Αντιμέτωποι με μια πολυδαίδαλη γραφειοκρατική διαδικασία αλλά και με πρόσθετα έξοδα βρίσκονται οι αγρότες όλης της χώρας μετά την απόφαση της Διεύθυνσης Πωλήσεων της ΔΕΗ Α.Ε. η οποία τους ζητά να προσκομίσουν τις άδειες χρήσης νερού μέχρι 31/07/14. Για την απόφασή της αυτή η ΔΕΗ επικαλείται την «επικαιροποίηση του τηρούμενου από τη ΔΕΗ αρχείου δικαιούχων χορήγησης Αγροτικού Τιμολογίου». Ωστόσο, μιλώντας με αγρότες από όλη τη χώρα μας ξεκαθαρίζουν ότι είναι αδύνατο χρονικά να μπορέσουν να προχωρήσουν στην κατάθεση όλων αυτών των απαραίτητων δικαιολογητικών. Επιπλέον μας επισημαίνουν ότι η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αφού το θέμα της αδειοδότησης είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα χρειαστεί πάνω από ένα χρόνο για να εκδοθούν οι άδειες χρήσης νερού από τις υπηρεσίες.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ ζητάει από τους αγρότες που είναι κάτοχοι ηλεκτροδοτούμενων υδροληψιών (πομόνες) να επικαιροποιήσουν το δελτίο (Νο 1, όπως το αναφέρει στις επιστολές που έχει αποστείλει στους αγρότες) για να συνεχίσει να παρέχει ρεύμα με βάση το αγροτικό τιμολόγιο
. Μάλιστα η διεύθυνση πωλήσεων της ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει τους αγρότες που δεν θα συμμορφωθούν με τη χρονική προθεσμία 31.07.2014, ότι θα προβεί σε διακοπή της χορήγησης του αγροτικού τιμολογίου και η τιμολόγηση θα γίνεται με το κανονικό για την χρήση των εγκαταστάσεων τιμολόγιο. Για τους παραπάνω λόγους οι αγρότες τόσο μέσω του ΑγροΤύπου, όσο και μέσω ανακοινώσεων (από Ενώσεις, φορείς αγροτών κ.α.) ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έρθει σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ ώστε να διευκολύνουν την διαδικασία, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα που έχει επιφέρει τον τελευταίο καιρό, μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο.

Μιλώντας με τον κ. Γιάννη Δημάκη, Διευθυντή της ΕΑΣ Αργολίδας ο οποίος έχει ασχοληθεί με το θέμα μας αναφέρει: «Αυτή την περίοδο οι αγρότες λαμβάνουν τα χαρτιά από την ΔΕΗ. Αυτό που τους ζητάει είναι μια άδεια χρήσης νερού και το δεύτερο το χαρτί που δίνει η Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης. Κάποιοι αγρότες έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους στην Περιφέρεια προκειμένου να νομιμοποιήσουν την γεώτρησή τους και έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου, οι υπηρεσίες όμως δεν έχουν προχωρήσει στην έκδοση των αδειών, οπότε το πρώτο χαρτί που ζητάει η ΔΕΗ δεν το έχουμε».

Και προσθέτει: «Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να δέχεται η ΔΕΗ τον αριθμό πρωτοκόλλου αφού ο φάκελος υπεβλήθη. Τι θα γίνει όμως με όσους αγρότες δεν έχουν καταθέσει καν τους φακέλους τους. Την δουλεία αυτή στην Αργολίδα την κάνει η Ένωση και κάποιοι ιδιώτες μελετητές. Υπολογίζουμε ότι σε καμία περίπτωση ο αριθμός αυτών που κινήθηκαν ώστε να νομιμοποιήσουν τις γεωτρήσεις τους δεν ξεπερνάει το 30%. Μετά λοιπόν από αυτή την τελευταία εξέλιξη εμείς σας Ένωση, ετοιμαζόμαστε να εξυπηρετήσουμε τους αγρότες που δεν έχουν προσέλθει όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό το διάστημα ξεκινάει και το ΟΣΔΕ ενώ στους Δήμους προετοιμάζονται για τις εκλογές. Με απλά λόγια κανείς δεν ξέρει πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει τελικά η διαδικασία. Από την ΔΕΗ με πληροφόρησαν ότι στην Αργολίδα υπάρχουν 5.500 γεωτρήσεις. Ο αριθμός είναι μεγάλος και πρέπει να βρεθεί μια λύση. Εν κατακλείδι θα πρέπει να πάμε σε παράταση τουλάχιστον σε όσους έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου».

Για ανακολουθία μεταξύ της ΔΕΗ και της πολιτείας κάνει λόγο ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Τσιχίτας: «Όπως όλη η Ελλάδα έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Υπάρχει μια στασιμότητα στην έκδοση άδειας χρήσης νερού από την Περιφέρεια. Αρκετοί παραγωγοί έχουν καταθέσει τους φακέλους και έρχεται το κράτος το οποίο δεν μπορεί να συντονιστεί με την ΔΕΗ και μας λέει ότι θα σας αλλάξω το τιμολόγιο αν δεν έχετε άδεια χρήσης μέχρι τέλη Ιουλίου. Μέχρι να εκδοθούν οι άδειες δεν φέρει ευθύνη ο παραγωγός. Υπάρχει ανακολουθία. Είναι ένα θέμα σοβαρό, ωστόσο καθησυχάζουμε τους παραγωγούς διότι θεωρούμε ότι δεν θα τολμήσει κανείς να αλλάξει τιμολόγια εφόσον δεν είναι θέμα ευθύνης του παραγωγού».

Από την πλευρά του ο αγρότης και εκπρόσωπος του Α.Σ. Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών Ν. Ηλείας, κ. Χρήστος Βαλιανάτος μας αναφέρει για το θέμα: «Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Το θέμα είναι γραφειοκρατικό αφού άδειες δεν υπάρχουν ακόμα. Ούτε ο δήμος αναλαμβάνει ούτε οι Περιφέρειας. Έχει υποβάλει ο κόσμος τα δικαιολογητικά αλλά δεν τα έχει ελέγξει κανένας. Ας μην αναφέρουμε επίσης το κόστος που θα επιβαρύνει τους αγρότες για όλες αυτές τις διαδικασίες. Το θέμα είναι ότι οι αγρότες γίνονται μπαλάκι μεταξύ των υπηρεσιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΑΣ Βισαλτίας, κ. Παύλου Αραμπατζή ο οποίος μας τονίζει: «πριν από μια εβδομάδα τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι αγρότες της περιοχής μου, λάβαμε ένα χαρτί από τη ΔΕΗ το οποίο λέει να καταθέσουμε μια σειρά αδειών μέχρι το τέλος Ιουλίου για τις γεωτρήσεις μας. Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι η δικιά μου γεώτρηση άνηκε στον πατέρα μου και στην συνέχεια την μεταβίβασε σε μένα. Τώρα μου ζητούν να βγάλω χαρτιά που να πιστοποιούν ότι όντως εξασκώ το επάγγελμα του αγρότη και ότι είναι δικά μου τα κτήματα που βρίσκεται η γεώτρηση κ.α. Αυτό μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί να μου ζητήσουν νέα μελέτη, αυτό σημαίνει χρήμα και γραφειοκρατία».

Ανακοινώσεις φορέων

Για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), τονίζοντας ότι: «η πλειοψηφία των γεωτρήσεων δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά γιατί ούτως ή άλλως η προθεσμία για τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών έχει παραταθεί ως τον Σεπτέμβριο με απόφαση του υπουργείου αλλά την ίδια στιγμή ζητάνε να δοθούν τα δικαιολογητικά στη ΔΕΗ ως τέλος Ιούλη. Βεβαίως αυτό λειτουργεί και εκβιαστικά στους αγρότες για να αναγκαστούν έτσι να πληρώσουν το χαράτσι για τις γεωτρήσεις που ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ».

Επίσης σε άλλη ανακοίνωσή του το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας σημειώνει ότι είναι αδύνατο χρονικά να ανταποκριθούν οι αγρότες σε αυτή την υποχρέωση και ζητάει παράλληλα να:

να μην αλλάξει το καθεστώς τιμολόγησης των αγροτών έως ότου εκδοθούν οι σχετικές άδειες χρήσης νερού ,και

να δοθούν οι διαδοχικές παρατάσεις που προβλέπονται από την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας , γιατί πολλοί αγρότες παρόλο που έχουν κάνει τις σχετικές αιτήσεις, δεν έχουν ακόμα παραλάβει ή δεν προλαβαίνουν να παραλάβουν στο διάστημα αυτό τις άδειες και μάλιστα χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Στη Βουλή

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έφερε στην Βουλή η αντιπολίτευση με σχετική ερώτηση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που σημειώνουν ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας με τις οποίες δίδονται διαδοχικές παρατάσεις σε σχέση με την έκδοση των αδειών χρήσης νερού. Ειδικότερα με την υπ’ αριθμ. 145026/01.10.14 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 31/14.01.14) «Σύσταση, διαχείριση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας από επιφανειακά και υπόγεια υδατικά συστήματα» προβλέπεται ότι οι ιδιοκτήτες ή/και χρήστες σημείων υδροληψίας υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ έως 15/05/2014 και αίτηση για τη χορήγηση άδειας χρήσης νερού έως 30/09/2014. Επίσης υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου παρόλο που οι παραγωγοί έχουν υποβάλλει αίτηση για την έκδοση των αδειών, αυτές δεν έχουν ακόμα εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ