2014-04-29 07:52:15
Φωτογραφία για Ερώτηση βουλευτών ΔΗΜΑΡ για τα προβλήματα των ακτών της Αχαΐας‏
Ερώτηση προς τον κκ. Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Νίκος Τσούκαλης και Ασημίνα Ξηροτύρη σχετικά με τα προβλήματα στην οριοθέτηση Αιγιαλού και Παραλίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Τεράστιο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Αχαΐα λόγω της έντονης διάβρωσης των ακτών. Ήδη έχουν αλλοιωθεί τόσο οι ακτές, ώστε οι υπάρχουσες οριοθετήσεις αιγιαλού και παραλίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εκκρεμούν αναγκαία έργα αποτροπής της περαιτέρω επέκτασης της διάβρωσης. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις οι ισχύουσες οριοθετήσεις βρίσκονται πλέον κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το γεγονός θέτει επιτακτικά την ανάγκη επανακαθορισμού των ορίων του αιγιαλού και της παραλίας στην περιοχή. Παράλληλα εξακολουθεί να εκκρεμεί το 20 με 30% του καθορισμού του αιγιαλού και της ζώνης παραλίας της ακτογραμμής της Αχαΐας.

Συγκεκριμένα εκκρεμούν προς εξέταση από την Επιτροπή του άρθρου 3 του Ν.2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 285Α/19-12-2001) στην Αχαΐα κατά την παρούσα χρονική περίοδο περίπου 20 υποθέσεις με προτάσεις οριοθέτησης και επανακαθορισμού, ωστόσο η επιτροπή έχει να συνεδριάσει εννέα (9) περίπου μήνες, από τον Ιούλιο 2013, και αδυνατεί να ολοκληρωθεί η σύστασή της έκτοτε
. Η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας δε διαθέτει ειδικευμένο μηχανικό για τη στελέχωση της επιτροπής, εφόσον τέθηκε σε αργία η μοναδική υπάλληλος κατηγορίας Π.Ε. Μηχανικών πλην του προϊσταμένου, και οι λοιπές υπηρεσίες (π.χ. Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση) καθυστερούν να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις για διάθεση υπαλλήλου για το έργο της επιτροπής, παρότι ο νόμος σαφώς ορίζει ότι «σε περίπτωση που η Κτηματική Υπηρεσία δεν διαθέτει μηχανικό (…), συμμετέχει στην Επιτροπή μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Υ.Δ.Κ) ή άλλης υπηρεσίας του Δημοσίου.»

Επειδή ο καθορισμός των ορίων αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού γίνεται αποκλειστικά από την Επιτροπή του άρθρου 3, επειδή σε περίπτωση που η ως άνω Επιτροπή διαπιστώσει ότι η ακτή διαβρώνεται από τη θάλασσα, είναι αρμόδια για την κατασκευή των αναγκαίων τεχνικών έργων για την αποτροπή της διάβρωσης, ως ο νόμος ορίζει, και τα προβλήματα των ακτών της Αχαΐας, αλλά και της Δυτική Ελλάδας και της Πελοποννήσου, σωρεύονται.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

Για ποιο λόγο δε λειτουργεί η Επιτροπή του άρθρου 3 του Ν.2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» στην Αχαΐα και ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να πάρετε ώστε να λειτουργήσει άμεσα; Σε πόσους από τους νομούς της χώρας λειτουργεί η ως άνω επιτροπή; Προτίθεστε να εξασφαλίσετε τις αναγκαίες πιστώσεις για τη βέλτιστη και αποδοτικότερη λειτουργία των κατά τόπους επιτροπών «Αιγιαλού, κλπ.»;»
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ