2012-04-22 08:37:55
Φωτογραφία για ΤΟΠΙΟ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ (VIDEO)
Με φόντο τα μηνύματα των πιστωτών ότι η ψήφος της 6ης Μαΐου θα πρέπει να διασφαλίσει την εφαρμογή των υποχρεώσεων της χώρας συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων σε κλίμα πρωτοφανούς για περίοδο τόσο κοντά στις κάλπες πολιτικής ρευστότητας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί πυκνώνουν τις περιοδείες και τις ομιλίες τους ανά την Ελλάδα, θέτοντας τα διλήμματα των εκλογών, παρουσιάζοντας προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και τις θέσεις τους για την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες. Την ίδια ώρα, στο διεθνή Τύπο είναι έντονος ο διάλογος για το αν η διενέργεια εκλογών στη χώρα μας στην παρούσα συγκυρία κρίνεται άκαιρη ή σκόπιμη.

Αν τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων αποτυπωθούν στο αποτέλεσμα της κάλπης, ο τόπος απειλείται με αδιέξοδο, εκτίμησε από το βήμα προεκλογικής συγκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ στη Λαμία ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επανέλαβε ότι η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές είναι πιο εφικτός στόχος από ό,τι ο στόχος της ΝΔ για αυτοδυναμία. Ο κ. Βενιζέλος την Κυριακή περιοδεύει σε Κοζάνη και Ιωάννινα.


Οι πολίτες θέλουν λύσεις και όχι αντιμαχία χωρίς ουσία, δηλώνει στην «Ημερησία» η Φώφη Γεννηματά που χαρακτηρίζει σημαντικό το ότι «ο κόσμος αρχίζει σιγά-σιγά και μετατοπίζεται από τη θέση ‘διαμαρτύρομαι, οργίζομαι, θυμώνω’ και βρίσκεται σε ένα στάδιο περίσκεψης, που περιμένει να ακούσει από τα κόμματα τις λύσεις και τις προτάσεις. Εμείς κάθε μέρα απλώνουμε τις προτάσεις μας, απλές και εφαρμόσιμες». Τάχθηκε δε υπέρ του να αποκτήσει η επόμενη κυβέρνηση χαρακτηριστικά κυβέρνησης εθνικής ενότητας, λέγοντας πως «όσες περισσότερες δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική του τόπου συμμετέχουν, τόσο καλύτερα […] Μιλώ για μια κυβέρνηση συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων, με συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο και με το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων στην πρώτη γραμμή».

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στη Θήβα, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος την Κυριακή παρουσιάζει το Ζάππειο 3 και το βράδυ θα μιλήσει στο Μαρούσι, επανέλαβε ότι «έχουμε σχέδιο για την κρίση, ζητάμε καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να το εφαρμόσουμε και θα την κερδίσουμε. Όσο πιο μεγάλη δύναμη μου δώσετε τόσο πιο πολλά θα αλλάξω».

«Την ικανότητά του για διαπραγμάτευση την είδαμε πρόσφατα στη διαμόρφωση του δεύτερου μνημονίου στην περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Τα ‘όχι’ του μετατράπηκαν ταχύτατα σε ‘ναι’ και σε απόλυτη υποταγή στην τρόικα», σχολίασε για τα λεγόμενα Σαμαρά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέκος Καλύβης.

H σύνθεση της νέας Βουλής θα κρίνει τη συνεργασία, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Real News, θέτοντας, όμως, ως προϋπόθεση εξόδου από την κρίση την εθνική συνεννόηση. Απορρίπτει την άποψη πως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί χρειάζεται την πολιτική νομιμοποίηση του 50+15, λέγοντας ότι «καμία κυβέρνηση της τελευταίας περιόδου δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα», ενώ υπογραμμίζει πως «ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη με θέμα τις θέσεις του κόμματος για την Υγεία και την Πρόνοια και ζήτησε από τους πολίτες να μην ενδώσουν στα τρομοκρατικά διλήμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στις επικείμενες εκλογές, κρίνεται αν ο λαός θα είναι ηττημένος και απογοητευμένος ή με ισχυρό ΚΚΕ, θα είναι ετοιμοπόλεμος να αντιμετωπίσει τα χειρότερα, υπογράμμισε σε ομιλία της στη Νέα Ιωνία. Σημειώνεται ότι η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργάνωσε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την αντιδικτατορική πάλη με αφορμή την επέτειο της 21ης Απριλίου, ενώ το Σάββατο η κ. Παπαρήγα μίλησε στο Ίλιον.

Έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου την επομένη των εκλογών, εφ' όσον το κόμμα που λάβει τη διερευνητική εντολή υιοθετήσει τη θέση του κόμματός του για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εκτός μνημονίου, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο περιοδείας του στην Καβάλα. Ο κ. Καρατζαφέρης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στο Ζάππειο, ενώ το Σάββατο μίλησε στην Αλεξανδρούπολη και την Κυριακή θα επισκεφθεί την Κατερίνη.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο κυβέρνησης από το Ρέθυμνο, το βράδυ του Σαββάτου μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση στην Πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο, ενώ την Κυριακή το πρωί θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στον Άγιο Νικόλαο και το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο της Ρόδου. Με κεντρικό σύνθημα «για την Ελλάδα και την Ευρώπη η λύση είναι αριστερά», ο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με διακήρυξή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεσμεύεται για την εφαρμογή δέκα στόχων για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι η δεύτερη, εκτός από τη Β' Αθηνών, εκλογική περιφέρεια, στην οποία θέτει υποψηφιότητα ο Φώτης Κουβέλης ως πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, της οποίας τα πλήρη ψηφοδέλτια δόθηκαν στην δημοσιότητα. Στις λίστες της ΔΗΜ.ΑΡ. συμμετέχουν ως "συνεργαζόμενοι" οι βουλευτές που είχαν εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές με το ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, καθώς και στελέχη του κινήματος "Ελεύθεροι Πολίτες", για τους οποίους στην ανακοίνωση γίνεται ειδική επισήμανση. Ο κ. Κουβέλης συναντήθηκε το Σάββατο με μικρομεσαίους επιχειρηματίες και παρουσίασε δέσμη μέτρων για τις ΜμΕ, ζητώντας «από το τραπεζικό σύστημα, που ενισχύεται με την ανακεφαλαίωση, να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις. Με συγκεκριμένη δέσμευση για συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους», αλλά και «να αυξηθούν τα διαθέσιμα ποσά του Ταμείου Εγγύησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να υπάρξει χρηματοδότησή τους με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες».

Επίσκεψη στην Κοζάνη πραγματοποίησε το Σάββατο ο επικεφαλής της ΚΟ της Κοινωνικής Συμφωνίας Χάρης Καστανίδης. Στις εκλογικές περιφέρειες Λάρισας και Β' Αθηνών θα είναι υποψήφια η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, σύμφωνα με την οποία "οι εκλογές είναι ευκαιρία ανατροπής της αδιέξοδης πολιτικής του Μνημονίου". "Είναι ευκαιρία να διαπραγματευθούμε σκληρά το δικό μας Εθνικό Σχέδιο για να βγούμε όρθιοι και όχι γονατισμένοι από την κρίση", προσθέτει η κ. Κατσέλη, σε δήλωσή της με την οποία καλεί τους πολίτες "να γυρίσουν την πλάτη στους εκφραστές της λιτότητας και να πουν το μεγάλο ΝΑΙ σε αυτή την ανατροπή".

Με σύνθημα «σκέψου καθαρά», 332 υποψήφιους, εξαιρουμένου του ψηφοδελτίου Επικρατείας, σε όλη τη χώρα, 10% περισσότερους σε σχέση με τις εκλογές του 2009, εκ των οποίων το 60% είναι νέο αίμα στην πολιτική και το 35% γυναίκες, μπαίνουν στην εκλογική μάχη οι Οικολόγοι Πράσινοι (ΟΠ). Την παρουσίαση των ψηφοδελτίων αλλά κυρίως τις πολιτικές θέσεις των ΟΠ έκαναν η Ιωάννα Κοντούλη, επικεφαλής του εκλογικού αγώνα και υποψήφια στη Β΄ Αθηνών, και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας υπό τον συντονισμό του Χρήστου Μάτη, δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε το πρωί του Σαββάτου στους υποψηφίους του κόμματός της στις περιφέρειες της Αττικής (όπως είπε, «οκτώ στους 10 δεν έχουν πολιτευτεί ξανά»), περιόδευσε στην Ελευσίνα και την Κυριακή θα βρεθεί στη Λαμία. «Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο την επομένη των εκλογών», τονίζει η κ. Μπακογιάννη στο «Έθνος της Κυριακής» και προβάλλει το κόμμα της ως τον τρίτο ισχυρό ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό πόλο. Δηλώνει δε ότι «οι συνεχείς εκλογές θα μας οδηγήσουν στον όλεθρο», ενώ επικρίνει ως αδιόρθωτους τους Βενιζέλο και Σαμαρά.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος περιοδεύει στον Έβρο, ενώ εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο κ. Καμμένος ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία το Σάββατο από τον Έβρο, όπου είναι υποψήφιος. Τόνισε ότι στόχος του κινήματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» είναι να εκλεγεί πρώτη δύναμη στον ακριτικό νομό Έβρου, ενώ επεσήμανε πως η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών σε όλη τη Θράκη έγινε ύστερα από διαβούλευση και σύγκλιση ιδεολογικών αρχών.

Στις πρώτες του δηλώσεις στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης χαρακτήρισε την Θράκη ως μια πολύ ευαίσθητη περιοχή που δέχεται πόλεμο και αποτελεί στόχο, αφού, όπως είπε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους την έχουν θέσει σε κίνδυνο.

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του στον Έβρο, σημείωσε ότι αυτή γίνεται για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και την προστασία των πολιτών της Θράκης από την επίθεση που, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, δέχονται από τα οργανωμένα συμφέροντα του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή.

Εξαπέλυσε δε επίθεση στο τουρκικό προξενείο για τον ρόλο που, όπως είπε, επιχειρεί να παίξει στην περιοχή, αλλά και στα κόμματα που επιλέγουν υποψηφίους από τη μειονότητα με μοναδικό σκοπό να κερδίσουν ψήφους.

Όπως δήλωσε στη Real News, «ο ελληνικός λαός θα επιλέξει ισχυρή κυβέρνηση Ανεξάρτητων Ελλήνων». Απέκλεισε, παράλληλα, μια μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ, κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά ότι «έδωσε φιλί ζωής και παντοτινό όρκο στο ΠΑΣΟΚ», ενώ για τη Χρυσή Αυγή είπε πως «αλίμονο αν, προσπαθώντας να αναχαιτίσουμε το 4ο Ράιχ, επιστρέψουμε στο 3ο».
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ