2012-04-22 09:12:21
Φωτογραφία για ΒΑΡΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Η πάταξη της φοροδιαφυγής θα είναι από τα πλέον επείγοντα μέτωπα για τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα πέραν των 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο για την επόμενη διετία.

Η λίστα όσων πρέπει να γίνουν μετά τις εκλογές είναι μακρά και καυτή: νέο φορολογικό, μείωση αμοιβών στα ειδικά μισθολόγια και διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η νέα κυβέρνηση, πριν καν σταθεί στα πόδια της, θα κληθεί να ανεβάσει απότομα στροφές, καθώς μέσα σε λιγότερες από πενήντα ημέρες θα πρέπει να κλείσει τουλάχιστον σαράντα μικρά και μεγάλα μέτωπα που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Την ίδια ώρα, ο Πόουλ Τόμσεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, οριοθετώντας ως βασική προτεραιότητα, από την οποία εξαρτάται όλο το πρόγραμμα εξυγίανσης, την πάταξη της φοροδιαφυγής, μέτωπο στο οποίο, όπως είπε, μέχρι στιγμής υπάρχει πλήρης αποτυχία. Όπως είπε συγκεκριμένα ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, «δεν βλέπω πώς η Ελλάδα θα μπορέσει μεσοπρόθεσμα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την δημοσιονομική μεταρρύθμιση, διατηρώντας κι ένα επαρκές επίπεδο κοινωνικών παροχών, αν δεν αντιμετωπίσει το πρόβλημα της είσπραξης φόρων».


Ποδαρικό με σκληρά μέτρα

Μαζί με το νέο σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση θα πρέπει ως το τέλος Ιουνίου να έχει πάρει τελικές αποφάσεις για τα μέτρα της επόμενης διετίας ύψους τουλάχιστον 11,7 δισ. (μεταξύ των οποίων περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, πιθανότατα και νέο ψαλίδισμα συντάξεων), να ορίσει την ακριβή μείωση ανά κλάδο στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων (που μεσοσταθμικά πρέπει να φτάσει το 12%), να καταλήξει στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα (όπου πιθανότατα θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι περικοπές φοροαπαλλαγών και οι προσαρμογές φορολογικών συντελεστών), να ορίσει πόσο θα αυξηθούν κατά περιοχή οι αντικειμενικές αξίες (όπως προβλέπει το μνημόνιο), αλλά και να αποφασίσει ποιοι 15.000 υπάλληλοι θα απολυθούν από το Δημόσιο.

Πριν κλείσει το πρώτο δίμηνο ύπαρξης, η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει προχωρήσει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, να ορίσει χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο για τον ορισμό των νέων κατώτατων μισθών μέσω της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας, να προχωρήσει νόμους κι υπουργικές αποφάσεις για την απελευθέρωση αγορών κι επαγγελμάτων, αλλά και να παρουσιάσει σχέδιο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς την αγορά, που θα τονώσει την αναιμική ρευστότητα.

Η πρώτη μετά το «κούρεμα» αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα αναμένεται, όπως ανακοίνωσε ο Τόμσεν, έναν μήνα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.

Έρχονται απολύσεις και λουκέτα μετά τις κάλπες

Τρεις επώδυνες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους πρέπει να γίνουν πράξη την επομένη των εκλογών από τη νέα κυβέρνηση: συγχωνεύσεις και κλείσιμο δημόσιων φορέων, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των υπουργείων με κατάργηση του 40% των δομών τους και απολύσεις.

Οι παρεμβάσεις που συνεπάγονται και αθρόες μετακινήσεις εργαζομένων έχουν «κλειδώσει», καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί από το πρώτο μνημόνιο να μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2015 κατά 150.000 (μέσω συνταξιοδοτήσεων, εφαρμογής σφιχτής πολιτικής μείωσης των προσλήψεων και συμβασιούχων προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας) και ως το τέλος του χρόνου τουλάχιστον κατά 15.000. Ο δρόμος των απολύσεων έχει ανοίξει με την εργασιακή εφεδρεία, αλλά και τις διαδικασίες της αξιολόγησης δομών και προσωπικού, ενώ το σενάριο της άρσης της μονιμότητας, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μετά το 2013, ολοένα και κερδίζει έδαφος. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από τις 6 Οκτωβρίου 9.384 υπάλληλοι, είτε εντασσόμενοι στο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, αριθμός που δεν «έπιασε» τον αρχικό στόχο.

Λιγότεροι φορείς

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης θα βρεθεί η αναδιάρθρωση των φορέων, από τους οποίους τουλάχιστον 120, που απασχολούν 8.000 υπαλλήλους, αναμένεται να καταργηθούν, αφού προηγηθεί η διαδικασία της αξιολόγησης. Τα κριτήρια αξιολόγησης των οργανισμών βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας από το υπουργείο σε συνεργασία με την ομάδα των Γάλλων εμπειρογνωμόνων.

Παράλληλα, θα πρέπει να καταργηθούν οι περιττοί κλάδοι και οι οργανικές μονάδες, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να καθοριστεί το πλαίσιο ετήσιων στόχων για κάθε διεύθυνση. Η πρώτη φάση αξιολόγησης των υπαλλήλων ξεκινάει από το καλοκαίρι και η «βαθμολογία» του γραπτού τεστ, σε συνδυασμό με την απόδοση και τη συμπεριφορά, θα επηρεάζουν την εξέλιξη στην πυραμίδα της ιεραρχίας και τη μισθολογική κατάταξη. Οι υπάλληλοι θα υποβληθούν σε γραπτό τεστ που θα περιλαμβάνει 80 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και θα βαθμολογηθούν για τις γνώσεις τους, τις σπουδές τους και τα τυπικά προσόντα (μόρια). Η αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σε δυο υπουργεία, στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ το νέο σύστημα με την καθιέρωση επίτευξης στόχων αναμένεται να εφαρμοστεί στις αρχές του 2013. η διαδικασία αυτή, που θα γίνεται σε ετήσια βάση, θα έχει ως αποτέλεσμα την ταξινόμηση των υπαλλήλων σε ένα πίνακα αξιολόγησης με βάση τη βαθμολογία τους.

Ποιοι κινδυνεύουν

Με απόλυση κινδυνεύουν όσοι υπάλληλοι δεν πληρούν τους όρους των νέων «περιγραμμάτων θέσεων» ή στους διυπουργικούς κλάδους που θα συσταθούν σε κάθε υπουργείο, ενώ θα εφαρμοστεί στην πράξη η ρύθμιση που έχει θεσμοθετηθεί για την κινητικότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Έτσι, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε ένα υπουργείο δεν είναι πλέον υπάλληλοι του συγκεκριμένου υπουργείου, αλλά μπορούν με εύκολες διαδικασίες να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης καταρτίστηκε μητρώο μισθοδοτούμενων από το κράτος, με αριθμητικά στοιχεία για όλους τους εργαζόμενους σε υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα ΟΤΑ, τον αριθμό των υπαλλήλων σε κάθε φορέα, σε κάθε υπηρεσία, τη σχέση εργασίας για κάθε εργαζόμενο, το επίπεδο της εκπαίδευσής του, τη θέση ευθύνης του, την ειδικότητα του, το βαθμό του.

Πλέον, ο κάθε υπάλληλος έχει δικό του ψηφιακό «προφίλ». Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των τακτικών υπαλλήλων, μόνιμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ανέρχεται σε 636.188. το μητρώο αυτό αποτελεί εργαλείο για να γνωρίζει το κράτος και να προσδιορίζει κάθε φορά το ύψος της μισθολογικής δαπάνης για τις πάσης φύσεως πληρωμές.
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ