2012-04-22 10:42:04
Φωτογραφία για ΒΕΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΜΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ!
Οριστικά χωρίς τον Γ. Παπανδρέου, από τον οποίο ο Ευ. Βενιζέλος, έχει ζητήσει να μην εμφανιστεί κατά κανέναν τρόπο στην προεκλογική περίοδο θα κυλήσουν οι δύο εβδομάδες έως την Κυριακή των εκλογών για το ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθεση με...

ό,τι συνέβη το 2004, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε ενταχθεί κανονικά στον εκλογικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ, η Ιπποκράτους αποφάσισε να κρύψει από το εκλογικό σώμα τον Γ. Παπανδρέου, με το 92% της κοινής γνώμης να τον έχει απορρίψει, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα ο Ευ. Βενιζέλος θα ανεβάσει τους τόνους κατά του προκατόχου του, ώστε οι αποστάσεις που λαμβάνει από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Παπανδρέου να γίνουν περισσότερο διακριτές.

Ενδεικτική της απαξίωσης στο πρόσωπο του τέως πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι η σύγκριση με την προεκλογική περίοδο του 2004 και έως ένα βαθμό η πορεία της σχέσης ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη, που δείχνει και το μέλλον στη σχέση Βενιζέλου - Παπανδρέου.


Τον Ιανουάριο του 2004 ως νέος πρωθυπουργός, μετά το «δαχτυλίδι» και τη συνάντηση στην οδό Αναγνωστοπούλου, ο Γ. Παπανδρέου ενέταξε κανονικά τον Κ. Σημίτη στον εκλογικό σχεδιασμό. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ομιλίες στην Αττική και αλλού, και μάλιστα είναι γνωστό και το επεισόδιο μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου (που αποδεικνύει ότι ο λόγος Σημίτη ήταν ακόμα υπαρκτός στο κέντρο λήψης αποφάσεων) όταν ο Γ. Παπανδρέου αποφάσισε τη διαγραφή των δέκα βουλευτών προεκλογικά λόγω της γνωστής ως υπόθεσης Πάχτα.

Είναι γνωστό ότι τότε ο Κ. Σημίτης ήταν καθ’ οδόν προς κάποια προεκλογική εμφάνιση εκτός Αθηνών, όπως και ο Γ. Παπανδρέου. Και μόλις έμαθε την απόφαση Παπανδρέου για τη διαγραφή των δέκα βουλευτών, του τηλεφώνησε για να του εκφράσει τη διαφωνία του. Σύμφωνα με παρευρισκομένους, υπήρξε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ των δύο, το οποίο όμως δεν στάθηκε επαρκές για να αποφασίσει, τότε, ο Γ. Παπανδρέου να θέσει τον Κ. Σημίτη εκτός εκλογικού σχεδιασμού. Είναι δε ακόμα νωπή η εικόνα του Γ. Παπανδρέου μαζί με τον Κ. Σημίτη στο βήμα της ομιλίας που έκανε προεκλογικά το 2004 ο Γ. Παπανδρέου ως υποψήφιος πρωθυπουργός στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα και μετά τις εκλογές και τη μεγάλη ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2004 ο Κ. Σημίτης έδινε το «παρών» στις συνεδριάσεις των κεντρικών επιτροπών μιλώντας προγραμματισμένα μαζί με τον Γ. Παπανδρέου. Και μόνο μετά τις ευρωεκλογές του 2004 και τη δεύτερη εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ μέσα σε λίγους μήνες, ο Γ. Παπανδρέου, διαπιστώνοντας ότι ο δημόσιος λόγος του Κ. Σημίτη είχε τεράστιες διαφορές με τον δικό του, ζήτησε και επέβαλε να μη μιλά ο Κ. Σημίτης στις κεντρικές επιτροπές παρά μόνο εφόσον ο ίδιος ζητούσε το λόγο. Αυτή η απόφαση του Γ. Παπανδρέου στάθηκε και η αιτία για να αποστασιοποιηθεί πλήρως ο Κ. Σημίτης, μετά τον Ιούνιο του 2004 πλέον, από τα κομματικά δρώμενα του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, τα πράγματα για τον Γ. Παπανδρέου είναι εντελώς διαφορετικά. Η νέα Ιπποκράτους θεωρεί ήδη μεγάλη υποχώρηση το ότι συμπεριελήφθησαν στα ψηφοδέλτια πρόσωπα που είναι απολύτως συνδεδεμένα με τον Γ. Παπανδρέου αλλά και με την καταστροφική διετία 2009-2011, όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Ραγκούσης. Και ασκήθηκαν τρομερές πιέσεις προς τον Γ. Παπανδρέου για να πειστεί να παραμείνει στο περιθώριο της προεκλογικής αναμέτρησης προκειμένου «να μην προκαλέσει περισσότερο», όπως λένε συνεργάτες του κ. Βενιζέλου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και οι λίγοι υπερασπιστές της πρώτης περιόδου Παπανδρέου είτε έχουν σιωπήσει είτε επιχειρείται να απομονωθούν τουλάχιστον από την κεντρική πολιτική σκηνή.

ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ «Παρακολουθεί και θα μιλήσει μετά τις εκλογές»

ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ πηγές από την Ιπποκράτους, ο Ευ. Βενιζέλος έχει ζητήσει από τον Γ. Παπανδρέου όχι απλώς να μην εμφανιστεί σε ομιλίες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, αλλά και να μην απαντήσει θετικά σε περίπτωση που έχει αιτήματα για συνέντευξη στο γραπτό Τύπο. Και οι πληροφορίες λένε ότι μεγάλες εφημερίδες έχουν ήδη ζητήσει από τον Γ. Παπανδρέου να δώσει συνέντευξη τις επόμενες ημέρες και πριν από την 6η Μαΐου, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα σαφή θετική ή αρνητική απάντηση.

Από την πλευρά του, ο τέως πρωθυπουργός παρακολουθεί τη γραμμή απαξίωσης της πολιτικής του, της πρώτης περιόδου της κυβέρνησής του, αλλά και του ιδίου προσωπικά, που ακολουθεί ευκρινώς ένα μεγάλο κομμάτι των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και σε χαμηλούς τόνους -τουλάχιστον έως σήμερα- ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά δεν αντιδρά. Δεν αντιδρά ακόμα και όταν βλέπει ότι βασική προεκλογική γραμμή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να φορτώσει όλα τα δεινά της προηγούμενης πολιτικής και των αποφάσεων που ελήφθησαν την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο του 2010, όταν ο διάδοχός του ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών.

Οι λίγοι αλλά φανατικοί υποστηρικτές του λένε τα ακόλουθα: «Ο Γιώργος παρακολουθεί και θα μιλήσει μετά τις εκλογές». Ισως να περιμένει και το εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του, είναι όμως βέβαιο ότι το κλίμα σήμερα είναι καθολικά εναντίον του - τόσο σε επίπεδο εκλογικού σώματος συνολικά όσο και σε επίπεδο ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ