Οι ένοπλες δυνάμεις του Αττίλα >Ο κατοχικός στρατός αριθμεί 40000 και τα σώματα των Τ/κ περίπου 5500
2012-04-22 12:40:54
Ασχετα αν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν περιόρισε τους Τούρκους αξιωματικούς στα στρατόπεδά τους, στα κατεχόμενα οι συνάδελφοί τους συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο, πάντοτε με τις ευλογίες , τη συγκατάθεση και συνεργασία της «Πρεσβείας». Προβάλλονται ως οι λυτρωτές των Τ/κ από τη «γενοκτονία» των Ε/κ(!), ως ένα σώμα που πότισε με το αίμα του τα εδάφη της Κύπρου προκειμένου να ιδρυθεί το ψευδοκράτος και σήμερα οι Τ/κ να ζουν μια ήρεμη και ασφαλή ζωή κλπ. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι ισχυρισμοί δεξιών και εθνικιστών πολιτικών, οι οποίοι θεωρούν υποχρέωσή τους να αναφερθούν στον τουρκικό Στρατό που εδρεύει στο νησί και δεν χάνουν ευκαιρία να διαμηνύσουν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο στρατός αυτός δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το νησί καθ’ ότι αποβιβάστηκε στα πλαίσια των Συνθηκών του ’60 και αποτελεί την εγγύηση της τουρκικής παρουσίας. Έχει γίνει τόση πλύση εγκεφάλου που σε πρόσφατη δημοσκόπηση του CΜΙRS( Τhe Center For Μigration ΙdentityΑnd Rights Studies.Οκτώβριος 2011) αποδείχτηκε ότι οι Τ/κ εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις περισσότερο από κάθε άλλη Αρχή ή θεσμό («Κυβέρνηση» 19,20%, δικαστήρια 44,6%, κόμματα 6,4%, «πρόεδρος» 23,80%, «Βουλή» 18,8%, ΜΜΕ 9,4%, «Αστυνομία» 32,5%).
Σε εθνικές επετείους της Τουρκίας , στα πανηγύρια με αφορμή την εισβολή και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στις τελετές παράδοσης-παραλαβής μονάδων, οι διοικητές εκφωνούν πύρινους λόγους που αναπτερώνουν το ηθικό των οπλιτών και των πολιτών, αναφερόμενοι στην ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων για απόκρουση της όποιας επίθεσης δεχτούν οι Τ/κ και την αποφασιστικότητά τους για υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας του ψευδοκράτους. Κατά την τελετή ορκωμοσίας των δοκίμων εφέδρων αξιωματικών και λοχιών (19/1/12) στο στρατόπεδο του Καραόλου, ο διοικητής των Δυνάμεων Ασφαλείας δήλωσε: «Είμαστε τμήμα του τ/κ λαού και ο φύλακας άγγελός του. Επιβαλλεται να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης με την οποία μας περιβάλλει . Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να θυσιάσουμε την ψυχή μας για την πατρίδα, το έθνος, την κυριαρχία».
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο νησί υπερτερούν αυτών της Εθνικής Φρουράς. Ο στρατός κατοχής, τον οποίο αποκαλούν «Τουρκικές Ειρηνευτικές Δυνάμεις Κύπρου», έχει έδρα την Κερύνεια και αριθμεί πέραν των 40.000 ανδρών, ενώ οι Δυνάμεις Ασφαλείας , στις οποίες υπηρετούν οι Τ/κ, κάπου 5.500. Έδρα των δυνάμεων αυτών είναι το Μπογάζι Κερύνειας.
Ο διοικητής του στρατού κατοχής φέρει τον βαθμό του αντιστράτηγου (σήμερα είναι ο Αντέμ Χουντουτί) και των Δυνάμεων Ασφαλείας το βαθμό του υποστράτηγου (Μεχμέτ Νταϊσάλ).
Ο κατοχικός στρατός απαρτίζεται από δύο μεραρχίες, επικεφαλής των οποίων είναι οι υποστράτηγοι Ιλχάν Ταλού ( 28η ΜεραρχίαΆσσια) και Ομέρ Πατς (39η Μεραρχία Μύρτου-Μόρφου ). Έδρα της 14ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων είναι η Κυθρέα.
Όσο και αν Τ/κ πολιτικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, δημοσιογράφοι, επέμεναν και επιμένουν για ανάθεση της διοίκησης των Δυνάμεων Ασφαλείας σε Τ/κ αξιωματικό, το δίκαιο αίτημά τους απορρίφθηκε επανειλημμένα ίσως γιατί το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να μην έχει εμπιστοσύνη σε Τ/κ ανώτατο αξιωματικό, ίσως να θεωρεί ότι οι Τ/κ είναι ανίκανοι να φέρουν σε πέρας μια τέτοια αποστολή, ίσως να μη θέλει να υστερήσει το επίδομα εξωτερικού από έναν Τούρκο αξιωματικό τον οποίο ανταμείβει με την μετάθεση στο νησί από την Ν. .Α Τουρκία.
Για δεκαετίες οι Τ/κ αξιωματικοί προάγονταν μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη. Μόλις πριν μερικά χρόνια τους αναγνωρίστηκε το δικαίωμα προαγωγής σε ταξίαρχο. Αναλαμβάνουν καθήκοντα υποδιοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας. Οι δυνάμεις αυτές υπακούουν τυφλά στις διαταγές των δυνάμεων κατοχής και κατ’ επέκταση στο Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων . Όσο παραδοξο και αν είναι , στις Δυνάμεις Ασφαλείας υπάγεται και η τ/κ «Αστυνομία», παρά τις υποσχέσεις που δίδονται σε κάθε προεκλογική περίοδο για ανάληψη δράσης προκειμένου να υπαχθεί σε τ/κ «υπουργείο», κατά πάσα πιθανότητα σε αυτό των «Εσωτερικών».
Πριν την εισβολή οι Τ/κ νέοι υπηρετούσαν στην τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ και εκπαιδεύονταν στην Τουρκία και τους τουρκικούς θύλακες από Τούρκους αξιωματικούς. Έφεραν την ονομασία «αγωνιστής». Στα πλαίσια των συμφωνιών του ’60 στο νησί υπηρετούσαν και 650 Τούρκοι στρατιώτες ως μέλη της ΤΟΥΡΔΥΚ. Το τουρκικό σύνταγμα αποβιβάστηκε στο νησί στις 16/8/1960 με το επιβατηγό πλοίο «ΕGΕ», το οποίο συνοδεύονταν από το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού «ΑLΡΑSLΑΝ».
Για πρώτη φορά το τουρκικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε τον αριθμό του προσωπικού του. Συνολικά υπηρετούν 720.000 στρατιωτικοί και πολίτες, εκ των οποίων 365 στρατηγοί και ναύαρχοι, 39.975 αξιωματικοί και 95.824 υπαξιωματικοί, 6.829 έφεδροι αξιωματικοί, 53.424 πολίτες και 458.368 οπλίτες (22/11/2011). Ο πρωθυπουργός Ερντογάν εξήγγειλε τελευταία ότι κάθε υπόχρεος στρατιωτικής θητείας Τούρκος πολίτης έχει το δικαίωμα εξαγοράς της στρατιωτικής του θητείας έναντι 30.000 λιρών Τουρκίας ( ένα ευρώ=2,8 ΛΤ). Υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί το ποσό των 13,8 δισεκατομμυρίων λιρών Τουρκίας, το οποίο θα διατεθεί στις οικογένειες πεσόντων, στους ανάπηρους πολέμου, στους οπλίτες και υπαξιωματικούς που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα , στο προσωπικό ή τους συγγενείς των Ενόπλων Δυνάμεων, της Χωροφυλακής, Ακτοφυλακής , Δυνάμεων Ασφαλείας, που έχασε την ζωή του ή τραυματίστηκε εν ώρα υπηρεσίας.
Εκτός από την εξαγορά συζητείται ακόμη και η αντικατάσταση των κληρωτών από επαγγελματίες οπλίτες, μετά μάλιστα από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη των αντιρρησιών συνείδησης. Και τα δύο αυτά βήματα της Τουρκίας προβληματίζουν τους ειδικούς στα κατεχόμενα. Για την εξαγορά έγιναν σημαντικά βήματα, ενώ για τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης και την καθιέρωση επαγγελματικού στρατού συνεχίζονται συζητήσεις. Ειδικοί, όπως δικηγόροι του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των κατεχομένων, δήλωσαν ότι το «Σύνταγμα» υποχρεώνει κάθε Τ/κ άνδρα να υπηρετήσει τη θητεία του, ενώ παράλληλα υπάρχουν άρθρα που αναφέρονται στη θρησκευτική ελευθερία και ελευθερία συνείδησης. Εισηγούνται την τροπολογία του «Περί
Στρατιωτικής Θητείας Νόμου».
Οι γυναίκες στο χακί
Από το 1998 οι Δυνάμεις Ασφαλείας άρχισαν να δέχονται στις τάξεις τους και γυναίκες, με το βαθμό του δεκανέα. Με νεότερη απόφαση του «Υπουργικού Συμβουλίου» (29/2/2012 ), του λοιπού και οι γυναίκες που υπηρετούν στις Δυνάμεις Ασφαλείας ως υπαξιωματικοί θα μπορούν να προάγονται σε αξιωματικούς. Ειδικοί κανονισμοί αναφέρονται στους περιορισμούς εμφάνισης και περιβολής των γυναικών (οι σκιές στα μάτια πρέπει να συνάδουν με τα χρώματα της παραλλαγής, να φέρουν μόνο ένα δακτυλίδι , τα σκουλαρίκια να είναι εφαρμοστά στα αφτιά κλπ).
Όποιος μιλήσει τιμωρείται
ΟΣΟΙυπηρετούν τη θητεία τους υπό το άγρυπνο μάτι των εκ Τουρκίας αξιωματικών, είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται όλες τις ιδιοτροπίες, προσβολές, ύβρεις , βίτσια, σαδισμούς των ανωτέρων τους. Αλίμονο σε όποιον παραβεί τον κανόνα και οδηγηθεί στο Πειθαρχείο το οποίο αποκαλείται DΙSΚΟ (DΙSiplin ΚΟgusu = Θάλαμος Πειθαρχείου). Πρόκειται για επίγεια κόλαση. Εκτός από το DΙSΚΟ, οι αξιωματικοί έχουν χίλιους-δυο τρόπους να τιμωρούν τους οπλίτες οι οποίοι σηκώνουν κεφάλι ή δεν εκτελούν κατά γράμμα τις διαταγές τους. Ένα θύμα της νοοτροπίας αυτής ήταν ο Χαλίλ Καραπασάογλου, ο οποίος καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε δεκαήμερη ποινή φυλάκισης στις στρατιωτικές φυλακές του χωριού Χαμίτ Μάντρες, επειδή σε άρθρο του στην Αφρίκα (27/12/2011) αναφέρθηκε στη βία και στα βασανιστήρια κατά των οπλιτών που υπηρετούν στο Λόχο Λοκματζή παρά το κατοχικό οδόφραγμα του Λήδρα Παλάς, όπου υπηρετούσε και ο ίδιος. Δεν επετράπη η υπεράσπισή του από δικηγόρους και ούτε κλήθηκε στο στρατοδικείο μάρτυρας υπεράσπισης. Η ποινή φυλάκισης από το στρατοδικείο επιβλήθηκε στο νεαρό όταν πλέον είχε απολυθεί και ήταν πολίτης, χωρίς όμως να έχει πάρει το απολυτήριό του . Καθ’ όλο το δεκαήμερο της φυλάκισής του διάφορες φιλειρηνικές οργανώσεις, συντεχνίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, το κόμμα Νέα Κύπρος, πραγματοποιούσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την περιπέτειά του νεαρού, ενώ μεγάλος αριθμός ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών με ανοικτή επιστολή καταδίκασαν τη φίμωση.
Ο πρόεδρος του Γραφείου Αντιρρησιών Συνειδήσεως της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Friedhelm Schneider, ζήτησε από τους Γκιουλ και Ερντογάν να μεσολαβήσουν για την άμεση αποφυλάκιση του Καραπασάογλου.Τα τ/κ «κοινοβουλευτικά» κόμματα τήρησαν σιγή από φόβο μήπως και εξοργίσει την Αγκυρα η όποια θέση τους. Το Κίνημα για την Ανωτερότητα του Δικαίου και των Ιδεών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι με τη φυλάκιση του νεαρού αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πρόνοιες του «Συντάγματος».
Απαλλαγή και εξαγορά της θητείας
ΤΟ χρονίζον αίτημα των απόδημων Τ/κ για τροπολογίες στον «Περί Στρατιωτικής Θητείας Νόμο» ούτως ώστε να μπορούν να επισκεφθούν τους συγγενείς τους στα κατεχόμενα, συζητήθηκε στην «Επιτροπή Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων» της ψευδοβουλής .
Από εδώ και μπρος, όσοι φοιτούν σε πανεπιστήμια του ψευδοκράτους ή του εξωτερικού για απόκτηση διδακτορικού, δικαιούνται να εξαγοράσουν τη θητεία τους. Το δικαίωμα αυτό συζητήθηκε όσο κανένα άλλο, επειδή η ψευδοκυβέρνηση ωθεί τους νέους να συνεχίζουν τις σπουδές τους για απόκτηση διδακτορικού προκειμένου να απαλλαγούν από την στρατιωτική θητεία, με αποτέλεσμα σύντομα στις στρατιές των ανέργων πτυχιούχων πανεπιστημίων να προστεθούν και οι στρατιές των κατόχων διδακτορικού. Κατά το «βουλευτή» του ΡΤΚ, Καντρί Φελλάχογλου , με το νέο «νόμο» στρατιωτική θητεία θα υπηρετούν οι δύσμοιροι, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «Περί Αποφυγής της Στρατιωτικής Θητείας Νόμων». Απαλλάσσονται της στρατιωτικής θητείας όσοι είναι απόφοιτοι της Αστυνομικής Ακαδημίας και υπηρετούν στην ψευδοαστυνομία (η τ/κ «Αστυνομία» υπάγεται στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις).
Απαλλάσσονται επίσης οι απόδημοι άνω του 50ού έτους της ηλικίας τους. Οι υπόλοιποι απαλλάσσονται με την καταβολή 3.000 στερλινών για εξαγορά ή με καταβολή 1.500 στερλινών υπό τον όρο ότι θα υπηρετήσουν ένα μήνα. Όσοι απόδημοι είναι μικρότεροι του 31ου έτους της ηλικίας τους κατά την άφιξή τους στο ψευδοκράτος θα υπηρετούν 4 μήνες, οι μεταξύ 31-49 ετών θα υπηρετούν 2 μήνες ή καταβάλλοντας 2.000 στερλίνες θα απαλλάσσονται.
Όσοι μετέβησαν στο εξωτερικό πριν από την 1/1/2007 δικαιούνται να αποταθούν στις «Προξενικές Αρχές» ή να επιστρέψουν στο ψευδοκράτος και εντός 90 ημερών να αποταθούν στο στρατολογικό τους γραφείο, με αίτημα να επωφεληθούν από τις νέες διατάξεις ή να εξαγοράσουν την θητεία τους έναντι 3.000 στερλινών.
Απαλλάσσονται της στρατιωτικής θητείας όσοι απόκτησαν την «ιθαγένεια» λόγω γάμου με Τουρκοκύπρια. Εξαιρούνται όμως όσοι την απόκτησαν με απόφαση του «Υπουργικού Συμβουλίου». Αυτοί θα την εξαγοράζουν έναντι 2.000 στερλινών.
http://www.philenews.com/
Σε εθνικές επετείους της Τουρκίας , στα πανηγύρια με αφορμή την εισβολή και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στις τελετές παράδοσης-παραλαβής μονάδων, οι διοικητές εκφωνούν πύρινους λόγους που αναπτερώνουν το ηθικό των οπλιτών και των πολιτών, αναφερόμενοι στην ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων για απόκρουση της όποιας επίθεσης δεχτούν οι Τ/κ και την αποφασιστικότητά τους για υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας του ψευδοκράτους. Κατά την τελετή ορκωμοσίας των δοκίμων εφέδρων αξιωματικών και λοχιών (19/1/12) στο στρατόπεδο του Καραόλου, ο διοικητής των Δυνάμεων Ασφαλείας δήλωσε: «Είμαστε τμήμα του τ/κ λαού και ο φύλακας άγγελός του. Επιβαλλεται να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης με την οποία μας περιβάλλει . Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να θυσιάσουμε την ψυχή μας για την πατρίδα, το έθνος, την κυριαρχία».
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο νησί υπερτερούν αυτών της Εθνικής Φρουράς. Ο στρατός κατοχής, τον οποίο αποκαλούν «Τουρκικές Ειρηνευτικές Δυνάμεις Κύπρου», έχει έδρα την Κερύνεια και αριθμεί πέραν των 40.000 ανδρών, ενώ οι Δυνάμεις Ασφαλείας , στις οποίες υπηρετούν οι Τ/κ, κάπου 5.500. Έδρα των δυνάμεων αυτών είναι το Μπογάζι Κερύνειας.
Ο διοικητής του στρατού κατοχής φέρει τον βαθμό του αντιστράτηγου (σήμερα είναι ο Αντέμ Χουντουτί) και των Δυνάμεων Ασφαλείας το βαθμό του υποστράτηγου (Μεχμέτ Νταϊσάλ).
Ο κατοχικός στρατός απαρτίζεται από δύο μεραρχίες, επικεφαλής των οποίων είναι οι υποστράτηγοι Ιλχάν Ταλού ( 28η ΜεραρχίαΆσσια) και Ομέρ Πατς (39η Μεραρχία Μύρτου-Μόρφου ). Έδρα της 14ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων είναι η Κυθρέα.
Όσο και αν Τ/κ πολιτικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, δημοσιογράφοι, επέμεναν και επιμένουν για ανάθεση της διοίκησης των Δυνάμεων Ασφαλείας σε Τ/κ αξιωματικό, το δίκαιο αίτημά τους απορρίφθηκε επανειλημμένα ίσως γιατί το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να μην έχει εμπιστοσύνη σε Τ/κ ανώτατο αξιωματικό, ίσως να θεωρεί ότι οι Τ/κ είναι ανίκανοι να φέρουν σε πέρας μια τέτοια αποστολή, ίσως να μη θέλει να υστερήσει το επίδομα εξωτερικού από έναν Τούρκο αξιωματικό τον οποίο ανταμείβει με την μετάθεση στο νησί από την Ν. .Α Τουρκία.
Για δεκαετίες οι Τ/κ αξιωματικοί προάγονταν μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη. Μόλις πριν μερικά χρόνια τους αναγνωρίστηκε το δικαίωμα προαγωγής σε ταξίαρχο. Αναλαμβάνουν καθήκοντα υποδιοικητή των Δυνάμεων Ασφαλείας. Οι δυνάμεις αυτές υπακούουν τυφλά στις διαταγές των δυνάμεων κατοχής και κατ’ επέκταση στο Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων . Όσο παραδοξο και αν είναι , στις Δυνάμεις Ασφαλείας υπάγεται και η τ/κ «Αστυνομία», παρά τις υποσχέσεις που δίδονται σε κάθε προεκλογική περίοδο για ανάληψη δράσης προκειμένου να υπαχθεί σε τ/κ «υπουργείο», κατά πάσα πιθανότητα σε αυτό των «Εσωτερικών».
Πριν την εισβολή οι Τ/κ νέοι υπηρετούσαν στην τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ και εκπαιδεύονταν στην Τουρκία και τους τουρκικούς θύλακες από Τούρκους αξιωματικούς. Έφεραν την ονομασία «αγωνιστής». Στα πλαίσια των συμφωνιών του ’60 στο νησί υπηρετούσαν και 650 Τούρκοι στρατιώτες ως μέλη της ΤΟΥΡΔΥΚ. Το τουρκικό σύνταγμα αποβιβάστηκε στο νησί στις 16/8/1960 με το επιβατηγό πλοίο «ΕGΕ», το οποίο συνοδεύονταν από το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού «ΑLΡΑSLΑΝ».
Για πρώτη φορά το τουρκικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε τον αριθμό του προσωπικού του. Συνολικά υπηρετούν 720.000 στρατιωτικοί και πολίτες, εκ των οποίων 365 στρατηγοί και ναύαρχοι, 39.975 αξιωματικοί και 95.824 υπαξιωματικοί, 6.829 έφεδροι αξιωματικοί, 53.424 πολίτες και 458.368 οπλίτες (22/11/2011). Ο πρωθυπουργός Ερντογάν εξήγγειλε τελευταία ότι κάθε υπόχρεος στρατιωτικής θητείας Τούρκος πολίτης έχει το δικαίωμα εξαγοράς της στρατιωτικής του θητείας έναντι 30.000 λιρών Τουρκίας ( ένα ευρώ=2,8 ΛΤ). Υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί το ποσό των 13,8 δισεκατομμυρίων λιρών Τουρκίας, το οποίο θα διατεθεί στις οικογένειες πεσόντων, στους ανάπηρους πολέμου, στους οπλίτες και υπαξιωματικούς που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα , στο προσωπικό ή τους συγγενείς των Ενόπλων Δυνάμεων, της Χωροφυλακής, Ακτοφυλακής , Δυνάμεων Ασφαλείας, που έχασε την ζωή του ή τραυματίστηκε εν ώρα υπηρεσίας.
Εκτός από την εξαγορά συζητείται ακόμη και η αντικατάσταση των κληρωτών από επαγγελματίες οπλίτες, μετά μάλιστα από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη των αντιρρησιών συνείδησης. Και τα δύο αυτά βήματα της Τουρκίας προβληματίζουν τους ειδικούς στα κατεχόμενα. Για την εξαγορά έγιναν σημαντικά βήματα, ενώ για τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης και την καθιέρωση επαγγελματικού στρατού συνεχίζονται συζητήσεις. Ειδικοί, όπως δικηγόροι του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των κατεχομένων, δήλωσαν ότι το «Σύνταγμα» υποχρεώνει κάθε Τ/κ άνδρα να υπηρετήσει τη θητεία του, ενώ παράλληλα υπάρχουν άρθρα που αναφέρονται στη θρησκευτική ελευθερία και ελευθερία συνείδησης. Εισηγούνται την τροπολογία του «Περί
Στρατιωτικής Θητείας Νόμου».
Οι γυναίκες στο χακί
Από το 1998 οι Δυνάμεις Ασφαλείας άρχισαν να δέχονται στις τάξεις τους και γυναίκες, με το βαθμό του δεκανέα. Με νεότερη απόφαση του «Υπουργικού Συμβουλίου» (29/2/2012 ), του λοιπού και οι γυναίκες που υπηρετούν στις Δυνάμεις Ασφαλείας ως υπαξιωματικοί θα μπορούν να προάγονται σε αξιωματικούς. Ειδικοί κανονισμοί αναφέρονται στους περιορισμούς εμφάνισης και περιβολής των γυναικών (οι σκιές στα μάτια πρέπει να συνάδουν με τα χρώματα της παραλλαγής, να φέρουν μόνο ένα δακτυλίδι , τα σκουλαρίκια να είναι εφαρμοστά στα αφτιά κλπ).
Όποιος μιλήσει τιμωρείται
ΟΣΟΙυπηρετούν τη θητεία τους υπό το άγρυπνο μάτι των εκ Τουρκίας αξιωματικών, είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται όλες τις ιδιοτροπίες, προσβολές, ύβρεις , βίτσια, σαδισμούς των ανωτέρων τους. Αλίμονο σε όποιον παραβεί τον κανόνα και οδηγηθεί στο Πειθαρχείο το οποίο αποκαλείται DΙSΚΟ (DΙSiplin ΚΟgusu = Θάλαμος Πειθαρχείου). Πρόκειται για επίγεια κόλαση. Εκτός από το DΙSΚΟ, οι αξιωματικοί έχουν χίλιους-δυο τρόπους να τιμωρούν τους οπλίτες οι οποίοι σηκώνουν κεφάλι ή δεν εκτελούν κατά γράμμα τις διαταγές τους. Ένα θύμα της νοοτροπίας αυτής ήταν ο Χαλίλ Καραπασάογλου, ο οποίος καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε δεκαήμερη ποινή φυλάκισης στις στρατιωτικές φυλακές του χωριού Χαμίτ Μάντρες, επειδή σε άρθρο του στην Αφρίκα (27/12/2011) αναφέρθηκε στη βία και στα βασανιστήρια κατά των οπλιτών που υπηρετούν στο Λόχο Λοκματζή παρά το κατοχικό οδόφραγμα του Λήδρα Παλάς, όπου υπηρετούσε και ο ίδιος. Δεν επετράπη η υπεράσπισή του από δικηγόρους και ούτε κλήθηκε στο στρατοδικείο μάρτυρας υπεράσπισης. Η ποινή φυλάκισης από το στρατοδικείο επιβλήθηκε στο νεαρό όταν πλέον είχε απολυθεί και ήταν πολίτης, χωρίς όμως να έχει πάρει το απολυτήριό του . Καθ’ όλο το δεκαήμερο της φυλάκισής του διάφορες φιλειρηνικές οργανώσεις, συντεχνίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, το κόμμα Νέα Κύπρος, πραγματοποιούσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την περιπέτειά του νεαρού, ενώ μεγάλος αριθμός ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών με ανοικτή επιστολή καταδίκασαν τη φίμωση.
Ο πρόεδρος του Γραφείου Αντιρρησιών Συνειδήσεως της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Friedhelm Schneider, ζήτησε από τους Γκιουλ και Ερντογάν να μεσολαβήσουν για την άμεση αποφυλάκιση του Καραπασάογλου.Τα τ/κ «κοινοβουλευτικά» κόμματα τήρησαν σιγή από φόβο μήπως και εξοργίσει την Αγκυρα η όποια θέση τους. Το Κίνημα για την Ανωτερότητα του Δικαίου και των Ιδεών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι με τη φυλάκιση του νεαρού αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πρόνοιες του «Συντάγματος».
Απαλλαγή και εξαγορά της θητείας
ΤΟ χρονίζον αίτημα των απόδημων Τ/κ για τροπολογίες στον «Περί Στρατιωτικής Θητείας Νόμο» ούτως ώστε να μπορούν να επισκεφθούν τους συγγενείς τους στα κατεχόμενα, συζητήθηκε στην «Επιτροπή Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων» της ψευδοβουλής .
Από εδώ και μπρος, όσοι φοιτούν σε πανεπιστήμια του ψευδοκράτους ή του εξωτερικού για απόκτηση διδακτορικού, δικαιούνται να εξαγοράσουν τη θητεία τους. Το δικαίωμα αυτό συζητήθηκε όσο κανένα άλλο, επειδή η ψευδοκυβέρνηση ωθεί τους νέους να συνεχίζουν τις σπουδές τους για απόκτηση διδακτορικού προκειμένου να απαλλαγούν από την στρατιωτική θητεία, με αποτέλεσμα σύντομα στις στρατιές των ανέργων πτυχιούχων πανεπιστημίων να προστεθούν και οι στρατιές των κατόχων διδακτορικού. Κατά το «βουλευτή» του ΡΤΚ, Καντρί Φελλάχογλου , με το νέο «νόμο» στρατιωτική θητεία θα υπηρετούν οι δύσμοιροι, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «Περί Αποφυγής της Στρατιωτικής Θητείας Νόμων». Απαλλάσσονται της στρατιωτικής θητείας όσοι είναι απόφοιτοι της Αστυνομικής Ακαδημίας και υπηρετούν στην ψευδοαστυνομία (η τ/κ «Αστυνομία» υπάγεται στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις).
Απαλλάσσονται επίσης οι απόδημοι άνω του 50ού έτους της ηλικίας τους. Οι υπόλοιποι απαλλάσσονται με την καταβολή 3.000 στερλινών για εξαγορά ή με καταβολή 1.500 στερλινών υπό τον όρο ότι θα υπηρετήσουν ένα μήνα. Όσοι απόδημοι είναι μικρότεροι του 31ου έτους της ηλικίας τους κατά την άφιξή τους στο ψευδοκράτος θα υπηρετούν 4 μήνες, οι μεταξύ 31-49 ετών θα υπηρετούν 2 μήνες ή καταβάλλοντας 2.000 στερλίνες θα απαλλάσσονται.
Όσοι μετέβησαν στο εξωτερικό πριν από την 1/1/2007 δικαιούνται να αποταθούν στις «Προξενικές Αρχές» ή να επιστρέψουν στο ψευδοκράτος και εντός 90 ημερών να αποταθούν στο στρατολογικό τους γραφείο, με αίτημα να επωφεληθούν από τις νέες διατάξεις ή να εξαγοράσουν την θητεία τους έναντι 3.000 στερλινών.
Απαλλάσσονται της στρατιωτικής θητείας όσοι απόκτησαν την «ιθαγένεια» λόγω γάμου με Τουρκοκύπρια. Εξαιρούνται όμως όσοι την απόκτησαν με απόφαση του «Υπουργικού Συμβουλίου». Αυτοί θα την εξαγοράζουν έναντι 2.000 στερλινών.
http://www.philenews.com/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παρελθόν το καλοκαίρι από τον Άρη ο Νέτο
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βαριές οι κατηγορίες, αναβολή της δίκης για τη Δευτέρα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ