2014-05-05 12:08:03
Φωτογραφία για Γερμανία: Πέρασε ένας χρόνος από τη δίκη των νεοναζί
Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις μέρες, από την έναρξη της δίκης μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης NSU. Η ακροαματική διαδικασία προχωρά με μεγάλη δυσκολία επειδή η κύρια κατηγορουμένη Μπεάτε Τσέπε, κάνει χρήση του δικαιώματος άρνησης να καταθέσει ενώπιων του δικαστηρίου.

Χρήση του ιδίου δικαιώματος κάνουν κι άλλοι δύο από τους τρεις συγκατηγορούμενούς της, μέλη της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης NSU.

Έτσι η αποδεικτική διαδικασία αποδεικνύεται περίπλοκη και κάθε μέρα δίκης μπαίνει και από ένα μικρό μόνο κομμάτι στο μωσαϊκό της υπόθεσης που έχει συνταράξει τα γερμανικά δικαστικά χρονικά.

Αμαυρώθηκε η προσωπικότητα των θυμάτων

Τον ένα χρόνο που πέρασε δεκάδες μάρτυρες κλήθηκαν να καταθέσουν σε μια προσπάθεια να χυθεί φως στις δολοφονίες 10 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 8 ήταν Τούρκοι, ο ένας Έλληνας και μια γερμανίδα αστυνομικός. Με μεγάλη προσπάθεια και με βήμα σημειωτόν, το δικαστήριο επιχείρησε να προσμετρήσει την ευθύνη των διωκτικών αρχών που επί σειρά ετών οδηγούσαν -εσκεμμένα όπως φαίνεται- τις ανακρίσεις σε λάθος κατεύθυνση, αναζητώντας απαντήσεις σε κύκλους της τουρκικής μαφίας, σε κυκλώματα μαστροπείας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, παρά το ότι όλα έδειχναν ότι οι δολοφονίες είχαν ρατσιστικό υπόβαθρο.


Ξαφνικά, η μνήμη των θυμάτων αμαυρώθηκε, οι συγγενείς τους απομονώθηκαν από το περιβάλλον τους και αρκετοί, όπως η οικογένεια του αδελφού του Θεόδωρου Βουλγαρίδη, Γαβριήλ, αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Γερμανία.

Σε αυτόν τον ένα χρόνο πολλοί «παρέλασαν» ως μάρτυρες κατάθεσης, στη μνήμη των παρισταμένων όμως έχει μείνει τα όσα είπε ο Μάρτιν Φ., πρώην γείτονας της κατηγορουμένης Μπεάτε Τσέπε, στην πόλη Τσβικάου.

Στην ερώτηση, εάν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η Τσέπε χρησιμοποίησε τη φράση «συνονθύλευμα ξένων», όπως κατέθεσε στην αστυνομία, και εάν ισχύει ότι ο αδελφός του φοβήθηκε να πάρει τη βιετναμέζα γυναίκα του σε επισκέψεις σπίτι της, επειδή η Τσέπε δεν «πήγαινε» τους ξένους, απάντησε ως εξής: «Μου είναι αδιάφορο εάν είναι Βιετναμέζοι, Τούρκοι ή Έλληνες. Για μένα είναι όλοι το ίδιο». Φράση που άφησε άφωνο δικαστήριο και ακροατήριο, γιατί δεν προέρχονταν από κάποιον οργανωμένο ακροδεξιό, αλλά από έναν απλό, καθημερινό άνθρωπο.

Ρατσισμός στην κοινωνία

Ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης ήταν το έβδομο θύμα της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU. Αυτές τις μέρες ξεκίνησε η κατάθεση μαρτύρων για τη δολοφονία του.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου στο Μόναχο μάρτυρες, εμπειρογνώμονες, εργαζόμενοι στα σωστικά συνεργεία και υπάλληλοι της υπηρεσίας δίωξης εγκλήματος περιγράφουν την εικόνα που αντίκρισαν στις 15 Ιουνίου του 2005, όταν μπήκαν στον κλειδαράδικο του Θεόδωρου Βουλγαρίδη. Οι λεπτομέρειες είναι ανατριχιαστικές για τους παρευρισκόμενους. Το θύμα, το 7ο στη σειρά σε μια αλυσίδα δέκα δολοφονιών, στις οκτώ από τις οποίες τα θύματα ήταν Τούρκοι, ήταν πεσμένο ανάσκελα μέσα σε λίμνη αίματος, χτυπημένο στο κεφάλι με 3 σφαίρες και με το ίδιο όπλο όπως και τα υπόλοιπα θύματα, ένα πιστόλι τύπου Ceska 83.

Η εξέταση μαρτύρων για τη δολοφονία Βουλγαρίδη είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο, αλλά λόγω υποβολής πολλών ένδικων μέσων από την υπεράσπιση το χρονοδιάγραμμα δεν ήταν δυνατόν να τηρηθεί. Οι καταθέσεις των μαρτύρων συνοδεύονται και με προβολή φωτογραφιών, κοντινά πλάνα που δείχνουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τους πυροβολισμούς στη μύτη και στο πηγούνι. Σε πολλές περιπτώσεις επενέβαινε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μάνφρεντ Γκέτσλ για να δώσει εντολή να μην προβληθεί η επόμενη φωτογραφία, που έδειχνε τη σωρό του θύματος σε κοντινό πλάνο. Όμως από τις καταθέσεις των μαρτύρων και από τον ήρεμο τρόπο εκφοράς του λόγου τους, δεν μπορούσε να κρυφτεί η βιαιότητα της πράξης, μια δολοφονία χωρίς αιτία, γιατί οι δράστες φαίνεται ότι πέρασαν τον Βουλγαρίδη για Τούρκο.

Επικρίσεις για την αστυνομία

Εκείνο το απόγευμα της δολοφονίας η αστυνομία έκανε φύλλο και φτερό το κατάστημά του. Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά έψαχναν ακόμη και στο υπόγειο για ίχνη ναρκωτικών. Αργότερα οι ανακριτές ρωτούσαν την οικογένειά του, φίλους και γνωστούς για το αν το θύμα είχε επαφές με τον υπόκοσμο και ήταν αδύνατο να πιστέψει ότι επρόκειτο για έναν φιλήσυχο άνθρωπο. Αναζητούσαν αιτία, αλλά σε κανένα δεν πέρασε η υποψία ότι την εκτέλεση την έκαναν ακροδεξιοί. Την στάση της αστυνομίας καταγγέλλει ο συνέταιρός του Φ. Επί μήνες τον καλούσαν στο τμήμα. «Η ανάκριση γύριζε γύρω από το ίδιο μοτίβο. Η αστυνομία μου έκανε καψόνι. Ρωτούσε ποιες σχέσεις διατηρούσαμε, αν το θύμα ήταν σεξομανής ή του άρεσε ο τζόγος. Θέλησαν να μας κάνουν σκουπίδι και το κατάφεραν. Έχασα τους πελάτες μου» είπε στην κατάθεσή του ο Φ. που και σήμερα έχει δικό του κλειδαράδικο. Η καταστροφή δεν ήταν μόνο επαγγελματική, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Το κλίμα στο οποίο έζησαν οι συγγενείς τους μετά τις δολοφονίες περιέγραψε ο Βόλφγκανγκ Φ., συνέταιρος του Θεόδωρου Βουλγαρίδη στο κλειδαράδικο που άνοιξαν μαζί στο Μόναχο. Η αστυνομία τον καλούσε συνεχώς να καταθέσει. «Η αστυνομία θέλησε να ρίξει λάσπη σε μένα και στον νεκρό συνέταιρό μου, …Έχασα όλα μου τα λεφτά, τους πελάτες, το μαγαζί, ακόμη και η μακρόχρονη σχέση μου τινάχτηκε στον αέρα».

Στην ερώτηση για τις επιπτώσεις στην οικογένεια Βουλγαρίδη απάντησε: «Ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή - και όχι μόνο για τους συγγενείς. H οικογένεια μετά τη δολοφονία διαλύθηκε, η μητέρα και ο αδελφός του θύματος πήγαν στη Θεσσαλονίκη, τα υπόλοιπα μέλη εξανεμίστηκαν στα 4 μέρη της γης» Συνέχεια και το 2015

Η δίκη μελών της τρομοκρατικής ακροδεξιάς οργάνωσης NSU θα συνεχιστεί και ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015. Η Μπεάτε Τσέπε είναι και η μόνη που επέζησε από το «τρίο του θανάτου» που ευθύνεται εκτός από την εκτέλεση 10 ανθρώπων, για εμπρησμό σε σπίτι στο Τσβικάου, για δύο βομβιστικές επιθέσεις στην Κολωνία και 15 κλοπές, με τις οποίες χρηματοδοτήθηκε η οργάνωση.

Η Τσέπε είναι η μόνη που ζει, οι άλλοι δύο συνεργοί της, Ούβε Μπένχαρντ και Ούβε Μούντλος αυτοκτόνησαν μέσα σε τροχόσπιτο, σε κάποια στιγμή που πλησίαζε η αστυνομία να τους συλλάβει.

Περί τους 270 μάρτυρες έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής, μεταξύ αυτών και ορισμένοι που ορίστηκαν την τελευταία στιγμή. Η εισαγγελία έχει καλέσει συνολικά 600 μάρτυρες. Πρόεδρος του δικαστηρίου είναι ο Μάνφρεντ Γκέτσλ, που μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί με αξιοθαύμαστο τρόπο στις υποχρεώσεις του. Κατέχει τη δικογραφία 280.000 σελίδων μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, είναι κυρίαρχος της ακροαματικής διαδικασίας και ξέρει να κόβει τον βήχα σε όσους υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ