2014-05-06 11:10:04
Φωτογραφία για Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης πριν 30 χρόνια ... και ξέχασε να αποφοιτήσει
Ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό καθεαυτό της διαγραφής των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» θα επιφέρει... στα ΑΕΙ, η διαδικασία που με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στην επαναληπτική δηλαδή εξεταστική του φθινοπώρου.

Κι αυτό γιατί η απομάκρυνση εκατοντάδων φοιτητών από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα σηματοδοτήσει το δραστικό περιορισμό των κονδυλίων που αντιστοιχούν από τον κρατικό προϋπολογισμό σε κάθε ίδρυμα, τα οποία ούτως ή άλλως στενάζουν από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του διδακτικού αλλά και του διοικητικού προσωπικού τους, τινάζοντας κάθε προγραμματισμό λειτουργίας στον αέρα.

Τα πράγματα για το Υπουργείο Παιδείας είναι απλά. Ξεκίνησαν με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων και οι χλιαρές πρώτες αντιδράσεις στο ζήτημα των αιωνίων, αποτελούν στην ουσία το δέντρο και όχι το δάσος της όλης υπόθεσης. Γιατί ο απώτερος στόχος είναι ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


Τα πάντα στα ΑΕΙ – ΤΕΙ, όπως οι κρατικές επιχορηγήσεις, οι λειτουργικές δαπάνες, το πλήθος των μελών ΔΕΠ και του διοικητικού προσωπικού, καθορίζονται σε αριθμητική συνάρτηση με το συνολικό αριθμό των φοιτητών κάθε ιδρύματος, στους οποίους φυσικά συνυπολογίζονται και οι «αιώνιοι» αφού εξακολουθούσαν – μέχρι πρότινος τουλάχιστον – να διατηρούν αριθμό μητρώου στις γραμματείες των σχολών τους. Άσχετα αν δεν παρακολουθούσαν μαθήματα και δεν συμμετείχαν στις εξεταστικές.

Οι πρώτες νύξεις για διαγραφή των αιωνίων, έγιναν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση την περίοδο που στο τιμόνι του Υπουργείου Παιδείας ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου. Ο περίφημος μαθηματικός τύπος ν+2, έδινε στην ουσία δύο χρόνια περίοδο χάριτος σε κάθε φοιτητή για να ολοκληρώσει τις σπουδές του πέραν των προβλεπόμενων εξαμήνων. Δηλαδή έξι συνολικά χρόνια για τις σχολές 4ετούς φοιτήσεως, 8 για τις Ιατρικές, 7 για τα Πολυτεχνεία. Η διάταξη ενσωματώθηκε στο νόμο – πλαίσιο Γιαννάκου και ήταν από τα λίγα στοιχεία που πέρασαν και στο νόμο – πλαίσιο Διαμαντοπούλου για το νέο Πανεπιστήμιο. Στην πράξη όμως δεν είχε ποτέ εφαρμοστεί. Ώσπου ενέσκηψε η οικονομική κρίση και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στα μνημόνια.

Όπως φαίνεται – τουλάχιστον έτσι εκτιμούν πανεπιστημιακοί κύκλοι σε τοπικό επίπεδο – η σπουδή της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να ... τελειώνει με το θέμα των αιωνίων, δεν έχει ηθική βάση όπως πίστευαν πολλοί, αλλά κατά βάση οικονομική και θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό επιχείρημα για τον περιορισμό κονδυλίων, διορισμών πανεπιστημιακών και διοικητικού προσωπικού. Στόχος δηλαδή, με απλά λόγια, είναι να συρρικνωθεί ο αριθμός του φοιτητικού δυναμικού σε κάθε ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση της διαδικασίας διαγραφής των αιωνίων, και τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικά, αφού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ίδιου του ιδρύματος.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ξεκίνησε η πρώτη φάση διαγραφής. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έστειλε περί τα 5000 σημειώματα σε «αιώνιους φοιτητές» του ιδρύματος, και πιο συγκεκριμένα σε όλους όσοι είχαν καθυστερήσει τις σπουδές τους κατά 20 και πλέον εξάμηνα, χωρίς ανανέωση εγγραφής. Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν και «φοιτητές» που αν και εισήχθησαν σε τμήμα του Ιδρύματος, στην ουσία δεν φοίτησαν ποτέ. Μια από τις κραυγαλέες περιπτώσεις αφορούσε – σύμφωνα με πληροφορίες – φοιτητή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου που έκανε την εγγραφή του πριν από 30 περίπου χρόνια και έκτοτε δεν εμφανίστηκε ξανά στο πανεπιστήμιο. Από αυτούς τους 5000, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν, ανανεώνοντας την εγγραφή τους και δηλώνοντας τα μαθήματα στα οποία προβλέπεται να εξεταστούν τον Ιούνιο.

Η δεύτερη φάση βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Μια δεύτερη φουρνιά σημειώματα έφυγε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο και αφορούσε τους «αιώνιους» εκείνους που δεν είχαν ανανεώσει την εγγραφή τους από το 2009 και μετά. Τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τη διαδικασία αυτή είναι εξίσου απογοητευτικά, καθώς καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Irakliolive ότι σε διαγραφή οδηγούνται περίπου 1700 άτομα, δηλαδή κατά μέσο όρο ...100 φοιτητές από το κάθε τμήμα του ιδρύματος!

Η τρίτη φάση θα γίνει το Σεπτέμβριο όπου σημειώματα θα πάρουν οι φοιτητές εκείνοι που δεν ανανέωσαν την εγγραφή τους τα δύο τελευταία εξάμηνα, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των υποψήφιων προς διαγραφή θα αυξηθεί σημαντικά. Βέβαια, το ακριβές ποσοστό συρρίκνωσης του φοιτητικού δυναμικού του Πανεπιστημίου Κρήτης θα μπορεί να αποσαφηνιστεί αφού θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τρεις φάσεις για τη διαγραφή των αιωνίων φοιτητών και οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι η μείωση θα αφορά περίπου 3000 φοιτητές, σχεδόν όσους δηλαδή θα υποδεχθεί το ίδρυμα το νέο ακαδημαϊκό έτος, μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις.

irakliolive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ