2012-04-22 16:41:06
Φωτογραφία για Καμίνης : Δεν υπάρχει σημείο της Αθήνας που φοβάμαι να περπατήσω
O Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μιλά στο NEWS 247 για την πόλη που ονειρεύεται και εξηγεί γιατί δεν φοβάται να κυκλοφορήσει στους δρόμους της Αθήνας. 

Τι λέει για την ακροδεξιά και την παράνομη μετανάστευση

Την επιστροφή των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας θεωρεί ως προϋπόθεση για να αλλάξει η εικόνα της πρωτεύουσας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Σε συνέντευξή του στο NEWS 247, ο κ. Καμίνης μιλά για τη δυσκολότερη και πιο ευχάριστη στιγμή της θητείας του, την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της ανόδου της ακροδεξιάς στην Αθήνα και υπεραμύνεται των προτάσεών του για να μπουν κανόνες στην πραγματοποίηση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Αναφερόμενος, στις εκλογές της 6ης Μαΐου, τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, υπό τις παρούσες συνθήκες και προσθέτει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, χωρίς να χάσει χρόνο.


"Το οφείλουμε στο ένα εκατομμύριο συμπολιτών μας που έχασαν τις δουλειές τους και σε εκείνους που δίνουν μάχη να σταθούν όρθιοι", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης.

Κέντρα κράτησης και έλεγχοι στο κέντρο της Αθήνας. Λύση ή απλώς παυσίπονο ενόψει εκλογών;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: η εικόνα της Αθήνας θα αλλάξει αποφασιστικά όταν επιστρέψουν στο κέντρο οι πολίτες και η επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι θεμελιώδη στοιχεία της Δημοκρατίας, όπως είναι και η ασφάλεια του πολίτη, βρίσκoνται σε υψηλά επίπεδα. Τόσο στο συγκεκριμένο πεδίο, όσο και στα υπόλοιπα, η παρατεταμένη αδράνεια, είναι δεδομένο. ότι φέρνει πάντοτε σκληρότερες λύσεις. Η αντεγκληματική πολιτική στο κέντρο και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, είναι ζητήματα κεντρικά, που απαιτούν διάρκεια, συνέχεια και συστηματικότητα, και δεν πρέπει επηρεάζονται από τον εκλογικό κύκλο.

"Ολόκληρες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας μετατρέπονται σε γκέτο". Τι απαντάτε σε αυτόν τον ισχυρισμό.

Θεωρώ ότι δεν είναι ώρα για περαιτέρω δραματοποιήσεις. Για εμένα προσωπικά, δεν υπάρχει σημείο της Αθήνας που να φοβάμαι να περπατήσω, αλλά δεν ζητώ το ίδιο και από τους πολίτες. Υπάρχουν περιοχές που σίγουρα είναι πολύ πιο επιβαρυμένες από κάποιες άλλες. Αλλά και η απόπειρα εντυπωσιασμού έχει τα όριά της. Η Αθήνα είναι μία πόλη ζωντανή, με δραστήριες ομάδες και κατοίκους, οι οποίοι δημιουργούν συνεχώς νέα στέκια, νέους χώρους πολιτιστικής παραγωγής και έκφρασης και επιχειρηματικών ιδεών. Η Αθήνα περνά σήμερα την κρίση που έχουν περάσει σχεδόν όλες οι μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο. Μέλημά μας είναι η μετάβαση στη νέα φάση να γίνει γρήγορα. 

Εκατοντάδες μετανάστες στοιβάζονται σε σπίτια στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα κάποιοι να κερδίζουν χρήματα και να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Έκτος από τις "σκούπες" έχουν γίνει κινήσεις ώστε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι άνθρωποι που επωφελούνται από αυτή την κατάσταση;

Μια από τις νομοθετικές προτάσεις που έχουμε υποβάλει στην κυβέρνηση, προβλέπει κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων, που τα διαθέτουν για παράνομες δραστηριότητες. Πρέπει δε, να γίνει αντιληπτό, ότι πίσω από τη δυστυχία των ανθρώπων που περιφέρονται στο δρόμο, είτε πουλώντας παράνομα προϊόντα είτε πουλώντας το ίδιο το σώμα τους, κρύβονται πολύ ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία δυστυχώς μέχρι τώρα δεν τα έχει πιάσει καμία "σκούπα".

Καταθέσατε πρόταση νόμου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το να γίνονται οι διαδηλώσεις στο πεζοδρόμιο και να μη χρησιμοποιούνται χημικά. Πιστεύετε ότι είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν οι προτάσεις σας σε μια περίοδο κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής όξυνσης;

Πρέπει να συμφωνήσουμε, ως κοινωνία, αν από μία μικρή πορεία, ή μία μικρή συγκέντρωση, μπορεί να νεκρώνει επί ώρες το κέντρο της Αθήνας. Πρέπει, δηλαδή, να κάνουμε αυτό που δεν έχει τολμήσει το πολιτικό σύστημα από τη μεταπολίτευση και μετά: να ψηφισθεί ένας νόμος εφαρμογής του Συντάγματος και να πάψει να ισχύει το χουντικό διάταγμα, από το οποίο διέπονται, 35 χρόνια τώρα, οι διαδηλώσεις. 

Ζητήσαμε από τα πολιτικά κόμματα και έχουμε αρκετή υπομονή να περιμένουμε ακόμη, τη θέση τους επί της πρότασής μας. Έως σήμερα θετικά έχουν τοποθετηθεί η "Δράση" του Στέφανου Μάνου και πολιτικές προσωπικότητες από τα κόμματα. Θεωρώ ότι στην προεκλογική περίοδο δεν πρέπει να κρυβόμαστε αλλά να λέμε αλήθειες και να τολμάμε.

Η δύναμη της ακροδεξιάς στις γειτονιές της Αθήνας αυξάνεται συνεχώς. Πιστεύετε ότι έχει κάποια ευθύνη γι' αυτό και ο Δήμος της Αθήνας.

Η κρίση διαχρονικά ευνοεί τις ακραίες απόψεις, διότι οι πολίτες είναι περισσότερο έτοιμοι να τις ακούσουν. Όμως, για να μορφοποιηθούν πολιτικά και εν τέλει να αναδειχθούν τέτοια σχήματα, σημαίνει ότι βρήκαν το κατάλληλο πολιτικό κενό, που κάποιοι άλλοι, με παραλείψεις τους κυρίως, άφησαν πίσω τους.

Μην ξεχνάτε μάλιστα ότι η δημοτική μας αρχή, είναι η πρώτη που αντιμετώπισε, σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, την αυτοδιοικητική έκφραση της άκρας Δεξιάς. Και την αντιμετωπίζουμε με τρόπο αποφασιστικό, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι το «αφεντικό» στην πόλη είναι οι πολίτες της, οι δημοκρατικές τους ευαισθησίες και ο σεβασμός τους στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Ούτε εκείνοι που εμπορεύονται το φόβο, ούτε εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να υποκαταστήσουν το κράτος, σε ζωτικές λειτουργίες του, όπως είναι η ασφάλεια. Μακάρι και τα πολιτικά κόμματα να έχτιζαν εγκαίρως τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ εκείνων που σέβονται τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό και εκείνων που επενδύουν στο φόβο. 

Είστε ικανοποιημένος από την εικόνα της πόλης, επί των ημερών σας; Τι έχει αλλάξει από τότε που αναλάβατε;

Πολύ σπάνια στη ζωή μου δηλώνω ικανοποιημένος, και πάντως όχι εύκολα. Δίνουμε μία καθημερινή σκληρή μάχη. Να κρατήσουμε την πόλη καθαρή, να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στο δημότη, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, να καταστήσουμε την Αθήνα ταξιδιωτικό προορισμό, να βελτιώσουμε το αστικό περιβάλλον και τις υποδομές, να προσφέρουμε αξιόλογο πολιτιστικό προϊόν.

Κυρίως όμως να σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Τους άπορους, τους άστεγους ή εκείνους που βρίσκονται στο μεταίχμιο της μετάβασης σε μια πιο δυσμενή πραγματικότητα. Τώρα, επιστρέφοντας στο ερώτημά σας, πιστεύω, π.χ., ότι η Αθήνα είναι καθαρότερη από πριν. Κάνουμε έναν πολύ μεγάλο και καθημερινό αγώνα για την καθαριότητα στην Αθήνα. Και πιστεύω ότι όσοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι η Αθήνα δεν είναι αρκετά καθαρή, επηρεάζονται από τη γενικότερη εικόνα αταξίας που προκαλεί η κρίση.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος για την Αθήνα;

Φόβους δεν έχω. Κύριο μέλημά μου είναι να λάβουν οι πολίτες αρκετά, πειστικά και δυνατά μηνύματα, ώστε να επιστρέψουν στην πόλη είτε ως μόνιμοι κάτοικοί της, είτε ως επισκέπτες της.

Ποιο είναι το βασικό σας παράπονο από την Πολιτεία;

Άργησε να καταλάβει πως στην Αθήνα συμπυκνώνεται με ιδιαίτερη ένταση, όλη η κρίση της χώρας. Δεν μπορώ να πω ότι αυτούς τους 15 μήνες που είμαι δήμαρχος έτυχα κάποιας προνομιακής μεταχείρισης από την κεντρική διοίκηση. Αντιθέτως, θα έλεγα. Ευτυχώς, όμως υπήρχαν κάποιες επιμέρους πολύ καλές συνεργασίες με συγκεκριμένες μονάδες των κυβερνήσεων, και μπορέσαμε και κάναμε τη δουλειά μας.

Δήμαρχος Αθηναίων εδώ και 15 μήνες. Ποια ήταν πιο ευχάριστη και η πιο δύσκολη στιγμή μέχρι στιγμής;

Χωρίς να χρειαστεί να σκεφτώ πολύ, πιο ευχάριστη ήταν η σύναψη του Συμφώνου για έργα 120 εκατομμυρίων στην Αθήνα για την περίοδο 2012 - 2014. Είναι μία συμφωνία – ανάσα για την Αθήνα, που μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση. Πιο δύσκολο, πιστεύω ότι ήταν το πρωινό της 13ης Φεβρουαρίου, όταν περπάτησα στα συντρίμμια που για άλλη μια φορά είχαν αφήσει πίσω τους οι κουκουλοφόροι. Πήγα να συμπαρασταθώ στους καταστηματάρχες, και πραγματικά ένιωθα ότι έκαναν το ίδιο εκείνοι σε εμένα. 

Ποια είναι η πρόβλεψή σας ενόψει εκλογών; Αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας;

Μέσα σε όλα, είναι σαφές ότι πρέπει να αποκτήσουμε και αυτό που λέγεται κουλτούρα πολιτικής συνεργασίας. Ως δήμαρχος, του οποίου το ψηφοδέλτιο υποστήριξαν τέσσερις πολιτικές δυνάμεις, δεν σας λέω ότι αυτό είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Αλλά η κρισιμότητα της κατάστασης και η βούληση των πολιτών, όπως έως τώρα εκφράζεται από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, οδηγούν σε συμπράξεις και συνεργασίες. 

Βλέπετε φως στο τούνελ της ελληνικής οικονομικής κρίσης; Τι θα συμβουλεύατε τον επόμενο πρωθυπουργό;

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος σε μικροπολιτικές διευθετήσεις και να στρέψουμε όλες τις δυνάμεις μας στην ανάπτυξη. Το οφείλουμε στο ένα εκατομμύριο συμπολιτών μας που έχασαν τις δουλειές τους και σε εκείνους που δίνουν μάχη να σταθούν όρθιοι.
news247
Tsouvali
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ