2014-05-08 13:11:05
Φωτογραφία για Ανδρέας Λοβέρδος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε εβδομάδα γνώμη
Την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάζει κάθε εβδομάδα γνώμη απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό ενόψει των ευρωεκλογών κατέδειξε... ο εκπρόσωπος της «Ελιάς - Δημοκρατική Παράταξη» και πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος. Σε συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ και στην εκπομπή «έξι - δέκα» απαντώντας σε ερώτηση για το δίλλημα των ευρωεκλογών, τόνισε: «Πριν τεθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στον ελληνικό λαό το συγκεκριμένο θέμα, νομίζω δύο εβδομάδες πριν, είχα δώσει μία συνέντευξη σε μία καινούργια free press εφημερίδα και είχα πει ότι αν ο λαός αποσύρει την εμπιστοσύνη του νομίζω ότι η ώρα οδηγείται κατά βάση σε πορεία εκλογών. Είχα μιλήσει επίσης στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά», στον κ. Κουρτάκη για το ίδιο περιεχόμενο, πριν τεθεί το ερώτημα αυτό.

 Με τον κ. Βενιζέλο συζητήσαμε. Είχα προσέγγιση απόψεων με τον κ. Σκανδαλίδη, εκείνο τον καιρό. Σας μιλώ για δύο, τρεις εβδομάδες νωρίτερα
. Συζητήσαμε με τον κ. Βενιζέλο και καταλήξαμε ότι αυτή είναι μία συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει καθαρά με τον ελληνικό λαό. Η προσωπική μου εμπειρία, αναφέρομαι στην πρόσφατη γιατί έχω εκατοντάδες, από την ψήφο του κ. Αηδόνη και τη δική μου διασώθηκε η δεδηλωμένη πριν από το Πάσχα με το πολυνομοσχέδιο. Εκεί ή χανόταν η διασωζόταν η δεδηλωμένη. Είμαι με την πλευρά της ευθύνης κατά την ταπεινή μου γνώμη και έκρινα ότι αυτό έπρεπε να κάνουμε εκείνη τη στιγμή. Έχω νομιμοποίηση να το κάνω; Υπάρχει ένας διάλογος εύκολος που ο άλλος σου λέει ότι έχεις, διότι το 2012 έγιναν εκλογές και σχηματίστηκε μία κυβέρνηση του 48%, πρωτοφανής ως πλειοψηφία για την Ευρώπη και μετά αποσύρθηκε η ΔΗΜ.ΑΡ και υπήρχε μία πλειοψηφία 42%, μεγάλη για τα ευρωπαϊκή δεδομένα. Τώρα δύο χρόνια μετά υπάρχει αυτή η νομιμοποίηση ή έχει προκύψει δυσαρμονία; Η δυσαρμονία είναι κατ' εξοχή έννοια για τη συζήτηση για τα συντάγματα. Την έννοια αυτή τη σέβομαι πάρα πολύ ως ένας άνθρωπος που κάτι ξέρει από δημόσιο δίκαιο. Είναι μία ζωντανή έννοια. Για μένα σημαίνει στον πολίτη που σου λέει τι έκανες, έχω να του απαντήσω. Για μένα το πιο μεγάλο αποδεικτικό στοιχείο ότι ορισμένες μάχες σωστά τις έδωσα είναι ότι αύξηση τις ψήφος μου κατά πολύ στην εκλογική μου περιφέρεια μετά τις θητείες μου στο Υπουργείο Εργασίας και στο Υπουργείο Υγείας. Αυτό είναι αποδεικτικό για να το πω στον άλλο που μου λέει μα γιατί εκείνο, γιατί το άλλο. Υπάρχει ακόμα ζωντανό το αποδεικτικό στοιχείο του 2012. Υπάρχει εκλογικό σώμα, ένα ενιαίο. Δεν υπάρχει δημοσκόπηση. Ο λαός δεν γνωμοδοτεί όταν ψηφίζει ως ενιαίο εκλογικό σώμα. Μηνύματα κτλ τα στέλνει στις δημοτικές εκλογές. Όταν είναι ενιαίο εκλογικό σώμα, αποφασίζει. Είναι σαφής, λέει ναι ή όχι. Και του λέμε, όπως όλοι γυρνούν στον ελληνικό λαό και ζητούν κάτι, ζητούν ψήφο. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει δημοψήφισμα. Μετά τα λέει κάπως αλλιώς, ίσως ήταν υπερβολικό εκείνο που είπε. Μία ψήφο διαφορά καλά θα είναι. Μετά βλέπει τις δημοτικές εκλογές, αλλάζει κάθε εβδομάδα τον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται στον ελληνικό λαό. Αυτό, δηλαδή, να μιλάς στον ελληνικό λαό βάσει του σεβασμού στην δημοκρατική νομιμοποίηση, ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Και αν με πάτε στα αν, θεωρώ ότι θα είναι πολύ θετική η κρίση του ελληνικού λαού απέναντι στην Ελιά».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ρωτήθηκε να σχολιάσει το άνοιγμα θέματος αναθεώρησης του συντάγματος από τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και απάντησε: «Έχω κάνει την πρόταση για την αναθεώρηση του συντάγματος από το Σεπτέμβριο του 2013. Πιστεύω ότι η συζήτηση αυτή κάποτε πρέπει να γίνει σοβαρά και με τη Βουλή ανοιχτή. Δεν είναι συζήτηση για πλάκα. Για να δημαγωγούμε για να πάρουμε καμία ψήφο. Υπάρχει γενικά η ανάγκη να αλλάξει το σύνταγμα, όμως, φοβούμαι όχι σε αυτά που είπε η Νέα Δημοκρατία ως πρώτα θέματα. Τα περισσότερα από αυτά που διάβασα τα θεωρώ μη σοβαρά, όχι πρωτεύοντα. Το θέμα της ποινικής ευθύνης των υπουργών είναι σοβαρό, το έχουμε βάλει όλοι μας. Είμαι ένας των 12 βουλευτών που είχαμε πάρει την πρωτοβουλία να αλλάξει αυτό το 2006. Μόνο 12 ήμασταν. Κανένας τότε από την αριστερά, 8 από τη Ν. Δημοκρατία και 4 από το ΠΑΣΟΚ και ουδείς άλλος μας βοήθησε. Ως προς το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της απ' ευθείας εκλογής του είναι το πιο αδιάφορο θέμα για έναν Έλληνα πολίτη όπως είναι τα πράγματα σήμερα και καθόλου χρήσιμο για την λειτουργία του πολιτεύματος. Θα είναι η άμεση εκλογή προϊόν διαρκών αναστατώσεων σαν εκείνες που τυπικά δεν προβλέπονταν αλλά γίνονταν την δεκαετία του 1960. Θα είναι μία απόλυτη καταστροφή. Σε ότι αφορά τα Πανεπιστήμια, είμαι ένας από τους τρεις που είχα αποτρέψει την αναθεώρηση του 2006. Κοσμίδης, Βενιζέλος, Λοβέρδος. Είχα ψηφίσει λευκό και είχα την άποψη ότι έπρεπε να αλλάξει το άρθρο 16, αλλά όχι στην λογική της ίδρυσης σχημάτων εκπαιδευτικών τα οποία θα λειτουργούν όπως και άλλες πλευρές της ιδιωτικής αγοράς στην Ελλάδα. Εγώ μίλησα και μιλώ για τη δημιουργία sui generis νομικών προσώπων, ούτε δημοσίου, ούτε ιδιωτικού δικαίου, ούτε κερδοσκοπικές εταιρίες, μα ούτε παραμονή στην τρέχουσα κατάσταση, αλλά για μία συνταγματική ιδιαιτερότητα που θα αφορά στα πανεπιστήμια».

Τέλος για την υπόθεση της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, είπε: «Η πρόσφατη ιστορία με τη Χρυσή Αυγή και τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, έριξε φως στην αξία των διαφορών. Νομίζω για τον πολίτη που τώρα λόγω της κρίσης βλέπει να έχουν έρθει τα πάνω, κάτω στην πολιτική, συνεργασίες, εκλογικοί συνασπισμοί κομμάτων κτλ, σε αυτό τον πολίτη θέλω να πω ότι παρ' ότι η δημοκρατία δεν είναι της μόδας, έχει πολύ μεγάλη αξία. Και εγώ θα επιμείνω δημοκρατικά. Η στάση μου απέναντι στα θέματα της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες τέσσερις ψηφοφορίες καλύπτεται από την αποχή. Αυτό γιατί τα δημοκρατικά μου ιδεώδη, η πίστη μου στο δημοκρατικό πολίτευμα, στην αξία της δημοκρατίας, μου έχει δημιουργήσει την ανάγκη κοινοβουλευτικά να είμαι έντιμος και να μπορώ να πάρω τον λόγο τη στιγμή που εγώ θα κρίνω. Για το θέμα αυτό δεν μιλώ. Θα μιλήσω, όμως. Συσσωρεύω εμπειρίες, δεν δημιουργώ παρεξηγήσεις, διότι σε ότι αφορά την δημοκρατική μου ένταξη είμαι σαφής. Και τους καιρούς που στους δημοκρατικούς αγώνες κάποιοι συμμετείχαν και κάποιοι κρύβονταν, εγώ ήμουν παρών και έχω μνήμες από δύσκολες εποχές. Τις κρατάω ζωντανές. Θα μιλήσω για το θέμα αυτό όταν κρίνω ότι διαθέτω τα επαρκή στοιχεία».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ