2012-03-09 18:46:04
Φωτογραφία για ΣΜΕΧΑ: Άμεση κατάργηση του φόρου υπεραξίας
Σε λίγες μέρες επίκειται η έκτακτη αξιολόγηση από τον οίκο FTSE αναφορικά με την παραμονή ή μη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία... των ανεπτυγμένων αγορών. Παραμένει άλυτο το θέμα του φόρου κεφαλαιακών κερδών για τους ξένους επενδυτές και προκειμένου να αποφύγει το Χρηματιστήριο Αθηνών την υποβάθμισή του σε αναδυόμενη αγορά, πρέπει να υπάρξει απαλλαγή των ξένων επενδυτών από αυτόν τον φόρο. Ήδη η διοίκηση του ΧΑ με επιστολή της (την οποία επισυνάπτουμε) ζητά από τον Γενικό Διευθυντή Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρη Σταματόπουλο, να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση για το τι θα ισχύει από 1η Απριλίου 2012. Ζητάει να απαλλάσσονται οι αλλοδαποί από τον συγκεκριμένο φόρο. Σημειώνεται πως τα περισσότερα φυσικά πρόσωπα του εξωτερικού «κρύβονται» πίσω από κοινούς λογαριασμούς (omnibus accounts) και επενδυτικά σχήματα που καθιστούν τη φορολόγησή τους αδύνατη.

Ο ΣΜΕΧΑ από την πρώτη στιγμή σημείωσε πως ο φόρος υπεραξίας έχει σημαντικές δυσκολίες εφαρμογής, δημιουργεί μεγάλο γραφειοκρατικό και διοικητικό κόστος και είναι αντιαναπτυξιακός και άδικος
. Αυτή ήταν η θέση μας από την αρχή και έχει επιβεβαιωθεί, αφού το κράτος αδυνατεί να τον εφαρμόσει και συνεχώς μεταθέτει την ημερομηνία έναρξης επιβολής του φόρου αυτού. Ο ΣΜΕΧΑ ζητάει να μην πληρώσουν αυτόν τον φόρο ούτε οι εγχώριοι επενδυτές. Θα αποτελέσει λόγο φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό και μείωση θέσεων εργασίας. Εφόσον είναι αδύνατη η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας ενιαία για όλους τότε θα πρέπει και η απαλλαγή από αυτόν να ισχύσει για όλους.

Το Ελληνικό δημόσιο σήμερα έχει αξιόλογα έσοδα από τον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Το 2011, μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά χαμηλούς τζίρους, το Ελληνικό δημόσιο εισέπραξε 35 εκατ. ευρώ. Αν αυξηθεί ο τζίρος τα έσοδα θα είναι περισσότερα. Με τον φόρο επί της υπεραξίας όμως δεν πρόκειται να ωφεληθεί, ούτε το ΧΑ, ούτε οι επενδυτές, ούτε η ανάπτυξη της χώρας. Πρέπει να καταργηθεί άμεσα αυτός ο αντιαναπτυξιακός νόμος. Είναι άλλωστε προς το συμφέρον της χώρας και των δημόσιων εσόδων, καθώς σήμερα το κράτος εισπράττει άμεσα και σταθερά το φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και στην περίπτωση που αυξηθεί ο τζίρος θα αυξηθούν ανάλογα και τα έσοδα. Αντίθετα ο φόρος υπεραξίας είναι ένας «δυνητικός» φόρος τον οποίο το Ελληνικό δημόσιο θα τον εισπράττει με καθυστέρηση 12-18 μηνών και μόνον εφόσον υπάρχουν κέρδη για τους επενδυτές.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ