2014-05-08 16:13:06
Φωτογραφία για Συνέντευξη Ανδρέα Λοβέρδου σε ραδιοφωνικό σταθμό
Η Ελιά - Δημοκρατική παράταξη θα αποτελέσει στέγη για τις υπόλοιπες δυνάμεις και τα πολλά μεμονωμένα πρόσωπα του χώρου της... κεντροαριστεράς αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, υποστήριξε ο εκπρόσωπός της και πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στον Alpha 989 και στην εκπομπή της κ. Γιάννας Παπαδάκου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το δίλημμα των εκλογών και την προοπτική της Ελιάς τόνισε: «Όχι μόνο συμφωνώ με τον κ. Βενιζέλο, αλλά συνδιαμόρφωσα αυτή την πολιτική, την έχω εκφράσει προ 15 ημερών σε συνεντεύξεις μου. Συνδιαμόρφωσα αυτή την πολιτική, διότι την θεωρώ αυτονόητη. Όλοι θέτουν διλήμματα. Όλοι θέτουν τον λαό προ κάποιων πολιτικών ερωτημάτων. Ο κ. Σαμαράς θέτει θέμα εμπιστοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας βέβαια τη γνώμη του, είπε στην αρχή για δημοψήφισμα, μετά μιλούσε για διαφορές μεγάλες, μετά για μία ψήφο διαφορά και η στάση του δεν είναι σαφής
. Εμείς πριν από το Πάσχα με τον κ. Αηδόνη ψηφίσαμε το πολυνομοσχέδιο. Εάν δεν ψηφίζαμε ο κ. Αηδόνης και εγώ χανόταν η δεδηλωμένη. Πηγαίναμε στους 149 βουλευτές. Κατόπιν πολλοί άνθρωποι, οι συντριπτικά περισσότεροι με επαινούσαν. Στο γήπεδο, στο δρόμο, στις πλατείες, στην ταβέρνα. Αλλά κάποιοι άνθρωποι τηλεφωνούσαν στο γραφείο μου και μου έλεγαν ότι δεν συμφωνούν. Σε κορυφαία θέματα εμείς στην πολιτική και στο δημόσιο δίκαιο χρησιμοποιούμε την έννοια της δυσαρμονίας. Τι έχει συνθέσει τη Βουλή. Η επιλογή του λαού το 2012. Η επιλογή του λαού είναι ίδια το 2014; Μπορώ στη Βουλή εγώ να συνεχίσω την ίδια πολιτική ή πρέπει να αλλάξω; Τι εντολή μου δίνει ο λαός; Προ αυτής της ευθύνης το θέσαμε. Και δεν είναι εκβιασμός. Είναι σεβασμός στη δημοκρατική νομιμοποίηση. Εγώ δεν είμαι μέλος της Κυβέρνησης. Είμαι μέλος της Βουλής. Είμαι ένας από τους 30 που πιστεύουμε ότι η Ελιά είναι μία προοπτική και για την κεντροαριστερά και για τη χώρα. Οι δικές μας πολιτικές δυνάμεις μαζί με τη ΔΗΜ.ΑΡ το 2012 ήταν 48%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πλειοψηφία στην Ευρώπη. Μετά η ΔΗΜ.ΑΡ αποχώρησε και οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και της Ελιάς ήταν στο 42%, υπήρχε η νομιμοποίηση για να κάνεις κάτι. Τώρα, όμως, έρχονται εκλογές, όχι δημοτικές που στέλνει ο λαός μηνύματα. Έχουμε ενιαίο εκλογικό σώμα και ο λαός παίρνει απόφαση. Μας δίνει εντολή να συνεχίσουμε ή μας δίνει εντολή να σταματήσουμε. Αν το αποτέλεσμα θα είναι καλούτσικο ή καλό για μας που συγκροτούμε την Ελιά, τότε η Ελιά θα είναι στέγη για τις υπόλοιπες δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς ή για μεμονωμένες προσωπικότητες».

Για το θέμα της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: «Ήταν πολύ έντονο και πρωτοφανές για τη Βουλή. Πρώτη φορά προφυλακισμένοι βουλευτές πήραν τον λόγο στην Βουλή. Εγώ δεν ψήφισα χθες, αποχώρησα, ούτε εγώ, ούτε ο κ. Αηδόνης. Το κάναμε για τέταρτη φορά. Επιφυλάσσομαι να μιλήσω γι' αυτό το θέμα, διότι δεν έχω ολοκληρωμένη εικόνα για να αρθρώσω λόγο. Μιλάτε με έναν δημοκράτη. Εγώ ήμουν παρών στο αντιδικτατορικό κίνημα. Μιλάτε με κάποιον που ανήκει στον δημοκρατικό χώρο. Η υπόθεση Μπαλτάκου και Χρυσής Αυγής φώτισε τις διαφορές μας. Εμείς δεν έχουμε σχέση με αυτά. Μπορεί στελέχη δικά μας να έχουν εμπλακεί σε άλλα θέματα, τα οποία έχουν απαξιώσει τον εαυτό τους και σε ένα βαθμό την παράταξη, εμείς τέτοιες σκευωρίες δεν έχουμε κάνει ποτέ. 40 χρόνια κόμμα εξουσίας, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ουδέποτε κατηγορηθήκαμε για σκευωρία».

Στην ερώτηση αν πρέπει να κριθεί παράνομη η Χρυσή Αυγή και να μην της επιτραπεί η συμμετοχή της στις εκλογές, απάντησε: «Για όλους τους κατηγορούμενους δεν έχουμε καμία απόφαση και μάλιστα, αμετάκλητη απόφαση. Δεν έχουμε καν τελεσίδικη. Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Δεν κρίνουμε, όμως, οι πολιτικοί. Κρίνει η δικαιοσύνη. Ως καθηγητής του δημοσίου δικαίου σας λέω ότι η γνώμη μου είναι πως αυτό δεν πρέπει να γίνει διότι δεν υπάρχει η νομική βάση να γίνει κατά την δική μου επιστημονική προσέγγιση».

Τέλος σε ερώτηση για το νέο πολιτικό φορέα, το «Ποτάμι» σημείωσε: «Σε μία νέα προσπάθεια, ειδικά σε ευρωεκλογές, ο κόσμος κοιτάει καλόπιστα. Σου λέει μήπως είναι προτιμότεροι. Ο χρόνος, όμως, είναι κριτής όλων μας. Εγώ ανήκω σε αυτούς που παραδέχτηκαν τον κ. Θεοδωράκη όταν έκανε την κίνησή του. Θα κριθεί όχι από αυτά που θα πω εγώ, αλλά από αυτά που θα πει ο ίδιος. Θα κριθεί από τις πολιτικές θέσεις που θα πάρει. Ζήτησε πίστωση χρόνου. Το δικαιούται. Αλλά ο καιρός περνά και κάθε φορά η ζωή αναδεικνύει τόσα δύσκολα πράγματα, που η ανάγκη να είσαι σαφής είναι προφανής». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ