2014-05-09 21:00:06
Φωτογραφία για Πρωτοπόρος σε θέματα περιβάλλοντος: 25 χρόνια με καταλύτες Opel
Όταν ο Louis R. Hughes ανέλαβε το τιμόνι της Opel τον Απρίλιο του 1989 – πριν από 25 χρόνια σχεδόν – βρέθηκε αντιμέτωπος με χιλιάδες καθήκοντα, αλλά αμέσως έδωσε έμφαση στους καταλυτικούς μετατροπείς. Και αποφάσισε κάτι, το οποίο τόλμησε για πρώτη φορά Ευρωπαίος κατασκευαστής αυτοκινήτων μαζικής παραγωγής: ολόκληρη η γκάμα βενζινοκινητήρων Opel να εφοδιαστεί με καταλυτικούς μετατροπείς στο βασικό εξοπλισμό.

Μέχρι τα μέσα του1989, 19 από τα 20 βενζινοκίνητα Opel που πωλούνταν στην αγορά έφεραν καταλύτη στάνταρ, αποδεικνύοντας ότι η απόφαση του Hughes – προερχόμενη από περιβαλλοντικές ανησυχίες και φορολογικά κίνητρα και όχι από επιχειρηματική διορατικότητα - είχε τελικά ληφθεί την κατάλληλη στιγμή.

Σήμερα, οι ρύποι έχουν μειωθεί δραστικά – κάτω από 10% των επιπέδων της προ-καταλυτών εποχής – και η Opel δεσμεύεται σε περαιτέρω βελτίωση: «Βρισκόμαστε στο προσκήνιο της ανάπτυξης τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον για μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα
. Αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω συνεχούς βελτίωσης της τεχνολογίας των καταλυτών μας, αλλά και με τη δημιουργία καθαρών και αποδοτικών κινητήρων» σχολιάζει ο Michael F. Ableson, Αντιπρόεδρος, GME Engineering. «Στο διάστημα 2013 - τέλος 2016, η Opel θα λανσάρει τρεις νέες οικογένειες κινητήρων και 13 νέες εκδόσεις συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων μοντέλων με χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης και ρύπων. Επιπλέον, η εταιρία προσφέρει προϊόντα που υπερβαίνουν τις προδιαγραφές συμβατότητας σε επίπεδο συμμόρφωσης με τις νόμιμες απαιτήσεις.»

Το ‘σκεπτικό’ της απόφασης

Ο Andreas Dindorf, Engineering Group Manager, Product Regulations, εξηγεί γιατί πάρθηκε η απόφαση για τη στάνταρ τοποθέτηση των καταλυτών το 1989: «Τα αυτοκίνητα που εφοδιάζονταν με καταλύτες ήταν φιλικά προς το περιβάλλον και οι πελάτες ωφελούνταν από τις φοροαπαλλαγές. Επιπλέον επειδή αποτελούμε τμήμα της General Motors, αξιοποιήσαμε το know-how και τις τεχνολογίες που είχαν εφαρμοστεί την Αμερική – όπου ήταν υποχρεωτικοί οι καταλύτες – και επομένως ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι να κάνουμε το μεγάλο βήμα.»

Ήδη από το 1984, η Opel δούλευε το project και ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη που τοποθέτησε καταλυτικό μετατροπέα Ευρωπαϊκής παραγωγής σε ένα 1.8 Opel Ascona, το οποίο προοριζόταν για τη Γερμανική Αστυνομία και παραδόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

Αυτό ήταν κάτι παραπάνω από διαφημιστικό τέχνασμα. Μέχρι το τέλος του 1984, η Opel απασχολούσε 1000 εργαζόμενους στον τομέα των καταλυτών έχοντας επενδύσει παράλληλα το τεράστιο ποσό του 1 δις Γερμανικών Μάρκων, πάνω από 500 εκατομμύρια Ευρώ. Παλιότερα, τροποποιημένοι καταλύτες από τις ΗΠΑ εισάγονταν στην Ευρώπη. Η GM, μητρική εταιρία της Opel ήταν η μεγαλύτερη κατασκευάστρια καταλυτών της εποχής.

Άλμα προόδου – από το Euro 0 στο Euro 6

«Έχουμε σημειώσει εξελικτικά βήματα στη σχεδίαση των καταλυτών ώστε να διασφαλίζεται μέγιστη περιβαλλοντική προστασία» δήλωσε ο Αρχιμηχανικός, Engine Management Systems (EMS) Components, Roland Maucher. «Τα συστήματα διάγνωσης έχουν επίσης βελτιωθεί σημαντικά και σήμερα αισθητήρες τοποθετούνται και στα δύο άκρα του καταλύτη για να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του συστήματος. Μία ακόμα σημαντική αλλαγή ήταν η ενσωμάτωση του μετατροπέα στην πολλαπλή εξαγωγής, κάνοντάς τον πολύ πιο αποδοτικό. Η Opel δεσμεύεται να πρωτοστατεί σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας.»

Η περιβαλλοντική συμβατότητα άρχισε να αναδεικνύεται τη δεκαετία του 1980, οδηγώντας κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η Opel να πάρουν μία απόφαση, που από τότε έχει αποτρέψει την είσοδο εκατομμυρίων τόνων αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα. Οι καταλύτες έγιναν υποχρεωτικοί στην Ε.Ε. το 1992. Η μείωση των ρύπων από το επίπεδο Euro 0 στο Euro 6 ήταν θεαματική.

«Τη δεκαετία του 1970 είχε ξεκινήσει η θέσπιση κανονισμών εκπομπών ρύπων, αλλά η μεγαλύτερη επίδραση έγινε αισθητή το 1992 όταν τέθηκε σε ισχύ το Euro 1. Εκείνη την εποχή, η ύπαρξη καταλυτικού μετατροπέα ήταν υποχρεωτική και αποτελούσε συνάρτηση διαφόρων παραγόντων» συνέχισε.

Η επέλαση των Diesel: Έρχονται τα φίλτρα σωματιδίων

Το Euro 4 έγινε υποχρεωτικό το 2005, τη χρονιά που η Opel λανσάρισε φίλτρα σωματιδίων για τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της γκάμας της, που περιόριζαν τις εκπομπές σωματιδίων σχεδόν στο μηδέν. Αυτό έγινε τέσσερα χρόνια πριν ισχύσει το Euro 5 που εφαρμόστηκε το 2009. Η Opel ξεκίνησε την παραγωγή δύο νέων συστημάτων – του Lean Nox Trap (LNT) και του συστήματος AdBlue Selective Catalyst Reduction (SCR), τα οποία μειώνουν τα οξείδια του αζώτου (NOx) από τα καυσαέρια. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Στην πραγματικότητα, οι εκπομπές ενός πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου του 1992 ισοδυναμούν με τις αντίστοιχες 140 οχημάτων diesel του 2014.

«Φέτος, τίθενται σε ισχύ τα πρότυπα Euro 6 για τα νέα μοντέλα και προσφέρουν περαιτέρω σταδιακές μειώσεις. Με το Euro 6, τα όρια των ρύπων για αυτοκίνητα diesel και βενζίνης είναι ομοίως αυστηρά. Οι κανονισμοί δίνουν τώρα μεγαλύτερη έμφαση στις αυστηρές δοκιμές και στις υψηλότερες διαγνωστικές απαιτήσεις. Μπαίνουμε σε μία νέα φάση» σχολιάζει ο Dindorf. «Το ζήτημα δεν είναι πλέον κατά πόσον τα αυτοκίνητα είναι καθαρά ή όχι – όλα είναι αρκετά καθαρά, και μπορούν να γίνουν ακόμα πιο καθαρά.»

Μελλοντικά, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρά μέσω ενός νέου πρωτοκόλλου δοκιμών. «Τώρα, περιμένουμε να λανσαριστεί ένας νέος κύκλος δοκιμών με την ονομασία World Light-duty Test Procedure. Επιπλέον, θα υπάρξουν πρόσθετες απαιτήσεις δοκιμών πάνω σε Real Driving Emissions (RDE), ενώ κινητός εξοπλισμός θα χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητα στο δρόμο για έλεγχο των εκπομπών ρύπων» εξηγεί ο Dindorf.

Αποδοτικότεροι κινητήρες

«Δεν είναι μόνο θέμα διαχείρισης των εκπεμπόμενων καυσαερίων από τον κινητήρα» σχολιάζει ο Dr Maucher, «αλλά και μείωσης της ποσότητας των καυσαερίων που παράγονται σε πρώτη φάση. Η αυξημένη απόδοση μειώνει τις εκπομπές, έτσι οι μηχανικοί μας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια στη βελτίωση της ποιότητας και απόδοσης της καύσης.»

Μεταξύ 2013 και 2016, η Opel ανανεώνει το 80 % της γκάμας των κινητήρων της, με τρεις νέες οικογένειες κινητήρων και 13 εκδόσεις. Πρόκειται για νέες οικογένειες ισχυρών αλλά οικονομικών κινητήρων βενζίνης και diesel 1.6L με χαμηλότερες εκπομπές CO2. Εξάλλου, φέτος το καλοκαίρι θα λανσαριστεί ένας χιλιάρης τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας που θέτει νέα πρότυπα.

Η νέα γενιά του τετρακύλινδρου βενζινοκινητήρα 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo εστιάζει στη βελτιστοποίηση της οικονομίας καυσίμου, στην υψηλή ροπή στις χαμηλές στροφές και στην εξαιρετική ελαστικότητα. Συγκριτικά με τον προηγούμενο 1.6 turbo της Opel, οι εκπομπές CO2 και η κατανάλωση καυσίμου είναι 13% χαμηλότερες, ενώ η μέγιστη ισχύς και ροπή είναι 30% υψηλότερη. Το νέο μεσαίο Cascada cabrio ήταν το πρώτο Opel που λανσάρισε αυτό τον κινητήρα, ο οποίος τώρα διατίθεται με τα Astra, Astra GTC και Zafira Tourer.

Ο νέος 1.6 CDTI Turbodiesel τηςOpel πετυχαίνει κορυφαίες επιδόσεις σε όλες τις βασικές παραμέτρους ενός κινητήρα. Λανσαρίστηκε με το Zafira Tourer και ήδη διατίθεται με τα Meriva και Astra. Τόσο το σύστημα Blue Injection Selective Catalytic Reduction (SCR) της Opel στο Zafira Tourer όσο και η τεχνολογία Lean Nox Trap (LNT) των Meriva και Astra πληρούν τις προδιαγραφέςEuro 6, κάνοντας τον 1.6 CDTI καθαρό σαν βενζινοκινητήρα.

Το νέο ADAMROCKS και το ADAM θα είναι τα πρώτα Opel με τη νέα γενιά του τρικύλινδρου βενζινοκινητήρα 1.0 ECOTEC Direct Injection. Αυτός ο ‘πύραυλος τσέπης’ ήδη πληροί τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6 και ανεβάζει τον πήχη λόγω αθόρυβης λειτουργίας των τριών κυλίνδρων.
autocarnet.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ