2014-05-10 02:07:06
Φωτογραφία για «Θα βρούμε λύση μέχρι τη Δευτέρα»
Την ελπίδα ότι τη Δευτέρα θα βρεθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τους παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ και τελικώς δεν θα προχωρήσουν σε επίσχεση, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Βλασταράκο.

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, στο πνεύμα της καλής συνεργασίας, να μην ταλαιπωρήσουν τους ασφαλισμένους, γιατί όπως τόνισε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: «σε αυτή την περίπτωση, παρά την ειλικρινή μας βούληση να βρούμε λύση στα προβλήματα, μέσα βέβαια στους προϋπολογισμούς που έχει ο ΕΟΠΥΥ για το 2014, θα αναγκαστούμε και εμείς να αναζητήσουμε άλλες λύσεις για να παρέχουμε υπηρεσίες στους ασφαλισμένους μας».

Ο 'Αδωνις Γεωργιάδης θα ανακοινώσει τις προτάσεις του, όπως είπε, τη Δευτέρα, αλλά σημείωσε ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να μπει πλαφόν και στις διαγνωστικές εξετάσεις και παράλληλα να εφαρμοστούν τα διαγνωστικά πρωτόκολλα ως υποχρεωτικές οδηγίες, έτσι ώστε να ελέγχεται η ροή της συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.


«Αλλά έχουμε και τη δυνατότητα -και αυτή είναι η βασική πρόταση- να ρυθμίσουμε με ένα πολύ δικαιότερο τρόπο απ’ ό,τι έγινε το 2013, το μεταξύ τους "clawback". Πιστεύουμε ότι αυτές οι δύο κινήσεις φέρνουν ένα αίσθημα δικαιοσύνης στον χώρο αυτό και νομίζω ότι θα γίνουν αποδεκτές» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι το «clawback» είναι ένας νόμος του ελληνικού κράτους που δεν αλλάζει. Το ζήτημα είναι, όπως τόνισε, «να φτιάξουμε έτσι την κατανομή του προϋπολογισμού ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά τέτοιο θηριώδες clawback, όπως υπήρξε το 2013. Και όσο υπάρχει, να μην είναι οριζόντιο αλλά να μπορεί να διακρίνει μεταξύ τους αυτούς οι οποίοι πραγματικά φταίνε και αυτούς οι οποίοι δεν φταίνε».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, μιλώντας και για το πλαφόν των εργαστηριακών εξετάσεων, εξέφρασε την άποψη ότι ο στόχος είναι να πάμε σε καινούργιου τύπου συμβάσεις με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ και παράλληλα να υπάρχει ένας δικαιότερος και ορθολογικότερος καταμερισμός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους παρόχους, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στους ασφαλισμένους σε σχέση με την περίθαλψή τους, αλλά να μη δημιουργούνται προβλήματα και στη λειτουργία των επιχειρήσεων .

Ο υπουργός Υγείας όταν ρωτήθηκε για τις φαρμακευτικές εταιρείες που διαμαρτύρονται ότι δεν υπήρξαν διορθώσεις στις τιμές σε ορισμένα φάρμακα, απάντησε: «Είμαι στην περίεργη θέση να κατηγορούμαι ταυτοχρόνως στη Βουλή, από τον κ. Κουρουμπλή, ως ο άνθρωπος των φαρμακευτικών εταιρειών και την ίδια στιγμή, περίπου το ίδιο δευτερόλεπτο πρέπει να έγιναν τα δύο γεγονότα, να κατηγορούμαι από τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι δεν κάναμε διορθώσεις που ήθελαν. Στην πραγματικότητα έγινε, για πρώτη φορά, διορθωτικό δελτίο τιμών όπως προβλέπει ο νόμος μετά από πάρα πολύ καιρό. Βεβαίως, το ότι οι εταιρείες έχουν πάρα πολλές ενστάσεις, δεν σημαίνει ότι έχουν και πάντα δίκιο. Οι διορθώσεις έγιναν πάνω στο πλαίσιο που προβλέπει ακριβώς ο νόμος. Ήταν οι εμφανείς διορθώσεις εμφανών λαθών του προηγουμένου δελτίου τιμών. Εδώ βεβαίως οι εταιρείες ήθελαν να διορθώσουμε λάθη δύο, τριών, τεσσάρων ετών. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ