2014-05-10 11:01:14
Φωτογραφία για Η Λευκωσία πήρε «καθησυχαστική δήλωση», η Άγκυρα τη ρηματική διακοίνωση – Στάχτη στα μάτια ρίχνει ο ΟΗΕ
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κλείσει το θέμα με την ανάρτηση της ρηματικής διακοίνωσης της Τουρκίας στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ωκεανικών Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας, προσφέροντας κάλυψη στην τουρκική πλευρά. Η ρηματική διακοίνωση, ως γνωστό, αφορά τη συμφωνία Τουρκίας-ψευδοκράτους για καθορισμό μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας. Έχει καταστεί εφεξής κεκτημένο για την Άγκυρα η ανάρτηση σε ιστοσελίδες των Ην. Εθνών των επεκτατικών της βλέψεων.

Ο Διεθνής Οργανισμός δεν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα, περιγράφει την ανάρτηση ως διαδικαστική, τεχνική και όχι πολιτική. Με αυτόν τον τρόπο τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να ακυρώσουν τις κυπριακές διαμαρτυρίες και τα διαβήματα και να ρίξουν στα μαλακά το όλο θέμα. Επί της ουσίας, υπήρξε μια διευκρίνιση από τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, η οποία αποφεύγει την ουσία και ρίχνει εν πολλοίς στάχτες στα μάτια της Λευκωσίας. Πρακτικά αυτό που έγινε είναι να παραμείνει η ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της υπηρεσίας του ΟΗΕ ενώ η Λευκωσία θα έχει στα αρχεία της μια δήλωση του εκπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού, που προκλήθηκε μετά από ερώτηση.


Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φέρχαν Χακ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Νέα Υόρκη, είπε πως η ανάρτηση της διακοίνωσης δεν σημαίνει αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη της εγκυρότητας αυτών των ενεργειών και αποφάσεων αυτών, αλλά γίνεται για λόγους ενημερωτικούς. Ο κ. Χακ είπε πως η Γραμματεία του ΟΗΕ διατηρεί ως μέρος της εντολής της, μια ιστοσελίδα που παρέχει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις διεκδικήσεις των κρατών σε θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

«Αυτές οι πληροφορίες μερικές φορές περιλαμβάνουν απαιτήσεις σχετικά με τη γραμμή βάσης ή των ορίων των θαλασσίων ζωνών. Τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών χρησιμοποιούν συχνά τις υπηρεσίες της ιστοσελίδας για να δημοσιοποιήσουν σε τέτοιες απαιτήσεις, καθώς και με άλλες πληροφορίες ή ανακοινώσεις. Το Δελτίο του Δικαίου της Θάλασσας, μια περιοδική έκδοση που εκδίδεται από τη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων του Δικαίου της Θάλασσας, εξυπηρετεί έναν παρόμοιο σκοπό», ανέφερε ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού. Ο κ. Χακ υπέδειξε ότι ως μέρος αυτής της μακροχρόνιας πρακτικής, τυχόν ενστάσεις ή ανταπαιτήσεις από άλλα κράτη-μέλη, για ανακοινώσεις όπως αυτή η τουρκική ρηματική διακοίνωση, θα μπορούσαν επίσης να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών ή/και να δημοσιευτούν στο Δελτίου του Δικαίου της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι με ρηματική διακοίνωση προς το ΓΓ του ΟΗΕ, η Τουρκία γνωστοποιεί 27 νέες συντεταγμένες που οριοθετούν την υφαλοκρηπίδα της μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών των κατεχομένων, ζητώντας τη δημοσιοποίηση του εγγράφου στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ωκεανικών Υποθέσεων, στο περιοδικό του Δικαίου της Θάλασσας (Law of the Sea Bulletin) και στην ιστοσελίδα του DOALOS με όλες τις «θαλάσσιες οριοθετήσεις, τις θαλάσσιες ζώνες και περιοχές» διεθνώς.

ΝΑΜΙ: Οι ξένοι μπούχτισαν με το Κυπριακό - Αναμένεται «μια τελευταία ώθηση»

Νέοι Τούρκοι διπλωμάτες βρίσκονται στα κατεχόμενα για να ενημερωθούν για το Κυπριακό, στα πλαίσια της εκπαίδευσης τους.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο “υπουργός” εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, μιλώντας στους 93 νέους διπλωμάτες και ειδικευόμενους υπαλλήλους του “υπουργείου”, υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα μπούχτισε από την ασυμφωνία στο Κυπριακό και η τ/κ πλευρά προσπάθησε αυτό να το μετατρέψει υπέρ της ενώ υπενθύμισε την φράση του ΓΓ του ΟΗΕ για μια τελευταία ώθηση (one final push) και προσπάθεια με χρονικό όριο (time framed effort). Είτε λυθεί, είτε όχι το Κυπριακό, οι Τ/κ δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν αποκομμένοι από τον κόσμο, πρόσθεσε λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να χτίζουν σε αυτά που κέρδισαν οι Τ/κ και σε συντονισμό με την Τουρκία. Ερωτηθείς εάν πιστεύει στην πιθανότητα λύσης στην Κύπρο παρά την ανειλικρίνεια των Ε/κ ο Οζντίλ Ναμί απάντησε ότι “και οι Ε/κ πιστεύουν το ίδιο με μας, και αυτών υπάρχουν κάποιες ανησυχίες που πηγάζουν από την ιστορία”.

Μίλησε δε για έρευνες και στις δύο κοινότητες που δείχνουν ότι υπάρχει επιθυμία για λύση. Στην τ/κ κοινότητα αυτή εκφράζεται με το 60%, είπε και “στην ε/κ πλευρά υπάρχει επίσης τέτοια τάση”. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι δεν πιστεύει πως θα αλλάξει το καθεστώς των βρετανικών βάσεων.

Στο μεταξύ, όπως έγραψε χθες ο «Φ», αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα η συνεδρία της τεχνικής επιτροπής για τις περιουσίες. Όπως ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα από την λεγόμενη προεδρία του ψευδοκράτους η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση αναβλήθηκε για την Δευτέρα μετά από αίτημα της ε/κ πλευράς.

ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Θέση της τουρκικής πλευράς στο εδαφικό είναι ότι πρέπει να μετακινηθούν όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Σε δήλωσή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο Έρογλου είπε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων 40 χρόνων δεν μπορούν να αγνοηθούν. Αν κάποια άτομα πρόκειται να μετακινηθούν, πρέπει πρώτα να βρεθεί ο νέος τόπος της εγκατάστασής τους, να χτιστούν νέα σπίτια, ανάλογα με αυτά που αφήνουν πίσω τους και μετά να γίνει η αλλαγή της κατοικίας, δήλωσε.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ozkan Yorgancioglu αναφέρθηκε σε διαφοροποίηση της ε/κ θέσης για το διαμοιρασμό εξουσιών, σε σχέση με το τι έχει συμφωνηθεί. Οι Ε/κ δεν αποδέχονται την εκ περιτροπής προεδρία και το δικαίωμα βέτο και ζητούν Συμβούλιο Υπουργών με αναλογική εκπροσώπηση 7 προς 3 και λήψη αποφάσεων με απλή πλειοψηφία, είπε ο κ. Ozgurgun. Είπε ότι πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η συνέχιση της προσπάθειας για συγκερασμό των διαφορών.

http://www.philenews.com, http://www.mignatiou.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ