2014-05-12 15:06:42
Φωτογραφία για Γιατί δεν μπορούσε να πει όχι ο Άρειος Πάγος στη Χρυσή Αυγή
Ποιοι πήραν άδεια Του Παναγιώτη Στάθη

Το χρονικό μιας αναπόφευκτης απόφασης ήταν αυτό που εκτυλίχθητε εχθές το βράδυ στην ανακήρυξη της Χρυσής Αυγής ως κόμματος που δικαιούται να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Η απόφαση του Α΄ τμήματος του Άρειου Πάγου (ΑΠ) υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Χρυσικό, ήταν - όπως εξήγησε κατ’ επανάληψη το Capital.gr- αναπόφευκτη και χωρίς άλλη δυνατότητα δεδομένου ότι εκ της φύσεώς του αυτός ο έλεγχος είναι περίπου τυπικός.

Κι αυτό γιατί το κατατεθειμένο καταστατικό της είναι νομότυπο και η νομοθεσία προβλέπει ουσιαστικά έναν τυπικό έλεγχο νομιμότητας που δεν μπορεί να προσεγγίσει ή να αξιοποιήσει στοιχεία της δικαστικής έρευνας (περί «εγκληματικής οργάνωσης») που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί καν οι απολογίες, δεν υπάρχουν καταδίκες, ούτε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ούτε μπορεί να αξιοποιηθεί το υλικό της σχετικής δικογραφίας όπου αναφέρεται ότι μπορεί να ισχύει στην πράξη άλλο καταστατικό ναζιστικού περιεχομένου. Δηλαδή αφενός δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη κανενός και αφετέρου το γνωστό καταστατικό, που θεωρείται από τις δικαστικές αρχές ως πραγματικό και ναζιστικού περιεχομένου, είναι υπό έλεγχο και τα μέλη της Χρυσής Αυγής το αρνούνται κατηγορηματικά.


Η αδυναμία αποκλεισμού της Χρυσής Αυγής, λοιπόν, προφανώς ήταν δεδομένη, άλλωστε υπήρξε δημόσια τοποθέτηση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του γραμματέα της ΝΔ, Ανδ. Παπαμιμίκου, πως θεωρούν ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να συμμετάσχει στις εκλογές.

Άλλωστε το Α΄ τμήμα Άρειου Πάγου απορρίπτοντας ένσταση κατά της συμμετοχής στις εκλογές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής (με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις), επανέλαβε τη νομολογία ότι το Σύνταγμα απαγορεύει τη διάλυση κόμματος με νόμο ή με δικαστική απόφαση (προς την οποία ισοδυναμεί και η απαγόρευση καθόδου στις εκλογές).

Αντίφαση

Ο Άρειος Πάγος ανακήρυξε επίσης το συνδυασμό της Εθνικής Αυγής, του κόμματος που θα χρησιμοποιούνταν ως όχημα σε περίπτωση που δεν περνούσε η υποψηφιότητα της Χρυσής Αυγής και απαρτιζόταν από στελέχη της Χρυσής Αυγής. Μόλις έγινε η ανακήρυξη από τον Άρειο Πάγο, υπήρξε ανακοίνωση της Εθνικής Αυγής ότι αποσύρει την υποψηφιότητά της και στηρίζει τη Χρυσή Αυγή. Βέβαια υπήρξε και μια άλλη ανακοίνωση από το κόμμα, που εμπεριέχει ουσιαστικά μια βασική αντίφαση: «Η δικαιοσύνη» , λέει η ανακοίνωση, «στάθηκε στο ύψος της και έδωσε την άδεια στη Χρυσή Αυγή» . Το θέμα είναι πως πρόκειται για την ίδια δικαιοσύνη που καταγγέλλουν καθημερινά και με όλους τους τρόπους οι Χρυσαυγίτες βουλευτές, ότι έχει ως στόχο την πολιτική και ποινική τους εξόντωση.

Ποιοι πήραν άδεια

Ο Άρειος Πάγος ανακήρυξε 36 κόμματα, 7 συνασπισμούς κομμάτων και συνολικά 1.298 υποψήφιους ευρωβουλευτές, ενώ «έκοψε» 12 υποψηφίους που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις (παραίτηση από το Δημόσιο, υπεύθυνες δηλώσεις κ.λπ.)

Τα 43 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων που πέρασαν είναι (σύμφωνα με τη σειρά κατάθεσης των αιτήσεων τους):

1. Ένωση Κεντρώων - Βασίλης Λεβέντης,

2. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή) με συντονιστική επιτροπή,

3. ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας) με διοικούσα επιτροπή,

4. Α.Σ.Κ.Ε. - Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας) με εκτελεστική επιτροπή,

5. Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας - Χρίστος Χρηστίδης,

6. Κοινωνία - Μιχάλης Ηλιάδης,

7. ΚΕΑΝ (Κίνημα Εθνικής Αντίστασης) - Ιπποκράτης Σαββούρας,

8. Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας - Αλή Τσαούς Μουσταφά,

9. ΛΑΟΣ - Γιώργος Καρατζαφέρης,

10. Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών - Γιώργος Τσαγκανέλιας,

11. Εθνική Αυγή - Μιχάλης Γιαννόγκωνας,

12. ΚΚΕ - Δημήτρης Κουτσούμπας,

13. Το Ποτάμι - Σταύρος Θεοδωράκης,

14. Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Σώζω τα Πλούτη των Ελλήνων, Πανεργατικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ-Ε.Κ.Ε.)

15. Λαϊκός Σύνδεσμός -Χρυσή Αυγή - Νίκος Μιχαλολιάκος.

16. Γέφυρες Δημιουργία Ξανά - Θάνος Τζήμερος / Δράση - Θόδωρος Σκυλακάκης (συνασπισμός κομμάτων),

17. Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές), Σαμπετάι Μάτσας,

18. Λευκό, Κων. Ντάλιος,

19. Δημοσθένης Βεργής Έλληνες Οικολόγοι,

20. Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ), Δημήτρης Καζάκης,

21. ΟΑΚΚΕ (Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ), 3μελής διοικούσα επιτροπή Η. Ζαφειρόπουλος, Δ. Γουρνάς και Ε. Κωνσταντοπούλου,

22. Ελευθερία, Μάριος Παπαιωάννου,

23. Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία, Φώτης Κουβέλης,

24. Εθνικό Μέτωπο, Εμμ. Κώνστας,

25. Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη: Ε. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ), Ανδρ. Λοβέρδος (Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα), Εμμ. Επιτροπάκης (Δυναμική Ελλάδα), Ν. Μπίστης (Μεταρρυθμιστική Αριστερά), Ι. Ράπτης (Νέοι Μεταρρυθμιστές), Ι. Τούντας (Πολιτεία 2012) και Ν. Διακουλάκης (Πρωτοβουλία Β΄),

26. Πράσινοι- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία, Ν. Χρυσόγελος, Μ. Πίνιου Καλλή,

27. ΜΛ ΚΚΕ (Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος), διοικούσε επιτροπή Αντ. Παπαδόπουλος και Π. Κουφοβασίλης,

28. Νέα Δημοκρατία, Αντ. Σαμαράς,

29. Κολλάτος - Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα - Οικολογικό Ελληνικό, Δ. Κολλάτος,

30. Ελπίδα Πολιτείας, Δημ. Αντωνίου,

31. Παναθηναϊκό Κίνημα, Θ. Μαραγκουδάκης,

32. Δραχμή, Θ. Κατσανέβας (συνασπισμός των κομμάτων Ελληνικό Κοινωνικό Κίνημα και Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα),

33. Οικολόγοι Πράσινοι και Κόμμα Πειρατών (6μελής εκτελεστική γραμματεία),

34. Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο, Σταύρος Αναστασιάδης,

35. Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό, Β. Πολύδωρας και Χ. Ζώης (Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση), Ν. Νικολόπουλος (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος), Π. Ψωμιάδης (Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνηση) - Συνασπισμός κομμάτων,

36. Σχέδιο Β΄ , Γραμματέας πολιτικής επιτροπής Αντ. Σταυρόπουλος,

37. Σοσιαλιστικό Κόμμα, Στ. Τζουμάκας,

38. Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, Γ. Χατζημαρκάκης,

39. Συνασπισμός Ριζοσπαστική Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ), Αλ. Τσίπρας,

40. Κοινωνία Αξιών, Δ. Μπουραντάς,

41. Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ), Ε. Τσιομπανίδης,

42. Πατριωτική ΄Ενωση - Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση (ΕΛ.ΛΑΣ), συνασπισμών των κομμάτων: Αν. Κότσιαλος (Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας-ΚΕΣΩ), Οδ. Τηλιγάδας (Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός - ΕΛΑΣ), Κ. Γκέκας (Κίνημα Πολιτικής Αλήθειας - ΚΙΠΑΛ),

43. Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο, Πανελλήνιο ΄Αρμα Πολιτών, Πυρίκαυστος Ελλάδα, Ελληνικό Κίνημα ΄Αμεσης Δημοκρατίας, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Πάνος Καμμένος, Ι. Δημαράς, Γ. Καλεάδης και Γ. Κόκκας.

Παράλληλα, απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο η δήλωση Ι. Κουλούρη, ο οποίος ήθελε να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος (Αξιοκρατική Πολιτεία), ενώ ζητούσε παράλληλα να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο εκλογικός νόμος που δεν επιτρέπει τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές μεμονωμένων πολιτών.

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ