2014-05-12 20:37:18
Φωτογραφία για Δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, των ιδιωτικών εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων.
Γραφείο Τύπου Υπουργού 

Αθήνα, 12 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του Υφυπουργού, κ. Αντώνη Μπέζα και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ.Δημήτρη Κοντού, είχε σήμερα ευρεία συνάντηση με εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, των ιδιωτικών εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων.

Μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησαν δηλώσεις:

Άδωνις Γεωργιάδης: Είχαμε μία –πιστεύω- εποικοδομητική συζήτηση. Σε πνεύμα καλής συνεργασίας και με κοινό μας γνώμονα να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε όρους επιβίωσης στον κλάδο των ασχολουμένων με τις διαγνωστικές εξετάσεις, κάναμε πιστεύω βήματα προόδου και έχουμε περιθώριο μέχρι αύριο το μεσημέρι για να έχουμε την οριστική –πιστεύω- λύση στο πρόβλημα της επισχέσεως. Νομίζω, όμως, ότι έγιναν σήμερα σημαντικά βήματα προόδου και από την δική μας την πλευρά και από την πλευρά των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου.


Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το νέο σχέδιο, κ. Υπουργέ;

Άδωνις Γεωργιάδης: Παρουσιάσαμε ένα σχέδιο το οποίο, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, θα επιτρέπει να ελέγχεται η ροή της συνταγογράφησης έτσι ώστε να μην είναι υποχρεωμένη η πλευρά των διαγνωστικών να εκτελεί άπειρες εξετάσεις, ακόμα και αυτές που δεν χρειάζονται. Και ευχαριστώ τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο που έχει αναλάβει να μας δώσει αυτές τις προτάσεις γραπτώς, για να μπορέσουμε να τις εφαρμόσουμε γρήγορα στο σύστημα. Πιστεύουμε ότι, με αυτό τον τρόπο της νέας μεταξύ μας σχέσεως, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, για να μπορέσουμε με πολύ πιο ανθρώπινο τρόπο να ελέγξουμε όλη τη ροή των εξόδων του ΕΟΠΥΥ σε αυτό τον τομέα.

Δημοσιογράφος: Ποιος θα το ελέγχει αυτό, κ. Υπουργέ, ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις και ποιες όχι;

Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτές τις προτάσεις, τις συνταγογραφικές οδηγίες να το πούμε έτσι, θα μας τις δώσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Δημοσιογράφος: Θα ενσωματωθούν;

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα τις ενσωματώσουμε στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ και θα ξέρει ο πάροχος ότι αυτές τις εξετάσεις και με αυτά τα βήματα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και άρα από εκεί και πέρα θα μπορεί να ενημερώνει ότι η τάδε εξέταση, αν δεν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες, δεν μπορεί να καλυφθεί, ώστε να μην υπάρχει αυτό το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης όπως ισχύει σήμερα. Πρέπει να σας πω ότι για τους πρώτους μήνες του 2014, όπου υπήρξε μια πολύ μεγάλη υπέρβαση δαπάνης, εμείς θα κοιτάξουμε να δούμε, εν πνεύματι καλής συνεργασίας και εντός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ποιο κομμάτι ενδεχομένως αναλογεί από την μεταρρύθμιση του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας. 

Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ, θα γίνει και αυτή η τροποποίηση που λέγατε έτσι ώστε την τελευταία εβδομάδα του μήνα να μπορούν να μην εκτελούν; Θα τους δίνετε δικαίωμα να μην εκτελούν τις συνταγές;

Άδωνις Γεωργιάδης: Την τελευταία εβδομάδα του μήνα τους δίνουμε το δικαίωμα να μην εκτελούν εφόσον έχουν φτάσει στο μηνιαίο πλαφόν και το έχουν ξεπεράσει και κατά 20%. Πιστεύουμε όμως ότι με την εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα φθάνουν σε αυτό το όριο.

Δημοσιογράφος: Πότε θα είναι έτοιμα αυτά τα συνταγογραφικά πρωτόκολλα;

Άδωνις Γεωργιάδης: Ήδη είμαστε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, εδώ και πάρα πολλές ημέρες -δεν συναντιόμαστε για πρώτη φορά σήμερα πρέπει να σας πω- και νομίζω ότι είμαστε στην τελική ευθεία για να μπορέσουμε να τα ενσωματώσουμε στο σύστημα μόλις υπάρξει τελική συμφωνία μαζί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο τον οποίο θέλω, ειρήσθω εν παρόδω, να ευχαριστήσω για την πολύ εποικοδομητική συμβολή στην προσπάθεια να λήξει αυτή η κρίση. 

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά το πρωί είπατε ότι όσοι προχωρήσουν στην επίσχεση, θα τους καταγράψετε και δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτό ισχύει για την περίπτωση που δε μπορέσουμε να βρούμε λύση. Η πρώτη μας επιλογή πάντα είναι να βρίσκουμε πολιτισμένες και ανθρώπινες λύσεις. Πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση απέδειξε ότι αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σοβαροί επαγγελματίες αυτού του χώρου και θέλουμε να τους βοηθήσουμε αξιοπρεπώς να επιβιώσουν στο χώρο τον οποίο ζούμε. Δεν λέμε ότι όλοι είναι απατεώνες, δεν λέμε ότι όλοι είναι κλέφτες, προς Θεού. Λέμε ότι πρέπει να βρούμε έναν ανθρώπινο τρόπο συνεννόησης για το καλό των ασφαλισμένων μας πρωτίστως αλλά και το καλό των παρόχων.

Δημοσιογράφος: Θα υπάρξει και νέα συνάντηση αύριο ή όχι;

Άδωνις Γεωργιάδης: Εμείς έχουμε ζητήσει, ει δυνατό, να υπάρχει νέα συνάντηση και σήμερα. Γιατί εμείς θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα τώρα. Επειδή όμως και εκείνοι πρέπει να συνομιλήσουν, μετά τις νέες προτάσεις μας, με τα δικά τους μέλη, θα πρέπει να το σεβαστούμε αυτό και είπαμε να βρεθούμε μέχρι αύριο το μεσημέρι για να λήξουμε αυτή την κρίση.

Μιχάλης Βλασταράκος (Πρόεδρος Π.Ι.Σ): Συναντηθήκαμε σήμερα με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου –τον Υπουργό, τον Υφυπουργό και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ- μαζί με όλους τους συναδέλφους μου, εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων, των διαγνωστικών κέντρων και των κλινικο-εργαστηριακών ιατρών. Συζητήσαμε επί των προτάσεων του Υπουργείου. Διαπιστώσαμε σημαντικά βήματα προόδου από τις προηγούμενες σκέψεις και αποφάσεις. Πάρα πολλά ζητήματα και προτάσεις όλων των φορέων, έχουν γίνει αποδεκτά στην κατεύθυνση της συνταγογράφησης, των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, των οδηγιών συνταγογράφησης προκειμένου να εκτελεστεί ένας προϋπολογισμός ο οποίος σήμερα είναι περιορισμένος.

Σε κάθε περίπτωση εμείς –για να είμαι ειλικρινής- τονίσαμε στο Υπουργείο ότι θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω όμως ότι ο προϋπολογισμός δεν αρκεί και το τονίζω αυτό, όχι προς στον Υπουργό, ο οποίος θα καταβάλλει προσπάθειες. Το τονίζω προς τον Υπουργό Οικονομικών και στην Κυβέρνηση συνολικά, ότι πρέπει να διατεθούν χρήματα από άλλους πόρους, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού και προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Εάν δε λύσουμε κάποια από αυτά τα προβλήματα, τις εγγενείς αδυναμίες, που είναι άμεσα, τότε νομίζω ότι στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Εμείς –όλοι οι πάροχοι- με γνώμονα το καλό των ασφαλισμένων, με γνώμονα την υπευθυνότητα που έχουμε αλλά και με γνώμονα την επιβίωση των παρόχων υγείας –και στην παροχή αξιοπρεπούς περίθαλψης- θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, και αυτό το υποσχεθήκαμε στον Υπουργό και αυτή είναι η αποστολή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, να προσπαθήσουμε να φέρουμε μια λογική πάνω στο τραπέζι εξυπηρέτησης και της περίθαλψης και των παρόχων υγείας.

Με αυτές λοιπόν τις προθέσεις άμεσα θα συναντηθούμε με τους παρόχους υγείας, τους εκπροσώπους. Θα επεξεργαστούμε όλες τις θέσεις και τις προτάσεις, ώστε αύριο να τα συζητήσουμε ξανά. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπαμε, προκειμένου και η αξιοπιστία όλων μας να είναι στον υπέρτατο βαθμό –και ημών ως εκπροσώπων και των θέσεων του Υπουργείου για να μη γίνουν παρανοήσεις- αυτά τα οποία θα πρέπει να πούμε προς τους παρόχους μας –και ο Υπουργός το εγγυήθηκε- θα είναι μέσα από υπουργικές αποφάσεις και μέσα από κείμενα που δε θα καθιστούν και θα δημιουργούν αμφιβολίες, αν φτάσουμε βέβαια σε ένα αποτέλεσμα και γίνουν βέβαια αποδεκτά από όλους τους παρόχους υγείας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Να πω αυτό. Βεβαίως οι τελικές μας συμφωνίες για το νέο τύπο συμβάσεως και τις συνταγογραφικές οδηγίες θα συμπεριληφθούν άμεσα σε υπουργική απόφαση, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι αυτά θα είναι πράγματα τα οποία πρόκειται να τηρηθούν και που δεσμεύουν την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. 

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι; Πόσα επιπλέον χρήματα ζητάτε;

Μιχάλης Βλασταράκος: Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εκφράσει την άποψη ότι ο μέσος όρος δαπανών του ΟOΣΑ για τις συγκεκριμένες εξετάσεις που είναι 570 εκατομμύρια ευρώ, είναι στις θέσεις εκείνες του Πανελληνίου για την εξυπηρέτηση των αναγκών. Εάν υπάρχουν όμως συνταγογραφικοί κανόνες τέτοιοι που να βοηθούν στον εξορθολογισμό των δαπανών, πιστεύω ότι μπορούμε να πέσουμε και σε πιο κάτω κονδύλι.

Δημοσιογράφος: Όπως;

Μιχάλης Βλασταράκος: Θα δούμε. Θα τα εξειδικεύσουμε και θα δούμε. Η επιθυμία μας είναι να κινηθούμε όλοι πρώτον –και το τονίζω- προς την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και δεύτερον προς τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Άδωνις Γεωργιάδης: Θέλω να πω, αφού ευχαριστήσω και προσωπικά τον κ. Βλασταράκο και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο εν συνόλω για την εποικοδομητική συμβολή σήμερα σε αυτές τις συζητήσεις, προς όλους τους παρόχους –διότι ως προς τους ασφαλισμένους το ξεκαθαρίζω ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα έχουμε πάρει τις τελικές μας αποφάσεις. Δε θα αφήσουμε τους ασφαλισμένους μας ακάλυπτους σε καμία περίπτωση- των οποίων δεν υποτιμούμε τα συμφέροντα και τις υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ, ότι λαμβάνουμε υπόψιν –και το αποδείξαμε σήμερα στις αποφάσεις μας- και τη δική τους οικονομική κατάσταση υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες. Και νομίζω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο, ώστε μέχρι αύριο το μεσημέρι να έχει λυθεί αυτή η κρίση και να πάμε παρακάτω.

Δημοσιογράφος: Άρα, εσείς από την πλευρά σας θα ζητήσετε από το Υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει τα Άδωνις Γεωργιάδης: Εγώ σας είπα εντός των ορίων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και το τόνισα στη δήλωσή μου.

Δημοσιογράφος: Άρα, δεν αλλάζει;

Άδωνις Γεωργιάδης: Σας είπα εντός των ορίων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και σας το τόνισα στη δήλωσή μου. Εκεί είναι η μοναδική βασική μας διαφωνία μέχρι αυτή τη στιγμή.

Δημοσιογράφος: κ. Μπέζα, επειδή υπάρχουν κάποια οφειλόμενα προς τους παρόχους από το 2011 – ήδη τα εκτιμούν στο 1 δις, μπορεί να είναι λιγότερα- θα γίνει κάτι; Μιλάμε για μεγάλο ποσό.

Αντώνης Μπέζας: Δεν είναι 1 δις, είναι πολύ λιγότερα τα ποσά.

Δημοσιογράφος: Περίπου;

Αντώνης Μπέζας: Υπάρχουν οφειλόμενα. Είναι περίπου 700 εκατομμύρια. Έχει όμως επιταχυνθεί σημαντικά ο ρυθμός αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς. Αυτό που θα ήθελα να πω σε σχέση με τα προηγούμενα, είναι ότι εμείς, από πλευράς Υπουργείου, παρουσιάσαμε στους παρόχους και συζητήσαμε μαζί τους κανόνες τόσο ως προς την εκτέλεση, όσο και ως προς την παραγωγή διαγνωστικών εξετάσεων. Νομίζω ότι πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση σε σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα λειτουργήσει και προς όφελος των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και προς όφελος όλων των ιδιωτών παρόχων του. Νομίζω ότι κάναμε βήματα προς τα εμπρός και είμαστε σε μια πορεία σύγκλισης.

Δημοσιογράφος: Επειδή ξεκινούν να λειτουργούν τα εργαστήρια στο ΠΕΔΥ, πιστεύετε ότι θα ανακουφίσει το σύστημα; Θα ανακουφιστούν τα ιδιωτικά εργαστήρια που πρέπει να απορροφούν όλο τον όγκο των ασφαλισμένων;

Αντώνης Μπέζας: Αναγνωρίζουμε ότι υπήρξε μια «επιβάρυνση», δηλαδή μια κίνηση προς τα ιδιωτικά εργαστήρια λόγω ακριβώς της μεταρρύθμισης την οποία προωθήσαμε στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας. Κάθε μεταρρύθμιση έχει και τις παρενέργειές της. Όσο στέκεται το ΠΕΔΥ στα πόδια του, όσο δηλαδή η ενοποίηση προχωράει και το νέο σύστημα λειτουργεί καλύτερα και όσο λειτουργούν καλύτερα τα διαγνωστικά εργαστήριά του, προφανώς θα υπάρχει μεγαλύτερη στροφή προς τις δημόσιες δομές για διαγνωστικές εξετάσεις. Ήδη, έχουμε δει θετικά αποτελέσματα αυτής της στροφής προς τα εργαστήρια του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας.

Δημοσιογράφος: Σε τι επίπεδο είναι; Σε σχέση με αυτά που θα λειτουργούν όταν ολοκληρωθεί…

Αντώνης Μπέζας: Ένα 30% ήδη των εργαστηριακών εξετάσεων που γίνονταν αυτό το μεταβατικό διάστημα που οι γιατροί ήταν σε διαθεσιμότητα στα ιδιωτικά εργαστήρια, έχει μετακομίσει πλέον, έχει έρθει προς στα διαγνωστικά εργαστήρια των μονάδων του ΠΕΔΥ.

Δημοσιογράφος: Και μια τελευταία ερώτηση. Είπατε ότι θα βάλετε κάποιους κανόνες συνταγογραφικούς και για τις …

Αντώνης Μπέζας: Προτείναμε –είπαμε- στη συζήτηση.

Δημοσιογράφος: Αν λοιπόν μια εξέταση είναι πέραν αυτού δεν θα γίνεται στα ιδιωτικά, δεν θα γίνεται ούτε και στο ΠΕΔΥ; Θα πρέπει να πάει να την κάνει ιδιωτικά μόνος του από την τσέπη του; Αν το σύστημα κρίνει ότι είναι εκτός…

Αντώνης Μπέζας: Όχι, θα μπορεί να την κάνει είτε σε δημόσιες δομές -που δημόσιες δομές είναι και του ΠΕΔΥ αλλά και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης- είτε θα τις πληρώνει από την τσέπη του. Αλλά -πιστέψτε με- είναι τέτοιοι οι κανόνες που δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ