2014-05-13 08:29:23
Φωτογραφία για O BIG BROTHER ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ
Ερωτήσεις &απαντήσεις για το νέο ελεγκτικό σχέδιο της εφορίας

Πλήρη καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων μέσα από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, άμεση πρόσβαση των ελεγκτών όχι μόνο στο υπόλοιπο των τραπεζικών καταθέσεων αλλά επί των συναλλαγών που έχουν γίνει σε βάθος χρόνου, ξεσκόνισμα των εμβασμάτων αλλά και κάθε πληροφορίας που περιέρχεται σε γνώση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, είναι μερικές από τις προβλέψεις του επιχειρησιακού σχεδίου που γνωστοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Εκτός από τους  εισπρακτικούς και ελεγκτικούς στόχους, (γίνεται σαφώς λόγος για ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών), υπάρχουν και θετικές αναφορές για τους πολίτες όπως η επίσπευση των διαδικασιών για την επιστροφή των οφειλομένων του δημοσίου στους πολίτες αλλά και η απόδοση του ΦΠΑ προς επιστροφή σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 90 ημερών. 


Όλες οι αλλαγές, περιγράφονται στις ερωτήσεις και απαντήσεις που ακολουθούν:

Πώς θα εισπραχθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία;

    

Μεγάλο ρόλο θα παίξει η αυτόματη πρόσβαση των εισπρακτικών υπηρεσιών στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών μέσω του συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (ΜΤΛ). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος από τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που θέλει να συγκεντρώσεις η Γενική Γραμματεία Εσόδων από τη δεξαμενή των παλαιών οφειλών, ένα μεγάλο μέρος θα κατασχεθεί ηλεκτρονικά από τις καταθέσεις.

Τι προβλέπεται για τις  καταθέσεις;

    

Αυτόματη (on –line)πρόσβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΓΓΔΕ η οποία θα εξασφαλιστεί σε τρεις φάσεις:

    

Α. Στα τρέχοντα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων μέχρι 28/02/2014

    

Β. Στα κατ’ έτος παλαιά υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων μέχρι 30/09/2014

    

Γ. Σταδιακή ολοκλήρωση της λειτουργίας του συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών μέσω του οποίου οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν εικόνα για το τραπεζικό προφίλ κάθε ελεγχόμενου πολίτη και επιχείρησης μέχρι 31/12/2014

Τι είναι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο;

    

Μια πλήρης ηλεκτρονική βάση συγκέντρωσης πληροφοριών (ακίνητα, οχήματα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, καταθέσεις, συλλογές) την οποία το υπουργείο Οικονομικών θέλει να θέσει σε λειτουργία μέχρι 30/04/2015, με αυτόματη ενημέρωση μεταβολής στοιχείων φορολογίας κεφαλαίου μετά και την ολοκλήρωση της εφαρμογής. Πρακτικά, όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα συνδεθούν με τον ιδιοκτήτη τους και κάθε μεταβολή θα καταγράφεται έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει ποια είναι η αξία της περιουσίας του καθενός. Με την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου, θα ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση, μερική ή ολική των τεκμηρίων διαβίωσης.

Τι προβλέπεται για τις απαιτήσεις των φορολογουμένων από το δημόσιο λόγω επιστροφής ΦΠΑ;

    

Ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ εντός ενενήντα ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 90% ως προς τις εμπόθεσμες υποβληθείσες αιτήσεις. Επίσης, υιοθέτηση και εφαρμογή νέας διαδικασίας επιστροφών ΦΠΑ ανάλογα με την πιθανότητα διάπραξης φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής μεθόδων ανάλυσης κινδύνου. Προβλέπεται πλήρης εφαρμογή του συγκεκριμένου μέχρι το τέλος του 2014. Πρακτικά, όσοι δεν υπάγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα παίρνουν πίσω τα λεφτά τους άμεσα. Οι υπόλοιποι, ακόμη και αυτοί που θα χρειάζεται να περνούν από τη διαδικασία του ελέγχου, θα πρέπει σε ποσοστό 90% να έχουν πληρωθεί μέσα σε 90 ημέρες.

Τι θα γίνει με τα λεφτά που χρωστάει το δημόσιο στους πολίτες;

    

Το υπόλοιπο θα πρέπει να μειωθεί το πολύ στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2014.

Πόσοι έλεγχοι προγραμματίζονται συνολικά;

    

Αν προστεθούν οι έλεγχοι για τις τελωνειακές υποθέσεις, οι έλεγχοι μέσω των εφοριών αλλά και οι έλεγχοι από τα κέντρα ελέγχου (μεγάλων επιχειρήσεων, φορολογουμένων μεγάλου πλούτου κλπ), ο αριθμός προσεγγίζει τις 300.000.

Πώς θα ελεγχθούν οι πλούσιοι και οι ύποπτοι μεγάλης φοροδιαφυγής;

    

Θα αξιοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι καταθέσεις θα λαμβάνονται υπόψη προκειμένου η εφορία να προσεγγίσει το φορολογητέο εισόδημα.

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ