2014-05-15 20:52:14
Φωτογραφία για Στο Κατάκολο τα πρώτα τρυπάνια για πετρέλαιο
Παρουσία του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι η υπογραφή των τριών συμβάσεων για τις παραχωρήσεις Open Door για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στις περιοχές των Ιωαννίνων, Πατραϊκού και του Κατακόλου.

Σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένη η παρουσία και του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή καθώς βρίσκεται στη Μυτιλήνη.

«Τριπλή η σημασία των υπογραφών»

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο κ. Βενιζέλος στάθηκε στο γεγονός ότι η υπογραφή των συμβάσεων και το άνοιγμα της αγοράς των υδρογονανθράκων έχει τριπλή σημασία για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη (έχει δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο ώστε να έσοδα να κατευθυνθούν μέσω του ταμείου γενεών στο ασφαλιστικό) καθώς επίσης δηλώνει στην πράξη την άσκηση εκ μέρους της Ελλάδας της εθνικής της κυριαρχίας. Επίσης ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας υπογραμμίζει το ζητούμενο της πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας.


Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, αναφέρθηκε στη σημασία της υπογραφής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δημιουργείται ένας νέος τομέας εθνικής οικονομίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις νέες κινήσεις που ακολουθούν τόσο σε σχέση με χερσαίες παραχωρήσεις, όσο και για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη, που θα ακολουθήσει. Είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια από μια μικρή ομάδα ανθρώπων αφοσιωμένων στο καθήκον, ανέφερε ο κ. Μανιάτης.

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη στήριξη που του παρείχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην αρχή της προσπάθειας για αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Διεθνές ενδιαφέρον

Σημειώνεται ότι το παρόν έδωσε στην εκδήλωση και ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας Edward Davey, ο οποίος αναφέρθηκε κι εκείνος εμμέσως στην ουκρανική κρίση τονίζοντας ότι οι εξελίξεις βοηθούν να γίνει αντιληπτή η σημασία της ενεργειακής αυτάρκειας, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση, να αξιοποιήσει τις δικές της πηγές και να μειώσει την εξάρτησή της από χώρες που χρησιμοποιούν την ενέργεια ως όπλο. Ο ίδιος τόνισε την ετοιμότητα βρετανικών εταιρειών του κλάδου με την τεράστια εμπειρία τους να συνεργαστούν και να μεταφέρουν τεχνογνωσία στην Ελλάδα.

Παρών ήταν επίσης και ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ.

Οι κοινοπραξίες και οι εκτιμήσεις

Σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους των κοινοπραξιών, και τα επιχειρηματικά πλάνα που παρουσίασαν για τις περιοχές, ο κ. Μαθιός Ρήγας εκ μέρους της κοινοπραξίας Energean Petra Petroleum ανέφερε ότι στα Ιωάννινα σε μια περιοχή 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων θα γίνουν 11 γεωτρήσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία ενώ η εκτίμηση-στόχος της κοινοπραξίας είναι να εντοπιστούν 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ή 2 τρισ. κυβικά πόδια αερίου.

Θα υπάρξουν τρεις φάσεις:

- η επανεπεξεργασία των δεδομένων,

- η διενέργεια νέων σεισμικών

- γεωτρήσεις.

Σε πρώτη φάση θα επενδυθούν 32 εκ ευρώ και σε πλήρη ανάπτυξη 500 εκατ. ευρώ.

Εκ μέρους της κοινοπραξίας ΕΛΠΕ Edison Petroceltic ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα γίνουν τρισδιάστατα σεισμικά σε μια περιοχή 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στη συνέχεια θα γίνουν δυο έως πέντε θαλάσσιες γεωτρήσεις με το κόστος να ανέρχεται στα 20 εκατ. έως 35 εκατ. δολάρια για την κάθε γεώτρηση και 15-20 εκατ. για τα σεισμικά.

Τέλος, για το Κατάκολο, σε μια περιοχή 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου έχουν ήδη γίνει γεωτρήσεις, και το εκτιμώμενο κοίτασμα είναι 5 εκατ. βαρέλια, θα γίνει μια οριζόντια γεώτρηση από τη στεριά με το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης να είναι 5 εκατ. ευρώ στη φάση των ερευνών και 50 εκατ. ευρώ στην παραγωγή.

Νωρίτερα το energypress.gr έγραφε:

Δύο χρόνια μετά την προκήρυξη των διαγωνισμών, και ένα σχεδόν χρόνο από την ανάδειξη των αναδόχων κοινοπραξιών, υπογράφονται σήμερα στο ΥΠΕΚΑ, παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, οι τρεις συμβάσεις για τις τρεις ισάριθμές περιοχές, του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατακόλου.

Κλείνει έτσι ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2012 μέσω του διαγωνισμού των λεγόμενων «ανοικτών θυρών» (open door), και ανοίγει ο δρόμος για τις πρώτες έρευνες πετρελαίου στη χώρα μετά από δεκαετίες.

Η κυβέρνηση έχει προσδοκίες για υψηλά έσοδα από τα πετρέλαια στις τρεις περιοχές, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για εισροή στα δημόσια ταμεία 15-20 δισ. δολαρίων σε βάθος 35ετίας, εφόσον φυσικά επαληθευτούν στην πράξη οι υπολογισμοί για τα απολήψιμα κοιτάσματα.

Η πιο ώριμη από τις τρεις περιοχές είναι το Κατάκολο, όπου έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα πετρελαίου από το 1982, γι' αυτό και δεν χρειάζονται ερευνητικές γεωτρήσεις. Το απολήψιμο κοίτασμα εκτιμάται στα 10 εκατ. βαρέλια και η γεώτρηση υπολογίζεται πολύ νωρίτερα της τριετίας. Το Κατάκολο έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της ελληνικής Energean και της βρετανικής Trajan Oil.

Στην περίπτωση του Πατραϊκού, που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της ιταλικής Edison και της σκωτσέζικης Melrose, τα απολήψιμα κοιτάσματα υπολογίζονται σε 200 εκατ. βαρέλια. Όσο για τα Ιωάννινα (κοινοπραξία Energean με καναδική Petra Petroleum), τα ανακτήσιμα κοιτάσματα υπολογίζονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια.

«Νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις»

Την περασμένη εβδομάδα το ΥΠΕΚΑ είχε δώσει ένα παράδειγμα για τα πιθανά έσοδα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι για ένα κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών τα εκτιμώμενα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο μπορεί να φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ (με μέση τιμή τα 90 δολάρια το βαρέλι). Με βάση αυτή την παραδοχή θα μπορούσαν να προκύψουν αθροιστικά έσοδα για το Δημόσιο ύψους 15-20 δισ. δολαρίων, εφόσον πάντα επαληθευτούν και στην πράξη οι εκτιμήσεις.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Πρίνος, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι και σήμερα, έχει παράξει 112 εκατομμύρια βαρέλια, με μέση τιμή στο διάστημα των 33 ετών κάτω από τα 50 δολάρια.

Και μπορεί πλέον οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου να αποτελούν μάλλον οριστικό παρελθόν, και η εκτίμηση για τα 90 δολάρια να είναι ρεαλιστική, ωστόσο «είναι μάλλον νωρίς να μιλάμε – πριν καν μπουν γεωτρύπανα- για κοιτάσματα, μεγέθους Πρίνου», όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς που ασχολούνται χρόνια με το αντικείμενο.

Σε κάθε περίπτωση, τα όποια έσοδα για το Δημόσιο θα προκύψουν αφενός από την καταβολή του φόρου 25% που βαρύνει τις κοινοπραξίες, αφετέρου από το μίσθωμα που διαμορφώνεται με βάση το ύψος της παραγωγής, τα γεωγραφικά και γεωολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και άλλες παραμέτρους.

Η αιτία των καθυστερήσεων

Πολλά έχουν γραφtεί για τις καθυστερήσεις, το μόνο ωστόσο βέβαιο είναι ότι επί δύο χρόνια, η κύρια αιτία ήταν η άρνηση των αρμοδίων υπουργείων (Οικονομικών και ΠΕΚΑ), να κατανοήσουν ότι μια παρόμοια σύμβαση με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να διασφαλίζει σταθερό φορολογικό καθεστώς στον επενδυτή για όλη τη χρονική της διάρκεια. Κάτι τέτοιο εξάλλου προβλέφθηκε και για τη σύμβαση με την εταιρεία του ΤΑΡ.

Η άρνηση των υπουργείων είτε να διασφαλίσουν το δεδομένο αυτό για τις συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν με τις κοινοπραξίες, είτε να συμπεριλάβουν όρο που να προσφέρει οικονομικό αντιστάθμισμα σε περίπτωση αλλαγής του φορολογικού συντελεστή, είχε ως συνέπεια επί ένα και πλέον χρόνο, από την ανακήρυξη των αναδόχων, να μη πέφτουν οι υπογραφές.

Τελικά, και έπειτα από συσκέψεις επί συσκέψεων μεταξύ ΥΠΕΚΑ- υπ. Οικονομικών, και ενώ οι καθυστερήσεις λίγο έλειψαν να οδηγήσουν σε εμπλοκή, οριστικοποιήθηκε το φορολογικό καθεστώτος που θα ισχύσει κατά τη διάρκεια των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, και άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή των συμβάσεων.

Όσο για το Κατάκολο, η αρχική «έμπνευση» να απαιτηθεί από τις δύο κοινοπραξίες την Energean και την Greek Oil που είχαν ενδιαφερθεί να καταθέσουν κοινή πρόταση, κατέληξε σε πλήρη αποτυχία αφού η πρώτη κοινοπραξία αποδείχθηκε τυπικά και ουσιαστικά εξαφανισμένη. Ο «υποχρεωτικός γάμος» (Energean - Greek Oil) με κουμπάρο το ΥΠΕΚΑ, κατέληξε σε οριστικό διαζύγιο, και τελικά η περιοχή κατακυρώθηκε στην Energean.

Πρώτα Κατάκολο

Η διαφορά του Κατακόλου με τις άλλες δύο περιοχές είναι ότι εφόσον γίνει επανερμηνεία των σεισμικών από την κοινοπραξία Energean -Trajan, μπορεί να γίνει απευθείας επιβεβαιωτική και όχι ερευνητική γεώτρηση. Κι αυτό καθώς στο συγκεκριμένο κοίτασμα έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν ερευνητική γεώτρηση.

Ξεκινώντας λοιπόν την πρώτη γεώτρηση ίσως και μέσα στους επόμενους 24 μήνες, η σημασία της θα αποδειχθεί πολύ σημαντική καθώς θα αποδείξει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος στην περιοχή και θα δημιουργήσει την πρώτη παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα εκτός του Πρίνου.

Είναι σαφές ότι ενόψει του γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει μέσα στο 2014, για οικόπεδα σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη που θα ξεκινήσουν να «τεμαχίζονται» το καλοκαίρι, η ύπαρξη ενεργού πετρελαϊκού συστήματος θα εκτοξεύσει το ενδιαφέρον της αγοράς αλλά και την υπεραξία του διαγωνισμού που θα κάνει το Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο περιοχές τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό, εκεί θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή. Στα Ιωάννινα Energean και Petra θα ξεκινήσουν πρώτα με τις καταγραφές από αέρος, μετά θα συνεχίσουν με τα σεισμικά, κλπ. Εκτιμάται ότι συνολικά το ερευνητικό στάδιο για την περιοχή ανέρχεται στα 7 χρόνια σε τρεις διαφορετικές φάσεις, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για τον Πατραϊκό που είναι θαλάσσια περιοχή ανέρχεται στα 8 χρόνια. Δηλαδή παραγωγή πετρελαίου στις δύο αυτές περιοχές δύσκολα θα δούμε νωρίτερα από το 2021 – 2022.

Πηγή: energypress
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ