2014-05-15 23:56:05
Φωτογραφία για Κουίκ: «Χωρίς εξοπλισμό δουλεύουν στο νοσοκομείο Ξάνθης»
Θύματα θα θρηνήσουμε στην Ξάνθη εξαιτίας της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας, μπροστά στον έλλειψη μηχανολογικού εξοπλισμού. Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλει το προσωπικό του Νοσοκομείου να εξυπηρετήσει τους ασθενείς, αφού εδώ και δύο εβδομάδες δεν λειτουργεί το κολονοσκόπιο του Γαστρεντερολογικού Τμήματος.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας  Άδωνη Γεωργιάδη  ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, επικαλούμενος δημοσίευμα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας www.thrakitoday.com, που έφτασε στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.

«Ως συνέπεια της βλάβης, δεκάδες ασθενείς, νοσηλευόμενοι και εξωτερικοί, μένουν εκτεθειμένοι και προβληματισμένοι για το πού θα απευθυνθούν, φυσικά πληρώνοντας από τη τσέπη τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους», παρατηρεί στην Ερώτησή του ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είναι και υποψήφιος Περιφερειάρχης στον Συνδυασμό εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΘΕΜΑ: ΜΑΧΗ ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

κ. Υπουργέ,

Σας προωθώ, άνευ περαιτέρω σχολίων, δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.thrakitoday.com σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ξάνθης, καθώς εδώ και δύο εβδομάδες έχει βγει εκτός λειτουργίας το κολονοσκόπιο του τμήματος και απαιτείται η άμεση αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού που χαλάει διαρκώς.

Ακολουθεί το κείμενο του δημοσιεύματος:

«Στη μάχη... δίχως όπλα ρίχνεται σε καθημερινή βάση το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στο Γαστρεντερολογικό – Ενδοσκοπικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης το οποίο πάσχει από ελλείψεις μηχανολογικού εξοπλισμού, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία του Τμήματος.

 Πρόκειται για ένα τμήμα που ξεκίνησε να λειτουργία μετά τον διορισμό μόνιμου γαστρεντερολόγου (επιμελητή Β) στις 10 Οκτωβρίου του 2011, ενώ ήδη από το πρώτο έτος λειτουργίας του διαφάνηκε η τεράστια λειτουργικότητα και απόδοσή του.

 Το εν λόγω τμήμα παρείχε υπηρεσίες όπως την εξέταση ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία (γαστρεντερολογικό, ηπατολογικό και φλεγμονωδών νόσων), την εκτίμηση των ασθενών στα τμήματα (παθολογικό-χειρουργικό) του νοσοκομείου καθώς και τη διενέργεια τεράστιου αριθμού ενδοσκοπήσεων (1650 το έτος 2012, 2400 το έτος 2013 και 800 από την αρχή του 2014 μέχρι και σήμερα).

 Ο ιδιαίτερα αυξημένος ωστόσο αριθμό των ενδοσκοπήσεων είχε ως συνέπεια τα ήδη παλαιωμένα ενδοσκόπια (από το 2004) του τμήματος να παρουσιάζουν συχνά βλάβες επιτάσσοντας πλέον ρητά την προμήθεια νέων μηχανημάτων. Από πλευράς του ιατρικού προσωπικού έχει επισημανθεί σε όλες τις τελευταίες Διοικήσεις του Νοσοκομείου η ανάγκη για την αγορά των νέων αυτών μηχανημάτων ώστε να υπάρχουν 2 γαστροσκόπια και 2 κολονοσκόπια, διαθέσιμα.

 Ωστόσο οι απαιτήσεις αυτές δεν εισακούστηκαν ποτέ, στο πλαίσιο πάντα της πολιτικής λιτότητας και περικοπής των δαπανών που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας στα Νοσοκομεία της χώρας.

 Κάθε φορά που παρατηρείται βλάβη σε κάποιο ενδοσκόπιο, ακριβώς επειδή είναι το μοναδικό, το Νοσοκομείο για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι την επισκευή του, κατά μέσο όρο για έναν μήνα δηλαδή, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο τους νοσηλευόμενους ασθενείς όσο και τους εξωτερικούς. Οι μεν πρώτοι διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία για να αντιμετωπιστεί άμεσα το εκάστοτε οξύ γαστρεντερολογικό τους πρόβλημα, ενώ οι εξωτερικοί ασθενείς αναγκαστικά παραπέμπονται σε ιδιώτες.

 Εδώ και δύο περίπου εβδομάδες το κολονοσκόπιο του Τμήματος έχει χαλάσει με την επισκευή του να απαιτεί την καταβολή 7.000 ευρώ και τη διαδικασία επισκευής του να έχει “παγώσει” προς το παρόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ThrakiToday.com. Ως συνέπεια της βλάβης, δεκάδες ασθενείς ,νοσηλευόμενοι και εξωτερικοί, μένουν εκτεθειμένοι και προβληματισμένοι για το που θα απευθυνθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά του.

 Άξιο αναφοράς το γεγονός πως το ιατρικό προσωπικό καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες σε καθημερινή βάση για την αντιμετώπιση όλων των περιστατικών, ωστόσο δεν εξασφαλίζεται ο απαραίτητος εξοπλισμός για την ομαλή εξυπηρέτηση των ασθενών. Παράλληλα γίνεται σαφές ότι σε ένα Τμήμα που σε ετήσια βάση πραγματοποιείται 2.400 ενδοσκοπήσεις δεν μπορεί παρά να υπάρχουν τουλάχιστον 2 γαστροσκόπια και 2 κολονοσκόπια, έτσι ώστε όταν (λόγω αυξημένης χρήσης) χαλάει το ένα να μην ακυρώνονται οι εξετάσεις , να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς (νοσηλευόμενοι και εξωτερικοί) και κυρίως να μην επιβαρύνονται οικονομικά, στη δύσκολη περίοδο αυτή της κρίσης και της ανεργίας, οι ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη να εξετασθούν.

 Ενδεικτικά το κόστος μίας γαστροσκόπησης μαζί με τη βιοψία είναι 150 ευρώ και μίας κολονοσκόπησης 200 ευρώ!.»

Κατόπιν τούτων σας ερωτώ κ. Υπουργέ:

1. Προτίθεστε να δώσετε λύση στο πρόβλημα του μηχανολογικού εξοπλισμού ώστε να αντικατασταθεί ΑΜΕΣΑ;

2. Προτιμάτε να θυσιάσετε στο βωμό της λιτότητας την υγεία των πολύπαθων συμπολιτών μας;

3. Αντιλαμβάνεστε ότι οι εξωτερικοί ασθενείς, που αναγκάζονται να παραπέμπονται σε ιδιώτες, για όσο διάστημα διαρκεί η επισκευή της βλάβης του ενδοσκοπίου, γονατίζουν οικονομικά;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
SevenShare: Cydia tweak new free
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
SevenShare: Cydia tweak new free
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ