2014-05-17 01:32:05
Φωτογραφία για Βίσονες ζούσαν στην περιοχή του Αλμυρού πριν 6000 χρόνια
Σπουδαία ανακάλυψη από τον τομέα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κατάλοιπα από άγριους ταύρους, τους βίσονες, εντοπίστηκαν στην περιοχή Ζερέλια του Αλμυρού, κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών από τον τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως ανακοινώθηκε στις εργασίες ημερίδας στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» για την ανασκαφική δραστηριότητα του Τμήματος τη χρονιά που πέρασε.  

Αναφορικά με τις ανασκαφές στα Ζερέλια Αλμυρού η αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αντίκλεια Μουνδρέα Αγραφιώτη  σημείωσε πως είναι ο ένατος χρόνος που βρίσκονται σε εξέλιξη οι ανασκαφές με στόχο, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση των φοιτητών, ενώ συνεργάζονται επιστήμονες, μελετητές καθώς και ξένο επιστημονικό προσωπικό.  Μάλιστα στα Ζερέλια οι ανασκαφές γίνονται σε συνεργασία με τη ΙΓ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων, ενώ υπάρχει χρήση πρωτότυπων τεχνολογιών, με βάσεις δεδομένων, αλλά και με επιφανειακές διασκοπήσεις με την υποστήριξη του Δήμου Αλμυρού, όπου βρέθηκαν όλα τα κατάλοιπα, τα οποία υπάρχουν θαμμένα γύρω από τον οικισμό.


Η εγκατάσταση στον οικισμό Ζερέλια αρχίζει στη μέση νεολιθική εποχή, δηλαδή γύρω στην 6η χιλιετία π.Χ. και μετά έχει συνεχή κατοίκηση μέχρι το τέλος της εποχής του Χαλκού, δηλαδή γύρω στο 1000 π.Χ.  "Πρόκειται για μια ανασκαφή που μας επιτρέπει να έχουμε μια διαχρονική προσέγγιση της κατοίκησης της περιοχής του Αλμυρού και είναι η μόνη συστηματική προϊστορική ανασκαφή που γίνεται εκεί. Έχουμε μια υποστήριξη του Δήμου και της Κοινότητας Ευξεινούπολης που στεγάζει τις αρχαιότητες που βρίσκουμε, αλλά παράλληλα έχουμε και πολλές ανάγκες που μας φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση", είπε η επίκουρη καθηγήτρια.  Η ίδια πρόσθεσε πως "η προϊστορική εποχή έχει καλύβες που μέσα διαθέτουν δάπεδα και κεραμικά, εργαλεία, οστά και αντικείμενα. Από τις ανασκαφές του 2013 εντοπίστηκαν δύο πολύ όμορφα ειδώλια της μέσης νεολιθικής εποχής που είναι πολύ σημαντικά, καθώς δεν έχουμε πολλά τέτοια αντικείμενα από την περιοχή του Αλμυρού, σε αντίθεση με τις περιοχές του Βόλου και της Καρδίτσας. Τα δύο εδώλια φυλάσσονται και παριστάνουν δύο γυναίκες της προϊστορικής περιόδου που είναι συνήθως ευτραφείς, με μάτια σε σχήμα σταριού, και έχουν μεγάλη σχέση με το θέμα της γονιμότητας. Βέβαια τα νεολιθικά ειδώλια είναι πάρα πολλά και αυτά που βρήκαμε είναι φυσιοκρατικά".

"Επίσης έχουμε βρει πολύ σημαντικά κατάλοιπα από μεγάλα ζώα που ανήκουν ίσως σε άγριους ταύρους και ζούσαν εκεί την 6η ή 4η χιλιετία, κάτι που μέχρι σήμερα δεν το ξέραμε. Τώρα θα πρέπει να γίνει μελέτη για να διαπιστωθεί, αν είναι άγριος ταύρος, όπως μας είπε ένα Βρετανός αρμόδιος επιστήμονας. Πάντως, αν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αυτό θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εύρημα, γιατί αρκεί να σκεφθούμε ότι στην περιοχή του Αλμυρού υπήρχαν κοπάδια βισόνων".    

"Θεσσαλία"

almyrosinfo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ