2014-05-17 14:58:26
Φωτογραφία για Ροδή Κράτσα: Το ποντιακό ζήτημα έχει  εθνικές και διεθνείς διαστάσεις και είναι επίκαιρο ως θέμα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας
Συνέντευξη Ρόδης Κράτσα

Ευρωβουλευτού Ν.Δ., Αντιπροέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012

Υποψήφιας Ευρωβουλευτού Ν.Δ.

1.                  Κυρία Κράτσα, διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό σας, μπορεί να σας χαρακτηρίσει χωρίς υπερβολή ως την πολιτικό με τη μεγαλύτερη εμπειρία στα Ευρωπαϊκά θέματα. Επί πλέον έχετε θητεύσει στη θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Τι έχετε να πείτε στους ψηφοφόρους, γιατί θα πρέπει να σας επιλέξουν για τέταρτη φορά ευρωβουλευτή και πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τη μεγάλη σας εμπειρία για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό καλό;

Για μένα οι αγώνες έχουν συνέπεια και συνέχεια. Και αυτή την κρίσιμη περίοδο σοβαρών εξελίξεων στην Ευρώπη και τη χώρα μας έχω υποχρέωση να προσφέρω όλα τα όπλα που η πορεία μου απέδειξε ότι διαθέτω. Η χώρα μας έχει ανάγκη από ανθρώπους επιρροής στα ευρωπαϊκά όργανα. Στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με τις πολύπλοκες διαδικασίες και ιδιαίτερα στο πολυσύνθετο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 751 μελών η επιρροή του ευρωβουλευτή εξαρτάται από την εμπειρία, την αναγνωσιμότητα του εκεί, το κύρος
. Οι χώρες που θέλουν να παίξουν ρόλο έχουν ευρωβουλευτές με μακρά θητεία που διαθέτουν και όλα όσα προανέφερα. Έχω πολλά οράματα και σχέδια που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ολοκλήρωσης σε ζωτικούς τομείς για το συντονισμό των πολιτικών και των πόρων προς αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και των θέσεών τους στις αποφάσεις, νέες πηγές χρηματοδότησης των επενδύσεων, παρακολούθηση εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2014-2020. Και πάντα, βέβαια, τα θέματα της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας. Τα εθνικά μας θέματα είναι υψηλά στις προτεραιότητές μου γιατί πρέπει να τα αναδεικνύουμε, να τα υποστηρίζουμε και να διεκδικούμε δίκαιες και ηθικές λύσεις. Είμαστε η μόνη χώρα της Ένωσης με ζωτικά εθνικά θέματα και οι εταίροι πρέπει να το αναγνωρίσουν.

2.                  Στην Ελλάδα, στο πολύ κόσμο, είναι άγνωστος ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου και η επιρροή του στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Μπορείτε να μας εξηγήσετε εν περιλήψει το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στην πορεία της Ευρώπης και γιατί δεν έπαιξε κάποιο ανασχετικό ρόλο στις πολιτικές λιτότητας, που κλυδωνίζουν το οικοδόμημα της Ε.Ε.;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μοναδικό θεσμικό όργανο της Ε.Ε. άμεσα εκλεγμένο από το λαό και οι πολίτες το εμπιστεύονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία παρόλο που δεν γνωρίζουν καλά το ρόλο του. Με τη συνθήκη της Λισαβόνας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ισχυροποιήθηκε ως νομοθετικό όργανο. Συναποφασίζει με το Συμβούλιο των Υπουργών για 40 νέους ζωτικούς τομείς πολιτικής και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Παρόλ’αυτά, δεν είχε την αρμοδιότητα να αλλάξει τα δεδομένα των μνημονίων γιατί τα δάνεια ήταν των χωρών-μελών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κάνει όμως σαφές ότι δεν θα δεχθεί πλέον λύσεις από εξωθεσμικά όργανα, όπως η τρόικα, μέσω διακυβερνητικών μεθόδων που παραδοσιακά συνδυάζονται με παζάρια και εθνικά συμφέροντα. Αν το ελληνικό πρόβλημα είχε μείνει στα θεσμικά όργανα και το πρόγραμμα προσαρμογής περνούσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ήταν σίγουρα διαφορετικό! Ευτυχώς τελειώνουμε με αυτή την ιστορία της τρόικας και του μνημονίου. Η χώρα γυρνάει σελίδα, αυτονομείται, όσο κι αν έχει πολύ δρόμο ακόμη για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να επουλώσει τις πληγές της κρίσης στην κοινωνία. Η εμπειρία από την κρίση και τις συνέπειές της οδηγεί σε σοβαρά συμπεράσματα για τη λειτουργία της Ευρώπης και την ανάγκη αντιμετώπισης των κρίσεων με πλήρη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3.                  Ως πολιτικός με τεράστια ευρωπαϊκή εμπειρία, μπορείτε να μας πείτε την άποψή σας για το αν η Ε.Ε. είναι βιώσιμη ή αν και πώς μπορεί να γίνει βιώσιμη και να ξαναγίνει το κοινό όραμα των ευρωπαίων πολιτών;

Μέχρι σήμερα η Ευρώπη προχωρεί περισσότερο με ημίμετρα και συμβιβασμούς μεταξύ εθνικών συμφερόντων παρά με κοινή στρατηγική για τα χρέη, τα ελλείμματα, τους κοινούς στόχους των Ευρωπαίων, το γεωπολιτικό και οικονομικό παγκόσμιο περιβάλλον για να μπορέσουμε να δώσουμε πνοή στο όραμα και στους μηχανισμούς μας. Η Ε.Ε. βγαίνει από μία κρίση με βαθιές πληγές. Πρέπει  να ενισχύσει τα μέσα που διαθέτει, να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο παγκόσμιο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, μένοντας πιστή όμως στις θεμελιώδεις αρχές της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας, στη σύγκλιση των οικονομιών της  στο σεβασμό της πολιτισμικής πολυμορφίας  και του κοινωνικού προτύπου της.

Γι’ αυτό τον λόγο στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα πρέπει να ενισχυθούν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα και να επιλεγούν ως ευρωβουλευτές ισχυρές προσωπικότητες με ευρωπαϊκό όραμα και αξίες.

4.                  Τι θα σηματοδοτήσει η επανεκλογή σας στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα; Ποιο είναι το σχέδιό σας για την επόμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο;

Αν με τιμήσουν οι συμπολίτες  μου με «σταυρό» προτίμησης και επανεκλεγώ θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την ενδυνάμωση της Ε.Ε., για να ξεπεράσουμε το χάσμα Βορρά και Νότου, για να έχουμε περισσότερες κοινές πολιτικές, συντονισμένα εργαλεία και περισσότερους πόρους που θα φέρουν ισορροπία και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων όλων των χωρών. Έτσι μπορεί να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης βιώσιμες παντού. Όλα αυτά τα χρειάζεται πάνω από όλα η χώρα μας. Και κάτι ακόμη..Θα υποστηρίξω, όπως κάνω ήδη, την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας που κάνει η χώρα μας να ανορθωθεί. Χρειάζεται προστιθέμενη δύναμη από την Ε.Ε.

5.                  Έχετε κατά νου να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας;

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ιδιαίτερα η διεθνοποίησή της αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα. Η ανάδειξη και διεθνοποίηση της γενοκτονίας, η οποία υπερβαίνει τον Ποντιακό Ελληνισμό και αφορά όλους τους Έλληνες θα πρέπει να αναδειχθεί στην Ε.Ε. ως σημαντικό στοιχείο της πολιτικής που σέβεται την ιστορία και την αλήθεια, δηλαδή τη μνήμη της. Το ποντιακό ζήτημα έχει  εθνικές και διεθνείς διαστάσεις, που οι εξελίξεις στην Ευρώπη και διεθνώς το καθιστούν επίκαιρο ως θέμα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας. Συζητώ τα θέματα αυτά σε επαφές και εκδηλώσεις με τα ποντιακά σωματεία της Γερμανίας αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα. Γνωρίζουν ότι το γραφείο μου στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο είναι ανοικτό και συνεργάσιμο.

6.                  Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε στους Έλληνες ενόψει των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών;

Ότι πρέπει να κάνουν επιλογές υπεύθυνες, δημιουργικές, υπέρ κομμάτων, συνδυασμών και προσώπων που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτές τις νέες προοπτικές που αρχίζουν για τη χώρα μας. Είμαι σίγουρη ότι στις ευρωεκλογές, οι πολίτες με ωριμότητα και υπευθυνότητα θα στείλουν το μήνυμα σταθερότητας που τόσο χρειάζεται η χώρα υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. γιατί είναι η μόνη εγγύηση για τη συνέχιση της πορείας μέσα στην Ευρώπη. Και βέβαια πρέπει να επιλέξουν τους πιο ικανούς και κατάλληλους για να τους εκπροσωπήσουν σε κάθε θεσμό.

Βιογραφικό

Ρόδη ΚΡΑΤΣΑ - ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ευρωβουλευτής

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012

Υποψήφια Ευρωβουλευτής Ν.Δ. 

Ελληνίδα ευρωβουλευτής, ευρωπαϊκή προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση

Διαδρομή

Γεννημένη στη Ζάκυνθο, κοινωνιολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή ενοποίηση στο ίδιο Πανεπιστήμιο, η Ρόδη Κράτσα είναι Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Eξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007, σημειώνοντας διπλή πρωτιά αφού για πρώτη φορά ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέλαβε το αξίωμα Αντιπροέδρου του Ε.Κ. και για πρώτη φορά Έλληνας Αντιπρόεδρος εξελέγη στην Α’ θέση. Εξελέγη Β’ Αντιπρόεδρος το 2009. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Αντιπρόεδρος χειρίστηκε τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια, ολοκλήρωσε με επιτυχία διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο Υπουργών και εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διεθνείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

Μέλος στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο στις Επιτροπές Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Περιφερειακής Ανάπτυξης, εξαιρετικά δραστήρια ευρωβουλευτής, μετρά πολλές εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις, παρεμβάσεις και ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου σε θέματα που αφορούν στην Ελλάδα, όπως η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., η ισορροπία των χωρών της ευρωζώνης, το νέο ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα η χρηματοδότηση των αδύναμων περιφερειών, η προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα, στις αποφάσεις των επιχειρήσεων και της δημόσιας ζωής. 

Έχει έντονη παρουσία στη διεθνή σκηνή, εργαζόμενη συστηματικά για την εμβάθυνση των σχέσεων της Ε.Ε. με σημαντικές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή της απέναντι όχθης της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των χωρών του Αραβικού Κόλπου όπως και της Λατινικής Αμερικής. Παρούσα σε διεθνή fora αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να προβάλλει την Ελλάδα και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών αφού ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επενδυτικότητα στην Ε.Ε. και τα νέα επενδυτικά εργαλεία ήλθε σε επαφή με μεγάλα θεσμικά και κρατικά επενδυτικά Ταμεία. 

Έδωσε μάχη για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τις ελληνικές περιφέρειες κατά την προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Πάντα παρούσα στις ελληνικές περιφέρειες, σε επαφή με τα επιμελητήρια, με κοινωνικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση έχει προβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πλεονεκτήματα και τα προϊόντα τους, όπως στην πρόσφατη έκθεση που διοργάνωσε με θέμα «Γεύσεις από Ελλάδα. Εξερευνώντας τη δυναμική των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τη σημασία τους για τον τουρισμό». 

Πρωτοβουλίες

Πολιτικός με πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο, έχει επίσης αναλάβει ενεργό ρόλο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, την προστασία των δικαιωμάτων των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου υφίστανται διακρίσεις και βία, καθώς και για την προστασία του Ιορδάνη ποταμού. Η καθιέρωση το 2008 της 20ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας οφείλεται στην πρωτοβουλία και στις ενέργειες της Ρόδης Κράτσα. Συνεργάζεται με τις εθνικές επιτροπές ευρωπαϊκών χωρών για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα ενώ προωθεί τη δημιουργία Ελληνικού Συνδέσμου Προϊόντων κι Υπηρεσιών Υψηλής Ποιότητας με στόχο τη συμμετοχή του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πολιτισμικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ECCIA). 

Κοινωνικές, πολιτικές δραστηριότητες

Υποστηρίζει σταθερά τις δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών ενώ μετέχει ενεργά σε διάφορες οργανώσεις εντός κι εκτός Ελλάδος. Εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων με τη Ν.Δ. (1998), έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης-Βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης» (AIPFE), μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, μέλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». 

Διακρίσεις

Έχει τιμηθεί από αρχηγούς κρατών, θρησκευτικούς ηγέτες, διεθνείς φορείς και πανεπιστήμια: «Αξιωματικός του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής» της Γαλλικής Δημοκρατίας, «Διοικητής του Εθνικού Τάγματος του Κέδρου του Λιβάνου», «Σταυροφόρος του Τάγματος των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου», «Αρχόντισσα του Θρόνου των Εκκλησιών» από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, «Χρυσό Μετάλλιο» του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, «Βραβείο MEDays για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Έρευνα στη Μεσόγειο», «Βραβείο Anna Lindh για το Διάλογο Πολιτισμών» κ.ά.  Είναι επίσης επίτιμη Διδάκτωρ δύο Πανεπιστημίων του εξωτερικού. 
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ