2014-05-20 09:56:38
Φωτογραφία για Spiegel: Τι μπορεί να πετύχει στην Ουκρανία η Γιούλια Τιμοσένκο;
Στις εκλογές της 25ης Μαϊου επιθυμεί να εκλεγεί πρόεδρος

(REUTERS/Andrew Kravchenko)

Λίγα πρόσωπα στην Ουκρανία είναι πιο διχαστικά από τη Γιούλια Τιμοσένκο: οι μεν την θεωρούν μάρτυρα, οι δε μέρος του διεφθαρμένου συστήματος. Για τους πρώτους είναι μια ουκρανή Ιωάννα της Λορένης, για τους δεύτερους η «πριγκίπισσα του φυσικού αερίου», μια ασυνείδητη ολιγάρχης που μάζεψε περιουσία δισεκατομμυρίων και ως πρωθυπουργός, έκανε σοβαρό κακό στη χώρα.

Ένα από τα λίγα πράγματα για τα οποία συμφωνούν όλοι οι Ουκρανοί είναι ότι η Τιμοσένκο είναι ικανή για όλα. Στις εκλογές της 25ης Μαΐου, επιθυμεί να εκλεγεί πρόεδρος. Μπορεί να πετύχει; αναρωτιέται το «Spiegel».

Το 2005, το «Forbes» την ανακήρυξε τρίτη ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο. Το 2011, ουκρανικό δικαστήριο την έστειλε φυλακή για κατάχρηση εξουσίας. Και η σχεδιαζόμενη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, που αποτέλεσε την αφορμή για την σημερινή κρίση στη χώρα, απέτυχε εν μέρει διότι οι Βρυξέλλες έθεταν ως όρο την άμεση αποφυλάκιση της Τιμοσένκο.


Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η 53χρονη Τιμοσένκο έρχεται δεύτερη στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, με αρκετή διαφορά από τον 48χρονο Πέτρο Ποροσένκο, που αποκαλείται και «βασιλιάς της σοκολάτας» και του οποίου ο τηλεοπτικός σταθμός υποστήριξε την εξέγερση στο Μαϊντάν, την κεντρική πλατεία του Κιέβου.

Ταπεινής καταγωγής, η Τιμοσένκο κατάφερε μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία (ως το 1997) να ελέγχει έναν επιχειρηματικό κολοσσό με τζίρο ίσο με το ένα όγδοο του ΑΕΠ της Ουκρανίας. Ηταν η μόνη γυναίκα ολιγάρχης. Το 1998 κατάφερε να μεταφέρει μεγάλο μέρος της περιουσίας της στη Δύση αλλά το πού ακριβώς έκρυψε τα χρήματά της παραμένει μυστήριο μέχρι σήμερα.

Οι εχθροί της υποστηρίζουν ότι στράφηκε στην πολιτική για να προστατεύσει την περιουσία της. Ιματζ μέικερ την μετέτρεψαν σε «μητέρα» της χώρας, συμβουλεύοντάς τη να παραμείνει μακριά από τα ρούχα ακριβών σχεδιαστών. Η κορύφωση της καριέρας της ήρθε το 2004, όταν ορίστηκε πρωθυπουργός.

Το 2011 όμως οδηγήθηκε στα δικαστήρια επειδή δυο χρόνια νωρίτερα είχε υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, η οποία θεωρήθηκε επιζήμια για την Ουκρανία, χωρίς προηγουμένως να φέρει το θέμα στη Βουλή. Καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση αλλά όταν επικράτησαν πρόσφατα οι εξεγερμένοι στο Μαϊντάν, την απελευθέρωσαν.

Σήμερα η Τιμοσένκο αγωνίζεται ακόμη και για την υποστήριξη του κόμματός της, ονόματι Γη των Πατέρων μας. Ακόμη και οι πρώην προστατευόμενοί της τηρούν πλέον αποστάσεις από την ίδια. Αλλά οι στενοί της συνεργάτες είναι πεπεισμένοι ότι δεν έχει άδικα το παρατσούκλι «Μάγισσα»: πάντα βρίσκει μια λύση, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Η σχέση της με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ενδιαφέρον. Το 2005 τον περιέγραφε ως «υπέροχο, αξιοπρεπή ηγέτη». Τον περασμένο Μάρτιο, σε τηλεφωνική υποκλοπή από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, η Τιμοσένκο ακούγεται να λέει: «Ευχαρίστως θα έπαιρνα ένα Καλάσνικοφ και θα του έριχνα στο κεφάλι». Κύκλοι του Κρεμλίνου προτίθενται να κυκλοφορήσουν μια ταινία με τίτλο «Η αλήθεια για τη Γιούλια» που λέγεται ότι περιέχει ενοχοποιητικά στοιχεία για το πρόσωπό της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως παρατηρεί το «Spiegel», «λίγες γυναίκες στην πολιτική είναι γνωστές σε ολόκληρη τη χώρα τους με το μικρό τους όνομα: η Εβίτα στην Αργεντινή, η Μάγκι στη Βρετανία και σήμερα η Γιούλια. Με την πρώτη μοιράζεται την γοητεία και την κατακόρυφη άνοδο από τα χαμηλά, με την δεύτερη την αποφασιστικότητα και την πεποίθηση ότι είναι προορισμένη να παίξει ιστορικό ρόλο». 
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ