2014-05-21 00:59:04
Φωτογραφία για Πόσο επικίνδυνα είναι τα φουσκωτά παιχνίδια;
Μπορεί να είναι... τσάμπα το παιχνιδάκι, όμως, σκεφθήκατε ποτέ αν και πόσο κοστολογείται η ζωή από το αγγελούδι μας; Στην ελληνική αγορά, κυκλοφορούν εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) παιχνίδια τα οποία αποτελούν κίνδυνο θάνατο για την υγεία των παιδιών μας.

Η τραγωδία με το 13χρονο παιδάκι στο Ελληνικό, που χάθηκε παίζοντας μέσα σε ένα φουσκωτό παιχνίδι ενός λούνα πάρκ, ήταν η αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια οι κίνδυνοι που κρύβουν τα (μεγάλα ή μικρά) φουσκωτά παιχνίδια. Σήμερα, το baby.gr κάνει μια βουτιά στους κινδύνους που κρύβουν ακόμα και τα πιο αθώα φαινομενικά φουσκωτά παιχνίδια. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και κρατήστε αυτά που θα μάθετε...

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιχνίδια τα οποία ανακαλούνται ως επικίνδυνα από την ελληνική αγορά από τις αρμόδιες αρχές, είναι κινεζικής παραγωγής και προέλευσης. Εδώ, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι η χώρα μας έχει κατακλυστεί από κινεζικά προϊόντα, οι ελεγκτικές αρχές (η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης) δεν προλαβαίνει παρά να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε κάποια από τα παιχνίδια τα οποία εισάγονται. Άρα, ουσιαστικά, οι γονείς πρέπει να είναι σε θέση να ... κάνουν οι ίδιοι τον έλεγχο ασφαλείας.


Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πιστοποιητικό ασφαλείας για ένα φουσκωτό παιχνίδι, είναι το διακριτικό σήμα "CE" που είναι τυπωμένο σε κάποιο μέρος του, ή της συσκευασίας. Αυτό σημαίνει πως έχει πάρει το ΅ΟΚ΅ από τις ευρωπαϊκές αρχές και πως είναι ασφαλές. Είναι κοινό μυστικό ωστόσο ότι οι κινεζικές βιομηχανίες οι οποίες δεν έχουν πάρει κανένα πιστοποιητικό ασφαλείας και ποιότητας από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές για τα προϊόντα τους, απλά... τυπώνουν το CE επάνω στα παιχνίδια τους, παραπλανώντας τους καταναλωτές.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα προϊόντα αυτά βγαίνουν στην αγορά από τους Έλληνες εισαγωγείς με τους τελευταίους να εγγυώνται την ασφάλεια, επικαλούμενοι αυτό το σήμα, το οποίο και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι είναι πλαστό. Αλλά, στην Ελλάδα είμαστε και, ποιος θα τους πιάσει;

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι μόλις πέρυσι, η γερμανική υπηρεσία ασφάλειας καταναλωτών TÜV, εξέδωσε προειδοποίηση προς τους Γερμανούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να μην αγοράζουν φουσκωτά παιχνίδια, τα οποία χαρακτήρισε «παγίδες θανάτου» για τα παιδιά τους. Η TÜV, αναφέρει στην προειδοποίησή της, ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι τοξικά, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος έκρηξης, η οποία, όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία. Από τα 50 παιχνίδια που ελέγχθηκαν, μεταξύ των οποίων φουσκωτά ζωάκια και στρώματα θαλάσσης που κοστίζουν κάτω των 10 ευρώ, τα 20 δεν πληρούσαν τους βασικούς όρους ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έπρεπε να αποσυρθούν άμεσα από τα ράφια των καταστημάτων (σ.σ. δεν αποσύρθηκαν ποτέ). Επιπλέον, έξι φουσκωτά καθίσματα για βρέφη και μικρά παιδιά αποδείχθηκε ότι ήταν εξαιρετικά ασταθή και υπήρχε ο κίνδυνος να ανατραπούν.

«Οι γονείς έχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θανάτου για βρέφη. Για αυτό και θα πρέπει αυτού του είδους τα καθίσματα να απαγορευθούν πλήρως» λέει η ειδικός της TÜV, Κριστιάνε Ρέκτερ και τονίζει ότι αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνουν συχνά βαλβίδες τις οποίες τα παιδιά μπορούν να αποσπάσουν και να καταπιούν. Άλλα παιχνίδια περιείχαν επικίνδυνες τοξικές ουσίες, σύμφωνα με την ίδια.

Οι κίνδυνοι

Ποιοι μπορεί να είναι όμως οι κίνδυνοι από ένα μικρό, αθώο φουσκωτό παιχνίδι; Κι όμως! Μπορεί να είναι τόσοι που δεν θα το φαντάζεστε καν!

-Πρώτα πρώτα, αυτός της ασφυξίας. Τα φουσκωτά παιχνίδια μπορούν, αν δεν είναι καλής ποιότητας, εύκολα να προκαλέσουν πνιγμό σε ένα μωρό. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα φουσκωτού παιχνιδιού το οποίο είχε εισαχθεί τον περσινό Μάρτιο στην ελληνική αγορά και ανακλήθηκε εσπευσμένα. Αυτό, ήταν ένα αυγό το οποίο το παιδάκι έπρεπε να σπάσει και το κοτοπουλάκι που είχε μέσα μεγάλωνε σιγά σιγά. Ήταν ένα παιχνίδι που φούσκωνε αυτόματα. Οι Αρχές ανακάλυψαν έντρομες πως αν ένα παιδάκι κατάπινε αυτό το παιχνίδι, θα πέθαινε. Ήταν φτιαγμένο από τέτοιο υλικό, που, εάν ερχόταν σε επαφή με σάλια, ή γαστρικά υγρά, φούσκωνε κατά 50% περισσότερο από το maximum που έδινε ο κατασκευαστής του. Έτσι, αν το παιδάκι το κατάπινε, ή θα πάθαινε ασφυξία, ή σοβαρότατα και μη αναστρέψιμα τραύματα.

Σε άλλη περίπτωση, οι Αρχές ανακάλυψαν ότι άλλο φουσκωτό παιχνίδι, προορισμένο για βρέφη, είχε στη μία άκρη του ένα πλαστικό λουλούδι, το οποίο με το σάλιο μπορούσε να αποκολληθεί και να το καταπιεί το μωρό. Τις συνέπειες, δεν χρειάζεται να τις πούμε. Άλλωστε, τα περισσότερα κινέζικα προϊόντα, έχουν βαλβίδες φουσκώματος, οι οποίες δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και μπορούν με το δάγκωμα από τα παιδιά να αποκολληθούν και να προκαλέσουν πνιγμό.

-Οι καρκινογενέσεις: Έπειτα, τα φουσκωτά παιχνίδια κακής ποιότητας, είναι ακριβώς πολύ φθηνότερα, λόγω της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται σε αυτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κινέζικα φουσκωτά παιχνίδια είναι φτιαγμένα από PVC, ένα είδος πλαστικού το οποίο θεωρείται... σατανικό από τις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι βαρύτατα τοξικό και προκαλεί καρκινογενέσεις.

-Τα τοξικά σοκ από το πλαστικό: Στην ΕΕ και τις ΗΠΑ έχουν απαγορευθεί τα πλαστικά, τα οποία περιέχουν φθαλικές ενώσεις. Πρόκειται για ουσία (τοξικό παράγοντα, καλύτερα) η οποία χρησιμοποιείται για να κάνει το πλαστικό πιο εύκαμπτο και πιο ανθεκτικό, ώστε να φουσκώνει και έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί τοξικά σοκ και βλάβες στα νεφρά και το συκώτι των παιδιών. Στην ΕΕ, το μέγιστο επιτρεπτό όριο σε φθαλικές ενώσεις, είναι το 0,1%. Στην Κίνα, απ όπου και προέρχονται τα πιο πολλά από τα φθηνά πλαστικά παιχνίδια, το Συμβούλιο Καταναλωτών, εξέδωσε προειδοποίηση, καθώς μετά από αιφνιδιαστική έρευνα, διαπίστωσε ότι τα φουσκωτά παιχνίδια που παράγει και εξάγει περιέχουν φθαλικές ενώσεις σε συγκέντρωση μέχρι και 300 φορές πάνω από το όριο.

Σε 27 προϊόντα που δοκίμασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγητής Michael Hui King-man, διαπίστωσε ότι τα 16 περιείχαν φθαλικές ενώσεις σε επίπεδο 28 με 38%. Ένα φουσκωτό αλογάκι είχε 28,6%, ενώ ένα σετ φουσκωτών παιχνιδιών για το μπάνιο, 37,9%. Ο καθηγητής, ζητά να απαγορευθούν αυτά τα παιχνίδια και, τουλάχιστον όσοι τα έχουν αγοράσει, να μην αφήνουν τα παιδάκια τους να τα ακουμπούν στο στόμα, καθώς είναι βαθύτατα τοξικά για το συκώτι και τα νεφρά των ανηλίκων. Εσείς, ακόμα τα έχετε στο σπίτι σας;

-Οι ουσίες θάνατος στο πλαστικό: Έχει αποδειχθεί πως τα φθηνά, κινέζικα παιχνίδια, σε πολλές περιπτώσεις διαθέτουν χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των διοξινών και φουρανίων, χλωριούχο βινύλιο, αιθυλενοδιχλωρίδιο, φθαλικές ενώσεις, ακόμα και υδράργυρο. Αυτές (και άλλες ουσίες) επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, το δέρμα, το συκώτι, το ανοσοποιητικό σύστημα και το αναπαραγωγικό σύστημα.

-Τα θανατηφόρα χρώματα: Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι τα χρώματα που χρησιμοποιούν τα φθηνά, κινέζικα φουσκωτά παιχνίδια, είναι της χειρίστης ποιότητας. Θα μπορούσε να είναι αυτό επικίνδυνο; Δεν θα σας μιλήσουμε για την τοξικότητα και τους κινδύνους καρκινογενέσεων που υπάρχουν από αυτά τα χρώματα. Φανταζόμαστε ότι θα το σκεφθήκατε ήδη. Θα σας δώσουμε όμως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σε βρεφικό παιχνίδι το οποίο ανακλήθηκε από την ελληνική αγορά, βρέθηκε μία κίτρινη χρωστική ουσία η οποία χρησιμοποιείται σε εκτυπωτές Η/Υ, εντομοκτόνα και βερνίκια. Ονομάζεται 4-αμινοβενζόλιο και το 1981 είχε βρεθεί σε διατροφικό σκάνδαλο με επικίνδυνο ελαιόλαδο, που είχε προκαλέσει το θάνατο 400 ανθρώπων στην Ισπανία.

-Η έκρηξη (!): Όσο απίθανο και αν φαίνεται, τα κακής ποιότητας φουσκωτά παιχνίδια, μπορούν να εκραγούν (!), είτε λόγω της υπερπλήρωσής τους με αέρα, είτε αν δεχθούν μεγάλη (για τα δεδομένα τους) πίεση. Εκ πρώτης όψεως, η έκρηξη ενός φουσκωτού μπορεί να φαίνεται αστεία, όμως κάθε άλλο παρά τέτοια δεν είναι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν καταγραφεί μέχρι και θάνατοι παιδιών από τέτοια παιχνίδια που εξερράγησαν. Σκεφτείτε πάντως, ακόμα και στην έκρηξη ενός μικρού παιχνιδιού, τι θα γίνει αν η βαλβίδα πεταχτεί με δύναμη στο μάτι του παιδιού...

-Ο πνιγμός από τα παιχνίδια θαλάσσης: Ένας κίνδυνος είναι τα κακής ποιότητας φουσκωτά παιχνίδια θαλάσσης. Ορισμένα από αυτά (όπως διαβάσατε και παραπάνω) έχουν βρεθεί να είναι εξαιρετικά ασταθή υπό συνθήκες. Όταν ένα παιδικό καθισματάκι αναποδογυρίσει στη θάλασσα, ή είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να το παρασύρει στα ανοιχτά και το μικρότερο αεράκι, το κακό δεν αργεί να γίνει. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την L.A. Tribune, παρατηρούνται δύο περιστατικά το χρόνο, όπου πνίγονται τα παιδιά και οι γονείς που προσπαθούν να τα σώσουν...
baby.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ