2014-05-21 10:35:43
Φωτογραφία για Αναγνώριση γενοκτονίας Ποντίων και Μικρασιατών
Κωνσταντίνος Χολέβας

Σε λίγες ημέρες οι Ελληνες πολίτες θα ψηφίσουμε για την ανάδειξη των 21 ευρωβουλευτών που θα μας εκπροσωπήσουν στο μεγαλύτερο αιρετό Κοινοβούλιο της υφηλίου. Το Ευρωκοινοβούλιο, πέραν των νομοθετικών και ελεγκτικών του αρμοδιοτήτων, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εκφράσεως απόψεων, ιδεών και προτάσεων. Επειδή είμαι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία για την Ευρωβουλή δεσμεύομαι ότι, αν εκλεγώ με τη βοήθεια του Θεού και την ψήφο του ελληνικού λαού, θα φέρω το αίτημα για πανευρωπαϊκή καθιέρωση Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Μικρασιατών και Ποντίων Ελλήνων.

Η γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής από τον τουρκικό εθνικισμό έγινε μεθοδικά και συστηματικά. Ξεκίνησε το 1914, με την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, και αποτέλεσε έναν από τους πρώτους στόχους των Νεοτούρκων και του Κεμάλ. Τα γεγονότα του 1914 κατά των Ελλήνων της Ιωνίας δεν είναι τόσο γνωστά, υπάρχουν όμως καταγεγραμμένα στη Μαύρη Βίβλο που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1919. Ο άγιος και εθνομάρτυς μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος κατέγραψε αυτήν την πρώτη φάση της Γενοκτονίας στο γαλλόφωνο βιβλίο του «Η σταύρωση του χριστιανισμού», το οποίο απεστάλη στους Δυτικούς ηγέτες και διπλωμάτες.


Η δεύτερη φάση αρχίζει το 1919 με τη σφαγή του Ποντιακού Ελληνισμού και με τη φυγή χιλιάδων Ποντίων προς την Ελλάδα και τη Ρωσία, όπου 350.000 αδελφοί μας σφαγιάσθηκαν ή απαγχονίσθηκαν και άλλοι τόσοι διώχθηκαν από την πανάρχαια ελληνική γη της μαυροθαλασσίτικης παραλίας. Η τρίτη φάση είναι η περίφημη μικρασιατική τραγωδία, η οποία κορυφώνεται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1922 με τη σφαγή του Ελληνισμού στη Σμύρνη. Οσοι μιλούν για συνωστισμό ή για φυσιολογική εκδίκηση των Τούρκων δυστυχώς κατακερματίζουν την εθνική ενότητα και προσφέρουν άλλοθι στην Τουρκία. Η προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού από το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει επιτυχία μόνον αν φανούμε προς τα έξω ενωμένοι, σοβαροί και επιστημονικώς τεκμηριωμένοι.

Πιστεύω ότι έχουμε στα χέρια μας ακλόνητα στοιχεία από μαρτυρίες της εποχής (Αμερικανός πρόξενος Χόρτον κ.ά.) και από ογκώδη έργα σύγχρονων ιστορικών, όπως είναι ο ειδικός για τον Ποντιακό Ελληνισμό Κωνσταντίνος Φωτιάδης. Τα στοιχεία αυτά θα κατατεθούν σε όλες τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και θα γίνει αναλυτική ενημέρωση όλων των πολιτικών ομάδων στις οποίες εντάσσονται οι 751 ευρωβουλευτές. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν είναι δυνατόν να αδιαφορήσει για τη μαζική εξόντωση των Ελλήνων ορθοδόξων της Μικράς Ασίας και του Πόντου κατά την περίοδο 1914-1923. Αν, ο μη γένοιτο, αδιαφορήσει, θα δώσει το μήνυμα ότι γίνεται ανεκτή και μια πιθανή επανάληψη του εγκλήματος.

Η Νέα Δημοκρατία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο επιδεικνύει ευαισθησία για τη χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης και διατηρεί ανοικτό και δημιουργικό διάλογο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εχω την πεποίθηση ότι θα βρούμε ευήκοον ους στο αίτημά μας για αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού. Αλλά και οι άλλες πολιτικές ομάδες μπορούν να πεισθούν, τουλάχιστον οι περισσότερες. Αρκεί να το θελήσουμε και να δουλέψουμε γι’ αυτό.

Προσωπικά δεν έχω μικρασιατική ή ποντιακή καταγωγή. Γνωρίζω, όμως, από τα παιδικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη την ευσέβεια, την εργατικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά των αδελφών μας που προσφυγοποιήθηκαν. Θαυμάζω τους ανθρώπους αυτούς και τους ευγνωμονώ διότι μετέφεραν στον βορειοελλαδικό χώρο την αγάπη τους για την Εκκλησία, την πατρίδα και την παράδοση, και βοήθησαν τη χώρα μας να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς, όπως το εμπόριο, η παιδεία, η λογοτεχνία, η δημοσιογραφία.

Πρωτίστως οφείλουμε να φέρουμε στην Ευρωβουλή την αναγνώριση της θυσίας των ορθόδοξων κληρικών της περιόδου 1914-1923. Αιωνία η μνήμη τους!

Κωνσταντίνος Χολέβας

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ