2014-05-24 08:47:04
Φωτογραφία για Θυρεοειδής και οφθαλμική νόσος: Οφθαλμοπάθεια Graves
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα όργανο που εντοπίζεται ακριβώς μπροστά και στην κάθε πλευρά της τραχείας. Ο αδένας αυτός απελευθερώνει ορμόνες μέσα στο αίμα, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Ο θυρεοειδής αδένας επηρεάζεται από μία νόσο, τη νόσο Graves (Γκρέιβς), με αποτέλεσμα να υπερλειτουργεί. Η κατάσταση αυτή γίνεται σπανίως απειλητική για την ζωή και μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα, σε οποιαδήποτε ηλικία. Προσβάλλει όμως, συνήθως τις γυναίκες ηλικίας 20-60 ετών.

Κατά τη διάρκεια του υπερθυρεοειδισμού, σημειώνονται μεταβολές σε πολλά όργανα, όπως στο δέρμα και τα μάτια. Όταν η νόσος Graves προσβάλλει τα μάτια, καλείται Οφθαλμοπάθεια Graves. Τα συμπτώματα της νόσου ποικίλλουν. Τα μάτια μπορεί να κοκκινίσουν ή να πρηστούν. Ο χώρος μεταξύ των βλεφάρων μπορεί να διευρυνθεί. Μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της ροής των δακρύων, καθώς και ενόχληση στο κάθε μάτι χωριστά ή και στα δύο. Επίσης, οι ασθενείς της νόσου, μπορεί να παραπονεθούν για ευαισθησία στο έντονο φως, για θολερή ή διπλή όραση (διπλωπία), φλεγμονή, ή μειωμένη κινητικότητα των οφθαλμών.


Κατά την Οφθαλμοπάθεια Graves, οι ιστοί πίσω από την περιοχή του ματιού απορροφούν και συγκρατούν υγρό, με αποτέλεσμα να αποκτούν οιδήματα και να μετακινούν τον βολβό μπροστά και έξω από τον κόγχο. Στην κατάσταση αυτή, η μπροστινή επιφάνεια του ματιού μπορεί να αποξηρανθεί. Η συνιστώμενη θεραπεία της Οφθαλμοπάθειας Graves ποικίλλει ανάλογα με τα συμπτώματα του κάθε ατόμου.

Μια από τις προτεινόμενες θεραπείες ενδέχεται να είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αποσυμπιέζεται χειρουργικά το μάτι, με αποτέλεσμα να μπορεί να μετακινηθεί πίσω στην προστασία του κόγχου και να βελτιωθεί η όραση. Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και σε αυτή μπορεί να παρουσιαστούν κάποιες επιπλοκές. Μια δεύτερη προτεινόμενη θεραπεία είναι πιθανόν η συνταγογράφηση πρισμάτων για τα γυαλιά σας, με σκοπό τη διόρθωση της διπλωπίας. Τα πρίσματα μπορεί να είναι προσωρινά ή μονίμως στερεωμένα στα κρύσταλλα.

Η Οφθαλμοπάθεια Graves κάνει τα βλέφαρα να ανοίγουν περισσότερο, με αποτέλεσμα η μπροστινή επιφάνεια του βολβού να αποκαλύπτεται πέρα από τα βλέφαρα και να προκαλεί ενόχληση και δακρύρροια. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται χειρουργική επέμβαση επανατοποθέτησης των βλεφάρων με σκοπό να περιοριστεί ο ερεθισμός. Άλλες συνιστώμενες θεραπείες μπορεί να είναι, τα ψυχρά επιθέματα, τα γυαλιά ηλίου, ειδικές σταγόνες ή ανύψωση του κεφαλιού κατά τον βραδινό ύπνο.

Γενικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι οφθαλμολογικές επιπλοκές της νόσου Graves μπορούν να αντιμετωπισθούν σε ικανοποιητικό βαθμό. Ο οφθαλμίατρος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τις θεραπευτικές λύσεις που αντιστοιχούν στο πρόβλημά σας.
iatronet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ