2014-05-25 14:41:08
Φωτογραφία για Οι «οικογένειες» της επόμενης Ευρωβουλής
Σχεδόν 350 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κατευθύνονται στις κάλπες για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μοναδικού εκλεγμένου σώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα καθορίσει την κατεύθυνση της ΕΕ στα επόμενα πέντε χρόνια.

Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι τα λαϊκιστικά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς θα έχουν καλή εμφάνιση, καθώς οι ψηφοφόροι θα εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για τα πολλά χρόνια οικονομικής κρίσης. Ωστόσο τα παραδοσιακά, κεντρώα κόμματα, και πάλι προβλέπεται να καταλάβουν το 70% των εδρών της Ευρωβουλής.

Το Reuters παρουσιάζει ορισμένες πολιτικές ομάδες και συμμαχίες που πιθανόν να προκύψουν στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο, καθώς και κάποια δεδομένα για το πώς «ομαδοποιούνται» οι παρατάξεις και ποια πλεονεκτήματα έχει ο σχηματισμός πολιτικών συμμαχιών.

Οι κανόνες και τα πλεονεκτήματα

Η συνεργασία σε ομάδες, δίνει στις ομάδες αυτές περισσότερη δύναμη να στηρίξουν ή να μπλοκάρουν νόμους. Τους προσφέρει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια, καθώς και το δικαίωμα συμμετοχής σε επιτροπές. Θα πρέπει όμως πρώτα να τις αναγνωρίσει επισήμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Για την σύσταση μιας ομάδας, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 25-30 μέλη εκλεγμένα σε τουλάχιστον 7 χώρες της ΕΕ. Η προεδρία μιας επιτροπής είναι πιο δύσκολη, και απαιτεί 40 με 50 έδρες ή και περισσότερες αν πρόκειται για την προεδρία των επιτροπών με μεγάλη επιρροή.

Οι πολιτικές ομάδες λαμβάνουν χορηγίες από το ευρωκοινοβούλιο για να καλύπτονται οι δαπάνες των συνεδριάσεων, των ταξιδιών, της καμπάνιας και του προσωπικού. Τα ποσά ποικίλουν αναλόγως με το μέγεθος της ομάδας. Η μεγαλύτερη στο σημερινό κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έλαβε 9,4 εκατ. ευρώ φέτος. Άλλες, μικρότερες, από 400.000 ευρώ.

Πιθανές πολιτικές ομάδες

Στο σημερινό ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν επτά ομάδες, καθώς και ανένταχτα κόμματα, που δεν μετέχουν σε κάποια από τις αναγνωρισμένες πολιτικές οικογένειες.

Στο επόμενο κοινοβούλιο, το μέγα ζήτημα είναι αν θα καταφέρει η άκρα δεξιά να σχηματίσει ισχυρές συμμαχίες.

Ακολουθούν κάποιες πιθανές ομάδες:

Παραδοσιακά κόμματα

* Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (European People's Party EPP, κεντροδεξιά)

* Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Alliance of Socialists and Democrats S&D, κεντροαριστερά)

* Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών (Alliance of Liberals and Democrats -ALDE, κέντρο)

* Πράσινοι (Greens, αριστερά)

Δεξιά

* Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (European Conservatives and Reformists -ECR), συμμαχία υπό βρετανική κυριαρχία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron μπορεί να χάσει την ηγεσία της ομάδας, αν το Συντηρητικό κόμμα του δεν έχει καλή εμφάνιση στις εκλογές. Το ECR μπορεί ακόμη και να διαλυθεί, αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει έδρες σε αρκετά κράτη μέλη, αν και θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με δεξιά κόμματα όπως το Κόμμα Βρετανικής Ανεξαρτησίας (UK Independence Party -UKIP) ή την Συμμαχία για την Γερμανία (Alliance for Germany Afd) για να επιβιώσει.

Δεξιοί ευρωσκεπτικιστές /άκρα δεξιά

* Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία (European Alliance for Freedom -EAF) στην οποία πρωτοστατεί το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Marin Le Pen και το αντι-ισλαμικό ολλανδικό κόμμα του Geert Wilders. Αναμένεται να επιδιώξουν την στήριξη των ομοϊδεατών τους σε Αυστρία, Ιταλία, Βέλγιο, Σουηδία και Λιθουανία.

* Το κόμμα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (Europe of Freedom and Democracy -EFD), όπου θέλει να ηγηθεί ο Nigel Farage, ηγέτης του βρετανικού UKIP. Όλα θα εξαρτηθούν από την εμφάνιση του κόμματός του στις εκλογές. Η Le Pen δηλώνει ότι το UKIP θα μπορούσε να μετέχει στην ομάδα EAF, αν και ο Farage έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

* Ανένταχτοι: Μια ανεπίσημη παράταξη από περίπου 15 αξιωματούχους, όπου ηγείται η ελληνική Χρυσή Αυγή, η οποία αναμένεται να έχει καλή πορεία λόγω της οργής εναντίον της λιτότητας. Το ακροδεξιό κόμμα της Ουγγαρίας Jobbik μπορεί επίσης να καταλήξει στην ανένταχτη ομάδα, αν δεν συμμαχήσει με κάποια από τις ακροδεξιές ομάδες.

Ακρα αριστερά

* Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά / Σκανδιναβική Πράσινη Αριστερά (European United Left/Nordic Green Left GUE/NGL), που σήμερα απαρτίζεται από 18 πολιτικά κόμματα από 13 χώρες της ΕΕ. Στο επόμενο κοινοβούλιο είναι πιθανό να κερδίσουν περισσότερες έδρες κόμματα μεταξύ των οποίων το ελληνικό ΣΥΡΙΖΑ. Η σουηδική Φεμινιστική Πρωτοβουλία (Feminist Initiative) θα μπορούσε να μετέχει στην οικογένεια, αν κερδίσει την πρώτη έδρα στις ευρωεκλογές. Αν έχουν καλά αποτελέσματα, η ομάδα θα λάβει 49 έδρες, σύμφωνα με το PollWatch2014, δηλαδή περισσότερες από τις έδρες των Πρασίνων.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ