2014-05-30 10:28:39
Φωτογραφία για Στο Προσκήνιο Επαναφέρει τον South Stream η Αθήνα
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Η ελληνική πλευρά επαναφέρει στην επικαιρότητα τον αγωγό South Stream. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μιλώντας το μεσημέρι στην 17η ετήσια γενική συνέλευση του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Συνεδρίου ( European Business Congress – EBC), παρουσία του προέδρου της διοικούσας επιτροπής της OAO Gazprom Δρ Αλεξέι Μίλερ, επισήμανε ότι η διμερής συνεργασία της Ελλάδας με την Gazprom είναι σε πολύ καλό επίπεδο και θα μπορούσε να ενισχυθεί περισσότερο, με την κατασκευή του νότιου κλάδου του South Stream προς την Ελλάδα.

Ο κ. Μανιάτης είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μίλερ, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του EBC, κατά την οποία, όπως διέρρευσε από ελληνικής πλευράς, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και το ρωσικό κολοσσό, ενώ υπογραμμίσθηκε η επιθυμία και των δύο πλευρών να συνεχιστεί η στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, προς όφελος και των δύο πλευρών.


Το θέμα του αγωγού South Stream αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από την πλευρά της Ε.Ε. δεδομένου ότι η Κομισιόν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ορισμένες από τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί ή βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση από κράτη-μέλη για τον αγωγό αντίκεινται στο κοινοτικό κεκτημένο. Μάλιστα, η Ε.Ε. προτίθεται να κινηθεί κατά της Βουλγαρίας για μη τήρηση κοινοτικών κανόνων στις συμφωνίες που υπέγραψε για τον South Stream. Για το θέμα αυτό ενημερώθηκε ήδη ο βούλγαρος Πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ένα ακόμη στοιχείο. Η ίδια η Gazprom έχει αναστείλει τα σχέδια της για το νότιο τμήμα του South Stream, το οποίο θα διερχόταν αρχικά από τη χώρα μας, ενώ, αντίθετα, προωθεί το βόρειο τμήμα μέσω Βουλγαρίας, με επέκταση μέσω Σερβίας. Ο ίδιος ο κ. Μίλερ, στην ομιλία του, αργά το απόγευμα, στην ίδια γενική συνέλευση, υπογράμμισε με έμφαση ότι το έργο προχωρεί κανονικά μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και το πρώτο αέριο θα φθάσει στη Βουλγαρία στα τέλη του 2015.

Παρόλα αυτά, η ελληνική πλευρά επίσημα, από ό,τι φαίνεται, ανακινεί εκ νέου το ζήτημα αυτό. Δεν αποκλείεται να συνδέεται με τη βούληση της ελληνικής πολιτείας η Ελλάδα να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στη Ν. Α. Ευρώπη και κυρίως να αποκτήσει σάρκα και οστά το όραμα για τη δημιουργία ενός gas trading hub, με επίκεντρο τη χώρα μας, το οποίο απαιτεί διασυνδετήριους αγωγούς σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
energia
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ