2014-06-02 13:42:11
Φωτογραφία για «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΤΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Το 31,2% των καταστημάτων  του εμπορικού κέντρου της Αθήνας έχουν βάλει «λουκέτο» σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ). Από την συνολική απογραφή του εμπορικού κέντρου που διενήργησε το ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ τον Μάρτιο 2014 διαπιστώνεται ότι σε σύνολο 6.377 επιχειρήσεων/ επαγγελματικών στεγών, οι 1.986 είναι κλειστές (31,2%). Το Σεπτέμβριο του 2013 σε σύνολο 6.377 επιχειρήσεων/ επαγγελματικών στεγών λουκέτο είχε μπει σε 2.072 επιχειρήσεις (32,40%). Αν και η τελευταία καταγραφή εμφανίζει σημάδια βελτίωσης το ανησυχητικό φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων λαμβάνει τη μορφή της μόνιμης πλέον εικόνας.

Σημαντική συγκέντρωση κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων παρατηρείται στο παραδοσιακό εμπορικό τρίγωνο Ομόνοια - Σύνταγμα – Μοναστηράκι, ενώ πολλά κλειστά καταστήματα παρατηρούνται και επί της Σταδίου/ Πανεπιστημίου στο ύψος της Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που γίνεται πλέον ξεκάθαρο είναι ότι, ενώ μπορεί να διακρίνονται κάποιες «πιάτσες» κλειστών επιχειρήσεων, η γενική εικόνα δείχνει ότι πρόκειται για μία ομοιόμορφη κατανομή των λουκέτων σε όλο το κέντρο της Αθήνας.


Μεταξύ των εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι πρόκειται για εμπορικούς δρόμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμπορικής επιχειρηματικότητας (ύψος ενοικίων, τύπος εμπορίου κ.ά.) που όμως αποτελούν παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας. Ενδεικτικά στην Πανεπιστημίου κλειστό είναι το 35% των επιχειρήσεων, στην Σταδίου το 36%, στη Χαριλάου Τρίκουπη το 51% και στην Μπενάκη το 40%.

Αναφερόμενος στα στοιχεία της έρευνας ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε πως τα ποσοστά, το τελευταίο εξάμηνο, δείχνουν ότι το εμπορικό κέντρο της Αθήνας μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάσχεσης των λουκέτων, ωστόσο όσο το περιβάλλον παραμένει ακόμα αβέβαιο, κυρίως όσον αφορά την υπερφορολόγηση και την ελλειμματική ρευστότητα των επιχειρήσεων, δεν μπορούν να εξαχθούν  ασφαλή συμπεράσματα.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ