2014-06-05 05:06:05
Φωτογραφία για Ο Βούτσιτς ζητεί τη συγγνώμη του ΟΑΣΕ
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να ζητήσει συγγνώμη, επειδή κατηγόρησε τη σερβική κυβέρνηση για απόπειρα φίμωσης της κριτικής στο διαδίκτυο για τις ενέργειες των αρχών στη διάρκεια των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη Σερβία.

Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των ΜΜΕ, Ντούνια Μιγιάτοβιτς με ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την “προβληματική τάση λογοκρισίας στο διαδίκτυο στη Σερβία”.

Η κ. Μιγιάτοβιτς ανέφερε ότι αφαιρέθηκε περιεχόμενο από το ίντερνετ, το οποίο εκλήφθηκε ως κριτική εναντίον των αρχών του Βελιγραδίου για τις πλημμύρες και ότι τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν, με τις κατηγορίες της διασποράς πανικού μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ότι “προκαλούν βαθιά ανησυχία” οι κατηγορίες της κ. Μιγιάτοβιτς ενώ κατήγγειλε τον ΟΑΣΕ πως διεξάγει “βρώμικη εκστρατεία” εναντίον του και εναντίον της Σερβίας και τον κάλεσε να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για τις κατηγορίες που διατύπωσε.


“Αναμένω από εσάς ένα απλό συγγνώμη και τίποτα περισσότερο μετά απ΄ όλες αυτές τις αναλήθειες που διατυπώσατε για τη Σερβία. Είτε λάβουμε, είτε όχι τη συγγνώμη, επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι σε κάθε μέρος θα αγωνίζομαι κατά των ψευδών στοιχείων που παρουσιάσατε” αναφέρει ο πρωθυπουργός της Σερβίας στην επιστολή του.

Σύμφωνα με τα διεθνή και τοπικά ΜΜΕ η σερβική αστυνομία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και με βάση την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη Σερβία λόγω των πλημμυρών συνέλαβε τρία άτομα ως ύποπτα για πρόκληση πανικού μέσω του ίντερνετ και κάλεσε επίσης άλλα δέκα σε αστυνομικά τμήματα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Σάσα Γιάνκοβιτς έκανε λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

“Μία σειρά από γεγονότα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για έλλειψη κατανόησης της κατάστασης από κάποιους, αλλά για οργανωμένες προσπάθειες με στόχο τη φίμωση της κριτικής” ανέφερε ο κ. Γιάνκοβιτς σε δηλώσεις του σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό B92.

Ο κ. Γιάνκοβιτς ανέφερε ότι ο ίδιος μέσω του Twitter προειδοποίησε για τη ζημία που προκαλούν ανακριβείς πληροφορίες, αλλά πρόσθεσε ότι όσο διαρκούσε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε δημιουργηθεί ένα κενό ενημέρωσης, το οποίο το κράτος όφειλε να καλύψει και να δημοσιοποιεί πληροφορίες που ήταν εξαιρετικά σημαντικές για τους πολίτες.

Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των ΜΜΕ, η οποία συναντήθηκε πριν από δύο μέρες με τον κ. Βούτσιτς και συζήτησαν για την κατάσταση των ΜΜΕ στη Σερβία, δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις πως ο πρωθυπουργός και η σερβική κυβέρνηση θα ασχοληθούν με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η κ. Μιγιάτοβιτς ανέφερε ότι από τις 13 Δεκεμβρίου 2013 εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εξέφραζε ανησυχία για επιθέσεις χάκερ σε ορισμένες ιστοσελίδες ενημέρωσης και για παράνομη αφαίρεση ερευνητικών άρθρων από ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

Αυτή η τάση συνεχίστηκε και έλαβε νέες διαστάσεις, γι αυτό στις 27 Μαϊου εξέδωσα ανακοίνωση για να στρέψω την προσοχή των αρχών στο φαινόμενο αυτό.

“Η κατάσταση συνεχίστηκε και η ιστοσελίδα “Πεστσάνικ” δέχθηκε πρόσφατα επίθεση. Το μήνυμά μου στις αρχές παραμένει αμετάβλητο. Οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να διερευνηθούν και εκείνοι που ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο ρόλος και το καθήκον της κυβέρνησης είναι να προστατεύει και να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της Σερβίας” δήλωσε η κ. Μιγιάτοβιτς.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ