2014-06-06 16:58:12
Φωτογραφία για Ηλεία: Υπάρχουν παραγωγοί που δεν θα τρυγήσουν!
Όσο περνούν οι μέρες όλο και μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα με τον περονόσπορο σε αμπέλια και σταφίδες. Έπειτα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» και τις δηλώσεις αγωνίας των παραγωγών για την φετινή χρονιά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας Γεράσιμος Καλιμώρος ζητά άμεσα το υπουργείο, ο ΕΛΓΑ και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να παρέμβουν.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: « Κατά τη φετινή άνοιξη και ειδικότερα τους μήνες Απρίλιο – Μάιο, είχαμε συνεχόμενες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ο μύκητας Plasmopara Viticola, κοινώς περονόσπορος του αμπελιού. Ο περονόσπορος αποτελεί το σπουδαιότερο πρόβλημα της αμπελοκαλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο διότι είναι δυνατό να προκαλέσει ολική καταστροφή της παραγωγής. Ειδικά στην περιοχή μας (Νομός Ηλείας) και λόγω της υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας έχουμε ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα.

Κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη της ασθένειας, θεωρείται ο μήνας Μάϊος διότι ανεβαίνει η θερμοκρασία, ο μύκητας συμπληρώνει το βιολογικό του κύκλο συντομότερα και προκαλεί πολυάριθμες προσβολές
. Επιπλέον, την ίδια περίοδο η βλαστική ανάπτυξη της αμπέλου είναι ταχύτατη, με αποτέλεσμα να σχηματίζει συνεχώς νέους ιστούς, οι οποίοι είναι ευπαθείς στις μολύνσεις. Ο συνδυασμός των παραπάνω και με δεδομένο ότι οι παραγωγοί ήταν σχεδόν αδύνατον να ψεκάζουν στις προκαθορισμένες ημερομηνίες διότι έβρεχε συνεχώς, δημιούργησε συνθήκες «επιθετικού» - ταχύτατου περονόσπορου ο οποίος πρόσβαλε σε σύντομο χρονικό διάστημα τα σταφύλια, με αποτέλεσμα να χαθεί και να συνεχίζει να χάνεται μεγάλο μέρος της παραγωγής, τόσο στα αμπέλια όσο και στις σταφίδες της περιοχής μας.

Οι παραγωγοί, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την εξέλιξη του μύκητα έχουν ήδη επιβαρύνει το κοστολόγιο με 2-5 επιπλέον ψεκασμούς και με πολύ ακριβότερα φυτοφάρμακα ή με συνδυασμούς φυτοπροστατευτικών αλλά δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις χωρίς αποτέλεσμα. Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς διότι είναι σε εξέλιξη από επισκέψεις όμως που έχουμε πραγματοποιήσει σε πάρα πολλά αγροτεμάχια, εκτιμούμε ότι η ζημιά είναι πολύ μεγάλη ειδικά σε αμπέλια (με αποκορύφωμα τον ροδίτη), αλλά και σε πολλές σταφίδες παρότι θεωρούνται αρκετά πιο ανθεκτικές. Υπάρχουν περιπτώσεις και δεν είναι λίγες παραγωγών που δεν θα τρυγήσουν καθόλου την φετινή χρονιά. Επιπλέον, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα και για την επόμενη χρονιά καθώς οι παραγωγοί δεν θα μπορούν να κλαδέψουν τις κληματίδες που αφήνονται ως βάση για την καρποφορία της νέας χρονιάς.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας ότι η οικονομική καταστροφή σε επίπεδο Νομού για την καλλιέργεια είναι πολύ μεγάλη και με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την εξέλιξη της ασθένειας, θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Ζητούμε από τα αρμόδια όργανα τόσο σε τοπικό επίπεδο (Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης), όσο και σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας (ΕΛΓΑ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ), να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει, ασφαλιστική κάλυψη μέσω ΕΛΓΑ.»

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ