2014-06-08 02:24:09
Τι και αν ο Ράσμουσεν, Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, φωνάζει για τη μείωση της συμμετοχής των ευρωπαϊκών χωρών στη χρηματοδότηση της δολοφονικής συμμαχίας. Οι εκκλήσεις και οι απαιτήσεις του πέφτουν στο κενό, καθώς αν αφαιρέσεις την Ελλάδα, όλα τα υπόλοιπα κράτη μειώνουν τις πολεμικές τους δαπάνες και το ποσοστό του προϋπολογισμού τους που κατευθύνεται στα ταμεία του ΝΑΤΟ.
Αυτή την κατάσταση φαίνεται ότι επιθυμεί να αντιμετωπίσει η αμερικανική κυβέρνηση με φυγή προς τα μπρος. Ιδιαίτερα σήμερα, που με αφορμή την Ουκρανική κρίση εκδηλώνεται ένταση των σχέσεων του δυτικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου με την Ρωσία και το ΝΑΤΟ επιχειρεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη του. Πυροδοτώντας ταυτόχρονα και νέο γύρο εξοπλιστικών δαπανών για τις χώρες της περιοχής που φυσικά μετατρέπονται σε παραγγελίες στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες.
Μάλιστα, στο ευρωπαϊκό του ταξίδι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, θέλει να διαβεβαιώσει και να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους, ότι η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών «στην άμυνα της Γηραιάς Ηπείρου» παραμένει σταθερή! Για να εξυπηρετήσει αυτό τον σκοπό αυτό, ανακοινώνει την ίδρυση «ταμείου» το αποκαλούμενο ως «European Reassurance Fund» που θα έχει στο ταμείο ένα δισεκατομμύριο δολάρια
. Θα αφορά την άμυνα κομβικών χωρών που συνορεύουν τρόπον τινά με τη Ρωσία, κυρίως την Πολωνία και τη Ρουμανία, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον να διαπιστωθεί εάν θα συμπεριλαμβάνει και τις Βαλτικές Δημοκρατίες.
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια κίνηση ισχυρού μεν συμβολισμού, η οποία όμως κρίνεται ανεπαρκής οικονομικά, αφού σε σχέση με όσα απαιτούνται, το ποσό είναι πραγματικά ελάχιστο. Ακόμα και αυτά τα χρήματα όμως, οι ΗΠΑ φαίνεται πως τα εξασφαλίζουν για το 2015 από τη μείωση του προϋπολογισμού για την πολεμική προσπάθεια στο Αφγανιστάν. Ενδεχομένως να αποτελέσει ένα είδος «Νατοϊκού ΕΣΠΑ» με τις χώρες να συνεισφέρουν από τον προϋπολογισμό τους λαμβάνοντας ένα ποσοστό της αξίας της προμήθειας από το ταμείο.
Το τραγικό όμως είναι ότι ο κόσμος της εργασίας, που βιώνει την εξαθλίωση και τη σύγχρονη δουλοποίηση, καλείται σε νέες θυσίες για τον σχηματισμό μισθοφορικών δυνάμεων και την αγορά όπλων, που θα αλυσοδέσουν τους λαούς και θα εξυπηρετήσουν τους ιμπεριαλιστικούς στόχους, καθώς σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρης κρίσης η γη ξαναμοιράζεται και οι ανταγωνισμοί εντείνονται. Κάνοντας ακόμη πιο αισθητή την απουσία ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού κινήματος και ενός απελευθερωτικού κινήματος από τα καπιταλιστικά δεσμά.
ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΕΥΡΩΠΗ, ΘΕΛΕΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
Αν και μετά το 1989, η προσοχή των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είχε μετακινηθεί από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην Ασία και την Αφρική, τώρα φαίνεται ότι οι εξελίξεις που συνδέονται με την ένταση των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την καπιταλιστική κρίση, το υποχρεώνουν να νοιαστεί για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κοινωνικών εξεγέρσεων στο εσωτερικό των καπιταλιστικών εξεγέρσεων, να εξαπλώσει τη δράση του από τον Καύκασο έως την Αρκτική, να εντείνει τις προετοιμασίες του σε Αφρική και κυρίως Ειρηνικό.
Όπως έχουμε επισημάνει το ΝΑΤΟ εκμεταλλεύεται την ουκρανική κρίση για να ξεδιπλώσει όλη τη βεντάλια του οπλοστασίου του από τη Βαλτική έως τον Καύκασο, μεταφέροντας-ενισχύοντας τις στρατιωτικές του δυνάμεις, καταλαμβάνοντας καίριες θέσεις απέναντι στην ρωσική πολεμική μηχανή, ωθώντας τα κράτη στης περιοχής σε νέους γύρους πολεμικών εξοπλισμών, πιέζοντας για ένταξη και άλλων κρατών στην λυκοσυμμαχία. Το ΝΑΤΟ καταρχήν φαίνεται να επιθυμεί την επιστροφή του στη Γεωργία και να βάλει πόδι στον Καύκασο. Κάτι που αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό, έναν από τους βασικούς λόγους του πολέμου του 2008, που μπλοκαρίστηκε με την επέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Όπως αποκάλυψε ο ειδικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, Τζέιμς Απαθουράι σε δηλώσεις του στην Τιφλίδα "η Συμμαχία θα συζητήσει την ανάπτυξη αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών συστημάτων στην Γεωργία". Προηγήθηκε σχετικό αίτημα του υπουργού Άμυνας της Γεωργίας Irakli Alasania για την ανάγκη τοποθέτησης «Συστημάτων αντιβαλλιστικής άμυνας στην Γεωργία» κατά την διάρκεια προγενέστερου συνεδρίου στην Ουάσιγκτον. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το θέσει επίσημα το ΝΑΤΟ και στη συνέχεια οι Ρώσοι να αντιληφθούν ότι σοβαρολογείτε και θα υπερασπίσετε την επιλογή σας», ανταπάντησε ο Alasania . Ο Απαθουράι , ο οποίος βρισκόταν σε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Γεωργία , είπε ότι θα παραδώσει το μήνυμα αυτό στα μέλη της Συμμαχίας. «Θα ήθελα να επικεντρωθώ στο ότι, το ΝΑΤΟ δεν έχει δικά του αμυντικά περιουσιακά στοιχεία , τα συστήματα αυτά ανήκουν στις χώρες μέλη της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ μπορεί πάντα να υποστηρίξει μέσω αποφάσεων του, τέτοιες προτάσεις, όπως έγινε στην περίπτωση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Συρία», δήλωσε ο Απάθουραϊ κατά τη κοινή διάσκεψη με τον Γεωργιανό Υπουργό Εξωτερικών Maia Panjikidze.
Παράλληλα, το ΝΑΤΟ όχι μόνο τονίζει την παρουσία του σε όλη αυτή την τεράστια ζώνη, αλλά προσδοκά και νέα μέλη. Νατοϊκή άσκηση πραγματοποιήθηκε στην Νορβηγία με την συμμετοχή του Nordic Defence Cooperation αλλά και Αμερικανικών-Βρετανικών δυνάμεων. Η συμμετοχή των αμερικανών αφορά 4 μαχητικά F-15E και 1 εναέριου ανεφοδιασμού αεροσκάφος KC-135 από την δύναμη USAFE Τα F-15s και 40 άτομα προσωπικό από τη βάση RAF Lakenheath στην Βρετανία έχουν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση Bodo Main Air Station στην Νορβηγία.Εκτός από τη Νορβηγία, στην άσκηση έλαβαν μέρος οι αεροπορικές δυνάμεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας.Ιδιαίτερη όμως αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Νορβηγού υπουργού Άμυνας, ότι εάν αποφασίσουν Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε και η Νορβηγία και το ΝΑΤΟ θα τις υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες όπως δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός άμυνας Ine Eriksen Søreide .Μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις συνδέονται αφενός με την ουκρανική κρίση, αλλά κυρίως έχουν το χαρακτήρα απάντησης στην αναβάθμιση της ρωσικής παρουσίας στη Βαλτική. Μπορούν όλοι να καταλάβουν τι σημαίνει έλεγχος της Αρκτικής!
Ταυτόχρονα, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να πουλήσουν όπλα οι δυτικές πολεμικές βιομηχανίες και να αδειάσουν τις αποθήκες τους οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα της Λετονίας. Μετά την συμφωνία για τη προμήθεια 120 οχημάτων της οικογένειας CVR(T) από τα αποθέματα του Βρετανικού στρατού στις 27 Φεβρουαρίου, κόστους 70 εκ ευρώ, την ημέρα του εορτασμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Λετονίας (4 Μαΐου) παρουσιάστηκαν 1 Scimitar ARV και 2 Spartan APC. Η συμφωνία προέβλεπε την παράδοση των οχημάτων μέχρι το 2019 αλλά μάλλον θα έχουμε αναδιάταξη του χρονοδιαγράμματος προς τα κάτω ώστε όλα να παραδοθούν μέχρι το 2017.
Και ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή γγ του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Alexander Vershbow, σύμφωνα με τις οποίες η Ατλαντική Συμμαχία έχει αποφασίσει να αντιμετωπίζει τη Ρωσία περισσότερο σαν εχθρό παρά σαν σύμμαχο. Δε μπορούμε να μην καταγράψουμε τις κινήσεις της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που από την πρώτη στιγμή ενεπλάκη στην κρίση στο πλευρό των Ε.Ε.-ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση των ΝΑΖΙ στην Ουκρανία –αδιαφορώντας αν μεταξύ άλλων η εθνικιστική, ρατσιστική και αυταρχική τους πολιτική στοχοποίησε και την ελληνική μειονότητα-, προχωρά ακόμη περισσότερο, καθώς εμπλέκεται και στρατιωτικά στην κρίση. Τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 Block 52+ συμμετείχαν στη νατοϊκή άσκηση «Jawtex 2014» που διεξήχθη στη Γερμανία και τη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση διακλαδικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η οποία προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία στο φως όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία. Oι Γερμανοί στρατοκράτες μετέφεραν την άσκηση της Luftwaffe από τη Νότια Γερμανία στη Βόρεια, με επιχειρήσεις και στη Βόρεια Θάλασσα. Η «Jawtex» διεξήχθη σε μικρή απόσταση από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία και έχουν καταστήσει σαφή την ανησυχία τους. Επίσης άλλαξαν και το επιχειρησιακό σχέδιο, δίνοντας της χαρακτηριστικά Διακλαδικής Άσκησης: η «Jawtex» (Joint Air Warfare Tactical Exercise) ήταν μια επιχείρηση του τύπου Air Surface Integration, της συνεργασίας δηλαδή της αεροπορίας με τον στρατό και το ναυτικό. Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 4.300 ένστολοι και 110 αεροσκάφη από 11 διαφορετικές χώρες.
Να θυμίσουμε τα εξής: Ø Τέσσερα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στην Πολωνία και τέσσερα βρετανικά στη Λιθουανία, στο πλαίσιο μιας αποστολής εποπτείας του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής από το ΝΑΤΟ. Ø Έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου CF-18 της καναδέζικης Αεροπορίας έστειλε η κυβέρνηση Χάρπερ στην Ανατολική Ευρώπη. Ø Το αμερικανικό αντιτορπιλικό Truxtun άρχισε μονοήμερες ασκήσεις με τις βουλγαρικές και τις ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα. Ø Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών στη Βαλτική και επιπροσθέτως ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μονάδες και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, που έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε στη Βαρσοβία με τον πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες, είπε επίσης ότι η χώρα του θα τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ να βοηθά τις χώρες-μέλη του εάν δεχτούν επίθεση.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Συνέχεια στις κινήσεις που έχουν περιγραφεί έρχεται να δώσει η συνάντηση των ΥΕΘΑ των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε η ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική Ευρώπη και η βελτίωση της ικανότητας της συμμαχίας να ανταποκριθεί στις ανορθόδοξες τακτικές που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς. «Είναι σαφές για τη συμμαχία ότι πρόκειται για την πιο σοβαρή πρόκληση όσον αφορά τη σταθερότητα, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λιούτ. Η Πολωνία έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να τοποθετήσει μόνιμες δυνάμεις στα εδάφη της εις αντίδραση στις ενέργειες της Ρωσίας, μία κίνηση που η Μόσχα υποστηρίζει πως θα παραβίαζε τη συμφωνία του 1997 μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας. Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει μόνιμα στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη.
Σε δηλώσεις του ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σημείωσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο τοπίο ασφάλειας, λόγω της παράνομης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Έχουμε ήδη λάβει άμεσα μέτρα (...) κάθε Σύμμαχος, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, συμβάλλει στην ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πλοίων, αεροσκαφών και στρατευμάτων (...) Θα εξετάσουμε αυτά τα βήματα και τι επιπλέον πρέπει να κάνουμε»... Και επέμεινε ότι «πρέπει, επίσης, να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της Ρωσίας να επανακαθορίσει σύνορα με τη βία. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε το ΝΑΤΟ ταχύτερο και πιο ευέλικτο. Θα το πετύχουμε αυτό μέσα από ένα Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης. Για να βεβαιωθούμε ότι οι δυνάμεις μας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις, ότι έχουν τις κατάλληλες δυνατότητες, τη σωστή εκπαίδευση και τα κατάλληλα μέσα. Το έργο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αλλά η κρίση το καθιστά πιο επιτακτικό». Στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και να σταματήσει να υποστηρίζει «ένοπλες συμμορίες», όπως χαρακτήρισε τις δυνάμεις αυτοάμυνας των ρωσόφωνων, στην Ανατολική Ουκρανία. Παραπέρα χαρακτήρισε παράνομη την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν την «αναγνωρίζει» και κάλεσε τη Ρωσία να την «επιστρέψει» στην Ουκρανία. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβρη στην Ουαλία να παρθεί απόφαση για μόνιμη βάση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και σημείωσε ότι ήδη εξετάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της «συλλογικής άμυνας» του ΝΑΤΟ, με επικαιροποίηση αμυντικών σχεδίων, ανάπτυξη νέων σχεδίων άμυνας, ενισχυμένες ασκήσεις και ανάπτυξη δυνάμεων.
Οι διήμερες εργασίες της Συνόδου στις Βρυξέλλες αφενός ασχολήθηκαν με την εξέταση της προοπτικής ακόμη και για νέα μόνιμη στρατιωτική βάση στην Ανατολική Ευρώπη, αφετέρου με τη προώθηση και νέων σχεδίων για στρατιωτική δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για τη προάσπιση της Νέας Καπιταλιστικής Ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων. Και πάλι στο προσκήνιο έρχονται οι Ασύμμετρες Απειλές, η «τρομοκρατία», η «πειρατεία» και η «εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο». Μιλώντας ο Α. Φ. Ράσμουσεν στη Σύνοδο έκανε σαφές ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύσσει δράση παντού στον πλανήτη: «Για να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας στο σπίτι μας, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση κρίσεων στο εξωτερικό. Και πρέπει να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο έβαλε στόχο να προωθηθούν παραπέρα τα προγράμματα του ΝΑΤΟ «Έξυπνη Άμυνα» και «Συνδεδεμένες Δυνάμεις». Τέλος, σύμφωνα με ανώτατη Νατοϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο θα συζητηθούν επίσης οι προετοιμασίες για την ολοκλήρωση της αποστολής της ISAF στο Αφγανιστάν και η έναρξη της επόμενης αποστολής εκεί, με την ονομασία «Resolute Support» («Αποφασιστική Υποστήριξη»).
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ
ΗΠΑ και Ε.Ε., μέσω του ΝΑΤΟ, αλλά και όχι μόνο θέλουν να δείξουν την αποφασιστικότητα τους απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν και να διεκδικήσουν σημαντικό μερίδιο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία-Γεωργία εντείνεται. Ανοίγοντας την συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, ο Ράσμουσεν χαρακτήρισε την Ουκρανία «ενεργό εταίρο του ΝΑΤΟ» και προσδιόρισε ως αντικείμενο της συνάντησης «το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Πώς μπορούμε να παραδώσουμε άμεση βοήθεια για να ενισχυθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να χειριστεί την τρέχουσα κρίση. Και πώς μπορούμε να παράσχουμε καλύτερη μακροπρόθεσμη συνδρομή για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας, καθώς και την ανάπτυξη των αμυντικών της δυνατοτήτων». Στην σύσκεψη της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας, συζητήθηκαν το πώς προωθήθηκαν στη Γεωργία μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Άμυνας και πώς θα ενισχυθεί παραπέρα η συνεργασία ΝΑΤΟ - Γεωργίας, η οποία χαρακτηρίζεται «μακροχρόνιος εταίρος του ΝΑΤΟ». Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι και η ΕΕ, είτε συμπληρωματικά είτε και σε αντίθεση κατά περιπτώσεις με το ΝΑΤΟ, επιχειρεί μέσω της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας» και ειδικά με την «Ανατολική Εταιρική Σχέση» να «μπει» σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία).
Σε αυτή την περιοχή εξάλλου ήταν στραμμένος ο προβληματισμός και της 171ης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee in Chief of Staff - MC/CS) του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, οι αρχηγοί των Επιτελείων συζήτησαν την κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας και τις «επιπτώσεις» της σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, με προσκεκλημένους ως «ειδικούς εταίρους» αντιπροσωπείες από Ουκρανία και Γεωργία, η Στρατιωτική Επιτροπή «διερευνά αυξημένες δυνατότητες στρατιωτικής συνεργασίας, όπως η κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις, ώστε να ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα» μεταξύ των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας. Στην εισήγησή του προς τους αρχηγούς των Επιτελείων, στην έναρξη των συνεδριάσεων χτες το πρωί, ο στρατηγός Knud Bartels, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Προφανώς, η κρίση στην Ουκρανία θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεών μας, παράλληλα με την επανεξέταση της συνεχούς υποστήριξης του ΝΑΤΟ στο πρόγραμμα Αμυντικής Μεταρρύθμισης της Ουκρανίας», η προσαρμογή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στα Νατοϊκά πρότυπα. Τόνισε: «Η προσάρτηση από μέρους της Ρωσίας εδάφους κυρίαρχου έθνους, στα σύνορα του ΝΑΤΟ, ρίχνει μια σκιά ανασφάλειας σε όλη την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας και έχει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις για την περιοχή και πέραν αυτής. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αποκλιμάκωση και την επίλυση της τρέχουσας κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω μιας πολιτικής λύσης. Ωστόσο η Συμμαχία θα πρέπει επίσης να είναι αποφασιστική στη δέσμευσή της για αποτροπή και συλλογική άμυνά της. Οι αποστολές πρόσφατα πρόσθετων συμμαχικών αεροσκαφών στις αποστολές Εναέριας Αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, η ανάπτυξη της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, παράλληλα με τη χρήση των αεροσκαφών AWACS του ΝΑΤΟ πάνω από τη Ρουμανία και την Πολωνία, υπογραμμίζουν τη δέσμευση αυτή».
Οι αρχηγοί εστίασαν την προσοχή τους στην επικείμενη ολοκλήρωση της Νατοϊκής αποστολής ISAF στο Αφγανιστάν και περαιτέρω μέτρα για τον «εκσυγχρονισμό» του ΝΑΤΟ. Επανεξετάζουν, μεταξύ άλλων, τα πρότυπα εκπαίδευσης, κατάρτισης, ασκήσεων και αξιολόγησης των ενόπλων δυνάμεων των χωρών - μελών, θέματα «που θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικά, μετά από τα τρέχοντα γεγονότα, στην αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη». Επικεντρώνουν σε «δραστηριότητες που αποσκοπούν στη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τους εταίρους, και τη διατήρηση της Συμμαχίας ισχυρής, ευέλικτης κι έτοιμης να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Bartels, δίνεται η ευκαιρία «η Συμμαχία να επικεντρώσει εκ νέου τις στρατιωτικές της δυνάμεις προς ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών μελλοντικών απειλών. Όπως έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, η παγκόσμια κατάσταση ασφαλείας παραμένει εύθραυστη και απρόβλεπτη και η Συμμαχία περιβάλλεται από ένα τόξο αστάθειας, από την Ουκρανία, στη Συρία και το Σαχέλ (σ.σ. τμήμα της Υποσαχάριας Αφρικής). Το ΝΑΤΟ θα πρέπει, επομένως, να διασφαλίσει ότι διατηρεί την ικανότητα, τη δέσμευση και την αξιοπιστία για να ανταποκρίνεται στα ζητούμενα της Συλλογικής Άμυνας, της Διαχείρισης Κρίσεων και της Συνεργατικής Ασφάλειας».
ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ συμμετείχε ο υπουργός Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλος. Από την ανακοινώσεις του Πενταγώνου και την συμμετοχή του ΥΕΘΑ αποκαλύπτονται οι βασικές στοχεύσεις της ελληνικής άρχουσας τάξης. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «η Σύνοδος αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Συμμαχίας εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου (σ.σ. στην Ουαλία με αντικείμενο την προσαρμογή του ΝΑΤΟ στις σύγχρονες συνθήκες, με ακόμα επιθετικότερο δόγμα ενάντια στους λαούς). Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα ασχοληθούν με την πρόοδο στην ανάπτυξη των συμμαχικών δυνατοτήτων και των μέτρων παροχής διαβεβαιώσεων ασφαλείας στους συμμάχους. Σημαντικές ενότητες της Συνόδου θα αποτελέσουν η κυβερνοάμυνα και η θαλάσσια στρατηγική της Συμμαχίας». Ο Έλληνας υπουργός θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ – Ουκρανίας. Η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη συζήτηση αυτή αντανακλά τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης να παίξει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αναζητώντας σημαντικότερα μερίδια από την ιμπεριαλιστική λεία, επισημαίνουν αναλυτές.
ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗ ΓΗ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ
Οι επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης είναι να αναλάβει ρόλο περιφερειακής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσει τη «νέα Μεγάλη Ιδέα» για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής, αλλά και τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό σταυροδρόμι-που θα επιδιώξει να αμφισβητήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από την Ρωσία. Επιχειρεί να ενισχύσει τις συμμαχίες της με τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό, να αποτελέσει συνιστώσα κάθε νέου ιμπεριαλιστικού εγκλήματος, είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε του Ευρωστρατού, με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να γίνεται σημαιοφόρος του ΔΝΤ στην Ουκρανία, παρέχοντας στήριξη στους ΝΑΖΙ!
Εκφράζουμε την ταξική-διεθνιστική μας αλληλεγγύη σε όλους αυτούς που στην Ουκρανία και παντού αγωνίζονται ενάντια στο Ναζισμό, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ρωσία. Ο κόσμος της εργασίας δεν έχει να περιμένει τίποτε από καμιά ιμπεριαλιστική δύναμη, από κανένα αστό σωτήρα. Μόνο ο ενωμένος ανατρεπτικός εργατικός αγώνας μπορεί να σταθεί απέναντι σε όλους αυτούς, να βάλει φραγμό στο σύγχρονο Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό που μας μετατρέπει σε δούλους του 21ου αιώνα και δεν ανέχεται κανένα δικαίωμα, απέναντι στο φασισμό-ναζισμό-εθνικισμό-ρατσισμό που αποτελεί συστατικό στοιχείο της αστικής πολιτικής σε αυτή την εποχή κρίσης και των έντονων κοινωνικών διεργασιών.
Ο στόχος διάλυσης των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-Ε.Ε. είναι πιο αναγκαίος από ποτέ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
diktiospartakos.blogspot.gr
Αυτή την κατάσταση φαίνεται ότι επιθυμεί να αντιμετωπίσει η αμερικανική κυβέρνηση με φυγή προς τα μπρος. Ιδιαίτερα σήμερα, που με αφορμή την Ουκρανική κρίση εκδηλώνεται ένταση των σχέσεων του δυτικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου με την Ρωσία και το ΝΑΤΟ επιχειρεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη του. Πυροδοτώντας ταυτόχρονα και νέο γύρο εξοπλιστικών δαπανών για τις χώρες της περιοχής που φυσικά μετατρέπονται σε παραγγελίες στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες.
Μάλιστα, στο ευρωπαϊκό του ταξίδι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, θέλει να διαβεβαιώσει και να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους, ότι η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών «στην άμυνα της Γηραιάς Ηπείρου» παραμένει σταθερή! Για να εξυπηρετήσει αυτό τον σκοπό αυτό, ανακοινώνει την ίδρυση «ταμείου» το αποκαλούμενο ως «European Reassurance Fund» που θα έχει στο ταμείο ένα δισεκατομμύριο δολάρια
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια κίνηση ισχυρού μεν συμβολισμού, η οποία όμως κρίνεται ανεπαρκής οικονομικά, αφού σε σχέση με όσα απαιτούνται, το ποσό είναι πραγματικά ελάχιστο. Ακόμα και αυτά τα χρήματα όμως, οι ΗΠΑ φαίνεται πως τα εξασφαλίζουν για το 2015 από τη μείωση του προϋπολογισμού για την πολεμική προσπάθεια στο Αφγανιστάν. Ενδεχομένως να αποτελέσει ένα είδος «Νατοϊκού ΕΣΠΑ» με τις χώρες να συνεισφέρουν από τον προϋπολογισμό τους λαμβάνοντας ένα ποσοστό της αξίας της προμήθειας από το ταμείο.
Το τραγικό όμως είναι ότι ο κόσμος της εργασίας, που βιώνει την εξαθλίωση και τη σύγχρονη δουλοποίηση, καλείται σε νέες θυσίες για τον σχηματισμό μισθοφορικών δυνάμεων και την αγορά όπλων, που θα αλυσοδέσουν τους λαούς και θα εξυπηρετήσουν τους ιμπεριαλιστικούς στόχους, καθώς σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρης κρίσης η γη ξαναμοιράζεται και οι ανταγωνισμοί εντείνονται. Κάνοντας ακόμη πιο αισθητή την απουσία ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού κινήματος και ενός απελευθερωτικού κινήματος από τα καπιταλιστικά δεσμά.
ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΕΥΡΩΠΗ, ΘΕΛΕΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
Αν και μετά το 1989, η προσοχή των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είχε μετακινηθεί από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην Ασία και την Αφρική, τώρα φαίνεται ότι οι εξελίξεις που συνδέονται με την ένταση των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την καπιταλιστική κρίση, το υποχρεώνουν να νοιαστεί για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κοινωνικών εξεγέρσεων στο εσωτερικό των καπιταλιστικών εξεγέρσεων, να εξαπλώσει τη δράση του από τον Καύκασο έως την Αρκτική, να εντείνει τις προετοιμασίες του σε Αφρική και κυρίως Ειρηνικό.
Όπως έχουμε επισημάνει το ΝΑΤΟ εκμεταλλεύεται την ουκρανική κρίση για να ξεδιπλώσει όλη τη βεντάλια του οπλοστασίου του από τη Βαλτική έως τον Καύκασο, μεταφέροντας-ενισχύοντας τις στρατιωτικές του δυνάμεις, καταλαμβάνοντας καίριες θέσεις απέναντι στην ρωσική πολεμική μηχανή, ωθώντας τα κράτη στης περιοχής σε νέους γύρους πολεμικών εξοπλισμών, πιέζοντας για ένταξη και άλλων κρατών στην λυκοσυμμαχία. Το ΝΑΤΟ καταρχήν φαίνεται να επιθυμεί την επιστροφή του στη Γεωργία και να βάλει πόδι στον Καύκασο. Κάτι που αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό, έναν από τους βασικούς λόγους του πολέμου του 2008, που μπλοκαρίστηκε με την επέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Όπως αποκάλυψε ο ειδικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, Τζέιμς Απαθουράι σε δηλώσεις του στην Τιφλίδα "η Συμμαχία θα συζητήσει την ανάπτυξη αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών συστημάτων στην Γεωργία". Προηγήθηκε σχετικό αίτημα του υπουργού Άμυνας της Γεωργίας Irakli Alasania για την ανάγκη τοποθέτησης «Συστημάτων αντιβαλλιστικής άμυνας στην Γεωργία» κατά την διάρκεια προγενέστερου συνεδρίου στην Ουάσιγκτον. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το θέσει επίσημα το ΝΑΤΟ και στη συνέχεια οι Ρώσοι να αντιληφθούν ότι σοβαρολογείτε και θα υπερασπίσετε την επιλογή σας», ανταπάντησε ο Alasania . Ο Απαθουράι , ο οποίος βρισκόταν σε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Γεωργία , είπε ότι θα παραδώσει το μήνυμα αυτό στα μέλη της Συμμαχίας. «Θα ήθελα να επικεντρωθώ στο ότι, το ΝΑΤΟ δεν έχει δικά του αμυντικά περιουσιακά στοιχεία , τα συστήματα αυτά ανήκουν στις χώρες μέλη της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ μπορεί πάντα να υποστηρίξει μέσω αποφάσεων του, τέτοιες προτάσεις, όπως έγινε στην περίπτωση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Συρία», δήλωσε ο Απάθουραϊ κατά τη κοινή διάσκεψη με τον Γεωργιανό Υπουργό Εξωτερικών Maia Panjikidze.
Παράλληλα, το ΝΑΤΟ όχι μόνο τονίζει την παρουσία του σε όλη αυτή την τεράστια ζώνη, αλλά προσδοκά και νέα μέλη. Νατοϊκή άσκηση πραγματοποιήθηκε στην Νορβηγία με την συμμετοχή του Nordic Defence Cooperation αλλά και Αμερικανικών-Βρετανικών δυνάμεων. Η συμμετοχή των αμερικανών αφορά 4 μαχητικά F-15E και 1 εναέριου ανεφοδιασμού αεροσκάφος KC-135 από την δύναμη USAFE Τα F-15s και 40 άτομα προσωπικό από τη βάση RAF Lakenheath στην Βρετανία έχουν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση Bodo Main Air Station στην Νορβηγία.Εκτός από τη Νορβηγία, στην άσκηση έλαβαν μέρος οι αεροπορικές δυνάμεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας.Ιδιαίτερη όμως αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Νορβηγού υπουργού Άμυνας, ότι εάν αποφασίσουν Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε και η Νορβηγία και το ΝΑΤΟ θα τις υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες όπως δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός άμυνας Ine Eriksen Søreide .Μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις συνδέονται αφενός με την ουκρανική κρίση, αλλά κυρίως έχουν το χαρακτήρα απάντησης στην αναβάθμιση της ρωσικής παρουσίας στη Βαλτική. Μπορούν όλοι να καταλάβουν τι σημαίνει έλεγχος της Αρκτικής!
Ταυτόχρονα, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να πουλήσουν όπλα οι δυτικές πολεμικές βιομηχανίες και να αδειάσουν τις αποθήκες τους οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα της Λετονίας. Μετά την συμφωνία για τη προμήθεια 120 οχημάτων της οικογένειας CVR(T) από τα αποθέματα του Βρετανικού στρατού στις 27 Φεβρουαρίου, κόστους 70 εκ ευρώ, την ημέρα του εορτασμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Λετονίας (4 Μαΐου) παρουσιάστηκαν 1 Scimitar ARV και 2 Spartan APC. Η συμφωνία προέβλεπε την παράδοση των οχημάτων μέχρι το 2019 αλλά μάλλον θα έχουμε αναδιάταξη του χρονοδιαγράμματος προς τα κάτω ώστε όλα να παραδοθούν μέχρι το 2017.
Και ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή γγ του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Alexander Vershbow, σύμφωνα με τις οποίες η Ατλαντική Συμμαχία έχει αποφασίσει να αντιμετωπίζει τη Ρωσία περισσότερο σαν εχθρό παρά σαν σύμμαχο. Δε μπορούμε να μην καταγράψουμε τις κινήσεις της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που από την πρώτη στιγμή ενεπλάκη στην κρίση στο πλευρό των Ε.Ε.-ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση των ΝΑΖΙ στην Ουκρανία –αδιαφορώντας αν μεταξύ άλλων η εθνικιστική, ρατσιστική και αυταρχική τους πολιτική στοχοποίησε και την ελληνική μειονότητα-, προχωρά ακόμη περισσότερο, καθώς εμπλέκεται και στρατιωτικά στην κρίση. Τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 Block 52+ συμμετείχαν στη νατοϊκή άσκηση «Jawtex 2014» που διεξήχθη στη Γερμανία και τη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση διακλαδικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η οποία προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία στο φως όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία. Oι Γερμανοί στρατοκράτες μετέφεραν την άσκηση της Luftwaffe από τη Νότια Γερμανία στη Βόρεια, με επιχειρήσεις και στη Βόρεια Θάλασσα. Η «Jawtex» διεξήχθη σε μικρή απόσταση από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία και έχουν καταστήσει σαφή την ανησυχία τους. Επίσης άλλαξαν και το επιχειρησιακό σχέδιο, δίνοντας της χαρακτηριστικά Διακλαδικής Άσκησης: η «Jawtex» (Joint Air Warfare Tactical Exercise) ήταν μια επιχείρηση του τύπου Air Surface Integration, της συνεργασίας δηλαδή της αεροπορίας με τον στρατό και το ναυτικό. Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 4.300 ένστολοι και 110 αεροσκάφη από 11 διαφορετικές χώρες.
Να θυμίσουμε τα εξής: Ø Τέσσερα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στην Πολωνία και τέσσερα βρετανικά στη Λιθουανία, στο πλαίσιο μιας αποστολής εποπτείας του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής από το ΝΑΤΟ. Ø Έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου CF-18 της καναδέζικης Αεροπορίας έστειλε η κυβέρνηση Χάρπερ στην Ανατολική Ευρώπη. Ø Το αμερικανικό αντιτορπιλικό Truxtun άρχισε μονοήμερες ασκήσεις με τις βουλγαρικές και τις ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα. Ø Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών στη Βαλτική και επιπροσθέτως ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μονάδες και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, που έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε στη Βαρσοβία με τον πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες, είπε επίσης ότι η χώρα του θα τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ να βοηθά τις χώρες-μέλη του εάν δεχτούν επίθεση.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Συνέχεια στις κινήσεις που έχουν περιγραφεί έρχεται να δώσει η συνάντηση των ΥΕΘΑ των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε η ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική Ευρώπη και η βελτίωση της ικανότητας της συμμαχίας να ανταποκριθεί στις ανορθόδοξες τακτικές που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς. «Είναι σαφές για τη συμμαχία ότι πρόκειται για την πιο σοβαρή πρόκληση όσον αφορά τη σταθερότητα, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λιούτ. Η Πολωνία έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να τοποθετήσει μόνιμες δυνάμεις στα εδάφη της εις αντίδραση στις ενέργειες της Ρωσίας, μία κίνηση που η Μόσχα υποστηρίζει πως θα παραβίαζε τη συμφωνία του 1997 μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας. Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει μόνιμα στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη.
Σε δηλώσεις του ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σημείωσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο τοπίο ασφάλειας, λόγω της παράνομης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Έχουμε ήδη λάβει άμεσα μέτρα (...) κάθε Σύμμαχος, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, συμβάλλει στην ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πλοίων, αεροσκαφών και στρατευμάτων (...) Θα εξετάσουμε αυτά τα βήματα και τι επιπλέον πρέπει να κάνουμε»... Και επέμεινε ότι «πρέπει, επίσης, να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της Ρωσίας να επανακαθορίσει σύνορα με τη βία. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε το ΝΑΤΟ ταχύτερο και πιο ευέλικτο. Θα το πετύχουμε αυτό μέσα από ένα Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης. Για να βεβαιωθούμε ότι οι δυνάμεις μας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις, ότι έχουν τις κατάλληλες δυνατότητες, τη σωστή εκπαίδευση και τα κατάλληλα μέσα. Το έργο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αλλά η κρίση το καθιστά πιο επιτακτικό». Στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και να σταματήσει να υποστηρίζει «ένοπλες συμμορίες», όπως χαρακτήρισε τις δυνάμεις αυτοάμυνας των ρωσόφωνων, στην Ανατολική Ουκρανία. Παραπέρα χαρακτήρισε παράνομη την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν την «αναγνωρίζει» και κάλεσε τη Ρωσία να την «επιστρέψει» στην Ουκρανία. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβρη στην Ουαλία να παρθεί απόφαση για μόνιμη βάση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και σημείωσε ότι ήδη εξετάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της «συλλογικής άμυνας» του ΝΑΤΟ, με επικαιροποίηση αμυντικών σχεδίων, ανάπτυξη νέων σχεδίων άμυνας, ενισχυμένες ασκήσεις και ανάπτυξη δυνάμεων.
Οι διήμερες εργασίες της Συνόδου στις Βρυξέλλες αφενός ασχολήθηκαν με την εξέταση της προοπτικής ακόμη και για νέα μόνιμη στρατιωτική βάση στην Ανατολική Ευρώπη, αφετέρου με τη προώθηση και νέων σχεδίων για στρατιωτική δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για τη προάσπιση της Νέας Καπιταλιστικής Ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων. Και πάλι στο προσκήνιο έρχονται οι Ασύμμετρες Απειλές, η «τρομοκρατία», η «πειρατεία» και η «εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο». Μιλώντας ο Α. Φ. Ράσμουσεν στη Σύνοδο έκανε σαφές ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύσσει δράση παντού στον πλανήτη: «Για να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας στο σπίτι μας, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση κρίσεων στο εξωτερικό. Και πρέπει να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο έβαλε στόχο να προωθηθούν παραπέρα τα προγράμματα του ΝΑΤΟ «Έξυπνη Άμυνα» και «Συνδεδεμένες Δυνάμεις». Τέλος, σύμφωνα με ανώτατη Νατοϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο θα συζητηθούν επίσης οι προετοιμασίες για την ολοκλήρωση της αποστολής της ISAF στο Αφγανιστάν και η έναρξη της επόμενης αποστολής εκεί, με την ονομασία «Resolute Support» («Αποφασιστική Υποστήριξη»).
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ
ΗΠΑ και Ε.Ε., μέσω του ΝΑΤΟ, αλλά και όχι μόνο θέλουν να δείξουν την αποφασιστικότητα τους απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν και να διεκδικήσουν σημαντικό μερίδιο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία-Γεωργία εντείνεται. Ανοίγοντας την συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, ο Ράσμουσεν χαρακτήρισε την Ουκρανία «ενεργό εταίρο του ΝΑΤΟ» και προσδιόρισε ως αντικείμενο της συνάντησης «το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Πώς μπορούμε να παραδώσουμε άμεση βοήθεια για να ενισχυθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να χειριστεί την τρέχουσα κρίση. Και πώς μπορούμε να παράσχουμε καλύτερη μακροπρόθεσμη συνδρομή για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας, καθώς και την ανάπτυξη των αμυντικών της δυνατοτήτων». Στην σύσκεψη της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας, συζητήθηκαν το πώς προωθήθηκαν στη Γεωργία μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Άμυνας και πώς θα ενισχυθεί παραπέρα η συνεργασία ΝΑΤΟ - Γεωργίας, η οποία χαρακτηρίζεται «μακροχρόνιος εταίρος του ΝΑΤΟ». Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι και η ΕΕ, είτε συμπληρωματικά είτε και σε αντίθεση κατά περιπτώσεις με το ΝΑΤΟ, επιχειρεί μέσω της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας» και ειδικά με την «Ανατολική Εταιρική Σχέση» να «μπει» σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία).
Σε αυτή την περιοχή εξάλλου ήταν στραμμένος ο προβληματισμός και της 171ης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee in Chief of Staff - MC/CS) του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, οι αρχηγοί των Επιτελείων συζήτησαν την κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας και τις «επιπτώσεις» της σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, με προσκεκλημένους ως «ειδικούς εταίρους» αντιπροσωπείες από Ουκρανία και Γεωργία, η Στρατιωτική Επιτροπή «διερευνά αυξημένες δυνατότητες στρατιωτικής συνεργασίας, όπως η κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις, ώστε να ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα» μεταξύ των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας. Στην εισήγησή του προς τους αρχηγούς των Επιτελείων, στην έναρξη των συνεδριάσεων χτες το πρωί, ο στρατηγός Knud Bartels, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Προφανώς, η κρίση στην Ουκρανία θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεών μας, παράλληλα με την επανεξέταση της συνεχούς υποστήριξης του ΝΑΤΟ στο πρόγραμμα Αμυντικής Μεταρρύθμισης της Ουκρανίας», η προσαρμογή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στα Νατοϊκά πρότυπα. Τόνισε: «Η προσάρτηση από μέρους της Ρωσίας εδάφους κυρίαρχου έθνους, στα σύνορα του ΝΑΤΟ, ρίχνει μια σκιά ανασφάλειας σε όλη την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας και έχει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις για την περιοχή και πέραν αυτής. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αποκλιμάκωση και την επίλυση της τρέχουσας κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω μιας πολιτικής λύσης. Ωστόσο η Συμμαχία θα πρέπει επίσης να είναι αποφασιστική στη δέσμευσή της για αποτροπή και συλλογική άμυνά της. Οι αποστολές πρόσφατα πρόσθετων συμμαχικών αεροσκαφών στις αποστολές Εναέριας Αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, η ανάπτυξη της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, παράλληλα με τη χρήση των αεροσκαφών AWACS του ΝΑΤΟ πάνω από τη Ρουμανία και την Πολωνία, υπογραμμίζουν τη δέσμευση αυτή».
Οι αρχηγοί εστίασαν την προσοχή τους στην επικείμενη ολοκλήρωση της Νατοϊκής αποστολής ISAF στο Αφγανιστάν και περαιτέρω μέτρα για τον «εκσυγχρονισμό» του ΝΑΤΟ. Επανεξετάζουν, μεταξύ άλλων, τα πρότυπα εκπαίδευσης, κατάρτισης, ασκήσεων και αξιολόγησης των ενόπλων δυνάμεων των χωρών - μελών, θέματα «που θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικά, μετά από τα τρέχοντα γεγονότα, στην αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη». Επικεντρώνουν σε «δραστηριότητες που αποσκοπούν στη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τους εταίρους, και τη διατήρηση της Συμμαχίας ισχυρής, ευέλικτης κι έτοιμης να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Bartels, δίνεται η ευκαιρία «η Συμμαχία να επικεντρώσει εκ νέου τις στρατιωτικές της δυνάμεις προς ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών μελλοντικών απειλών. Όπως έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, η παγκόσμια κατάσταση ασφαλείας παραμένει εύθραυστη και απρόβλεπτη και η Συμμαχία περιβάλλεται από ένα τόξο αστάθειας, από την Ουκρανία, στη Συρία και το Σαχέλ (σ.σ. τμήμα της Υποσαχάριας Αφρικής). Το ΝΑΤΟ θα πρέπει, επομένως, να διασφαλίσει ότι διατηρεί την ικανότητα, τη δέσμευση και την αξιοπιστία για να ανταποκρίνεται στα ζητούμενα της Συλλογικής Άμυνας, της Διαχείρισης Κρίσεων και της Συνεργατικής Ασφάλειας».
ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ συμμετείχε ο υπουργός Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλος. Από την ανακοινώσεις του Πενταγώνου και την συμμετοχή του ΥΕΘΑ αποκαλύπτονται οι βασικές στοχεύσεις της ελληνικής άρχουσας τάξης. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «η Σύνοδος αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Συμμαχίας εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου (σ.σ. στην Ουαλία με αντικείμενο την προσαρμογή του ΝΑΤΟ στις σύγχρονες συνθήκες, με ακόμα επιθετικότερο δόγμα ενάντια στους λαούς). Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα ασχοληθούν με την πρόοδο στην ανάπτυξη των συμμαχικών δυνατοτήτων και των μέτρων παροχής διαβεβαιώσεων ασφαλείας στους συμμάχους. Σημαντικές ενότητες της Συνόδου θα αποτελέσουν η κυβερνοάμυνα και η θαλάσσια στρατηγική της Συμμαχίας». Ο Έλληνας υπουργός θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ – Ουκρανίας. Η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη συζήτηση αυτή αντανακλά τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης να παίξει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αναζητώντας σημαντικότερα μερίδια από την ιμπεριαλιστική λεία, επισημαίνουν αναλυτές.
ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗ ΓΗ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ
Οι επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης είναι να αναλάβει ρόλο περιφερειακής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσει τη «νέα Μεγάλη Ιδέα» για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής, αλλά και τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό σταυροδρόμι-που θα επιδιώξει να αμφισβητήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από την Ρωσία. Επιχειρεί να ενισχύσει τις συμμαχίες της με τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό, να αποτελέσει συνιστώσα κάθε νέου ιμπεριαλιστικού εγκλήματος, είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε του Ευρωστρατού, με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να γίνεται σημαιοφόρος του ΔΝΤ στην Ουκρανία, παρέχοντας στήριξη στους ΝΑΖΙ!
Εκφράζουμε την ταξική-διεθνιστική μας αλληλεγγύη σε όλους αυτούς που στην Ουκρανία και παντού αγωνίζονται ενάντια στο Ναζισμό, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ρωσία. Ο κόσμος της εργασίας δεν έχει να περιμένει τίποτε από καμιά ιμπεριαλιστική δύναμη, από κανένα αστό σωτήρα. Μόνο ο ενωμένος ανατρεπτικός εργατικός αγώνας μπορεί να σταθεί απέναντι σε όλους αυτούς, να βάλει φραγμό στο σύγχρονο Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό που μας μετατρέπει σε δούλους του 21ου αιώνα και δεν ανέχεται κανένα δικαίωμα, απέναντι στο φασισμό-ναζισμό-εθνικισμό-ρατσισμό που αποτελεί συστατικό στοιχείο της αστικής πολιτικής σε αυτή την εποχή κρίσης και των έντονων κοινωνικών διεργασιών.
Ο στόχος διάλυσης των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-Ε.Ε. είναι πιο αναγκαίος από ποτέ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
diktiospartakos.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Φορο-σοκ για ελεύθερους επαγγελματίες!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εντάσεις στο Δημοτικό συμβούλιο Πύργου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ