2014-06-08 07:30:09
Φωτογραφία για Η Μόσχα δε μπορεί να αρκείται σε ρόλο θεατή
Πηγή: Reuters

Iγκορ Ρόζιν

Πάγωσε τις επαφές με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ρωσία, για όσο καιρό διαρκούν οι κυρώσεις κατά της αντιπροσωπείας, οι οποίες καθιστούν αδύνατη τη συνεργασία. Η απόφαση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Η ρωσική αντιπροσωπεία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), τουλάχιστον ως τις αρχές του 2015. «Διακόψαμε προσωρινά τη συνεργασία με τη Συνέλευση, για όσο καιρό διαρκούν οι κυρώσεις κατά της αντιπροσωπείας μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των ρώσων εκπροσώπων στην PACE, καθώς και της επιτροπής της Κάτω Βουλής σε εξωτερικές υποθέσεις, Αλεξέι Πουσκόφ.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM, ο Πουσκόφ ανέφερε ότι «εφόσον η αντιπροσωπεία δεν διαθέτει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων, εφόσον δεν μπορεί να ασκήσει επίδραση στα αποτελέσματα των ψηφοφοριών και στα σχέδια των εργασιών της PACE, τα οποία εκπονούνται στα διοικητικά όργανα, το βάρος της παρουσίας της μειώνεται κατά πολύ».


Υπενθυμίζουμε ότι στις 10 Απριλίου η ρωσική αντιπροσωπεία έχασε το δικαίωμα της ψήφου στην PACE λόγω των γεγονότων στην Κριμαία. Επίσης, η Συνέλευση αποφάσισε να εξαιρέσει τη Ρωσία από τα διοικητικά όργανα της PACE ως το τέλος του τρέχων έτους.

Στην επιστολή την οποία έστειλε προ ημερών ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Σεργκέι Ναρίσκιν, στον πρόεδρο της PACE, αναφέρεται ότι «δεν παραιτούμαστε από τον διάλογο, αλλά απορρίπτουμε τη γλώσσα των κυρώσεων εφόσον αυτές καθιστούν αδύνατη τη συνεργασία».

Σύμφωνα με τον Πουσκόφ, οι κυρώσεις θα ισχύσουν ως το τέλος του 2014. Όπως δήλωσε, «το να υποτεθεί πως η PACE θα τις ακυρώσει, είναι αδύνατο. Ανάλογο προηγούμενο δεν υπάρχει και αν το ψήφισμα έχει χρονικό ορίζοντα ως το τέλος του έτους, τόσο θα είναι και το διάστημα ισχύος του. Οι πλήρεις εξουσίες στη ρωσική αντιπροσωπεία μπορούν να επιστραφούν μόνο τον Ιανουάριο του 2015, όταν θα επανεγκριθούν οι δικαιοδοσίες όλων των εθνικών αντιπροσωπειών».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia, ο βουλευτής σημείωσε ότι η Ρωσία διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες στην PACE και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους χρηματοδότες στον προϋπολογισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταβάλλοντας σε ετήσια βάση 23 εκατ. ευρώ, ποσό δηλαδή ανάλογο με αυτό που πληρώνουν εκεί μόνο τέσσερις ακόμη χώρες:  Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία». «Το χειρότερο που μπορεί να κάνει η PACE -πρόσθεσε ο βουλευτής- είναι να επιχειρήσει να απομονώσει τη Ρωσία, επειδή αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνέψει να απομονωθεί η ίδια από τη Ρωσία».

Βήματα εκτόνωσης

Παράλληλα, ο Πουσκόφ κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί διάρρηξη των σχέσεων με την Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο προσεχές διάστημα η ΕΕ δεν θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας προχωρώντας στην οικονομική φάση τους. Όπως είπε, «Η Ρωσία δεν έστειλε στρατό στην Ουκρανία και μάλιστα δήλωσε ότι σέβεται τα αποτελέσματα των εκλογών, παρά τις σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητά τους... Επίσης, εκδηλώσαμε την επιθυμία να λυθεί το πρόβλημα με το φυσικό αέριο. Πιστεύω ότι αυτό εκτιμήθηκε στην Ευρώπη».

Οι αντιδράσεις

Η απόφαση για μη συμμετοχή στις εργασίες της PACE αξιολογήθηκε ποικιλοτρόπως.

ΡΩΣΙΑ- ΕΕ

Ο πολιτικός αναλυτής, Σεργκέι Μάρκοφ, ο οποίος πρόσκειται στο Κρεμλίνο, δήλωσε στην εφημερίδα Vglyad ότι «υποχρέωσαν τη Ρωσία να παίξει το ρόλο του σιωπηλού θύματος των επικρίσεων σε αυτή τη σειρά συνεδριάσεων, την αναγκάζουν μόνο να ακούει, αλλά αυτός ο ρόλος δεν ικανοποιεί τη Ρωσία γι’ αυτό και αποφάσισε να μην συμμετέχει σε αυτή τη σειρά».

Το μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας στην PACE, γερουσιαστής Αντόν Μπελιακόφ, εκφράστηκε υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας. Σύμφωνα με αυτόν, η Ρωσία δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να διατυπώσει τις απόψεις της στα διεθνή πεδία και η PACE είναι ένα εκ των σημαντικότερων απ’ αυτά. «Είμαι βέβαιος -τόνισε ο Μπελιακόφ- ότι για αυτό το θέμα υπήρξαν πολλές συζητήσεις. Πάρα πολλά μέλη της αντιπροσωπείας και εγώ μεταξύ αυτών, θεώρησαν και θεωρούν ότι η Ρωσία έχασε μεν το δικαίωμα να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες, αλλά όσον αφορά τις ομιλίες και τη συμμετοχή στις δραστηριότητες των πολιτικών ομάδων και επιτροπών, είναι εργασίες σημαντικές και έχουμε κάθε λόγο να τις συνεχίσουμε. Θα έδινε τη δυνατότητα να γνωστοποιείται η άποψη της Ρωσίας στους συναδέλφους από τη Δύση».

Πηγές: Kommersant, Vzglyad, Izvestia
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ