2014-06-08 08:42:05
Φωτογραφία για Λύκειο Αριστοτέλη: εστία πολιτισμού και πράσινου στην πόλη
Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους άνοιξε επίσημα τις πόρτες του και περιμένει το κοινό που θα ήθελε να περιπλανηθεί στο “Λύκειο του Αριστοτέλη” και να νιώσει την αύρα μίας άλλης εποχής.

Από το 1996 οπότε και ανακαλύφθηκε από την αρχαιολόγο Έφη Λυκούρη, το Λύκειο του Αριστοτέλη που βρίσκεται δίπλα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, έχει πυροδοτήσει το φαντασιακό μας, ταξιδεύοντας μας πολλά χρόνια πίσω, τότε που ο φιλόσοφος δίδασκε εκεί “ρητορική, εξωτερική και φιλοσοφική”.

Επίσημα πια, ο πολυαναμενόμονος αρχαιολογικός χώρος είναι ανοικτός να υποδεχτεί το κοινό καθημερινά από τις 08:00-20:00 καθώς και τα Σαββατοκύριακα με είσοδο είτε από την οδό Ρηγίλλης είτε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Πρόκειται για 11 μέτρα πράσινου που αλλάζουν την εικόνα της περιοχής, ενισχύουν τα μουσεία που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το “Λύκειο” και τονώνουν την κινητικότητα, επαναπροσδιορίζοντας τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης.


Ενημερωτικές πινακίδες πληροφορούν για τη λειτουργία του χώρου, όπου το 335 π.Χ. ιδρύθηκε η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, σε μια κατάφυτη εκτός των τειχών της πόλης περιοχή, μεταξύ των ποταμών Ηριδανού και Ιλισού, που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα το «ταξίδι» τους κάτω από την άσφαλτο και την πυκνοκατοικημένη πόλη.

Σήμερα εκεί μπορείς να περιηγηθείς στον αρχαιολογικό χώρο, να ενημερωθείς για την παρελθοντική του χρήση και τελικά να συνειδητοποιήσεις την αξία του. Την ίδια στιγμή μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος ανάπαυσης και χαλάρωσης, χώρος ανάγνωσης και μελέτης, στα χώματα που φιλοξενούσε κάποτε  μία από τις τρεις περίφημες σχολές της αρχαιότητας. Η Ακαδημία Πλάτωνας και η σχολή του Κυνοσάργους συμπληρώνουν αυτό το “πνευματικό τρίγωνο”.

Ιστορία του Λυκείου

Στις παρυφές της αρχαίας Αθήνας, έξω από τα τείχη και την πύλη του Διοχάρους τοποθετείται η σχολή του Αριστοτέλους, το Λύκειο (335 π.Χ.), ένα από τα τρία αρχαιότερα γυμνάσια της πόλης, μαζί με αυτό της Ακαδήμειας και του Κυνοσάργους. Όπως μαρτυρείται από τους αρχαίους συγγραφείς (Πλούταρχος, Στράβων, Παυσανίας), το Λύκειο αποτελούσε μία ιδιαίτερα εκτεταμένη, κατάφυτη, περιοχή ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Ηριδανό, προς βορρά, και τον Ιλισό, προς νότο, δίπλα στο ιερό του Λυκείου Απόλλωνος και του Ηρακλή Παγκράτους. Σε αυτή την ειδυλλιακή ζώνη, με τα άφθονα νερά, εξασκούνταν οι Αθηναίοι οπλίτες και έφηβοι, εκπληρώνοντας τα στρατιωτικά τους καθήκοντα.

Η οργάνωση της σχολής είχε γίνει κατά τα πρότυπα της Πλατωνικής Ακαδημίας. Τα μαθήματα για τους προχωρημένους μαθητές γίνονταν το πρωί και για τους αρχάριους το απόγευμα. Η πρωινή διδασκαλία ήταν καθαρά φιλοσοφική . Η απογευματινή "ρητορική" και "εξωτερική". Η σχολή είχε μεγάλη βιβλιοθήκη και τόσο καλά οργανωμένη, ώστε αργότερα χρησίμευσε ως πρότυπο για την ίδρυση των βιβλιοθηκών της Αλεξάνδρειας και της Περγάμου. Σύντομα η σχολή έγινε περίφημο κέντρο επιστημονικής έρευνας.
pathfinder.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ