2014-06-10 19:00:49
Χαρδούβελης: Θα συνεχίσουμε το έργο χωρίς αλλαγή στη φιλοσοφία
Τη βελτίωση των επιδόσεων της φορολογικής διοίκησης στην είσπραξη των φόρων ανέφερε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον περιορισμό των φορολογικών βαρών ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν, ξεκαθαρίζοντας πως η τρόικα θέλει να αποφύγει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που είχε με δημοσιογράφους εξ αφορμής της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2015 -2016, για την ελάφρυνση του χρέους, για το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου, για τις αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την πιθανή μετακίνηση του Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αλλά και για την παραίτηση του Χ. Θεοχάρη από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Αρχικά ο Δανός οικονομολόγος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει φέτος στην ανάπτυξη, ενώ στάθηκε τόσο στην επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ο ίδιος χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη δημοσιονομική προσαρμογή, λέγοντας πως καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει ό,τι απαιτείται στο δημοσιονομικό σκέλος.
Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές επεσήμανε τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στα εργασιακά και οι οποίες αντισταθμίσθηκαν μερικώς από τις παρεμβάσεις για την απελευθέρωση των αγορών υπηρεσιών και προϊόντων και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Ο ίδιος αναγνώρισε πως υπάρχουν αντιδράσεις από οργανωμένα συμφέροντα, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση δεν θα καμφθεί.
Εξέφρασε ανοικτά την ανησυχία του για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών και ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ τοποθετεί σε υψηλότερα επίπεδα τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος. Παρέπεμψε δε στα τεστ της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο και υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα πρέπει να πειστούν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες διαγραφές. Στο ίδιο πλαίσιο αποσαφήνισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές.
Για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 -2016 είπε πως η τρόικα θέλει να καλυφθεί μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση και στη δημόσια διοίκηση και ότι επιδιώκεται η αποφυγή οριζόντων μέτρων που θα οδηγούσαν σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως το Ταμείο θεωρεί πως κάποια φορολογικά μέτρα πρέπει να επεκταθούν (εισφορά αλληλεγγύης) και ότι αυτό θα αποφασισθεί το φθινόπωρο με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μείωση των φορολογικών βαρών είπε πως αυτός είναι «αντικειμενικός στόχος» του προγράμματος, ωστόσο ξεκαθάρισε πως για να συμβεί θα πρέπει να μην απειληθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Συνέδεσε δε τη μείωση των φόρων με τη βελτίωση των επιδόσεων του φορο-εισπρακτικού μηχανισμού.
Για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος είπε πως αυτό υφίσταται και ότι η κάλυψη του σχετίζεται εν πολλοίς με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως εξήγησε εάν μετά τα τεστ της ΕΚΤ διαπιστωθεί πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι μικρότερες θα μπορούσε μέρος των χρημάτων αυτών να μεταφερθεί εντός του προγράμματος.
Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει ένα νέο δάνειο από την Ε.Ε. δεν το απέκλεισε. «Είναι πιθανόν να υπάρξει ένα νέο δάνειο. Όπως είναι επίσης πιθανόν να βρεθούν άλλοι τρόποι κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού», σημείωσε.
Για τη βιωσιμότητα του χρέους είπε πως αυτή εξαρτάται από την υλοποίηση των αποφάσεων της Ε.Ε, από την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την καταγραφή των πρωτογενών πλεονασμάτων. Για το εάν θα ήταν προτιμότερη η επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων ή το «κούρεμα» του χρέους είπε πως υπήρξαν τα οφέλη από την προηγούμενη επέκταση των ωριμάνσεων και ότι εάν υπήρχε εκ νέου επέκταση αυτή θα ήταν πρόσθετα καλοδεχούμενη.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πετύχουμε το στόχο για το χρέος (110% του ΑΕΠ 2022) και αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα κούρεμα», ανέφερε, και έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των επιτοκίων των ομολόγων του προγράμματος SMP.
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του υπουργού Οικονομικών είπε πως είναι θέμα αρχής να μην σχολιάζει πρόσωπα, ωστόσο σημείωσε πως γνωρίζει τον νέο υπουργό και ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του. Για τον Γ. Στουρνάρα αν και δεν σχολίασε την πιθανή τοποθέτησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος τόνισε πως χάρηκε για την συνεργασία που είχε μαζί του. «Χάρηκα που συνεργάσθηκα με τον Γιάννη», τόνισε. Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει την παραίτηση του Χ. Θεοχάρη, ωστόσο ανέφερε πως τα «πισωγυρίσματα» δεν είναι επιθυμητά.
ΥΠΟΙΚ: Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί
Για επιβεβαίωση από το ΔΝΤ της τεράστιας προόδου που έχει κάνει η ελληνική οικονομία μιλά το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας την έκθεση του Ταμείου. Επικαλούμενο στοιχεία της έκθεσης το υπουργείο μιλά για τήρηση της δέσμευσης της κυβέρνησης ότι «ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα» και ότι «θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης δαπανών για ευπαθείς ομάδες και τόνωση της ανάπτυξης».
Η ανακοίνωση του υπουργείου
«Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δημοσιεύτηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3.5 δισ. €, επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η Ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν την βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη. Η έκθεση επίσης συμπεριλαμβάνει τα κείμενα του αναθεωρημένου μνημονίου με τις δεσμεύσεις της χώρας, με ειδική έμφαση σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα βοηθήσουν την εξάλειψη της ανεργίας.
Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει:
· Το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και αύξηση της απασχόλησης.
· Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
· Ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση και ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης δαπανών για ευπαθείς ομάδες και τόνωση της ανάπτυξης, πέραν των 525 εκ. € για το κοινωνικό μέρισμα που ήδη έχουν ήδη δρομολογηθεί.
· Από 1 Ιουλίου 2014 θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για μισθωτούς εργαζόμενους κατά 3,9 μονάδες και ότι τον Ιούνιο 2015 θα εξεταστεί περαιτέρω μείωση για να τονωθεί η απασχόληση
· Οι νέοι φορολογικοί κώδικες και ο ΕΝΦΙΑ θα εξεταστούν για την απόδοση τους και, όπως αναφέρεται ρητά, αν τα έσοδα συνεχίζουν να υπερβαίνουν τους στόχους, τότε η Κυβέρνηση θα εξετάσει την μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015.
· Θα ενισχυθεί εντός του 2014 το πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης με 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και τον Σεπτέμβριο 2014 θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα νέο κοινωνικό επίδομα που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
· Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο για να εντοπιστούν πιθανές στρεβλώσεις ή αδικίες που θα αντιμετωπιστούν με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο – πχ η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, ευθυγράμμιση των μη-μισθολογικών επιδομάτων σε Ευρωπαϊκά επίπεδα.
· Θα εξεταστούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό σε νέους κλάδους (όχι εκείνους που έχουν ήδη αξιολογηθεί όπως το ψωμί και το γάλα) με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, με σκοπό να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.
· Έως τα μέσα του 2015, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι απόλυτα καλυμμένες. Για το μετέπειτα διάστημα, το χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται να καλυφθεί με repos, με φορείς της γενικής κυβέρνησης, με αποπληρωμή των υπολοίπων προνομιούχων μετοχών και, τέλος, μέσω του προγράμματος πρόσβασής μας στις αγορές.»
«Η Ελληνική Κυβέρνηση αναμένει ότι, όπως και το 2013, οι προβλέψεις της θα επαληθευτούν και ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015-16».
«Η ικανοποιητική πορεία του προϋπολογισμού με την σημαντική υπέρβαση στόχων, σε συνδυασμό με την σταδιακή αύξηση ρευστότητας έπειτα από την έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές, και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση. Αυτό που προέχει είναι η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους για την οποία έχουν δεσμευτεί οι εταίροι, σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Χαρδούβελης: Θα συνεχίσουμε το έργο χωρίς αλλαγή στη φιλοσοφία
«Θα συνεχίσουμε το έργο σας χωρίς αλλαγή στη φιλοσοφία», ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης κατά τη τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, με τον Γιάννη Στουρνάρα να τον ευχαριστεί για τη διαβεβαίωση. Ο κ. Χαρδούβελης συνεχάρη τον προκάτοχό του καθώς όπως είπε «αυτά τα δύο χρόνια που πέρασε δεν ήταν εύκολα, ήταν τα πιο δύσκολα». «Προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα τα έβλεπα απ’ έξω και έλεγα, "πω πω, αυτός ο άνθρωπος προλαβαίνει και κοιμάται"», είπε χαρακτηριστικά. «Η οικονομία σταθεροποιείται πια. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια. Τώρα τα πράγματα βελτιώνονται. Θα μπούμε σε έναν ενάρετο κύκλο και χρέος μας είναι να τον σπρώξουμε ακόμα πιο γρήγορα για το 2015», σημείωσε.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε την ανάκαμψη να έρχεται επιτέλους και στους αριθμούς τόνισε ότι «θα το δουν και οι Έλληνες στα εισοδήματά τους». «Επιτυγχάνεται μία σταδιακή αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας προς τις εξαγωγές. Χρειαζόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι για να αλλάξει η πορεία των επενδύσεων», υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης και συμπλήρωσε:
«Πρέπει να σκεφτούμε ότι το εισόδημα του πολίτη κάπου πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται. Η ελληνική οικονομία έχει ακόμα προβλήματα, δεν πρέπει να τα αγνοούμε, πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις να διευκολύνουμε την ελληνική οικογένεια», επεσήμανε και πρόσθεσε:
«Η κάθε οικογένεια έχει υποστεί αυτή την ύφεση. Όλοι μας υποφέρουμε. Αυτή η πτώση του ΑΕΠ δεν είναι μόνο στα νούμερα. Εδώ όμως στο υπουργείο πρέπει να δούμε τα νούμερα και πρέπει να επιμείνουμε ότι οι προϋπολογισμοί μας ισοσκελίζονται. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς και όχι αυτό που μας λέει η τρόικα μόνο. Καλή είναι η τρόικα όταν βάζει έναν μπούσουλα εμείς όμως πρέπει να τη συμπληρώσουμε με αυτά που θέλουμε να κάνουμε ως χώρα», ανέφερε. Επίσης τόνισε ότι «πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε», λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η μεν αριστερά να καταλάβει ότι καλό θα ήταν σε αυτά που λέει να υπάρχει ένας προϋπολογισμός και η δεξιά να ξεφύγει από τον ατομικισμό, να σκεφτεί το κοινωνικό σύνολο, την οικογένεια και τον καθένα. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Πιστεύω ότι σε αυτή την εποχή δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν και άνθρωποι που κάθονται στην μπάντα. Εμείς εδώ θα δουλέψουμε, δεν θα φωνάξουμε πολύ απλώς θα δουλέψουμε. Ελπίζουμε τελικά να τα καταφέρουμε», κατέληξε.
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
Τη βελτίωση των επιδόσεων της φορολογικής διοίκησης στην είσπραξη των φόρων ανέφερε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον περιορισμό των φορολογικών βαρών ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν, ξεκαθαρίζοντας πως η τρόικα θέλει να αποφύγει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που είχε με δημοσιογράφους εξ αφορμής της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2015 -2016, για την ελάφρυνση του χρέους, για το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου, για τις αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την πιθανή μετακίνηση του Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αλλά και για την παραίτηση του Χ. Θεοχάρη από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Αρχικά ο Δανός οικονομολόγος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει φέτος στην ανάπτυξη, ενώ στάθηκε τόσο στην επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ο ίδιος χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη δημοσιονομική προσαρμογή, λέγοντας πως καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει ό,τι απαιτείται στο δημοσιονομικό σκέλος.
Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές επεσήμανε τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στα εργασιακά και οι οποίες αντισταθμίσθηκαν μερικώς από τις παρεμβάσεις για την απελευθέρωση των αγορών υπηρεσιών και προϊόντων και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Ο ίδιος αναγνώρισε πως υπάρχουν αντιδράσεις από οργανωμένα συμφέροντα, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση δεν θα καμφθεί.
Εξέφρασε ανοικτά την ανησυχία του για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών και ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ τοποθετεί σε υψηλότερα επίπεδα τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος. Παρέπεμψε δε στα τεστ της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο και υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα πρέπει να πειστούν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες διαγραφές. Στο ίδιο πλαίσιο αποσαφήνισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές.
Για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 -2016 είπε πως η τρόικα θέλει να καλυφθεί μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση και στη δημόσια διοίκηση και ότι επιδιώκεται η αποφυγή οριζόντων μέτρων που θα οδηγούσαν σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως το Ταμείο θεωρεί πως κάποια φορολογικά μέτρα πρέπει να επεκταθούν (εισφορά αλληλεγγύης) και ότι αυτό θα αποφασισθεί το φθινόπωρο με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μείωση των φορολογικών βαρών είπε πως αυτός είναι «αντικειμενικός στόχος» του προγράμματος, ωστόσο ξεκαθάρισε πως για να συμβεί θα πρέπει να μην απειληθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Συνέδεσε δε τη μείωση των φόρων με τη βελτίωση των επιδόσεων του φορο-εισπρακτικού μηχανισμού.
Για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος είπε πως αυτό υφίσταται και ότι η κάλυψη του σχετίζεται εν πολλοίς με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως εξήγησε εάν μετά τα τεστ της ΕΚΤ διαπιστωθεί πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι μικρότερες θα μπορούσε μέρος των χρημάτων αυτών να μεταφερθεί εντός του προγράμματος.
Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει ένα νέο δάνειο από την Ε.Ε. δεν το απέκλεισε. «Είναι πιθανόν να υπάρξει ένα νέο δάνειο. Όπως είναι επίσης πιθανόν να βρεθούν άλλοι τρόποι κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού», σημείωσε.
Για τη βιωσιμότητα του χρέους είπε πως αυτή εξαρτάται από την υλοποίηση των αποφάσεων της Ε.Ε, από την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την καταγραφή των πρωτογενών πλεονασμάτων. Για το εάν θα ήταν προτιμότερη η επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων ή το «κούρεμα» του χρέους είπε πως υπήρξαν τα οφέλη από την προηγούμενη επέκταση των ωριμάνσεων και ότι εάν υπήρχε εκ νέου επέκταση αυτή θα ήταν πρόσθετα καλοδεχούμενη.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πετύχουμε το στόχο για το χρέος (110% του ΑΕΠ 2022) και αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα κούρεμα», ανέφερε, και έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των επιτοκίων των ομολόγων του προγράμματος SMP.
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του υπουργού Οικονομικών είπε πως είναι θέμα αρχής να μην σχολιάζει πρόσωπα, ωστόσο σημείωσε πως γνωρίζει τον νέο υπουργό και ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του. Για τον Γ. Στουρνάρα αν και δεν σχολίασε την πιθανή τοποθέτησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος τόνισε πως χάρηκε για την συνεργασία που είχε μαζί του. «Χάρηκα που συνεργάσθηκα με τον Γιάννη», τόνισε. Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει την παραίτηση του Χ. Θεοχάρη, ωστόσο ανέφερε πως τα «πισωγυρίσματα» δεν είναι επιθυμητά.
ΥΠΟΙΚ: Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί
Για επιβεβαίωση από το ΔΝΤ της τεράστιας προόδου που έχει κάνει η ελληνική οικονομία μιλά το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας την έκθεση του Ταμείου. Επικαλούμενο στοιχεία της έκθεσης το υπουργείο μιλά για τήρηση της δέσμευσης της κυβέρνησης ότι «ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα» και ότι «θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης δαπανών για ευπαθείς ομάδες και τόνωση της ανάπτυξης».
Η ανακοίνωση του υπουργείου
«Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δημοσιεύτηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3.5 δισ. €, επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η Ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν την βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη. Η έκθεση επίσης συμπεριλαμβάνει τα κείμενα του αναθεωρημένου μνημονίου με τις δεσμεύσεις της χώρας, με ειδική έμφαση σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα βοηθήσουν την εξάλειψη της ανεργίας.
Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει:
· Το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και αύξηση της απασχόλησης.
· Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
· Ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση και ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης δαπανών για ευπαθείς ομάδες και τόνωση της ανάπτυξης, πέραν των 525 εκ. € για το κοινωνικό μέρισμα που ήδη έχουν ήδη δρομολογηθεί.
· Από 1 Ιουλίου 2014 θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για μισθωτούς εργαζόμενους κατά 3,9 μονάδες και ότι τον Ιούνιο 2015 θα εξεταστεί περαιτέρω μείωση για να τονωθεί η απασχόληση
· Οι νέοι φορολογικοί κώδικες και ο ΕΝΦΙΑ θα εξεταστούν για την απόδοση τους και, όπως αναφέρεται ρητά, αν τα έσοδα συνεχίζουν να υπερβαίνουν τους στόχους, τότε η Κυβέρνηση θα εξετάσει την μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015.
· Θα ενισχυθεί εντός του 2014 το πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης με 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και τον Σεπτέμβριο 2014 θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα νέο κοινωνικό επίδομα που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
· Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο για να εντοπιστούν πιθανές στρεβλώσεις ή αδικίες που θα αντιμετωπιστούν με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο – πχ η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, ευθυγράμμιση των μη-μισθολογικών επιδομάτων σε Ευρωπαϊκά επίπεδα.
· Θα εξεταστούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό σε νέους κλάδους (όχι εκείνους που έχουν ήδη αξιολογηθεί όπως το ψωμί και το γάλα) με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, με σκοπό να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.
· Έως τα μέσα του 2015, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι απόλυτα καλυμμένες. Για το μετέπειτα διάστημα, το χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται να καλυφθεί με repos, με φορείς της γενικής κυβέρνησης, με αποπληρωμή των υπολοίπων προνομιούχων μετοχών και, τέλος, μέσω του προγράμματος πρόσβασής μας στις αγορές.»
«Η Ελληνική Κυβέρνηση αναμένει ότι, όπως και το 2013, οι προβλέψεις της θα επαληθευτούν και ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015-16».
«Η ικανοποιητική πορεία του προϋπολογισμού με την σημαντική υπέρβαση στόχων, σε συνδυασμό με την σταδιακή αύξηση ρευστότητας έπειτα από την έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές, και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση. Αυτό που προέχει είναι η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους για την οποία έχουν δεσμευτεί οι εταίροι, σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Χαρδούβελης: Θα συνεχίσουμε το έργο χωρίς αλλαγή στη φιλοσοφία
«Θα συνεχίσουμε το έργο σας χωρίς αλλαγή στη φιλοσοφία», ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης κατά τη τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, με τον Γιάννη Στουρνάρα να τον ευχαριστεί για τη διαβεβαίωση. Ο κ. Χαρδούβελης συνεχάρη τον προκάτοχό του καθώς όπως είπε «αυτά τα δύο χρόνια που πέρασε δεν ήταν εύκολα, ήταν τα πιο δύσκολα». «Προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα τα έβλεπα απ’ έξω και έλεγα, "πω πω, αυτός ο άνθρωπος προλαβαίνει και κοιμάται"», είπε χαρακτηριστικά. «Η οικονομία σταθεροποιείται πια. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια. Τώρα τα πράγματα βελτιώνονται. Θα μπούμε σε έναν ενάρετο κύκλο και χρέος μας είναι να τον σπρώξουμε ακόμα πιο γρήγορα για το 2015», σημείωσε.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε την ανάκαμψη να έρχεται επιτέλους και στους αριθμούς τόνισε ότι «θα το δουν και οι Έλληνες στα εισοδήματά τους». «Επιτυγχάνεται μία σταδιακή αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας προς τις εξαγωγές. Χρειαζόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι για να αλλάξει η πορεία των επενδύσεων», υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης και συμπλήρωσε:
«Πρέπει να σκεφτούμε ότι το εισόδημα του πολίτη κάπου πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται. Η ελληνική οικονομία έχει ακόμα προβλήματα, δεν πρέπει να τα αγνοούμε, πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις να διευκολύνουμε την ελληνική οικογένεια», επεσήμανε και πρόσθεσε:
«Η κάθε οικογένεια έχει υποστεί αυτή την ύφεση. Όλοι μας υποφέρουμε. Αυτή η πτώση του ΑΕΠ δεν είναι μόνο στα νούμερα. Εδώ όμως στο υπουργείο πρέπει να δούμε τα νούμερα και πρέπει να επιμείνουμε ότι οι προϋπολογισμοί μας ισοσκελίζονται. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς και όχι αυτό που μας λέει η τρόικα μόνο. Καλή είναι η τρόικα όταν βάζει έναν μπούσουλα εμείς όμως πρέπει να τη συμπληρώσουμε με αυτά που θέλουμε να κάνουμε ως χώρα», ανέφερε. Επίσης τόνισε ότι «πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε», λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η μεν αριστερά να καταλάβει ότι καλό θα ήταν σε αυτά που λέει να υπάρχει ένας προϋπολογισμός και η δεξιά να ξεφύγει από τον ατομικισμό, να σκεφτεί το κοινωνικό σύνολο, την οικογένεια και τον καθένα. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Πιστεύω ότι σε αυτή την εποχή δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν και άνθρωποι που κάθονται στην μπάντα. Εμείς εδώ θα δουλέψουμε, δεν θα φωνάξουμε πολύ απλώς θα δουλέψουμε. Ελπίζουμε τελικά να τα καταφέρουμε», κατέληξε.
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Ιβάνοβιτς και επισήμως στον Παναθηναϊκό
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΧΟΡΕΥΕΙ... ΣΑΜΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ! *ΒΙΝΤΕΟ*
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ