2014-06-17 18:39:03
Φωτογραφία για Ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της χώρας, αρκεί να πληρωθεί
Στην αδήριτη ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας να πληρώνεται για τις υπηρεσίες που έχει παράσχει χωρίς αναδρομικές περικοπές και για όσες υπηρεσίες η Κυβέρνηση δεν έχει την οικονομική δυνατότητα αυτές να τις επιβαρύνεται ο ίδιος ο ασθενής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, κατά την διάρκεια των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων UEHP, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα, ότι «εάν σκοπεύουν να συρρικνώσουν τον ιδιωτικό τομέα με τύπου σοβιέτ-μέτρα απαντούμε ότι δεν θα αποτελέσουμε εύκολη λεία».

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον κ. Σαραφιανό, 15 κλινικές έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση στον κλάδο.

Μακροπρόθεσμα, τόνισε ο κ. Σαραφιανός, η βιωσιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μου θα κριθεί από την εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών και τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών
. Παράλληλα, άδραξε την ευκαιρία να επισημάνει ότι η οικονομική κρίση αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για διαρθρωτικές αλλαγές στον χώρο της υγείας. Προκειμένου δε να υπάρξει έξοδος από την κρίση, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον, ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης καινοτόμων και αναπτυξιακών επενδύσεων.

Ένας κλάδος που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη είναι ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας, των Ιδιωτικών Κλινικών, υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι το Γενικό Συμβούλιο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην χώρα μας, ενώ ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών συμμετέχει ενεργά τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ο επίσημος εκπρόσωπος της χώρας μας.

Ο κ. Σαραφιανός, ζήτησε την παρέμβαση των Ευρωπαίων συναδέλφων για την προβολή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλλαγή της μνημονιακής πολιτικής για την υγεία που εάν εφαρμόσει θα οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας την συντριπτική πλειοψηφία των Ιδιωτικών Κλινικών αλλά και σε υγειονομική κρίση, σε μια χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου, σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στους Έλληνες επικεφαλής των ιδιωτικών Κλινικών, δήλωσαν ότι έχουν ήδη προβεί σε διαμαρτυρία – ενημέρωση προς τον αρμόδιο Επίτροπο για τις καθυστερήσεις πληρωμών κ. Tanjani, εκδήλωσαν την πρόθεση τους να ενημερώσουν άμεσα τους Υπουργούς Υγείας των χωρών τους και επιπλέον θα οργανώσουν στις Βρυξέλλες συναντήσεις ενημέρωσης των Κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όλων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία συμμετέχει η UEHP.

Κατά την απογευματινή συνεδρία της εκδήλωσης, συζητήθηκαν η διαχείριση των Νοσοκομειακών αποβλήτων, η νοσηλεία ηλικιωμένων ασθενών, λόγω της συνεχούς γήρανσης του πληθυσμού, το πρόγραμμα HORIZON 2020, οι προδιαγραφές του QUALITY LABEL των Ιδιωτικών Νοσοκομείων της Ε.Ε. και τέλος έγινε παρουσίαση του ομίλου υγείας της Ιταλίας San Raffael που διατηρεί 19 Κλινικές με 1373 νοσοκομειακές κλίνες και 3850 εργαζόμενους.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο προφίλ της Ένωσης, σημειώνοντας:

«στην χώρα μου δραστηριοποιούνται 160 Ιδιωτικές Κλινικές, με 15.000 κλίνες νοσηλείας, απασχολώντας 25.000 εργαζόμενους, παρέχοντας υπηρεσίες, Διαγνωστικές και Θεραπευτικές, στο 38% του πληθυσμού ενώ το υπόλοιπο 62% καταφεύγει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Όμως η μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου με συνεχείς επενδύσεις σε νέες μονάδες αλλά και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, που σημειώθηκε την περίοδο 1995–2007, ανακόπηκε πριν 5 χρόνια με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην χώρα μου».

Αναφορικά με την πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική ύφεση, ο κ. Σαραφιανός, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η οικονομική κρίση είχε ως άμεση συνέπεια την μετακίνηση ποσοστού 30% των ασθενών, από τον ιδιωτικό προς τον δημόσιο τομέα του συστήματος υγείας, μετακίνηση που αυξήθηκε στα τέλη του 2012 και εντάθηκε το 2013 αγγίζοντας συνολικά μια μετακίνηση ασθενών του 50%.

Τα δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης συνενώθηκαν σε ένα, τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,(Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), στον οποίο ανήκουν πλέον και τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων ασφαλισμένων, που όμως αποδείχτηκε ένας γίγαντας με χάρτινα πόδια, χωρίς χρηματοδότηση, δημιουργώντας οξύτατα προβλήματα ρευστότητας, που απασχολούν έντονα σήμερα τον κλάδο των Ιδιωτικών Κλινικών.

Οι δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης για την υγεία, από 12 δις ευρώ το 2009, συρρικνώθηκαν για το 2014 στα 3,5 δις ευρώ, δημιουργώντας προβλήματα στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και οι δαπάνες για τις Ιδιωτικές Κλινικές σε 235 εκατ. ευρώ ΜΟΝΟ (20€ ευρώ ανά Έλληνα ετησίως), παρότι παρέχουν το 38% των υπηρεσιών υγείας ενώ τα Δημόσια Νοσοκομεία που παρέχουν το 62% των υπηρεσιών, επιβαρύνοντας τον Εθνικό προϋπολογισμό, με 8 δις ευρώ.

Το υπέρτατο αγαθό της υγείας, το πολυτιμότερο αγαθό, υφίσταται από την τρόικα μειώσεις με καθαρά αριθμητικές πράξεις».

Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, στηλίτευσε ιδιαίτερα την συνεχή μείωση των δαπανών υγείας προσθέτοντας:

«Στη χώρα μου, οι δαπάνες για την υγεία συνεχώς μειώνονται, σε βαθμό που αν συνεχιστεί η μείωση αυτή και αυτήν την χρονιά, τότε θα μιλάμε όλοι για ανθρωπιστική κρίση. Και αυτό γιατί το μοντέλο χρηματοδότησης της υγείας βασίζεται αφενός στο 0,4% του ΑΕΠ, που διαρκώς συρρικνώνεται (μείον 7% το 2012, μείον 3,9% το 2013, αύξηση 0,6% το 2014) και αφετέρου σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών που διαρκώς μειώνονται, διότι η ανεργία έχει εκτοξευτεί στο 30% (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Μαΐου 2014, ανεργία 24,3% το 2012, 27,3% το 2013, 26% το 2014 και πρόβλεψη για 24% το 2015) και ακόμη διότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές που υποχρεούνται.

Το λανθασμένο αυτό μοντέλο χρηματοδότησης έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τα οικονομικά της υγείας και η Κυβέρνηση προκειμένου να είναι αρεστή στην τρόικα συνεχίζει να εφαρμόζει το ίδιο μοντέλο χωρίς καμία διάθεση αλλαγής».

Για τον ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «ο ΕΟΠΥΥ, τελείως αντιδημοκρατικά πλήρωσε μόνο το 50% των υποβληθέντων δαπανών όλων των παρόχων για το 2013, υποχρεώνοντας, με νόμο, που θεωρούμε αντισυνταγματικό, σε ληστρική υποχρεωτική έκπτωση του υπολοίπου 50%, με Rebate and Claw back, καταφεύγοντας όλες οι Ιδιωτικές Κλινικές στα Ελληνικά Δικαστήρια, αναμένοντας την απόφαση τους και στη συνέχεια θα καταφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Δεν γνωρίζω εάν τα μέτρα του Rebate and Claw Back εφαρμόζονται εκτός από το εμπόριο σε υπηρεσίες υγείας σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την ίδια πολιτική, πολιτική άρνησης πληρωμής αλλά με άλλο όνομα, αυτό των κλειστών προϋπολογισμών ανά κλάδο παρόχων αλλά και ανά πάροχο θέλει να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ για το 2014 με την ουσιαστική διαφορά ότι μόλις τελειώνει τον πλαφόν – κλειστός προϋπολογισμός για κάθε κλινική αυτή να είναι υποχρεωμένη να δέχεται ασθενείς και να παρέχει υπηρεσίες χωρίς να πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ και χωρίς να έχει δικαίωμα πληρωμής από τον ασθενή !!!!!!!!!»

Για τον μείζον θέμα του ιατρικού τουρισμού αλλά και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, επεσήμανε:

«Με υπουργική απόφαση τέθηκε η προδιαγραφή λήψης διεθνούς πιστοποιητικού ιατρικού τουρισμού (πόσα άραγε υπάρχουν ? μόνο δυο ?) και η υποχρεωτική ασφάλιση των κλινικών με συμβόλαιο αστικής ευθύνης μόνο για νοσηλεία ασθενών τρίτων χωρών).

Με δική μου προσπάθεια και επιμονή, συμμετέχων ως εμπειρογνώμων, στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020, που θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες, εντάσσεται ο κλάδος της υγείας για δράσεις εξωστρέφειας και ιατρικού τουρισμού».

Το αρνητικό κλίμα θα πρέπει να αλλάξει μόνο με επενδύσεις και συνέπεια στις πληρωμές από την πλευρά του κράτους, σημείωσε προσθέτοντας:

«στον χώρο της Ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του μίγματος των ασθενών μέσα από συνεργασίες με Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, με νέα ευέλικτα ασφαλιστικά προγράμματα αλλά και μέσα από την δημιουργία του Ελληνικού Brand Ιατρικού Τουρισμού, με την ένταξη της χώρας μου στον διεθνή χάρτη των χωρών με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας, με υψηλού επιπέδου ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και διαθέτοντας σύγχρονο ιατρό-τεχνολογικό εξοπλισμό. Οι ιδιωτικές Κλινικές στην Ελλάδα μπορούν να προσελκύσουν αλλοδαπούς ασθενείς που επιζητούν προσιτές τιμές σε συνδυασμό με ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας, κορυφαίους ιατρούς και ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας».

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/314858-o-klados-ton-idiotikon-klinikon-tha-protostatisei-stin-anaptyksi-tis-xoras--arkei-na-plirothei#ixzz34uYLw6QD
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ