2014-06-18 11:38:05
Φωτογραφία για Η Κύπρος εξελίσσεται σε κέντρο διακίνηση της μαριχουάνας, της ηρωίνης και της κόκας
Η Κύπρος εξελίσσεται σε κέντρο διακίνησης τους. Πως η Αστυνομία προσπαθεί να σταματήσει τους έμπορους "θανάτου".

Διακόσια εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τα ναρκωτικά είναι παντού και αποτελούν πρόβλημα που αφορά τον καθέναν μας και όλους μας προσωπικά.Με την κάνναβη να ήταν και να παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα ναρκωτικό στην υφήλιο, (κυρίως σε φαντάρους και φοιτήτριες), πλέον, τα παιδιά αρχίζουν χρήση απαγορευμένων ουσιών από τα 13 και τα 14 τους χρόνια. Η εφηβεία αποδεικνύεται καταλυτικός παράγοντας στο θέμα των ναρκωτικών, αφού τα παιδιά αν το ξεκινήσουν, θα το κάνουν εκείνη την περίοδο. Βλέπουν φίλους τους να το κάνουν, αντιδρούν στο κατεστημένο, ή ότι άλλο τους απασχολεί, ξεσπούν μετά από ένα πολύ έντονο προσωπικό τους πρόβλημα ή γενικότερα το βλέπουν σαν μια λύση να αισθανθούν καλύτερα και να αλλάξουν την οπτική με την οποία βλέπουν τα πράγματα, ανεξαρτήτως αν αυτό καταστρέφει κάθε κύτταρο του εγκεφάλου και του κορμιού τους.


Από την άλλη, οι έμποροι, με το πρόσχημα της «βοήθειας», κάνουν τα πάντα για να πείσουν το θύμα τους ότι πρέπει να αγοράσει ναρκωτικά για το καλό του και θησαυρίζουν, όχι μόνο πουλώντας τα, αλλά προμηθεύοντας τον εξαρτώμενο, που στην ψυχολογική και κυρίως σωματική του ανάγκη για ναρκωτικά, πληρώνει αδρά για να ικανοποιήσει την ορμή που μόνο αποτέλεσμα έχει την καταστροφή. Το να τα πολεμήσουν είναι εύκολο, όμως η καταπολέμησή τους αποδεικνύεται αδύνατη, όσο μεγάλη προσπάθεια και εάν γίνεται. Ένα τέτοιο παράδειγμα, μέσα στα εκατομμύρια χρηστών, ήταν πριν από μερικά χρόνια και ο Ε.Β., τον οποίο η «24» συνάντησε στην Αγία Σκέπη. Η μαρτυρία του δεν επιδέχεται κανένα σχολιασμό.

«Ξεκίνησα να πίνω αλκοόλ και στα 17 με 18 πέρασα στα ναρκωτικά. Πρώτα μαριχουάνα και μετά ηρωίνη και κοκαΐνη. Ξεκίνησα χρήση ναρκωτικών, γιατί χώρισαν οι γονείς μου και το βρήκα σαν μια αντίδραση. Διαπίστωσα ότι το εμπόριο, το μικροεμπόριο καλύτερα, ναρκωτικών είναι σαν οποιοδήποτε άλλο εμπόριο. Είναι πανεύκολο να βρεις ναρκωτικά. Όπως πας στον μπακάλη να πάρεις κάτι που χρειάζεσαι για το σπίτι σου. Είχα φίλους και γνωστούς στο σχολείο που έκαναν χρήση, αυτοί είχαν δικούς τους γνωστούς και όσο περνούσε ο καιρός δικτυωνόμουν και εγώ περισσότερο, οπότε ήταν ακόμη πιο εύκολο. Σήμερα είναι ακόμη πιο εύκολο απ’ ότι την εποχή που το έζησα εγώ.

Δεν ισχύει ο μύθος ότι ένας έμπορος θα σου δώσει με το ζόρι. Όμως αν θέλεις να «πιεις» από αυτό που πίνει ο άλλος τον ρωτάς: «Πώς θα γίνει να βρω κι εγώ από αυτό;» Και το βρίσκεις. Δεν θα σε πλησιάσει κάποιος, δηλαδή, για να σου δώσει, αλλά αν θέλεις να βρεις αυτό που έχει ο άλλος, είναι απλά πανεύκολο να το βρεις.

Έχω έλθει σε επαφή με εμπόρους ναρκωτικών. Μάλιστα, για να μπορώ να βγάζω και εγώ αυτά που έπινα, πουλούσα και εγώ κάποια στιγμή. Αλλά στην παρέα ο ένας πουλούσε του άλλου. Εκεί κάπου άρχισαν να χαλάνε οι φιλίες, γιατί όταν ο ένας αρχίζει να πουλάει του άλλου, λίγο θα κλέψει ο ένας, λίγο θα εκνευριστεί ο άλλος κι εκεί θα γίνει το μπέρδεμα.

Σήμερα ένας συστηματικός χρήστης με 10 και 20 ευρώ μπορεί να βρει ναρκωτικά, αλλά μόνο για τη δόση του. Για να βγάλει ολόκληρη μέρα, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 300 ευρώ. Αλλά αυτό αφορά άτομα που κάνουν χρήση χρόνια.

Στην αρχή ήταν ευχάριστα. Ιδίως με τη μαριχουάνα, παρεούλα, υπέροχα, αργότερα έγινε αναγκαστικό. Δη-λαδή δεν μπορούσα να κάνω το παραμικρό χωρίς να πιω. Για να κάνω το οτιδήποτε έπρεπε να πιω. Ακόμη και για να βγω έξω να πάω να συναντήσω τους φίλους μου έπρεπε να είμαι πιωμένος. Δεν μπορούσα να λειτουργήσω εάν δεν έπινα.

Κάποια στιγμή άρχισαν να μου τελειώνουν τα λεφτά. Και τότε είδα τι σημαίνει αυτό το πράγμα. Και τη ζημιά που μπορεί να σου κάνει μια τόση δα σκονούλα. Αρχικά δοκίμασα με κάποια φάρμακα, υποκατάστατα, ψυχιάτρους, αλλά με το που μου τελείωναν, ξανάρχιζα. Δεν μπορούσα να σταματήσω να πίνω. Έτσι, ζήτησα βοήθεια και κατέληξα στην Αγία Σκέπη.

Ένας χρήστης, αν δεν του δημιουργηθούν προβλήματα, δεν σταματάει ποτέ να πίνει. Άρα ένα θέμα είναι το οικονομικό, μετά το κοινωνικό, οι πιέσεις από το σπίτι, η Αστυνομία, όλα αυτά.

Το δύσκολο είναι να δεχτεί ένας άνθρωπος ότι έχει πρόβλημα. Να παραδεχτεί ότι χρειάζεται βοήθεια. Γιατί απλά κανείς δεν παραδέχεται ότι πρέπει να βοηθηθεί. Είναι υπερβολικά δύσκολο να απαγκιστρωθεί κάποιος και να αρχίσει τη διακοπή της χρήσης».

Προτεραιότητα η σύλληψη των εμπόρων

Ένας πολύ βασικός λόγος που μπορεί ένας χρήστης να ξεκινήσει τη διακοπή της χρήσης είναι να εντοπιστεί από την Αστυνομία. Είναι ενδεικτική η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΥΚΑΝ κου Στέλιου Σεργίδη, ο οποίος μιλώντας στην «24» δήλωσε ότι η υπηρεσία καταπολέμησης των ναρκωτικών θα συνεχίσει τη δράση εντοπισμού ναρκωτικών όπως κάνει, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά καιρό τώρα. «Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών έχει ως προτεραιότητά της, τη σύλληψη εμπόρων και διακινητών που εισάγουν ναρκωτικά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Υ.ΚΑ.Ν. έχοντας αυτό τον στόχο, δραστηριοποιείται συνεχώς στις νόμιμες εισόδους της Δημοκρατίας και στην πράσινη γραμμή, που αποτελούν τις κύριες πύλες εισαγωγής ναρκωτικών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οι τελευταίες κατασχέσεις της Υ.ΚΑ.Ν. ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς δραστηριοποίησής της στον τομέα αυτό και μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Η Υ.ΚΑ.Ν. μελετώντας συνεχώς τα στοιχεία και το modus operandi των εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών, αναβαθμίζει ή αναθεωρεί στρατηγικές ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα συμπεράσματα ως προς την έκταση του φαινομένου, εξάγονται μέσα από τη συσχέτιση όλων των δεικτών που παρακολουθεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (Ε.Κ.ΤΕ.Π.Ν.).

Η Υ.ΚΑ.Ν., εκτός του κατασταλτικού της ρόλου, ακολουθώντας την πολιτική του Κράτους ότι η ουσιοεξάρτηση χρειάζεται μία πολυθεματική, ισόρροπη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, τα τελευταία χρόνια υλοποιεί πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης σε νεαρούς χρήστες παρανόμων ουσιών εξάρτησης. Αυτό, υλοποιείται μέσω της Υπηρεσίας Λειτουργών Κοινωνικής Παρέμβασης της Υ.ΚΑ.Ν., η οποία παραπέμπει νεαρά άτομα, συλληφθέντες και μη, καθώς επίσης και άτομα του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος σε θεραπευτικά κέντρα. Ο στόχος είναι η ανακοπή του κύκλου της εξάρτησης, αλλά και η μείωση της εγκληματικότητας μακροχρόνια. Συγκεκριμένα, το 2013, η Υ.ΚΑ.Ν. παρέπεμψε 516 άτομα σε θεραπευτικά κέντρα.

Αυτό αντικατοπτρίζει και τη φιλοσοφία που ακράδαντα πιστεύουμε, ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να είναι σφαιρική και ισόρροπη στον τομέα μείωσης της προσφοράς και μείωσης της ζήτησης. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η Υ.ΚΑ.Ν. θα συνεχίσει την κατασταλτική της δράση, με στόχο ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και τη βοήθεια προς τους χρήστες και τις οικογένειές τους, σκεπτόμενοι πάντα τις τραγικές συνέπειες που επιφέρει η χρήση στον άνθρωπο, αλλά και στο περιβάλλον του».

Η υπεύθυνη της θεραπευτικής κοινότητας, κα Τίνα Παύλου, προειδοποιεί τους νέους

Χρήση ίσον θάνατος, δηλώνει στην «24» η υπεύθυνη του θεραπευτικού προγράμματος της Αγίας Σκέπης, κα Τίνα Παύλου, που αποτελεί την πρώτη και τη μόνη κλειστή θεραπευτική κοινότητα στην Κύπρο.

Η Αγία Σκέπη είναι μια Μη Κερδοσκοπική και Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε από την Ιερά Μονή Μαχαιρά, ως έμπνευση του τότε Ηγουμένου της Μονής και νυν Μητροπολίτη Λεμεσού.

«Στην Αγία Σκέπη έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα με ανθρώπους που δημιουργούν ένα κλίμα οικογένειας και έχουν σαν αποστολή τους να ανοικοδομήσουν έναν άνθρωπο από την αρχή. Αυτό είναι μαγικό. Έχουμε, όμως, και άτομα που ξεκινούν θεραπεία, προχωρούν και κάποια στιγμή διακόπτουν, επανέρχονται και στο τέλος πεθαίνουν. Ξέρω πως υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά ήθελαν να διακόψουν και δεν τα κατάφεραν. Αυτό είναι το χειρότερο», τονίζει η κα Παύλου. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που μας έδωσε είναι εντυπωσιακά.

«Το να ξεκινήσει ένας χρήστης ένα τέτοιο πρόγραμμα απεξάρτησης δεν είναι εύκολο. Είναι ένας πόλεμος με τον ίδιο του τον εαυτό. Η ματαίωση της υποτροπής είναι ότι χειρότερο. Το πόσο θέλει κάποιος να κόψει τα ναρκωτικά σε σχέση με την εξάρτηση είναι σχεδόν μηδαμινό. Η εξάρτηση είναι τόσο ισχυρή που μπροστά της η θέληση μοιάζει πραγματικά πολύ μικρή.

Από την άλλη, βέβαια, είχαμε πρόπερσι μια έγκυο πέντε μηνών, που κατά τη διάρκεια του προγράμματος γέννησε και σήμερα χαίρουν και οι δύο άκρας υγείας. Αυτό ήταν πάρα πολύ συγκινητικό».

Τι οδηγεί τελικά στα ναρκωτικά;

«Δυστυχώς δεν είναι ένας παράγοντας που οδηγεί στα ναρκωτικά. Αν ήταν ένας, το πρόβλημα θα ήταν πολύ πιο εύκολο να λυθεί. Έχουμε παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση, ή είχαν μια σοβαρή μαθησιακή δυσκολία, διαταραχές στην εφηβεία, μια δεύτερη διάγνωση. Έχουν μια υπερευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζουν όλα αυτά και αυτό καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί από μόνο του ένα αρνητικό υπόβαθρο.

Υπάρχει πολλή μεγάλη διαθεσιμότητα. Το παιδί βρίσκει την ουσία εύκολα. Δοκιμάζει και ξαφνικά αυτή η ουσία αποκτά νόημα μέσα του. Εκεί ξε-κινά η επανάληψη. Γιατί ανακουφίζει, γιατί βρίσκει νόημα, γιατί έχει σοβαρό λόγο ύπαρξης. Ο πειραματισμός δεν οδηγεί στην εξάρτηση. Η συστηματική χρήση οδηγεί στην εξάρτηση. Όταν άνοιξε η Αγία Σκέπη, μου έλεγαν ότι μακροχρόνιοι χρήστες δεν υπάρχουν. Λίγες ημέρες μετά μπήκαν τα πρώτα τέσσερα άτομα. Ένας από αυτούς ήταν τότε χρήστης ήδη, 23 χρόνια.

Ευτυχώς τα προγράμματα της Κύπρου δεν έχουν λίστες αναμονής. Στην Κύπρο έχουμε μείωση στην ηρωίνη, αύξηση όμως στη μαριχουάνα.

Έχουμε ευκατάστατους χρήστες και το αντίθετο. Ο εύπορος χρήστης από τον άπορο χρήστη διαφέρει μόνο στο ποινικό μητρώο. Ο πρώτος θα πληρώσει για να αγοράσει, ο δεύτερος θα κλέψει για να βρει, άρα θα έχει ποινικό μητρώο.

Η νομοθεσία έχει εκκρεμότητες πολλές, αλλά σίγουρα έχουν γίνει πράγματα μέχρι σήμερα. Είμαστε όμως, θεωρώ, σε καλό δρόμο. Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν: Να ενημερώνονται οι γονείς και να μειωθεί η ζήτηση. Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά. Όμως μην ξεχνάμε ότι μια χώρα που καταρρέει οικονομικά παρουσιάζει αύξηση των ουσιών αυτών. Τέλος, η διακίνηση στις φυλακές είναι μεγάλο κεφάλαιο. Έχουμε περιστατικά που άρχισαν χρήση στις φυλακές. Απλά δεν διαφέρει σε τίποτα από άλλα σημεία στα οποία μπορεί κανείς να βρει ναρκωτικά».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Αγία Σκέπη, ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού είναι πρώην χρήστες που ολοκλήρωσαν πρόγραμμα και επανήλθαν ως προσωπικό. Άρχισε το 1999 για μακροχρόνιους χρήστες 10 έως 15 ετών που δοκίμασαν αλλού και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε ανοικτά προγράμματα. Οι ενδιαφερόμενοι μένουν ένα χρόνο μέσα, με τα πρώτα διαστήματα εντελώς κλειστά και μετά τους έξι μήνες έχουν εξόδους. Το πρόγραμμα εί-ναι άκρως εντατικό από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ με εργασίες και απασχόληση που απασχολεί συνεχώς το μυαλό. Ο κοινόβιος χώρος λειτουργεί από τα ίδια τα άτομα που χωρίζονται σε φάσεις ανάλογα με το πότε εισέρχονται στο πρόγραμμα. Η ενασχόληση με προγράμματα αγροτικής υφής δίνει υψηλό ποσοστό παραμονής στην θεραπεία, πράγμα πολύ σημαντικό.

Το προφίλ του χρήστη

«Τα επίσημα στοιχεία φτάνουν περίπου 1.5 χρόνο πριν. Αλλά δεν αλλάζουν δραματικά από χρόνο σε χρόνο, οπότε μην φανταστείτε ότι οι διαφορές είναι τεράστιες από χρόνο σε χρόνο, υπάρχουν μεν, αλλά όχι ότι είναι δραματικές σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο», μας εξήγησε ο κος Νεοκλής Γεωργιάδης, Προϊστάμενος στο Τμήμα Παρακολούθησης/ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικού Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης της Κύπρου). Έτσι, µε βάση αποτελέσµατα της έρευνας γενικού πληθυσµού (ΑΣΚ, 2012)

Η κάνναβη παραµένει η πιο διαδεδοµένη παράνοµη ουσία χρήσης στον γενικό πληθυσµό, ενώ η τάση για δοκιµή κάνναβης, είναι εντονότερη στις ηλικίες 18-22 ετών που βρίσκει τα αγόρια στον στρατό και τα κορίτσια στις πανε-πιστημιακές σπουδές.

Η χρήση όλων των ουσιών, εκτός των ηρεµιστικών, είναι μεγαλύτερη ανάµεσα σε άνδρες. Σε σχέση µε τααντίστοιχα ευρήµατα της έρευνας που διεξήχθη κατά το έτος 2009, παρουσιάζεται µείωση στην επικράτηση της χρήσης παράνοµων ουσιών.

Σε σχέση µε τη γενική κατάσταση στην Ευρώπη, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες µε τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνοµων ουσιών. Σε ότι αφορά τον µαθητικό πληθυσµό (15-16 ετών), µε βάση τα αποτελέσµατα της έρευνας µαθητικού πληθυσµού ESPAD (Hibell και συν., 2012), προκύπτουν τα εξής:

∆ύο στους δέκα μαθητές ανέφεραν ότι κάπνιζαν κατά τον τελευταίο µήνα. Σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια, παρατηρείται σταθεροποίηση µέχρι και µείωση του καπνίσµατος από το έτος 1995.

Σχετικάµε τις παράνοµες εξαρτησιογόνες ουσίες, εννέα στους δέκα µαθητές στην Κύπρο δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση τέτοιων ουσιών. Ανάµεσα στις χώρες της Ε.Ε. η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες µε τα χαµηλότερα ποσοστά χρήσης παράνοµων ουσιών. Κατά το 2015, προβλέπεται η διεξαγωγή της έβδοµης σειράς της έρευνας µαθητικού πληθυσµού ESPAD και η διεξαγωγή της τέταρτης σειράς της έρευνας γενικού πληθυσµού.

Δείκτης Αίτησης Θεραπείας: Ο δείκτης αίτησης θεραπείας αφορά τη συστηματική καταγραφή των χαρακτηριστικών των χρηστών που ζητούν θεραπευτική βοήθεια από τα θεραπευτικά προ-γράμματα της χώρας.

Κατά το έτος 2012, καταγράφηκαν στη θεραπεία 1132 χρήστες παράνομων ουσιών εξάρτησης σε σχέση με 1057 το προηγούμενο έτος.

Το προφίλ του χρήστη,ο οποίος απευθύνεται για θεραπεία είναι: άντρας, Ελληνοκύπριος, 29 ετών, άνεργος, χρήστης κάνναβης, με εννιάχρονη πορεία χρήσης της κύριας ουσίας κατάχρησης.

Σε σύγκριση μετα προηγούμενα έτη, συνεχίζεται η σταθεροποίηση μέχρι και μείωση των αιτημάτων θεραπείας με κύρια ουσία κατάχρησης την ηρωίνη, ενώ αντίθετα, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα αιτήματα θεραπείας με κύρια ουσία κατάχρησης την κάνναβη. Η καθοδική αυτή τάση στις αιτήσεις θεραπείας για οπιο ειδή συμπίπτει με παρόμοια γενική μείωση που έχει παρατηρηθεί στην Ε.Ε. από το 2007, ενώ η αύξηση στα αιτήματα θεραπείας για κάνναβη οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου συνεργασίας για την παραπομπή νέων παραβατών μέχρι 24 ετών, καθώς και τις παρεμβάσεις της αστυνομίας που στοχεύουν στην παραπομπή όλων των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών σε θεραπεία, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δείκτης Επικράτησης Μολυσματικών Ασθενειών σε Ενδοφλέβιους Χρήστες:Ο δείκτης επικράτησης μολυσματικών ασθενειών σε ενδοφλέβιους χρήστες αφορά στην εκτίμηση των επιπέδων της μόλυνσης από Ηπατίτιδα Β' και Γ' και HIV.

Ένα σημαντικός αριθμός χρηστών που αναζήτησαν θεραπεία το 2012 ανέφερε ενδοφλέβια χρήση έστω και μια φορά στη ζωή τους (295 άτομα). Από αυτούς, λιγότεροι από 1 στους 3 εξετάστηκαν (83 άτομα). Με βάση το Δείκτη Επικράτησης Μολυσματικών Ασθενειών, περίπου οι μισοί (46 από τους 83) ενδοφλέβιοι χρήστες που εξετάστηκαν το 2012, διαγνώστηκαν θετικοί στην Ηπατίτιδα Γ .

Η πλειοψηφίατων χρηστών που διαγνώσθηκαν θετικοί στην Ηπατίτιδα (36 από τις 46 περιπτώσεις) ήταν αλλοδαποί (Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι Τρίτων Χωρών). Πολλοί από αυτούς ήταν Έλληνες υπήκοοι (26 άτομα).

Με βάση το Δείκτη Αίτησης Θεραπείας,κατά το έτος 2012 αναφέρθηκαν 5 περιστατικά HIV/AIDS (αυτό-αναφορές). Δείκτης Προβληματικής Χρήσης:

Η προβληματική χρήση, βάσει του ορισμού του Ευρωπαϊκού Κέντρου, ορίζεται ως η «ενέσιμη χρήση ναρκωτικών ή/και μακροχρόνια/συστηματική χρήση οπιούχων, κοκαΐνης ή/ και αμφεταμινών» (ΕΚΠΝΤ, 2006).

Με βάση τα στοιχεία αίτησης θεραπείας για το έτος 2012, ο συνολικός αριθµός των χρηστών οπιούχων ουσιών, υπολογίστηκε να κυµαίνεται από 603 µέχρι 918 (που αντιστοιχεί σε 0,99 – 1,51 ανά 1000 κατοίκους ηλικίας 15-64 ετών), σημειώνοντας μείωση σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.

Σε σχέση µε τη γενική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες µε τις χαμηλότερες εκτιµήσεις προβληματικών χρηστών. Δείκτης Θανάτων και Θνησιμότητας από Παράνομες Ουσίες Εξάρτησης: Ο δείκτης θανάτων και θνησιμότητας αφορά την παροχή συγκρίσιμων και έγκυρων πληροφοριών για τα χαρακτηριστικά των ατόμων που πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών (π.χ. στην περίπτωση των άμεσων θανάτων από υπερβολική δόση μίας ή περισσοτέρων ουσιών).

Κατά το 2012, έχουν καταγραφεί 11 θάνατοι (5 άμεσοι & 6 έμμεσοι), ενώ συνολικά από το 2004 μέχρι το 2012, έχουν καταγραφεί επίσημα, 140 θάνατοι (άμεσοι και έμμεσοι), οφειλόμενοι στη χρήση παράνομων ουσιών εξάρτησης.

Τα οπιούχα, και συγκεκριμένα η ηρωίνη, φαίνεται να ευθύνεται για τη μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων.

Το προφίλ του θανόντα είναι: άντρας, Ελληνοκύπριος, 31 ετών, χρήστης οπιούχων (πολλαπλών ουσιών).

Δείκτης Διαθεσιμότητας παράνομων ουσιών εξάρτησης: Ο δείκτης Διαθεσιμότητας περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό και τις ποσότητες κατασχέσεων παράνομων ουσιών εξάρτησης, τις τιμές τους στην αγορά, καθώς και στοιχεία για τη σύνθεσή τους.

Σε ότι αφορά τις κατασχέσεις, κατά το έτος 2012 παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση στις κατασχεθείσες ποσότητες φυτών κάνναβης, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι κατασχέσεις «έκσταση» συνέχισαν την καθοδική πορεία και φαίνεται να αντικαταστάθηκαν από τις μεθαμφεταμίνες (861 χάπια το 2012 σε σχέση με 289 το 2011) και το mCPP (138 χάπια). Επιπρόσθετα, καταγράφηκαν 23 κατασχέσεις ουσιών ντόπινγκ στις οποίες ανευρέθηκαν 1769 χάπια και 293 αμπούλες. Δείκτης Εγκληματικότητας σχετιζόμενης με παράνομες ουσίες εξάρτησης: Ο Δείκτης Εγκληματικότητας περιλαμβάνει στοιχεία για αδικήματα που σχετίζονται με παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες όπως: κατοχή και χρήση, διακίνηση, προμήθεια παράνομων ουσιών κ.τ.λ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, κατά το έτος 2012 καταγράφηκαν 1032 υποθέσεις σχετιζόμενες με τα ναρκωτικά, σε σχέση με 940 το 2011, στις οποίες εμπλέκονται 1245 άτομα σε σχέση με 1052 το 2011.

Η πλειοψηφία των αδικημάτων εξακολουθεί να αφορά κατοχή και χρήση φυτικής κάνναβης και να εμπλέκει την πλειοψηφία των ατόμων. Το γεγονός αυτό φαίνεται να συνδέεται με το ότι η κάνναβη είναι η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης στην Κύπρο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ