2014-06-21 11:59:06
Φωτογραφία για Εικόνα κατάρρευσης σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ
Σκηνικό πόλωσης δημιουργείται και πάλι στα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας -το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ- όπως συνέβη και το περασμένο φθινόπωρο, λόγω της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων. Οι βασικοί πρωταγωνιστές παρουσιάζονται οχυρωμένοι πίσω από τις θέσεις τους χωρίς να δείχνουν διάθεση ρεαλιστικής λύσης, ενώ τα ιδρύματα εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης. Το ΕΜΠ είναι κλειστό από τις 13 Ιουνίου. Χθες παρέμειναν κλειστές δύο εμβληματικές σχολές του ΕΚΠΑ, η Ιατρική και η Νομική, ενώ οι υπόλοιπες υπολειτουργούν.

Την ίδια στιγμή, εύκολα δημιουργούνται σκηνικά έντασης στα δύο ιδρύματα αλλά και «φράξιες» μεταξύ πανεπιστημιακών και διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών, που παρουσιάζονται να διαφωνούν είτε σε κομματικό επίπεδο είτε ως προς τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος. Ενδεικτικά, διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές απαγόρευσαν στον πρύτανη του ΕΜΠ Σίμο Σιμόπουλο να εισέλθει στην Πολυτεχνειούπολη. Ο κ. Σιμόπουλος πήγε από την κύρια είσοδο, αρνούμενος να μπει «σαν κλέφτης» από μια δεύτερη είσοδο που χρησιμοποιούν κάποιοι άλλοι. Από την άλλη, επιτρέπεται η είσοδος σε μερίδα φοιτητών και καθηγητών που συμπλέει με τον τρόπο αντίδρασης των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΜΠ. Μάλιστα, δηλώνουν ανυποχώρητοι στην απόφασή τους για επ’ αόριστο κατάληψη του ιδρύματος.


Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, χθες το Συμβούλιο του ΕΜΠ ζήτησε από την πρυτανεία και τη Σύγκλητο του Μετσόβιου λύση και όχι... ευχολόγια. «Το ΕΜΠ δεν ανήκει αποκλειστικά σε κανέναν, ούτε στους φοιτητές ούτε στους καθηγητές ούτε στους υπαλλήλους του. Πρώτιστα ανήκει στην κοινωνία και όλοι όσοι το υπηρετούμε οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε το κύρος του και το δημόσιο συμφέρον, εφαρμόζοντας στην πράξη την αρχή της υπεύθυνης αυτοδιοίκησης», λέει το Συμβούλιο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρός του, καθηγητής στο ΜΙΤ Μιχάλης Τριανταφύλλου, απευθυνόμενος -με ανοιχτή επιστολή- προς τον πρύτανη Σ. Σιμόπουλο, λέει ότι «η πολυτεχνειακή κοινότητα πρέπει να επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης, ιδίως απέναντι στους φοιτητές, και να συμβάλει άμεσα στην ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους του ΕΜΠ και στη συνέχιση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων».

Μάλιστα, καθώς τονίζει ότι «όλα τα μέλη της κοινότητας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να συμβάλουν από κοινού για τον τερματισμό αυτής της κατάστασης», καλεί «όλους όσοι έχουν θέση ευθύνης στο ίδρυμα, εσάς, τους αναπληρωτές πρύτανη, τους κοσμήτορες, αλλά και όσους από τους υποψηφίους πρυτάνεις επιθυμούν, σε κάθε δυνατή δράση, προκειμένου να τερματιστεί η αδιανόητη απαγόρευση πρόσβασης στο ίδρυμα και να αποκατασταθούν πλήρως οι ακαδημαϊκές και διοικητικές του λειτουργίες».

Την ίδια στιγμή, στο ΕΚΠΑ άρχισαν να καταδεικνύονται οι ελλείψεις των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος, αφού από χθες οι διαθέσιμοι διοικητικοί αποφάσισαν να τηρήσουν τη διαθεσιμότητα και πλέον δεν προσέρχονται στις θέσεις τους, όπως έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ηγεσία της Ιατρικής Σχολής, «από τους 20 υπαλλήλους που απασχολούνται στη γραμματεία, δέκα υπάλληλοι είναι σε διαθεσιμότητα, ένας ανήκει σε κλάδο ο οποίος καταργήθηκε και ένας υπάλληλος συνταξιοδοτείται. Αυτό έχει ως συνέπεια να παραμείνουν στη γραμματεία επτά άτομα και ο προϊστάμενος. Οσον αφορά τα ειδικότερα τμήματα της γραμματείας, ενδεικτικά στη μηχανογράφηση (καταχώριση βαθμολογιών, συγγράμματα κ.λπ.) δεν υπάρχει υπάλληλος, για την εξυπηρέτηση των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και τις διδακτορικές διατριβές υπάρχει από ένας.

Υποχώρηση Λοβέρδου στο θέμα της αξιολόγησης

Νέο σήμα υποχώρησης από δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης έδωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Αυτή τη φορά, στο πεδίο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί να αρχίσει από το επόμενο σχολικό έτος, και έως τώρα υπάρχουν οξύτατες αντιδράσεις από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καθώς τα αποτελέσματα της αξιολόγησης συνδέονται με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη κάθε εκπαιδευτικού. Ενδεικτικό των αντιδράσεων είναι ότι, κατά τη διάρκεια ανάλογης επιμόρφωσης των στελεχών εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί προπηλάκιζαν τα στελέχη που έφθαναν στο υπουργείο. Χθες, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν 2.000 προσλήψεις αναπληρωτών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το επόμενο σχολικό έτος 2014-2015.

Ειδικότερα, ο κ. Λοβέρδος συναντήθηκε χθες με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) που του έθεσε το αίτημα της αναστολής της αξιολόγησης και της έναρξης διαλόγου για τον τρόπο αξιολόγησης. «Η κείμενη νομοθεσία θα είναι οδηγός μας και εάν χρειαστούν αλλαγές προς το καλύτερο, αυτές θα γίνουν», δήλωσε στη ΔΟΕ ο κ. Λοβέρδος, ενώ τόνισε ότι «δεν ήλθαμε να ανατρέψουμε τη νομοθεσία για να σας απολύσουμε». Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος, θέλοντας να ενισχύσει τις προθέσεις του όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας, ανέφερε ότι «τις έδειξα και με τον τρόπο που τοποθετήθηκα στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ αλλά και των καθηγητών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης».

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες διαφωνούν για τη σύνδεση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με τη βαθμολογική και τη μισθολογική τους εξέλιξη, ενώ εστιάζουν και στον κίνδυνο να υπάρξουν απολύσεις εκπαιδευτικών που θα βρεθούν «κάτω από τη βάση». Η ΔΟΕ έχει κρατήσει πολύ σκληρή στάση απέναντι στην αξιολόγηση και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά μέλη της μετείχαν στις αντιδράσεις διαμαρτυρίας κατά των σεμιναρίων αξιολόγησης των σχολικών συμβούλων στο υπουργείο Παιδείας για το πώς θα γίνει η αξιολόγηση.

Μάλιστα, για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις στις διάφορες περιοχές της χώρας, αποφασίσθηκε η επιμόρφωση των διευθυντών των σχολείων να γίνει εξ αποστάσεως. Για το θέμα χθες ήλθε η απάντηση της ΔΟΕ, η νομική σύμβουλος της οποίας έκρινε ότι οι διευθυντές των σχολείων δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία της εξ αποστάσεως επιμόρφωσης για την αξιολόγηση. «Οι διευθυντές Εκπαίδευσης που πιέζουν τους διευθυντές των σχολείων να δηλώσουν συμμετοχή στη διαδικασία της εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, με βάση την απόφαση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αυθαιρετούν για ακόμη μία φορά», τόνισε η ΔΟΕ.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, η ΔΟΕ παρουσίασε στον κ. Λοβέρδο τις προτάσεις της για τον τρόπο αξιολόγησης, τις οποίες είχε επεξεργαστεί και παρουσιάσει στους υπουργούς Παιδείας από το 1993 έως και σήμερα. Για το θέμα θα υπάρξει νέα συνάντηση με τη ΔΟΕ στις 30 Ιουνίου.

Κενές θέσεις

Ως προς την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Ενδεικτικά, όπως είπε, ο αριθμός των κενών θέσεων δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία θα ξεπεράσει τις 20.000 και οι συνταξιοδοτήσεις θα είναι περίπου 9.000. Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι έχουν εξασφαλισθεί πιστώσεις για πρόσληψη περίπου 2.000 αναπληρωτών. Ως προς τα βιβλία, όπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής, η προετοιμασία εξελίσσεται κανονικά για εκείνα των Γενικών Λυκείων, ενώ μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στα βιβλία των Επαγγελματικών Λυκείων και των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και Λυκείων. Πρόκειται για συνολικά 397 βιβλία.

Μεταθέσεις

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει καθυστέρηση στις μεταθέσεις -την απέδωσε στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου- και δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν μέχρι 15 Ιουλίου, και μέχρι 30 Αυγούστου 2014 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποσπάσεων. Κατά παράδοση οι μεταθέσεις ανακοινώνονται στα μέσα της άνοιξης και, εύλογα, προηγούνται των αποσπάσεων. Και αυτό, διότι με τις αποσπάσεις οι εκπαιδευτικοί που δεν πήραν μετάθεση έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να υπηρετήσουν στον τόπο που επιθυμούν. Φέτος θα συμβεί το πρωτοφανές εκπαιδευτικοί να καταθέσουν αίτηση για απόσπαση προτού μάθουν εάν θα πάρουν μετάθεση!
kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ