2014-06-27 05:48:06
Φωτογραφία για Πάτρα: Δικαστική απόφαση για το Σωματείο και τα Εκπαιδευτήρια Αναγέννηση - Διατάσσεται η συντηρητική κατάσχεση περιουσίας
Ένα μεγάλο βήμα συνιστά για τους παρανόμως απολυθέντες εκπαιδευτικούς των Εκπαιδευτηρίων Αναγέννηση η δικαστική απόφαση υπ' αριθμ. 736/2014, που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Πατρών, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είχε γίνει από εννιά εκπαιδευτικούς, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας καταγγέλθηκαν στις 31/7/2013 κι έκτοτε δεν τους έχουν καταβληθεί ούτε τα οφειλόμενα δεδουλευμένα τους ούτε οι από το νόμο οριζόμενες αποζημιώσεις.

Η προαναφερθείσα δικαστική απόφαση αποδέχεται την αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης που υπέβαλαν οι προσφυγόντες καθηγητές, κατά τόσο του εδρεύοντος στην Πάτρα σωματείου με την επωνυμία "Ελληνική Αναγέννηση" όσο και της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας με την επωνυμία "Αναγέννηση Ι.Κ.Ε." και το διακριτικό τίτλο "Εκπαιδευτήρια Αναγέννηση", που επίσης εδρεύει στην Πάτρα, για το συνολικό ποσό των 321.339,36 ευρώ, που αντιστοιχεί σε δεδουλευμένους μισθούς για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 μέχρι το Φεβρουάριο 2013, από το Μάρτιο 2013 έως τον Ιούλιο 2013, σε διαφορές επιδομάτων εορτών και αδείας και επιπλέον μισθούς υπερημερίας, «λόγω της ακυρότητας των καταγγελιών των συμβάσεων εργασίας τους, αφού δεν τους καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν από τις ως άνω άκυρες καταγγελίες», όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014.

Οι ίδιοι καθηγητές, άλλωστε, έχουν ασκήσει τις υπ' αριθμ
. 3127/2013 και 3126/2013 αγωγές, απευθυνόμενες στο Πρωτοδικείο Πατρών, οι οποίες εκδικάζονται κατά τη δικάσιμο της 14ης Νοεμβρίου 2014.

Η... διάδοχος εταιρεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σωματείο "Ελληνική Αναγέννηση" δεν ανανέωσε, το καλοκαίρι του 2013, την άδεια λειτουργίας του, αλλά από την 1/8/2013 τη λειτουργία των ανωτέρω εκπαιδευτηρίων συνέχισε η προαναφερθείσα "Αναγέννηση Ι.Κ.Ε.", η οποία, σύμφωνα πάντα με τη δικαστική απόφαση, συστάθηκε με σκοπό να συνεχίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα του Σωματείου, η οποία πλέον για φορολογικούς λόγους δεν μπορούσε να εξακολουθήσει.

Συγκεκριμένα, με το από 1/8/2013 ιδιωτικό έγγραφο συστάθηκε η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με την επωνυμία "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΙΚΕ", με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η δε σύστασή της ενεγράφη στα βιβλία εταιρειών του Επιμελητηρίου Αχαΐας στις 9/8/2013, ενώ με το από 5/8/2013 ιδιωτικό συμφωνητικό τροποποίησης καταστατικού τροποποιήθηκε το καταστατικό της δεύτερης, όσον αφορά την επωνυμία της με το διακριτικό τίτλο "Εκπαιδευτήρια Αναγέννηση", τροποποίηση που καταχωρήθηκε στα βιβλία του Επιμελητηρίου Αχαΐας στις 11/9/2013.

Συγγενείς μελών της διοίκησης

Εξάλλου, στην απόφαση τονίζεται ότι, όπως προκύπτει από τα προσκομισθέντα έγγραφα και τις μαρτυρικές καταθέσεις, στην εταιρεία "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΙΚΕ" συμμετέχουν ως ιδρυτές ο Γεώργιος Σκόνδρας και ο Κωνσταντίνος Γιωτσόπουλος, οι οποίοι είναι συγγενείς μελών της διοίκησης του Σωματείου "Ελληνική Αναγέννηση" και ειδικότερα ο πρώτος εξ αυτών είναι ανιψιός του Κωνσταντίνου Κουτσόπουλου, μέλους και ταμία του Δ.Σ. αυτού, ο δε δεύτερος εξ αυτών είναι γιος της Αικατερίνης Γιωτσοπούλου-Κατσιροπούλου, μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου.

Επιπλέον, στην απόφαση αναγράφεται ότι, με το από 20/8/2013 ιδιωτικό συμφωνητικό επαγγελματικής μίσθωσης, το Σωματείο εκμίσθωσε στην εταιρεία τις κτιριακές εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων που διατηρούσε, μαζί με την υλικοτεχνική του υποδομή, με χρονική διάρκεια από 1/9/2013 μέχρι 31/8/2016 και μηνιαίο μίσθωμα 1.000 ευρώ, πλέον χαρτοσήμου για το πρώτο μισθωτικό έτος, ποσού 1.300 ευρώ για το δεύτερο μισθωτικό έτος και 1.700 ευρώ για το τρίτο μισθωτικό έτος, πλέον χαρτοσήμου, μίσθωμα το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα μικρό για το μέγεθος των εν λόγω ακινήτων, τα οποία έχουν επιφάνεια 2.177,30 τ.μ., 804,78 τ.μ. και 1.151,97 τ.μ., τα δε εντός αυτών κτίσματα έχουν επιφάνεια 1.133, 15 τ.μ.

Για ποιους λόγους έγινε δεκτή

Το δικαστήριο, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έκανε δεκτή την αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης, αναφέρει πως πιθανολογείται ότι η περιουσιακή κατάσταση του Σωματείου και της εταιρείας είναι επισφαλής, καθώς, το πρώτο έχει οφειλές στο ΙΚΑ, στο Δημόσιο, σε υπαλλήλους του, ενώ έχει λάβει χώρα εγγραφή προσημείωσης ποσού 850.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας ALPHA BANK, σε βάρος των προαναφερόμενων ακινήτων, όπου στεγάζονται τα εν λόγω εκπαιδευτήρια, τα οποία αποτελούν και το μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο, ενώ από το φύλλο της εφημερίδας "Πελοπόννησος" της 25ης Μαρτίου 2014 προκύπτει η διαπραγμάτευση του Σωματείου με το νοσοκομείο Καραμανδάνειο, για την παραχώρηση των εν λόγω ακινήτων.

Και συνεχίζει: «Από τα ανωτέρω δε πιθανολογείται ο κίνδυνος της μη είσπραξης της απαίτησης των αιτούντων, εφόσον μετά το πέρας της δίκης ευδοκιμήσουν οι αγωγές τους, λόγω των οφειλών του πρώτου καθού (σ.σ. του Σωματείου) σε τρίτους.

Συνεπώς, εκ των ανωτέρω πιθανολογείται ότι συντρέχει επείγουσα περίπτωση για να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις των αιτούντων και ειδικότερα αυτό της συντηρητικής κατάσχεσης, καθώς το γεγονός ότι η δεύτερη καθής (σ.σ. η εταιρεία) δεν έχει ακίνητη περιουσία δεν καθιστά άνευ αντικειμένου το εν λόγω ασφαλιστικό μέτρο, αφού δεν αποκλείεται το γεγονός αυτή να έχει κινητή περιουσία ή δικαιώματα-απαιτήσεις έναντι τρίτων, οι οποίες είναι δεκτικές εκτελέσεως και για το λόγο αυτό δεν προτιμάται το ασφαλιστικό μέτρο της προσημείωσης υποθήκης, το οποίο προϋποθέτει ακίνητη περιουσία».

Παράνομες οι απολύσεις

Μεγάλη σημασία έχει για τους πρώην εργαζόμενους στα Εκπαιδευτήρια και το σημείο της δικαστικής απόφασης που αφορά τις απολύσεις τους, σχετικά με τις οποίες υπογραμμίζονται τα ακόλουθα:

«Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 5 § 8 του ν. 682/1977 "Εις περίπτωσιν μεταβιβάσεως του σχολείου, ουδεμία απόλυσις του προσωπικού επιτρέπεται, η δε υπηρεσία του εις το σχολείον θεωρείται συνεχής. Ως μεταβίβασις διά την εφαρμογήν της παρούσης παραγράφου, θεωρείται και η ίδρυσις νέου σχολείου υπό συζύγου ή συγγενούς μέχρι δευτέρου βαθμού του ιδιοκτήτου εφ' όσον το σχολείον λειτουργήση εις τον αυτόν χώρον εντός διετίας".

Η ως άνω διατύπωση του νόμου είναι ρητή και σαφής περί του ότι απαγορεύεται η απόλυση του προσωπικού σχολείου, το οποίο μεταβιβάζεται, με την έννοια δε της μεταβίβασης εξομοιώνεται και η λειτουργία νέου σχολείου από τα αναφερόμενα στη διάταξη συγγενικά πρόσωπα του προηγούμενου ιδιοκτήτη και με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι το σχολείο θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο εντός διετίας, προφανώς από τη χορήγηση της νέας άδειας».

Στο σημείο αυτό, βέβαια, προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα, όπως:

α) Τι θα γίνει πλέον με τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, που κρίνεται ότι παράνομα απολύθηκαν από την εργασία τους;

β) Δεν προβληματίζει τους αρμόδιους το γεγονός ότι οι νυν καθηγητές δεν διαθέτουν διοριστήρια;

γ) Πώς σκοπεύει να αντιδράσει στα νέα δεδομένα η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας;

Τη δική του αυτονόητη σημασία έχει, πάντως, το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ζήτησε επίσημα κι έλαβε το σχετικό έγγραφο.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ