2014-06-27 20:18:29
Φωτογραφία για Αποκατάσταση της φήμης της Ελλάδας για ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού
Ημερίδα για τον ιατρικό τουρισμό προβάλλει την ανάγκη προώθησης της εμπιστοσύνης στο εξαιρετικό ιατρικό δυναμικό και την αποκατάσταση των προβλημάτων δημόσιας υγείας που έφερε η κρίση.

Στη μάχη για προώθηση του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας, προτίθενται να μπουν τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού, με την ανάπτυξη σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας η Ελλάδα θα αναδεικνύεται σε προορισμό ιατρικού τουρισμού.

IATRONET

Στην πρόθεση αυτή, αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της αγοράς του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Διαμορφώνουμε την αγορά του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα», που οργανώθηκε την Παρασκευή 27 Ιουνίου από το Ελληνικό Συμβούλιο Ιατρικού Τουρισμού ELITOUR.

Οι παράγοντες του κλάδου επισήμαναν την ανάγκη ανατροπής της κακής φήμης που δημιούργησαν τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης στον τομέα Δημόσιας Υγείας της χώρας μας με την αύξηση των κρουσμάτων AIDS και ελονοσίας.


Τόνισαν παράλληλα, ότι παραμένουμε στην 4η θέση της Ευρώπης από πλευράς νοσοκμειακών λοιμώξεων με ποσοστό μόλυνσης νοσηλευομένων στο 9%, μετά την Πορτογαλία (10,8%), Ισλανδία (10,2%) και Δανία (9,8%). Επίσης παραμένουμε πρώτοι στη χρήση αντιβιοτικών στους νοσηλευόμενους ασθενείς, με ποσοστό 54,7% και ακολουθούν η Ρουμανία με 49,9%, η Πορτογαλία 46,4%, η Ισπανία 45,1%, η Ιταλία 44% και η Φινλανδία με 40,5%.

Πρόσθετο ζήτημα για την προσέλκυση ασθενών με στόχο την αποκατάστασή τους στην χώρα μας, αντί της κάλυψης τουριστών που έτυχε να ασθενήσουν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των διακοπών τους εδώ, αποτελεί η οργάνωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας με κάποιο επιχειρηματικό μοντέλο, εστιασμένο στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών από το εξαιρετικά καταρτισμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας, αλλά και σε συνδυασμό της συντονισμένης κάλυψης των ασθενών από πολλές ειδικότητες. Παράλληλα, οι φορείς παρατηρούν ότι οι άλλες χώρες που έχουν νωρίτερα αναπτύξει τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα τους, λειτουργούν γραφεία παραπομπής, όπως για παράδειγμα γραφεία τουρκικών επιχειρήσεων υγείας στη Ρωσία, ή συνάπτουν διμερείς κρατικές συμβάσεις όπως η Τουρκία με τη Λιβύη και το Αφγανιστάν. Και αυτά αφού προηγουμένως έχουν εξασφαλίσει σειρά πιστοποιήσεων και έχουν προχωρήσει σε διαφημιστικές καμπάνιες για την ανταγωνιστικότητα των τιμών τους.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο των Διεθνών επιθεωρητών της Temos κ. Αγγελική Κατσάπη, η Ουγγαρία και η Κόστα Ρίκα εξειδικεύεται στην Οδοντιατρική, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική στην πλαστική χειρουργική, το Ισραήλ, τα Barbados στην εξωσωματική γονιμοποίηση, στην αποκατάσταση εξαρτημένων η Αντίγκουα, το Μεξικό στην Οδοντιατρική και τη Βαριατρική, στην Οφθαλμολογία η Τουρκία, στον καρκίνο η Σιγκαπούρη, στις ιατρικές εξετάσεις η Μαλαισία, στα ορθοπεδικά και καρδιολογικά περιστατικά η Ινδία, ενώ η Ταϋλάνδη δέχεται το σύνολο των πιθανών περιστατικών.

Για την εξειδίκευση των παραπάνω προορισμών, έχουν γίνει επενδύσεις τόσο από τα κράτη όσο και τον ιδιωτικό τομέα υγείας τους, έχουν προηγμένες τουριστικές υποδομές και αποδεδειγμένη στρατηγική και επιχειρησιακή δέσμευση στην πιστοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τη διασφάλιση ποιότητας, λειτουργούν κέντρα Ιατρικής εξειδίκευσης και Αριστείας, έχουν αναπτύξει διεθνή δικτύωση, διατηρούν ανταγωνιστικές τιμές και διαθέτουν υψηλού επιπέδου προσωπικό με επένδυση στη συνεχή εκπαίδευση.

Στη χώρα μας, μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τον Ιατρικό Τουρισμό έχει προτείνει προώθηση των παρακάτω τομέων ιατρικού τουρισμού:

• εξειδικευμένες ιατρικές παρεμβάσεις,

• αποκατάσταση και γηριατρικό Τουρισμό,

• Ιατρικό Τουρισμό Εξωσωματικής και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,

• Ξενοδοχεία και Ξενώνες συνεργαζόμενα με Κέντρα Αιμοκάθαρσης,

• Λουτροπόλεις- Κέντρα Αποκατάστασης- Προσκείμενες υποδομές φιλοξενίας 

• Οφθαλμολογία – Αισθητική Δερματολογία - Πλαστική Χειρουργική.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ