2014-06-28 18:54:10
Φωτογραφία για Ψαράς στο Πλωμάρι αλίευσε λαγόψαρό ή λαγοκέφαλο που θεωρείαται θανατηφόρο!
Στη πρωινή του ψαριά, αλιέας από το Πλωμάρι, έβγαλε το λαγόψαρο ή λαγοκέφαλο της φωτογραφίας από τα δίχτυα του. Το συγκεκριμένο ψάρι είναι επικίνδυνο, για τις τοξικές ουσίες (νευροτοξίνη, τετραδοτοξίνη) που φέρει και όχι μόνο. Θεωρείτε επιθετικό προς τον άνθρωπο, επίσης είναι ζημιογόνο διότι τρώει άλλα ψάρια, που είναι πιασμένα στα δίχτυα των ψαράδων. Στη χώρα μας τουλάχιστον δεν καταναλώνετε, λόγω των τοξικών ουσιών, αλλά σε χώρες της ανατολής θεωρείτε εκλεκτός μεζές. Οι σεφ που το καθαρίζουν, θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί, διότι ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο για αυτούς που θα το καταναλώσουν. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αλίευσης ή εμφάνισης λαγόψαρου ή λαγοκέφαλου, σε περιοχές όπως η Ιεράπετρα και η Χαλκιδική.

Στη wikipedia διαβάζουμε: Ο λαγοκέφαλος (επιστημονική ονομασία: Lagocephalus sceleratus) είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό
. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως λεσσεψιανός μετανάστης, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση και ακόμη και θάνατο.

Περισσότερες πληροφορίες από την ιστοσελίδα madata.gr Λαγοκέφαλος: Εξαγωγή του δηλητηριώδη μεζέ! Στην Ιαπωνία και την Κορέα θεωρείται εκλεκτό έδεσμα, αν και οι μάγειρες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ένα και μόνο λάθος στην προετοιμασία του, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για τον καταναλωτή, λόγω της νευροτοξίνης που φέρει στα σπλάχνα και το δέρμα του. Το ψάρι λαγοκέφαλος, που έκανε τελευταία την εμφάνισή του στα νερά της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αποφυγή κατανάλωσης, αντιμετωπίζεται διαφορετικά στις ασιατικές χώρες, όπου σερβιρισμένο ως sashimi- δηλαδή ωμό, χωρίς να είναι τυλιγμένο με φύκι και ρύζι- αποτελεί υψηλή γαστρονομική απόλαυση. «Είμαστε στο στάδιο προετοιμασίας πρότασης, σε πανεπιστήμια και φορείς της Ιαπωνίας και της Κορέας, προκειμένου να μελετήσουμε τον λαγοκέφαλο- fugu αποκαλείται στις χώρες αυτές- και γενικότερα το φαινόμενο της διασποράς των ξενικών ειδών στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας και ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Στέφανος Καλογήρου. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, υπάρχουν ψαράδες στο Αιγαίο που μπορούν να βγάλουν μέχρι και 50 κιλά λαγοκέφαλου σε μια ώρα, γεγονός που καταδεικνύει την ευρεία διασπορά του είδους. «Γιατί όχι, να μην μελετήσουμε ακόμα και την εξαγωγή αυτών των ψαριών σε ασιατικές χώρες, όπου καταναλώνονται ευρέως;» προτείνει ο κ.Καλογήρου.
madata.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ