2014-06-30 14:08:09
Φωτογραφία για Ό,τι πρέπει να ξέρετε για τη σκόνη πρωτεΐνης
Με τους ρυθμούς ζωής να είναι πραγματικά εξοντωτικοί πολύς είναι ο κόσμος που στρέφεται στα συμπληρώματα διατροφής, όπως... τη σκόνη πρωτεΐνης στην προσπάθεια για ένα πιο μυώδες κορμί.

Η σκόνη πρωτεΐνης αποτελεί ένα από τα ποιο διαδεδομένα συμπληρώματα διατροφής στον κόσμο, αν όχι το ποιο διαδεδομένο. Συνήθως, στους χώρους των γυμναστηρίων ακούμε συζητήσεις γύρω από τα σκευάσματα πρωτεΐνης, τις εταιρείες που τα προωθούν και τα οφέλη που αποκομίζει κανείς λαμβάνοντας τα. Η αλήθεια είναι πως όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στα συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες μιας ελλειμματικής διατροφής, αλλά και για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, είτε αυτοί αφορούν την απώλεια λίπους και την αύξηση της μυικότητας, είτε απλά για να βελτιώσει την εμφάνιση του.

Η επιλογή της πρωτεΐνης ως συμπλήρωμα διατροφής, άλλα και κάθε συμπληρώματος, είναι αναμενόμενο να εγείρει πολλά ερωτήματα, σε κάποια από αυτά θα προσπαθήσουμε να αναφερθούμε παρακάτω.


1. Ποια οφέλη θα αποκομίσω από την λήψη πρωτεΐνης ;

2. Αν είναι αποτελεσματική;

3. Ποια η διαφορά μεταξύ πρωτείνη ορού γάλακτος και καζείνης;

4. Με ποιους τρόπους μπορεί να καταναλωθεί;

5. Υπάρχουν παρενέργειες κατά την λήψη της;

1. Ποια οφέλη θα αποκομίσω από την λήψη της;

Καταρχάς όταν λέμε σκόνη πρωτεΐνης στην πραγματικότητα δεν εννοούμε τίποτα περισσότερο από απλή πρωτείνη σε μορφή σκόνης!!Από τεχνικής άποψης η σκόνη δεν κάνει τίποτε παραπάνω από το να μας παρέχει μια εύκολη πηγή πρωτεΐνης.

Τα οφέλη που αποκομίζει κανείς επιλέγοντας την, έχουν να κάνουν κυρίως με την παροχή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης (συνήθως από γάλα, σόγια, αυγό), την χαμηλή περιεκτικότητα της σε θερμίδες (ανάλογα με την καθαρότητα της) και τον ελάχιστο χρόνο απορρόφησης της, πράγμα που την καθιστά την ιδανική επιλογή για προ και μετά-αγωνιστικά γεύματα.

Η επαρκής πρόσληψη πρωτείνης στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου είναι καθοριστικής σημασίας για τους εξής λόγους:

* Προάγει την γενικότερη υγεία και λειτουργία του σώματος, την ανάπτυξη και την αποκατάσταση, την λειτουργία των οργάνων, τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών και των μυών, των μαλλιών, του δέρματος και του αίματος.

* Ευννοεί την απώλεια λίπους διασφαλίζοντας τον μυικό ιστό κάτω από στρεσογόννες συνθήκες προπόνησης.

* Προκαλεί το μεγαλύτερο θερμικό αποτέλεσμα από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά της τροφής, με αποτέλεσμα να απαιτείται η κατανάλωση περισσοτέρων θερμιδών κατά την διαδικασία της πέψης της.

* Επίσης περιορίζει την όρεξη αισθητά και καλύπτει το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο διάστημα μέσα στη μέρα ειδικά εαν καταναλωθεί τις πρωινές ώρες).

2. Είναι αποτελεσματική;

Η λήψη πρωτείνης έχει αποδεδειγμένα οφέλη σε άτομα με υψηλές πρωτεινικές ανάγκες για τους λόγους που αναφερθήκαμε και προηγουμένως. Η συνηθέστερη δοσολογία είναι μεταξύ 0,8 – 1γρ και 1,5-2γρ ημερησίως ανάλογα με την δραστηριότητα και τις ανάγκες που υπάρχουν!

Η χαμηλότερη τιμή αφορά άτομα με πλήρη απουσία ή μικρή φυσική δραστηριότητα και η μεγαλύτερη αφορά κυρίως αθλητές με καθημερινές σκληρές προπονήσεις. Προσοχή, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μια σκόνη πρωτεΐνης να υποκαταστήσει ένα ή περισσότερα στερεά γεύματα, δρα παρά μόνο συμπληρωματικά στη διατροφή και κάτω απο συγκεκριμένες προυποθέσεις!

3. Ποια η διαφορά μεταξύ πρωτείνης “ορού γάλακτος” και “καζείνης”;

Παρά το γεγονός ότι και τα δύο είδη προέρχονται από το γάλα υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους:

Η πρωτείνη ορού γάλακτος ή αλλιώς “γρήγορη” εστιάζει κυρίως στην ταχύτερη δυνατή απορρόφηση, με αποτέλεσμα να την καθιστά την καλύτερη επιλογή για προ και μετά-αγωνιστικά γεύματα. Τις στιγμές, δηλαδή, που το σώμα βρίσκεται σε μια αναβολική κατάσταση (μετά-αγωνιστικά) παρέχει την απαιτούμενη δόση θρεπτικών συστατικών άμεσα και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση!

Η καζείνη ή αλλιώς “αργής απορρόφησης” συνιστάται για τις βραδινές κυρίως ώρες που το σώμα ανακτά δυνάμεις, ξεκουράζεται και αυτό-επιδιορθώνεται! Για παράδειγμα κατά τον βραδινό ύπνο μεσολαβούν 7-8 ώρες νηστείας, είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για να έχουμε μια αργή παροχή πρωτείνης μέσα στο χρόνο αυτό.

4. Με ποιους τρόπους μπορεί να καταναλωθεί;

Μπορεί να διαλυθεί μεσα σε νερό, χυμό ή και γάλα και να καταναλωθεί σαν ρόφημα, μπορεί ακόμη και να συμπεριληφθεί σαν επιπρόσθετο συστατικό μεσα σε μίγμα γλυκισμάτων, όπως σπιτικές μπάρες πρωτεΐνης, βάφλες, κρέπες κλπ.

5. Υπάρχουν παρενέργειες κατά την λήψη της;

Δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές παρενέργειες απο την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, αν και εφόσον τηρηθούν συγεκριμένοι κανόνες στην δοσολογία τους. Για έναν υγιή ενήλικα που δεν υπερβαίνει την δοσολογία που ορίζεται με βάση τον σωματότυπο και τις ανάγκες του, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατά την λήψη της.

Καταλήγοντας, θα πρέπει να τονίσουμε πως για να επιλέξει ένα άτομο την λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής, θα πρέπει πρώτα από όλα να διερευνηθεί το κατά πόσο το έχει πραγματικά ανάγκη. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να την δώσει κανείς άλλος, πέραν του ιατρού ή του διαιτολόγου, που είναι και ο μόνος υπεύθυνος για την αξιολόγηση της διατροφικής του κατάστασης.

Με τη συνεργασία του Χρυσοβαλάντη Ηλία, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Συνεργάτη της Επιστημονικής Ομάδας Logodiatrofis.gr.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ