2012-04-24 21:24:06
Φωτογραφία για Γ. Παπακωνσταντίνου: Είναι εύκολο να τα φορτώνουν όλα σε έναν άνθρωπο!
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε στο BriefingNews και την Ειρήνη Σαββοπούλου ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός κλήθηκε να... απαντήσει σε ερωτήματα, που υπέβαλλαν οι αναγνώστες του BriefingNews.

Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Αττικής αναγνωρίζει πως στην κυβερνητική διαδρομή του κόμματός του έγιναν λάθη αλλά η χώρα σώθηκε από καταστροφή.

1. Γιατί ΠΑΣΟΚ αντί για ΝΔ αφού η πολιτική μετά τις εκλογές είναι δεσμευτική απέναντι στην υλοποίηση του μνημονίου. Δηλαδή το δίλλημα για τους πολίτες είναι ποιο κόμμα, ή ποια κυβέρνηση θα εφαρμόσει καλύτερα το νέο μνημόνιο;

Η υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και κυρίως η επίτευξη των στόχων του είναι η βασική δέσμευση που πρέπει να αναλάβει κάθε κόμμα που διεκδικεί την ψήφο τον πολιτών και υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και τη διατήρηση της χρηματοδότησης της χώρας μέχρις ότου σταθεί ξανά στα πόδια της
. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι ποια κατεύθυνση θέλουμε να δώσουμε στη χώρα την επόμενη μέρα, ποια κατεύθυνση χρειάζεται να έχουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες να γίνουν. Και μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαφυλάξει και να εγγυηθεί ότι οι αλλαγές θα είναι σε μια προοδευτική κατεύθυνση, θα οδηγούν την χώρα σε βήματα μπροστά και όχι πίσω και σε πραγματική στήριξη των πιο ευάλωτων. Η συντηρητική ρητορική της Νέας Δημοκρατίας, που εντείνεται όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών, είναι η απόλυτη εγγύηση για στροφή στο παρελθόν και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή του. Στη παρελθόν της πόλωσης, της εσωστρέφειας, της αναποτελεσματικότητας, της διγλωσσίας και της απαξίωσης του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας που με τεράστιο κόπο και θυσίες καταφέραμε να ανακτήσουμε.

2. Επιπλέον, τι διαφορετικό μπορεί να κάνει μια νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές, αφού βλέπουμε ότι έως τώρα λύσεις δεν υπάρχουν και όσες μας παρουσιάζονται δεν μας έβγαλαν πουθενά;

Το “δεν μας έβγαλαν πουθενά” είναι μια φράση που μειώνει την αξία της προσπάθειας ενός ολόκληρου λαού και δεν μπορώ να την αποδεχτώ. Στο δρόμο προς το πουθενά για να μην πω την απόλυτη καταστροφή ήμασταν το 2009. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έπρεπε κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσει η χώρα μετά τη διάλυση της οικονομίας από την πενταετή διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ήταν το έλλειμμα και η χρηματοδότηση του.

Ξεκινώντας από ένα έλλειμμα κοντά στο 16% του εισοδήματος της χώρας, το ασύλληπτο νούμερο των 36 δις ευρώ, καταφέραμε με θυσίες και πολύ μεγάλη προσπάθεια την μείωσή του σχεδόν κατά 7 μονάδες μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε περισσότερο από 8 μονάδες του ΑΕΠ ή 20 δις ευρώ! Από εκεί και πέρα, αλλαγές που για δεκαετίες δεν τολμούσαμε καν να ακουμπήσουμε σήμερα έχουν γίνει πράξη. Έχουμε προχωρήσει σε αλλαγές καθοριστικής σημασίας για την οικονομία και την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης στο κράτος. Αναφέρω χαρακτηριστικά: άνοιγμα αγορών, απελευθέρωση επαγγελμάτων, διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, πιο έντονη τιμωρία της φοροδιαφυγής, μείωση του κράτους σε τομείς που λειτουργούσαν παρασιτικά. Μπορούμε και καλύτερα; Φυσικά και μπορούμε και αυτό θα είναι το μέγιστο χρέος της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές. Να πάει καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποφασιστικά ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.

3. Σας ακούμε σε όλες σας τις συνεντεύξεις να υπεραμύνεστε όλων σας των επιλογών. Λάθη έχετε κάνει; Αν θεωρείται ότι ναι, ποια είναι αυτά;

Υπεραμύνομαι των επιλογών της τελευταίας διετίας όταν απέναντί μου έχω επιχειρήματα που αγνοούν παντελώς τον πλαίσιο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγιναν αυτές οι επιλογές. Όμως ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι δεν έχω και δεν έχουμε κάνει λάθη. Κανένας πολιτικός και κανένας πολίτης αυτής της χώρας, δεν θα ήθελε ποτέ να βρεθεί στη θέση του ανθρώπου που ανακοινώνει περικοπές μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων. Όλοι γνωρίζουν τις επιπτώσεις μιας τέτοιας πολιτικής.

Όμως δεν μπορεί κανείς να αγνοεί ότι για να συνεχίζεις να συντηρείς ελλείμματα, πρώτον πρέπει να έχεις τρόπο, δηλαδή αγορές να τα χρηματοδοτείς, και δεύτερον να έχεις πλήρη επίγνωση ότι το χρέος δεν εξαφανίζεται αλλά το φορτώνεις στα παιδιά σου. Τα παιδιά του παρελθόντος είναι τα σημερινά νοικοκυριά της χώρας, είμαστε εμείς όλοι που πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες του χρέους που μαζεύτηκε στις πλάτες μας όλες αυτές τις δεκαετίες. Από εκεί και πέρα, αναγνωρίζω απόλυτα ότι κάποια πράγματα θα έπρεπε να έχουν γίνει πιο γρήγορα και πιο τολμηρά και από την δική μου πλευρά. Αναφέρω πολλές φορές χαρακτηριστικά το παράδειγμα του φορολογικού μηχανισμού. Δεν θα έπρεπε να είχα υποκύψει στο επιχείρημα ότι μια εκ βάθρων και γρήγορη αλλαγή θα οδηγούσε σε μεγάλη περίοδο δυσλειτουργίας του μηχανισμού. Επίσης, θα έπρεπε να είχαμε υπάρξει πιο επιθετικοί στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Όμως υπήρξα υπουργός οικονομικών 18 μήνες και ο απολογισμός περιλαμβάνει πρωτόγνωρη δουλειά και προωτόγνωρη ευθύνη.

4. Διατυμπανίζετε ότι σώσατε τον 13ο και 14ο μισθό. Μα οι μειώσεις που επιφέρατε στους μισθούς, είναι μεγαλύτερες από το σύνολο τους.

Η διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ήταν αποτέλεσμα μεγάλης συζήτησης και διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Οι αιτίες που το είχαν επιβάλλει και το κατοχύρωσαν παραμένουν. Ακόμη και με τους σημερινούς μειωμένους μισθούς χιλιάδες νοικοκυριά, περιμένουν το πρόσθετο επίδομα του Πάσχα, των Χριστουγέννων, των διακοπών. Τη μείωση των εισοδημάτων και των αμοιβών μια χώρα που είναι σε ύφεση από το 2008 και μια χώρα σε κρίση τέτοιου μεγέθους δεν θα μπορούσε να την αποφύγει και σε μεγάλο βαθμό δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης, αλλά αντικειμενικής δυσκολίας.

5. Πως νιώθει ένας πρώην υπουργός Οικονομικών, όταν αμέσως μετά από αυτόν έρχεται η οικονομική καταστροφή στη χώρα του; Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι το πολιτικό σύστημα σας έχει αντιμετωπίσει ως αποδιοπομπαίο τράγο για τα δεινά που ήρθαν;

Η οικονομική καταστροφή της χώρας ήρθε αμέσως πριν από εμένα. Την οικονομική καταστροφή εγώ την βρήκα να με περιμένει στο Υπουργείο Οικονομικών. Το έλλειμμα των 36 δις ευρώ, το χρέος των 300 δις ευρώ, η κατάρρευση των εσόδων, η διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η ασυδοσία των δαπανών, η ύφεση, η απόκρυψη των πραγματικών δημοσιονομικών στοιχείων από τους πολίτες, τους διεθνείς εταίρους και τις αγορές, η αναξιοπιστία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μεγάλα κόστη δανεισμού, η αγωνία σε κάθε έκδοση ομολόγου και εντόκων γραμματείων ήταν εκεί όταν πήγα. Αυτά κλήθηκα να διαχειριστώ. Είναι εύκολο να τα χρεώνουμε όλα σε έναν άνθρωπο, αλλά αυτό υποκρύπτει την απόλυτη άρνηση ανάληψης οποιασδήποτε ευθύνης κατ’ αρχήν από την Νέα Δημοκρατία, αλλά και από πολλούς πολιτικούς που χειρίστηκαν στο παρελθόν δημόσια πράγματα και έβαλαν το λιθαράκι τους στο να κτιστεί ο Δούρειος Ίππος του χρέους που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

6. Τελικά εκείνο που έχουμε καταλάβει από τα όσα ακούμε προεκλογικά είναι, ότι ο μόνος που διαπραγματεύθηκε …ήταν ο αρχηγός του κόμματος σας Ο Βαγγέλης Βενιζέλος;

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Θυμίζω ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής είχε διαμορφωθεί και έπρεπε να ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και να ξεκινήσει η υλοποίησή του άμεσα. Ανέλαβε μια πολύ δύσκολη εισήγηση, σε μια ιδιαίτερη στιγμή για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και το προχώρησε. Ανέλαβε, επίσης την υλοποίηση και την εισήγηση των εφαρμοστικών νόμων του κάτι που ήταν επίσης ένα μεγάλο και δύσκολο έργο. Παράλληλα, οι αποφάσεις για την ιδιωτική συμμετοχή στην απομείωση του χρέους της Ελλάδας είχαν ήδη παρθεί τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2011, όμως η υλοποίησή τους έπρεπε να εξειδικευτεί, στη συμφωνία που όλοι σήμερα γνωρίζουν ως PSI.

7. Πότε πιστεύετε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη;

Ανάκαμψη θα έλθει μόλις αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία και ήδη μπορούμε να βλέπουμε χαρακτηριστικές εκφράσεις αυτής της εμπιστοσύνης τουλάχιστον στο σκέλος των επενδύσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και στο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από σημαντικές επιχειρήσεις για τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, για την αξιοποίηση του Ελληνικού, για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Όμως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ανάκαμψη επίσης θα έρθει με την ολοκλήρωση μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών που είναι ήδη σε εξέλιξη, όπως το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, η δραστική απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασίων, η απλοποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, το ξεκαθάρισμα του πλαισίου που διέπει την χωροταξία, το κτηματολόγια και τις χρήσεις γης κ.λπ. Γύρω μας όμως εξακολουθούν αν υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες και συνθήκες αβεβαιότητας, που έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, ιδίως χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και την αποκατάσταση της ρευστότητας στις διεθνείς αγορές, ώστε να αντληθούν μέσω του τραπεζικού συστήματος τα αναγκαία κεφάλαια για επενδύσεις.

8. Γιατί δεν κατεβαίνετε υποψήφιος στην Κοζάνη; Φοβάστε; Γι’ αυτό κατεβαίνετε στην Αττική;

Ο κύκλος μου στην Κοζάνη έκλεισε και αυτό όπως όφειλα το είχα ανακοινώσει πρώτα από όλους στους πολίτες της Κοζάνης. Υπηρέτησα τον νομό και τους πολίτες του ως υποψήφιος Βουλευτής και ως Βουλευτής από το 2000 έως το 2009. Αναλαμβάνοντας τη θέση του Υπουργού Οικονομικών δεν μπορούσα να υποστηρίξω, εξαιτίας και των ιδιαίτερων συνθηκών αυτής της περιόδου, την ενασχόλησή μου με την περιοχή. Πίστευα και πιστεύω, ότι ο Βουλευτής πρέπει να είναι παρών στα θέματα της περιφέρειάς του. Στην Αττική ζω, την Αττική την γνωρίζω πολύ καλά και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ακόμη καλύτερα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει μέσα από θέματα που χειριστήκαμε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς φορείς όλους αυτούς τους μήνες που υπηρετώ ως Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Είναι μια περιοχή με πολλά προβλήματα εξαιτίας της ταχείας οικιστικής ανάπτυξης που έχει γνωρίσει, αλλά και των πιέσεων από τη λειτουργία της Πρωτεύουσας, είναι όμως και μια περιοχή με πολλές δυνατότητες και ήδη έχουμε μέσα σε ένα χρόνο ένα σημαντικό απολογισμό συνεισφοράς στην αντιμετώπιση προβλημάτων της περιοχής.

9. Είμαι άνεργος, ζω στο νοίκι και πρέπει να ζήσω με 360 ευρώ. Εσείς μπορείτε;

Μου επιτρέπετε να σας διαβάσω την ερώτηση από άλλη οπτική; Είμαι εργαζόμενος βγάζω μόλις 800 ευρώ τον μήνα, ζω πολύ δύσκολα και δεν αντέχω να πληρώσω επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές και φόρους για να καλύψω τις δαπάνες του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Είμαι μικρομεσαίος επιχειρηματίας κρατάω με το ζόρι τους 7 εργαζόμενους που απασχολώ και δεν αντέχω να πληρώσω πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές και φόρους χωρίς να χρειαστεί να απολύσω κάποιον από αυτούς. Αυτή είναι η εικόνα που πρέπει να συνθέσουμε για να δούμε το μέγεθος του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και αν θέλετε να την κάνουμε ακόμη πιο ζοφερή μπορούμε να μιλήσουμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που μένουν άνεργοι και δεν έχουν να λαμβάνουν κανένα επίδομα. Η δική μου ευθύνη ως πολιτικού που διεκδικώ την εμπιστοσύνη των πολιτών είναι να συμβάλλω, ώστε να βγούμε το ταχύτερο δυνατό από αυτή την κατάσταση. Να κρατήσουμε την χώρα όρθια ώστε να αποφύγει τα χειρότερα, που ήταν η προτεραιότητα των προηγούμενων μηνών, ξαναβρεί η ανάπτυξη τον βηματισμό της, να δημιουργηθούν νέες θέσεις δουλειάς μέσα από επενδύσεις, να διαμορφωθεί ένα δίκαιο σύστημα κοινωνικής προστασίας που θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί χωρίς να φορτώνει χρέη στις επόμενες γενιές.

10. Τρέξαμε από τους πρώτους στο κάλεσμα της πολιτείας για να νομιμοποιήσουμε αυθαίρετο (πατάρι καταστήματος) και επειδή ήμασταν συνειδητά υπεύθυνοι πολίτες πληρώσαμε εφάπαξ το ποσό για να πάρουμε και την έκπτωση όπως όρισε στο νόμο της η κυρία Μπιρμπίλη (την οποία πιστέψαμε). Στην αλλαγή του υπουργείου ο κ. Παπακωνσταντίνου (1 χρόνο μετά) νομιμοποιούσε δια νόμου τον ίδιο χώρο κατά 10.000 ευρώ λιγότερο, με την σημείωση ότι όσοι έδωσαν χρήματα αυτά δεν επιστρέφονται. Πως δικαιολογείτε αυτή την αδικία; Ας υπήρχε τουλάχιστον συμβιβασμός του ποσού για άλλες υποχρεώσεις προς το δημόσιο. Περιμένω την ειλικρινή απάντηση σας.

Η απόλυτα ειλικρινής απάντηση, λοιπόν, είναι ότι αυτό το ζήτημα στο μεγαλύτερο του μέρους, για την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το αντιμετωπίσαμε, εισάγοντας τη δυνατότητα συμψηφισμού προστίμων και παραβόλων, με την ένταξη όσων είχαν ήδη ρυθμίσει ημι-υπαίθριο στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα – που είναι πολύ πιο ευρεία στον αριθμό των παραβάσεων δόμησης που καλύπτει. Για όσους είχαν μία και μόνη παράβαση που καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από τη ρύθμιση των ημι-υπαιθρίων – κάτι το οποίο παραμένει μια εξαιρετική περίπτωση γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές των προστίμων κινούνται και προς την αντίθετη κατεύθυνση – η ρύθμιση ισχύει ήδη για 40 χρόνια έναντι 30 που ισχύει για τα αυθαίρετα. Ωστόσο, η ρύθμιση είναι ακόμη ανοικτή και το ΥΠΕΚΑ δεν έχει σταματήσει να ασχολείται και με αυτό το ζήτημα αναζητώντας τον καλύτερο και δικαιότερο δυνατό τρόπο διασφάλισης του συμφέροντος του πολίτη, αλλά και του δημοσίου.

briefingnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ