2014-07-09 07:44:59
Φωτογραφία για Ανατριχίλα: Η Amazon πουλούσε διακοσμητικά πόστερ από το Νταχάου των Ναζί [video + photos]
Παραγγέλνουν και αγοράζουν διακοσμητικά πόστερ από το Νταχάου των Ναζί. Συγγνώμη ζητάει τώρα η Walmart, η Amazon και η Sears.

Οι διαδικτυακοί πελάτες, μπορούσαν μέχρι πρότινος να μπουν στο Amazon, στην κατηγορία "διακόσμηση σπιτιού" και να αγοράσουν πόστερ του Νταχάου με την φωτογραφία της κεντρικής πύλης και την ανατριχιαστική επιγραφή, "Arbeit macht frei". Ελληνιστί, "η εργασία απελευθερώνει".

Μία εικόνα που έχει συνδεθεί με τις κτηνωδίες των Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εν καιρώ Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εταιρείες Walmart, Amazon και Sears που διέθεταν προς πώληση τα εν λόγω πόστερ, απέσυραν τα "προϊόντα" αυτά μετά από καταγγελίες και διαμαρτυρίες του κοινού.

Η Walmart ζήτησε συγγνώμη για τη φωτογραφία και ανακοίνωσε ότι πωλήθηκε από το online κατάστημα της μόνο και όχι απ' ευθείας από την ίδια την εταιρεία. Μισή συγγνώμη με λίγα λόγια.


"Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στη διαδικτυακή μας σελίδα βρισκόταν προς πώληση κάτι τέτοιο. Ζητάμε συγγνώμη. Εργαζόμαστε σκληρά για την απόσυρση του", έγραψαν οι υπεύθυνοι στην επίσημη σελίδα της Walmart, όπως δημοσιεύει το ABC News.

"Το αντικείμενο πωλείτο από διαμεσολαβητή", έσπευσαν να διευκρινίσουν".

Την ίδια πολιτική ακολούθησε η Sears που κατηγόρησε τον διαχειριστή της ιστοσελίδας αγορών της εταιρείας.

Το σοκαριστικό, είναι ότι στα "παρόμοια αντικείμενα" στην αναζήτηση του Νταχάου, εμφανίζονταν φούρνοι - οικιακές συσκευές.

Η Amazon απολογήθηκε και αυτή με τη σειρά της και απέσυρε τις αφίσες, μετά από κρούση δημοσιογράφων του ABC News. Μια κίνηση που έγινε ωστόσο με χρονοκαθυστέρηση.

H μαύρη ιστορία του Νταχάου

Υπενθυμίζεται ότι το στρατόπεδο Νταχάου (γερμ. Konzentrationslager Dachau) ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας που δημιούργησε η Γκεστάπο, μετά την άνοδο στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ, το 1933.

Το στρατόπεδο κατασκευάστηκε στην πόλη Νταχάου που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο.

Στον χώρο αυτό οι Ναζιστές συγκέντρωναν και βασάνιζαν, αρχικά τους αντιστασιακούς Γερμανούς και αργότερα αιχμαλώτους κάθε ηλικίας, κυρίως Εβραίους και διάφορες άλλες πληθυσμιακές ομάδες ή μειονότητες από τις χώρες που καταλάμβαναν.

Ανάμεσα σ' εκείνους που πέρασαν από τη φρίκη του στρατοπέδου ή βρήκαν το θάνατο εκεί, συγκαταλέγονται και πολλοί Έλληνες εβραϊκής καταγωγής.

Ανάμεσα στους κρατούμενους υπήρξε και ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης. Το Νταχάου λειτούργησε μέχρι τη συντριβή της Ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Την περίοδο 1933 - 1945 καταγράφηκαν επίσημα 206.000 κρατούμενοι - υπήρξαν, όμως, και άλλοι που δεν καταγράφηκαν, όπως πολλοί Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου.

Αν και το Νταχάου δεν ήταν στρατόπεδο εξόντωσης, καταγράφηκαν 31.000 θάνατοι κρατουμένων, κύρια λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης αλλά και εκτελέσεων από δεσμοφύλακες.

Δεν είναι, επίσης, καταγεγραμμένα όλα τα θύματα των ιατρικών πειραμάτων που εκτελούνταν εκεί με προϊστάμενο το Δρα Ζίγκμουντ Ράσερ (Sigmund Rascher), μέλος των Waffen-SS (Ενόπλων SS), που έκανε έρευνες για λογαριασμό της Λουφτβάφε. Φυσικά, οι εντολές των SS ήταν να εκτελείται οποιοσδήποτε κρατούμενος υπέπιπτε στο παραμικρό παράπτωμα. Οι εκτελέσεις των Σοβιετικών αιχμαλώτων, επίσης, δεν καταγράφηκαν ποτέ.

Δημιουργήθηκε, έτσι, πρόβλημα με την διαχείριση των πτωμάτων, καθώς το αρχικό κρεματόριο διέθετε μόνο δύο αποτεφρωτήρες. Κατασκευάστηκε, έτσι, επέκτασή του με τέσσερις επιπλέον αποτεφρωτήρες και στην επέκταση αυτή περιλήφθηκαν εξ αρχής και πέντε θάλαμοι αερίων (έναρξη κατασκευής 1942, ολοκλήρωση το 1943).

Οι θάλαμοι αυτοί δεν προορίζονταν για την εξόντωση κρατουμένων αλλά για την απολύμανση, καθώς υπήρχε έντονος φόβος για εμφάνιση τύφου.

Ο πέμπτος θάλαμος χρησιμοποιήθηκε για εξόντωση κρατουμένων, καθώς παρουσιάζει σαφείς κατασκευαστικές διαφορές από τους υπόλοιπους τέσσερις και πιθανότατα προοριζόταν για χρήση στα πλαίσια του Προγράμματος ευθανασίας Τ-4, όπως φαίνεται από επιστολή του Ράσερ στον Χίμλερ το 1942.

Προς το τέλος του πολέμου, οι συνθήκες διαβίωσης χειροτέρευσαν σημαντικά, καθώς δεν υπήρχαν και τα σχετικά εφόδια, ενώ οι SS μετέφεραν εκεί συνεχώς κρατούμενους από τα στρατόπεδα που βρίσκονταν σε κατεχόμενες χώρες, φοβούμενοι είτε την απελευθέρωση είτε τη δραπέτευσή τους.

Οι συνθήκες υγιεινής ήταν ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 15.000 ατόμων την περίοδο αυτή, ενώ συνεχίζονταν και οι εκτελέσεις αιχμαλώτων πολέμου από αποσπάσματα.

Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε στις 28 Απριλίου 1945. Οι Διοικητές του Βάις και Όττο πρόλαβαν να διαφύγουν. Οι κρατούμενοι δεν απελευθερώθηκαν αμέσως, γιατί υπήρχε φόβος διασποράς του τύφου, που είχε ξεσπάσει στο στρατόπεδο κατά τις τελευταίες ημέρες λειτουργίας του.

Το θέαμα που αντίκρισαν οι απελευθερωτές του ήταν από τα πλέον φρικτά που μπορεί να αντικρίσει άνθρωπος, όπως περιγράφουν ο Βίκτορ Μάουρερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, και οι Αμερικανοί αξιωματικοί και στρατιώτες που μπήκαν στο στρατόπεδο.

Σήμερα, το Στρατόπεδο του Νταχάου έχει μετατραπεί σε μνημείο από τη Γερμανική Κυβέρνηση. Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ