2014-07-09 21:26:05
Φωτογραφία για Πετρέλαιο και τουρισμός ΔΕΝ πάνε μαζί
"Το πλοίο σύμβολο της Greenpeace, Rainbow Warrior III φτάνει τις επόμενες ημέρες στο Ιόνιο, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενάντια... στην εξόρυξη υδρογονανθράκων που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και φυσικά το κλίμα του πλανήτη. Η Ελλάδα οφείλει να στραφεί σε επενδύσεις που – αντίθετα από τα σχέδια του ΥΠΕΚΑ – μειώνουν την εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο, συμβάλουν αποφασιστικά στην βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και αναδεικνύουν τον πραγματικό πλούτο της: το φυσικό της περιβάλλον.", αναφέρει στην ανακοίνωση της η Greenpeace και συνεχίζει:

"Το Rainbow Warrior III θα βρεθεί στο λιμάνι του Αργοστολίου την Παρασκευή 11 Ιουλίου και θα αποτελέσει σημείο συνάντησης και έκφρασης όλων των τοπικών κοινωνικών φορέων που συνδέονται με τη θάλασσα, το φυσικό περιβάλλον και τον τουρισμό, των αρμόδιων πολιτικών φορέων και φυσικά των πολιτών. Η ανάδειξη ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης που βασίζεται στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας – και όχι στην υποβάθμισή του – αποτελεί βασικό στόχο για μία κοινωνία που πορεύεται στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.


Η προοπτική εξόρυξης πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες – κατά κύριο λόγο σε μεγάλα και δυσπρόσιτα βάθη – αποτελεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη, αφού η πιθανότητα ατυχημάτων είναι αρκετά υψηλή.

«Το όραμα του ΥΠΕΚΑ για μία Μεσόγειο γεμάτη πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, είναι βγαλμένο από την ίδια ατζέντα από όπου προέκυψαν τα σχέδια για νέες λιγνιτικές και πετρελαϊκές μονάδες και οι καταστροφικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις ακτές και τα δάση μας. Στηρίζονται στην ξεπερασμένη και επικίνδυνη αντίληψη ότι η ανάπτυξη έρχεται εις βάρος του περιβάλλοντος.»,

τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια,

«Σε αυτήν την οικονομική και περιβαλλοντική παράνοια αντιστεκόμαστε και καλούμε τους πολίτες της χώρας να πουν το δικό τους όχι στο ενδεχόμενο εξόρυξης πετρελαίου, ναι στις πολιτικές που μας αποδεσμεύουν από το πετρέλαιο και αναδεικνύουν τη σπάνια ομορφιά της χώρας μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο θαλάσσια κοιτάσματα σε Πατραϊκό και Κατάκολο – εφόσον αποδειχτούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα – θα αποφέρουν εκτιμώμενα έσοδα 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Τόσα είναι μόνο τα έσοδα από την αλιεία του Ιονίου, μία παραγωγική δραστηριότητα που – όπως και ο τουρισμός – απειλείται άμεσα από την επιβάρυνση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από τη λειτουργία των πλατφόρμων εξόρυξης πετρελαίου και το ενδεχόμενο ατυχήματος.

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη και να προωθήσει τις πολιτικές που μειώνουν την πετρελαϊκή εξάρτηση της εθνικής οικονομίας:

- Πρόγραμμα μαζικής ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον 1.000.000 κτιρίων σε ορίζοντα δεκαετίας

- Ουσιαστική προώθηση της αυτοπαραγωγής καθαρής ενέργειας

- Διασύνδεση όλων των μη διασυνδεδεμένων νησιών του Αιγαίου σε ορίζοντα δεκαετίας

- Ενεργή υποστήριξη τριών ευρωπαϊκών δεσμευτικών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια με έμφαση στον στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40% έως το 2030

Παράλληλα, καλούμε την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, να πάρει δημόσια θέση ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου και να προστατεύσει το θαλάσσιο περιβάλλον, τον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες."
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ