2014-07-09 22:14:07
Πρωτοβουλία ενημέρωσης κορυφαίων διεθνών θεσμικών επενδυτών για τις προοπτικές της Ελλάδας και τις... επενδυτικές ευκαιρίες στη φάση της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ανέλαβε η Eurobank, με τη διοργάνωση του 3ου Eurobank Investor Forum Athens στις 7 και 8 Ιουλίου 2014.
Στο Forum συμμετείχαν 20 από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους παγκοσμίως με εκπροσώπηση από ανώτατα στελέχη, γεγονός που κατέδειξε το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Εκπροσωπήθηκαν όλες οι κατηγορίες επενδυτικών κεφαλαίων, όπως μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι διαχείρισης από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, και την Ασία, private equity funds και hedge funds.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Eurobank Investor Forum Athens, ανώτατοι κυβερνητικοί και θεσμικοί παράγοντες της χώρας, εκπρόσωποι κομμάτων καθώς και κορυφαία στελέχη της τραπεζικής και επιχειρηματικής αγοράς, παρουσίασαν το πλαίσιο και τις πρωτοβουλίες για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, την αναδιάρθρωση κλάδων και επιχειρήσεων και τη δημιουργία θετικής έκπληξης στην αγορά.
Στις εργασίες του Forum κύριοι ομιλητές (keynote speakers) ήταν οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα WesMcGrew. Επίσης, μίλησαν ο καθηγητής Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας. Παρουσιάσεις έγιναν από τον κ. Γιάννη Εμίρη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, τον κ. Δημήτρη Τσάκωνα, Επικεφαλής Τμήματος Α’ Διεύθυνσης Δημοσίου Χρέους του ΟΔΔΗΧ και τον κ.Στέφανο Ησαΐα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Enterprise Greece.
Για τις προοπτικές και τις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα τοποθετήθηκε με ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου, ενώ η παρουσίαση του κ. Πλάτωνα Μονοκρούσου, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή και Επικεφαλής της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank, εστίασε στο οικονομικό περιβάλλον και τις μακροοικονομικές προοπτικές.
Τη δεύτερη ημέρα διοργανώθηκε ανοιχτή συζήτηση με θέμα την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς επιχειρήσεις, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Κώστας Μητρόπουλος, Executive Director της PwC, Άγγελος Πλακόπητας, Iδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Global Finance, Μάριος Κολιόπουλος, Managing Director της Alvarez & Marsal, Γιώργος Μπερσής, Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας PotamitisVekris και . Κωνσταντίνος Βουσβούνης, Γενικός Διευθυντής Corporate & Investment Banking της Eurobank. Το συντονισμό των εργασιών του Forum είχε ο κ. Φωκίων Καραβίας, Γενικός Διευθυντής Wealth Management & Capital Markets της Eurobank.
Στους εκπροσώπους των επενδυτικών οίκων παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική οικονομία καθώς σταδιακά επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ παράλληλα εξελίσσεται η εξυγίανση και ανασυγκρότηση επιχειρηματικών κλάδων με τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επικεντρώθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται σε αυτό το νέο περιβάλλον, καθώς και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης με θέμα την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αναδιάρθρωση χρέους, την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να προχωρήσει σε αποτελεσματική και βιώσιμη αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα, την ανάγκη για είσοδο νέου μετοχικού κεφαλαίου στους επιχειρηματικούς κλάδους και το ρόλο εξειδικευμένων συμβούλων στην λειτουργική αναδιάρθρωση και διοίκηση των επιχειρήσεων.
Το Eurobank Investor Forum Athens εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου Eurobank, του πιο διεθνοποιημένου τραπεζικού ομίλου της χώρας, για την σε βάθος ενημέρωση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική οικονομία, με στόχο την προσέλκυση ποιοτικών και μακροπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων.
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα:
«Σήμερα βλέπουμε φώς στην άκρη του τούνελ».
Μετά από 6 συνεχή χρόνια υποχώρησης του ΑΕΠ –σωρευτικά η υποχώρηση είναι ένα πρωτοφανές 23%- οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα δείχνουν να σταθεροποιούνται. Η Ελλάδα έχει κάνει μια εντυπωσιακή πρόοδο στην αντιμετώπιση των βασικών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών, ενώ πρόοδος έχει υπάρξει και σε κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές. Επιπλέον, παρά τη στασιμότητα των καταθέσεων, οι συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών βελτιώνονται σταθερά.
Από την άλλη πλευρά, αρκετοί παράγοντες που συνέβαλλαν στην αύξηση της έντασης της καθοδικής αναπροσαρμογής των εταιρειών και της οικονομίας συνεχίζουν να υφίστανται:
ü χρηματοοικονομική ασφυξία,
ü πολύ ψηλό κόστος χρήματος,
ü υψηλή φορολογία,
ü πολύ υψηλό κόστος προϊόντων ενέργειας.
Σήμερα επικεντρωνόμαστε ειδικά σε μια εκ των βασικών αιτιών του βάθους και της διάρκειας της ύφεσης: Η χρηματοοικονομική ασφυξία του ιδιωτικού τομέα παραμένει και σήμερα ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για τις επιχειρήσεις που επιχειρούν μια αναδιάρθρωση.
Επιπλέον, ο χειρισμός των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων που βαρύνονται από ένα χρέος στο οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν παγιδεύει σημαντική αξία και ρευστότητα, η οποία όμως με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να αποδεσμευτεί.
Ακόμα και σήμερα ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι υπερδανεισμένος, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, η σύνολο των χρεών των νοικοκυριών ανέρχεται σε 100 δις ευρώ, 55% του ΑΕΠ, και των επιχειρήσεων σε περίπου 57% του ΑΕΠ. Ειδικά πριν την μεγάλη πτώση του ΑΕΠ ο δανεισμός τους ήταν αισθητά χαμηλότερος των Ευρωπαϊκών μέσων όρων.
Παρόλα αυτά, σήμερα, στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων προέρχεται από παραγωγικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι μπορεί να διασωθεί πολύ μεγάλη αξία αν γίνει προσεκτική διαχείριση αυτών των περιπτώσεων. Οι κατάλληλες πρωτοβουλίες μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της κατάστασης όλων των επιχειρήσεων και να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Συνεπώς όλοι οι εταίροι πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά και με ταχύτητα ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που υπάρχουν με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο.
Ενδεικτικά, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που θέτει η σημερινή πραγματικότητα:
ü να διευκολύνει και να επιταχύνει τη διαχείριση των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων,
ü να νομιμοποιήσει και να διευκολύνει την εισαγωγή εναλλακτικών τεχνικών διαχείρισης των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων,
ü να αποφύγει τη στρέβλωση του ανταγωνισμού,
ü να διευκολύνει την ταχεία επιστροφή βιώσιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα σε συνθήκες ομαλής και κερδοφόρας λειτουργίας.
Πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα ο σχεδιασμός εξωδικαστικών διαδικασιών ειδικά για ΜμΕ καθώς και μηχανισμών συντονισμού περιπτώσεων στις οποίες υπάρχουν πολλοί πιστωτές.
Επίσης, δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, όπου:
ü Οι τράπεζες σωρεύουν προβλέψεις, οι οποίες όμως δεν αξιοποιούνται άμεσα για την αναδιάρθρωση μη κανονικά εξυπηρετούμενων οφειλών και επιχειρήσεων,
ü Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα κριτήρια που να καθορίζουν ποιες επιχειρήσεις και ποια νοικοκυριά είναι βιώσιμα,
ü Απουσιάζουν κρίσιμα εργαλεία για την υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων,
ü Ορισμένες εμφανώς προβληματικές εταιρείες παραμένουν εν ζωή για χρόνια με τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και χωρίς να εφαρμόζεται μια ξεκάθαρη και ταχεία διαδικασία αναδιάρθρωσης με βάση ευρέως αποδεκτά κριτήρια,
ü Ορισμένες προβληματικές εταιρείες παραμένουν σε λειτουργία χωρίς να εξυπηρετούν δάνεια, να καταβάλλουν φόρους και εισφορές ή ακόμα και εργαζόμενους, ανταγωνιζόμενες άλλες εταιρείες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και συνεπώς βρίσκονται σε δυσμενή θέση.
Τέλος, πρέπει να προχωρήσει άμεσα μια πλήρης εξέταση του φορολογικού και νομικού πλαισίου, ώστε:
ü Αυτό να γίνει πιο φιλικό ως προς τις αναδιαρθρώσεις (για παράδειγμα στην περίπτωση που οι τράπεζες διαγράψουν μέρος μια απαίτησης τους, η διαφορά ως προς την ονομαστική αξία της απαίτησης θεωρείται ότι αποτελεί κεφαλαιακό κέρδος),
ü Η ενθάρρυνση εξαγορών και συγχωνεύσεων μπορεί να είναι ένα κρίσιμο συστατικό μιας επιτυχούς αναδιάρθρωσης.
Σήμερα το εγχείρημα μιας άνευ προηγουμένου αναδιάρθρωσης των Ελληνικών επιχειρήσεων προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες. Αλλά οι εργαζόμενοι θα δοκιμαστούν για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Συνεπώς, θα χρειαστούν επαρκείς προβλέψεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα υποστούν αναίτια επιβάρυνση. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να εισαχθούν κατάλληλα εργαλεία επανεκπαίδευσης καθώς και κίνητρα για την αύξηση της ικανότητας των εργαζομένων να μετακινηθούν από μια εργασία σε μια άλλη.
ysterografa.gr
Στο Forum συμμετείχαν 20 από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους παγκοσμίως με εκπροσώπηση από ανώτατα στελέχη, γεγονός που κατέδειξε το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Εκπροσωπήθηκαν όλες οι κατηγορίες επενδυτικών κεφαλαίων, όπως μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι διαχείρισης από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, και την Ασία, private equity funds και hedge funds.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Eurobank Investor Forum Athens, ανώτατοι κυβερνητικοί και θεσμικοί παράγοντες της χώρας, εκπρόσωποι κομμάτων καθώς και κορυφαία στελέχη της τραπεζικής και επιχειρηματικής αγοράς, παρουσίασαν το πλαίσιο και τις πρωτοβουλίες για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, την αναδιάρθρωση κλάδων και επιχειρήσεων και τη δημιουργία θετικής έκπληξης στην αγορά.
Στις εργασίες του Forum κύριοι ομιλητές (keynote speakers) ήταν οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα WesMcGrew. Επίσης, μίλησαν ο καθηγητής Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας. Παρουσιάσεις έγιναν από τον κ. Γιάννη Εμίρη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, τον κ. Δημήτρη Τσάκωνα, Επικεφαλής Τμήματος Α’ Διεύθυνσης Δημοσίου Χρέους του ΟΔΔΗΧ και τον κ.Στέφανο Ησαΐα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Enterprise Greece.
Για τις προοπτικές και τις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα τοποθετήθηκε με ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου, ενώ η παρουσίαση του κ. Πλάτωνα Μονοκρούσου, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή και Επικεφαλής της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank, εστίασε στο οικονομικό περιβάλλον και τις μακροοικονομικές προοπτικές.
Τη δεύτερη ημέρα διοργανώθηκε ανοιχτή συζήτηση με θέμα την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς επιχειρήσεις, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Κώστας Μητρόπουλος, Executive Director της PwC, Άγγελος Πλακόπητας, Iδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Global Finance, Μάριος Κολιόπουλος, Managing Director της Alvarez & Marsal, Γιώργος Μπερσής, Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας PotamitisVekris και . Κωνσταντίνος Βουσβούνης, Γενικός Διευθυντής Corporate & Investment Banking της Eurobank. Το συντονισμό των εργασιών του Forum είχε ο κ. Φωκίων Καραβίας, Γενικός Διευθυντής Wealth Management & Capital Markets της Eurobank.
Στους εκπροσώπους των επενδυτικών οίκων παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική οικονομία καθώς σταδιακά επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ παράλληλα εξελίσσεται η εξυγίανση και ανασυγκρότηση επιχειρηματικών κλάδων με τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επικεντρώθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται σε αυτό το νέο περιβάλλον, καθώς και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης με θέμα την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αναδιάρθρωση χρέους, την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να προχωρήσει σε αποτελεσματική και βιώσιμη αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα, την ανάγκη για είσοδο νέου μετοχικού κεφαλαίου στους επιχειρηματικούς κλάδους και το ρόλο εξειδικευμένων συμβούλων στην λειτουργική αναδιάρθρωση και διοίκηση των επιχειρήσεων.
Το Eurobank Investor Forum Athens εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου Eurobank, του πιο διεθνοποιημένου τραπεζικού ομίλου της χώρας, για την σε βάθος ενημέρωση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική οικονομία, με στόχο την προσέλκυση ποιοτικών και μακροπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων.
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα:
«Σήμερα βλέπουμε φώς στην άκρη του τούνελ».
Μετά από 6 συνεχή χρόνια υποχώρησης του ΑΕΠ –σωρευτικά η υποχώρηση είναι ένα πρωτοφανές 23%- οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα δείχνουν να σταθεροποιούνται. Η Ελλάδα έχει κάνει μια εντυπωσιακή πρόοδο στην αντιμετώπιση των βασικών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών, ενώ πρόοδος έχει υπάρξει και σε κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές. Επιπλέον, παρά τη στασιμότητα των καταθέσεων, οι συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών βελτιώνονται σταθερά.
Από την άλλη πλευρά, αρκετοί παράγοντες που συνέβαλλαν στην αύξηση της έντασης της καθοδικής αναπροσαρμογής των εταιρειών και της οικονομίας συνεχίζουν να υφίστανται:
ü χρηματοοικονομική ασφυξία,
ü πολύ ψηλό κόστος χρήματος,
ü υψηλή φορολογία,
ü πολύ υψηλό κόστος προϊόντων ενέργειας.
Σήμερα επικεντρωνόμαστε ειδικά σε μια εκ των βασικών αιτιών του βάθους και της διάρκειας της ύφεσης: Η χρηματοοικονομική ασφυξία του ιδιωτικού τομέα παραμένει και σήμερα ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για τις επιχειρήσεις που επιχειρούν μια αναδιάρθρωση.
Επιπλέον, ο χειρισμός των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων που βαρύνονται από ένα χρέος στο οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν παγιδεύει σημαντική αξία και ρευστότητα, η οποία όμως με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να αποδεσμευτεί.
Ακόμα και σήμερα ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι υπερδανεισμένος, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, η σύνολο των χρεών των νοικοκυριών ανέρχεται σε 100 δις ευρώ, 55% του ΑΕΠ, και των επιχειρήσεων σε περίπου 57% του ΑΕΠ. Ειδικά πριν την μεγάλη πτώση του ΑΕΠ ο δανεισμός τους ήταν αισθητά χαμηλότερος των Ευρωπαϊκών μέσων όρων.
Παρόλα αυτά, σήμερα, στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων προέρχεται από παραγωγικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι μπορεί να διασωθεί πολύ μεγάλη αξία αν γίνει προσεκτική διαχείριση αυτών των περιπτώσεων. Οι κατάλληλες πρωτοβουλίες μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της κατάστασης όλων των επιχειρήσεων και να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Συνεπώς όλοι οι εταίροι πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά και με ταχύτητα ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που υπάρχουν με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο.
Ενδεικτικά, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που θέτει η σημερινή πραγματικότητα:
ü να διευκολύνει και να επιταχύνει τη διαχείριση των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων,
ü να νομιμοποιήσει και να διευκολύνει την εισαγωγή εναλλακτικών τεχνικών διαχείρισης των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων,
ü να αποφύγει τη στρέβλωση του ανταγωνισμού,
ü να διευκολύνει την ταχεία επιστροφή βιώσιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα σε συνθήκες ομαλής και κερδοφόρας λειτουργίας.
Πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα ο σχεδιασμός εξωδικαστικών διαδικασιών ειδικά για ΜμΕ καθώς και μηχανισμών συντονισμού περιπτώσεων στις οποίες υπάρχουν πολλοί πιστωτές.
Επίσης, δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, όπου:
ü Οι τράπεζες σωρεύουν προβλέψεις, οι οποίες όμως δεν αξιοποιούνται άμεσα για την αναδιάρθρωση μη κανονικά εξυπηρετούμενων οφειλών και επιχειρήσεων,
ü Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα κριτήρια που να καθορίζουν ποιες επιχειρήσεις και ποια νοικοκυριά είναι βιώσιμα,
ü Απουσιάζουν κρίσιμα εργαλεία για την υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων,
ü Ορισμένες εμφανώς προβληματικές εταιρείες παραμένουν εν ζωή για χρόνια με τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και χωρίς να εφαρμόζεται μια ξεκάθαρη και ταχεία διαδικασία αναδιάρθρωσης με βάση ευρέως αποδεκτά κριτήρια,
ü Ορισμένες προβληματικές εταιρείες παραμένουν σε λειτουργία χωρίς να εξυπηρετούν δάνεια, να καταβάλλουν φόρους και εισφορές ή ακόμα και εργαζόμενους, ανταγωνιζόμενες άλλες εταιρείες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και συνεπώς βρίσκονται σε δυσμενή θέση.
Τέλος, πρέπει να προχωρήσει άμεσα μια πλήρης εξέταση του φορολογικού και νομικού πλαισίου, ώστε:
ü Αυτό να γίνει πιο φιλικό ως προς τις αναδιαρθρώσεις (για παράδειγμα στην περίπτωση που οι τράπεζες διαγράψουν μέρος μια απαίτησης τους, η διαφορά ως προς την ονομαστική αξία της απαίτησης θεωρείται ότι αποτελεί κεφαλαιακό κέρδος),
ü Η ενθάρρυνση εξαγορών και συγχωνεύσεων μπορεί να είναι ένα κρίσιμο συστατικό μιας επιτυχούς αναδιάρθρωσης.
Σήμερα το εγχείρημα μιας άνευ προηγουμένου αναδιάρθρωσης των Ελληνικών επιχειρήσεων προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες. Αλλά οι εργαζόμενοι θα δοκιμαστούν για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Συνεπώς, θα χρειαστούν επαρκείς προβλέψεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα υποστούν αναίτια επιβάρυνση. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να εισαχθούν κατάλληλα εργαλεία επανεκπαίδευσης καθώς και κίνητρα για την αύξηση της ικανότητας των εργαζομένων να μετακινηθούν από μια εργασία σε μια άλλη.
ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διαθέσιμες οι νέες θήκες του iphone 6
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απίστευτο Video: "βούλιαξαν" την Χαλκίδα από κόσμο !
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ